logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć czujnik zamknięcia bramy garażowej do SOMFY DEXXO OPTIMO?

melko126 20 Maj 2026 06:35 267 18
  • #1 21906656
    melko126
    Poziom 10  
    Witam, chciałbym zainstalować/dołożyć do istniejącej bramy garażowej czujnik zamknięcia do napędu SOMFY DEXXO OPTIMO. Najlepiej jeśli taki czujnik mógłby być obsługiwany przez aplikację Tahoma dedykowaną od Somfy, po to aby mieć podgląd w telefonie, czy brama jest otwarta czy nie. Doradźcie, jaki czujnik i jak to podpiąć, bo z elektryki jestem słaby, jak ktoś poprowadzi za rękę to ogarnę, ale samemu ciężko wymyślić i zrealizować rozwiązanie.
  • #2 21906746
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    Żeby mieć info o stanie bramy otwarta/zamknięta musi być sygnał np. z kontaktrona podłączonego do napędu lub urządzenia dodatkowego.
    Somfy takiej możliwości nie ma, najprostszym rozwiązaniem jest użycie sterownika WiFi z apką np. Tuya i w niej oprócz sterowania bramą można mieć podgląd stanu bramy, wystarczy go podłączyć pod wejścia 11 i 12 (Start) centrali napędu i zastosować kontaktron podłączony do sterownika WiFi.
  • #3 21906769
    melko126
    Poziom 10  
    Jo właśnie z tego, co widzę, to Sompfy ma czujnik dedykowane do swoich systemów. Generalnie nie upieram się, że musi to być coś od Sompfy, najważniej, żebym miał podgląd na twlefonie oraz żebym umiał to podłączyć i konfigurować.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć czujnik zamknięcia bramy garażowej do SOMFY DEXXO OPTIMO? Screenshot_20260520_095444_Allegro.jpg (298.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21906793
    rokbok
    Poziom 40  
    melko126 napisał:
    Sompfy ma czujnik dedykowane do swoich systemów

No i zgadza się, jest to kontaktron WiFi i jego po zamontowaniu na bramie konfigurujesz z apką w/g dołączonego manuala.
    Są też inne kontaktrony WiFi, ale one są dedykowane np. do apki Tuya i nie będą współpracować z apką od somfy.
  • #5 21907174
    melko126
    Poziom 10  
    Rozumiem. A po co ten czujnik montować w takim razie pod sam silnik? Jeśli zamontuję go na szynie bocznej i zapodam zasilanie zewnętrzne, to on może chyba działać niezależnie od napięcia na silniku. Dobrze kombinuję?
  • #6 21907185
    rokbok
    Poziom 40  
    melko126 napisał:
    A po co ten czujnik montować w takim razie pod sam silnik?

Kto Ci powiedział że montujesz pod sam silnik, bo nie ja.

melko126 napisał:
    zapodam zasilanie zewnętrzne, to on może chyba działać niezależnie od napięcia na silniku. Dobrze kombinuję?

Nie za bardzo dobrze kombinujesz, a to dlatego że ten kontaktron który zamieściłeś nigdzie nie podłączasz, zasilanie jego jest z baterii CR123 umieszczonej wewnątrz, jedyne co musisz zrobić to zamontować jego dwie części równolegle do siebie w odstępie paru mm (czytaj manual do kontaktronu) tak żeby przy minimalnym otwarciu bramy jego połówki się rozjechały.
    Wygląda to tak że jedną cześć montujesz na stałej części napędu, drugą na ruchomej, na koniec integrujesz go z apką (czytaj manual do kontaktronu) od Somfy i po kłopocie.
  • #7 21907192
    melko126
    Poziom 10  
    Wygląda to na banalnie proste. Pozostaje jedynie kwestia finansowa, bo teraz z tego, co widzę, to nowe takie czujniki od SOMFY to kosztują trochę. TUYA dużo tańsza jest, tylko że trzeba kolejną apkę w telefonie. Orientujesz się, czy taka TUYA też na baterie działa?
  • #8 21907194
    rokbok
    Poziom 40  
    melko126 napisał:
    TUYA dużo tańsza jest tylko ze trzeba kolejną aoke w telefonie. Orientujesz się czy taka TUYA też na baterie działa

Tak, są pod Tuyę też na baterie, sam takie mam przy bramach garażowych, baterie to paluszki, działają już dwa lata.
  • #9 21907199
    melko126
    Poziom 10  
    Możesz podpowiedzieć jaki model od TUYA masz?
  • #10 21907208
    rokbok
    Poziom 40  
    Dokładnie mam Lanberg SM01-DS01, jak poniżej.

Pudełko czujnika Lanberg Smart Door&Window Sensor SM01-DS01 na białym tle
  • #11 21907381
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    Napęd w wersji I/O czyli ze sterowaniem pilotem z komunikacją zwrotną po sparowaniu z centralką Somfy TaHoma Switch prawdopodobnie sam bez kontaktronów bedzie wystawiał stan bramy ale dla pewności trzeba by zapytanie do Somfy. No i cena takiego rozwiązania (znaczy centralki TaHoma) z lekka osłabia. Poza tym jesli masz wersje z radiem RTS to nie ma tematu.
    Dużo tańsze jak bylo wcześniej - sterownik WiFi plus kontaktron kablowy, albo jak bedziesz pamietał o wymianie baterii to tem kontaktron Tuya.
  • #12 21907402
    rokbok
    Poziom 40  
    kotbury napisał:
    albo jak bedziesz pamietał o wymianie baterii to tem kontaktron Tuya.

Z podanego wcześniej modelu jest w apce pokazywany stan baterii, po za tym z tym pamiętaniem o jej wymianie to bez obaw, u mnie od nowości na tych samych bateriach działa już ponad dwa lata.
  • #13 21907428
    melko126
    Poziom 10  
    kotbury napisał:
    ... No i cena takiego rozwiązania (znaczy centralki TaHoma) z lekka osłabia. Poza tym jeśli masz wersję z radiem RTS to nie ma tematu.
    Centrala TaHoma jest w domu, a silnik jest z funkcją RTS. Widzisz potencjał, że można to jakoś rozwiązać po pieniądzach?.
  • #14 21907434
    rokbok
    Poziom 40  
    melko126 napisał:
    Widzisz potencjał że można to jakoś rozwiązać po pieniądzach?

Jest rozwiązanie za ~50 zeta, podałem je wyżej, żadnej ingerencji w napęd, ale jak chcesz po swojemu, no cóż ;).
  • #15 21907487
    melko126
    Poziom 10  
    Wiem id dziękuję za tę propozycję, jest naprawdę OK, a jej jedyny minus to druga aplikacja. I tak szukam, czy dałoby się to ogarnąć tym, co już jest zainstalowane w domu, tak żeby TaHoma miała do tego podkład. Obecnie w aplikacji mam dwa guziki, otwórz i zamknij, ale nie widać, w jakim położeniu jest brama, a to właśnie o to tutaj chodzi.
  • #16 21907498
    rokbok
    Poziom 40  
    melko126 napisał:
    jej jedyny minus to druga aplikacja.

Ja tam minusów nie widzę, aplikacji nie musisz włączać, dostajesz wiadomość push na ekranie smartfona i wiesz czy brama otwarta czy zamknięta, poza tym przy każdym otwarciu i zamknięciu otrzymujesz powiadomienie dźwiękiem.
    Aplikację uruchamiasz jak chcesz sprawdzić historię otwarć i zmknięć bramy i kondycję baterii, nadać nazwę własną bramy i takie tam bzdety.
  • #17 21908220
    melko126
    Poziom 10  
    Wiem, id dziękuję za tę propozycję, jest naprawdę ok, a jej jedyny minus to druga aplikacja. I tak szukam, czy dałoby się to ogarnąć tym, co już jest zainstalowane w domu, tak żeby TaHoma miała do tego podkład. Obecnie w aplikacji mam dwa guziki: otwórz i zamknij, ale nie widać, w jakim położeniu jest brama, a to właśnie o to tutaj chodzi.
  • #18 21920830
    symeks
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    kotbury napisał:
    Napęd w wersji I/O czyli ze sterowaniem pilotem z komunikacją zwrotną po sparowaniu z centralką Somfy TaHoma Switch prawdopodobnie sam bez kontaktronów bedzie wystawiał stan bramy ale dla pewności trzeba by zapytanie do Somfy. No i cena takiego rozwiązania (znaczy centralki TaHoma) z lekka osłabia. Poza tym jesli masz wersje z radiem RTS to nie ma tematu.
    Dużo tańsze jak bylo wcześniej - sterownik WiFi plus kontaktron kablowy, albo jak bedziesz pamietał o wymianie baterii to tem kontaktron Tuya.

Testowałem takie rozwiązanie i w tahomie pokazywało stan bramy bez dodatkowych czujników. ALE, pokazywało to bardzo niejednoznacznie. Jeśli w czasie zamykania zatrzymałem bramę czy to guzikiem czy napotkała na przeszkodę, to w aplikacji wyświetlało że jest zamknięta pomimo tego że nie była. Zmieniłem na zamela i dodatkowy kontaktron. I działa to dużo lepiej w porównaniu z oryg tahoma.
  • #19 21920845
    melko126
    Poziom 10  
    Użyję jednego z kontraktów zaproponowanych przez Was.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy dołożenia czujnika stanu otwarcia/zamknięcia do napędu bramy garażowej SOMFY DEXXO OPTIMO z możliwością podglądu w aplikacji TaHoma. Wskazano, że Somfy nie oferuje prostego, uniwersalnego odczytu stanu bez dodatkowego czujnika, a najtańszym rozwiązaniem jest sterownik WiFi z kontaktronem, np. kompatybilny z Tuya, podłączony do wejść START centrali oraz skonfigurowany w aplikacji. Wyjaśniono, że kontaktron WiFi działa na baterii i montuje się go na bramie jako dwie części oddalone o kilka milimetrów, bez przewodowego podłączenia do napędu. Omówiono też możliwość wykorzystania centralki TaHoma Switch i napędu z komunikacją zwrotną RTS/I/O, ale zaznaczono, że stan w TaHoma bywa niejednoznaczny bez dodatkowego kontaktronu. Ostatecznie porównano rozwiązanie Somfy z tańszym wariantem Tuya/Lanberg oraz zwrócono uwagę na ograniczenia związane z dokładnością wskazań stanu bramy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA