logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WAW24440PL01: bicie bębna 0,5-1 cm - naprawiać czy kupić nową?

tytoos1 24 Maj 2026 20:56 192 7
REKLAMA
  • #1 21909448
    tytoos1
    Poziom 9  
    Mam 11-letnią pralkę Bosch WAW24440PL/01. Zaczęła ostatnio mocno wibrować podczas wirowania, wymieniłem amortyzatory, ale przy próbnym wirowaniu zobaczyłem już na wolnych obrotach, że bęben jest lekko scentrowany - na krawędzi przy drzwiach jest bicie ok. 0,5-1 cm krawędzi bębna. I oczywiście przy wirowaniu wpadła w mocne wibracje, tak że musiałem wyłączyć z obawy, żeby się nie rozleciała...
    I teraz mam zagwozdkę - nowy bęben (klejony) kosztuje 1200, plus mój czas na wymianę oraz zapewne nowy fartuch, bo gumy pewnie trzeba będzie wymienić. Może pompka.
    Więc koszt to ok. 1500, plus czas.
    Nowa pralka Bosch powiedzmy WAN albo WGG - mogę spokojnie kupić, tylko nie wiem, czy nie lepiej naprawić tej starej? Obecna mi zupełnie wystarcza, jest cicha i prosta, 11 lat działała bez zająknięcia. Trochę mi szkoda tak na szrot wywalić.
    Co myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 21909471
    SmartCavity
    Poziom 2  
    Kup krzyżak i wymień. Nowe pralki mają już klejony zbiornik. Krzyżak to koszt 150-200 zł plus twój czas.
  • REKLAMA
  • #3 21909518
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    tytoos1 napisał:
    Trochę mi szkoda tak na szrot wywalić.

Takie usterki naprawia się.
    Są firmy, które rozcinają bęben i wymieniają trzewia.
    Wystarczy zdemontować i wysłać wg instrukcji.
  • REKLAMA
  • #4 21909713
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    misiek1111 napisał:
    Są firmy, które rozcinają bęben i wymieniają trzewia.

Ale nie wymieniają pękniętych krzyżaków, robią tylko lożyska + ew tulejowanie pod siemmer.

tytoos1 napisał:
    WAN albo WGG - mogę spokojnie kupić, tylko nie wiem, czy nie lepiej naprawić tej starej?

Uszkodzone krzyżaki w serii WAN to rzadkość, jak ccesz zredukować koszty to możesz popatrzyć za używką lub nawet uszkodzoną, np z walniętym modułem, wóczas taką pralkę wyhaczysz za ma 200zł. Kupując nowego WAN bedziesz mieć to sam tylko tylko w wersji biedniejszej, okrojone o dodatkową funkcjonalność, WGG to następca WAN, w zasadzie z łądniejszym designem i tyle. Twoja jak i dwie wspomniane konstrukcje nader między sobą się nie różnią.
  • REKLAMA
  • #5 21910025
    tytoos1
    Poziom 9  
    Szukałem, kto to może naprawić i nie mogę natrafić.
    Macie jakiś kontakt/adres, komu to można by zlecić w stolicy?
    Ten sam model używany jest używany, ale w Gdańsku. Więc daleko. No i w sumie to trochę kupowanie kota w worku.
    Lubię naprawiać, a nie wyrzucać, ale tu naprawdę nie wiem, co zrobić z tym uszkodzeniem.
  • Pomocny post
    #6 21910041
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Uśmiechnij się na PW ... może leży gdzieś taki zespół nowy w magazynku :)
  • #8 21915189
    tytoos1
    Poziom 9  
    Kolega @AsReeX rozwiązał problem, podsyłając sprawny bęben. Solidna firma. Dziękuję!

Wymiana zajęła ok. 4 h. Problem pojawił się, bo w tym nowszym bębnie silnik jest mocowany na dwie łapy. U mnie był na 4. No i bolce mocujące ciut innej średnicy. Jest do tego zestaw tulejek Boscha, ale nie chciało mi się czekać i coś dostrugałem sam. Pralka jak nowa. I dobrze, że na szrot nie poszła.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy 11-letniej pralki Bosch z biciem bębna ok. 0,5–1 cm i silnymi wibracjami podczas wirowania. Po wymianie amortyzatorów podejrzewano uszkodzony krzyżak lub zespół bębna w konstrukcji z klejonym zbiornikiem. Padały sugestie naprawy przez wymianę krzyżaka, rozcięcie zbiornika i wymianę wnętrza przez wyspecjalizowaną firmę albo zakup używanego zespołu bębna. Ostatecznie udało się zdobyć sprawny bęben, wymiana zajęła ok. 4 godzin, konieczne były drobne przeróbki mocowania silnika i tulejki; pralka wróciła do pełnej sprawności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA