logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki modem/router z kartą SIM i anteną zewnętrzną do domu?

jacdom 27 Maj 2026 21:36 447 17
REKLAMA
  • #1 21911206
    jacdom
    Poziom 9  
    Dzień dobry. Proszę o pomoc w wyborze sprzętu do odbioru internetu mobilnego do domu. Kabla nie ma w okolicy i nie będzie na razie. Sieć Orange - nie będę zmieniał. Potrzebuję modemu/routera z gniazdem SIM i anteny zewnętrznej do tego. Parametry NetMonstera wewnątrz domu w zał. Zależy mi przede wszystkim na stabilności połączenia. Do routera przez Wi-Fi jest podpięte z 15 różnych urządzeń w domu. Do tej pory miałem taki zabytek: Zestaw D-LINK-DWP-812KT. Jakoś tam działał, ale ostatnio coraz częściej trzeba go resetować, bo zrywa połączenie. Bardzo uprzejmie proszę o unikanie fachowych skrótów :) Budżet do 2000 pln. Dziękuję.
    Zrzut ekranu NetMonster z parametrami sieci Orange 4G LTE 800+2100 i informacją o rozłączonym 5G.

Zrzut ekranu NetMonster: Orange 4G 800 z wykresami RSSI, RSRP, RSRQ, SNR i TA
    Zrzut ekranu NetMonster z parametrami sieci Orange 4G LTE 800+2100 i statusem 5G rozłączone
  • REKLAMA
  • #2 21911227
    gulki81
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Hej, podaj swoją dokładniejszą lokalizację. Jeżeli warunki terenowe nie pozwolą na połączenie z innym nadajnikiem to nie ma potrzeby wymiany na inne urządzenie, bo ten nadajnik w Wierzycach to bida z nyndzą, do którego wystarczy Ci ten sprzęt, który posiadasz.

Możliwe, że jest na nim 5G2100, co może delikatnie poprawić prędkości, pytanie, czy w Twojej lokalizacji, bo parametry sygnału na telefonie bardzo słabe, tak jakbyś nadawał z okolicznych lasów ;)
  • REKLAMA
  • #3 21911243
    jacdom
    Poziom 9  
    >>21911227
    Zrzut ekranu z mapą Google okolic Wierzyc; znacznik 5G i niebieska kropka lokalizacji.
    Może i wystarczy ten sprzet co mam ale zrywa połączenia codziennie wiec potrzebuję czegoś solidniejszego nawet gdyby nie przyniosło to istotnej poprawy transferu.
    Acha.. nadaję z okolicznych lasów :)
  • #4 21911245
    gulki81
    Poziom 20  
    Dzięki, a masz w tym modelu D-Linka w panelu administracyjnym jakieś parametry sygnału?
  • REKLAMA
  • #5 21911256
    jacdom
    Poziom 9  
    Zrzut panelu ODU Control z ustawieniami IPv4 i informacjami sieci LTE oraz parametrami sygnału
    O to chodzi?
  • REKLAMA
  • #6 21911259
    gulki81
    Poziom 20  
    Tak, dziękuję.

Widzę, że łączy Cię na nim jedynie z pasmem B3, a sprzęt ten potrafi w teorii doagregować także pasmo B8 lub B20, choć to i tak niewiele pewnie zmienia, z racji tego, że są to z reguly pasma najbardziej obciążone.

Główny problem jaki u Ciebie zauważam, to to, że ten las pomiędzy nadajnikiem a Twoją lokalizacją jest na dużym wzniesieniu, które przesłania sygnał i niewiele da się z tym zrobić, pozostaje wynieść antenę na jak najwyższą wysokość. Potwierdzasz, że tak to u Ciebie wygląda co do tego wzniesienia?

Zrzut ekranu „Linia widoczności” z profilem terenu i mapą trasy między punktami A i B.
  • #7 21911332
    jacdom
    Poziom 9  
    >>21911259
    To jest Wielkopolska. Płasko jak na patelni, przynajmniej tak mi się wydaje :). Mieszkam jednak na polanie otoczonej lasem. Tak czy siak, czy bez masztu nie da się samą zmianą sprzętu spowodować, że nie będę musiał co chwila wyciągać wtyczki z gniazdka zasilającego to moje ustrojstwo, wchodzić do softu, wklepywać PIN do SIM-a? Pozostaje Elon, ale jakoś nie lubię gościa :) Acha.. kosiarka, która odjeżdża od chałupy 10-15 m też traci sygnał wi-fi, więc myślałem, że może jakiś lepszy router w nowym zestawie by załatwił sprawę.
    A jednak jest niewielkie wybrzuszenie terenu. Jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi.
  • #8 21911387
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5759
    Dwie kwestie, pierwsza to kwestia LTE/5G u ciebie a druga to brak zasiegu sieci WiFi na zewnatrz z routera wewnętrznego IDU do obsługi urzadzeń IoT w tym kosiarki.
    Stacja bazowa w WIERZYCACH ma 5G N1 czyli pseudo 5G na 2100MHz dzielone z LTE2100, do tego LTE2100+1800+800+900, sektor 2 z którego korzystasz na azymut 120. ma lokalny zasięg , działa z przecietnymi mocami. To pozwolenie Orange, w planach 5G700 N28 , na którym Orange w FDD ma 10MHz pasma.
    Można korzystać z agregacji pasm LTE lub z 5GN1+LTE1800+800 na zew. CPE 5G/LTE.
    Zasięg WiFi na zew. zapewni zewnętrzny punkt dostępowy podpięty do zew. CPE 5G/LTE pracujacego w trybie routera poprzez switch lub do routera wew. Jest kilka mozliwości konfiguracji sieci lokalnej z WiFi.
    Ewentualnie przy tak wysokim budzecie sprawę obydwu tematów rozwiąże jedno urzadzenie czyli zew. CPE 5G/LTE z wbudowanym zew. AP do zapewnienia zasiegu na zewnatrz plus wew. router do sieci lokalnej z WiFi, najlepiej z MESH . Koszt zestawu około 1600 zł, pozostała kwota wystarczy na zakup ewentualnych dodatkowych satelitów MESH do poprawy zasięgu WiFi w domu.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Konkretnie jeśli chodzi o zew. CPE 5G/LTE to https://allegro.pl/produkt/router-zte-g5-max-...23-4ae2-95c4-a9453ca35b6e?offerId=18599065212 ma wbudowany zew. AP na 2.4 i 5GHz. Ostatnio montowałem 2 sztuki u klientów, zastępuje rozwiązanie w którym zew. AP wymaga dodatkowego urzadzenia i instalacji. U klientów rozgłasza sieć WiFi na zew. min do robota koszacego.
    Do tego jako router wew. https://allegro.pl/produkt/router-cudy-wr3000...a3-42d8-93de-d741019d551b?offerId=17420298479 , port 2.5GE czyli tak jak w G5 MAX PRO , AX3000 , obsługuje MESH , protokół k,v,r z szybkim roamingiem w sieci lokalnej WiFi. Backhaul po WiFi i Ethernet. Ewentualnie Cudy M3000. Z Mercusysa MR27BE lub HALO27BE z WiFi 7, to marka TP-Linka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21911438
    gulki81
    Poziom 20  
    Tak jak @matek451 wyjaśnił. Jest sprzęt zewnętrzny, który ma wbudowane w sobie Wi- Fi https://zteshop.pl/zte-g5-max-wifi-router-zewnetrzny-5g który może być rozwiązaniem problemu gubienia sygnału wi- fi na zewnątrz, ale to wg. mnie nie rozwiąże problemu z jakością sygnału internetowego. To urządzenie, z którego aktualnie korzystasz ma 7 dBi zysku anteny na niskich częstotliwościach i 10 dBi na średnich częstotliwościach, więc i tak te zyski są już duże, a ten podlinkowany przeze mnie sprzęt ma 2- 3 dBi zysku na częstotliwościach, z których Ty korzystasz, co dodatkowo osłabi sygnał.

Wg. mnie co może pomóc to ewentualnie https://www.morele.net/atl-5g-r16-kit-4x4-mim...eneo_cid=599d8c00-d878-6697-6366-1eadf69b8cce do 5G lub https://www.morele.net/access-point-mikrotik-...amp;gbraid=0AAAAAD9DjeFl5veerboYyXrSzBQVd_4NS do LTE i do tego zewnętrzny punkt dostępowy, aby rozszerzyć sygnał na zewnątrz, chyba, ze @matek451 widzi to jeszcze inaczej.
  • #10 21911441
    jacdom
    Poziom 9  
    >>21911387
    TP-Link (NE211 HX510/HX520) ????
    Bardzo proszę o polecenie konkretnego modelu. Dziękuję.
    Ooops.. nie zauważyłem Twojej podpowiedzi :)
  • #11 21911492
    matek451
    Poziom 43  
    Wykonaj testy na telefonie ale gdzies wyżej, np. w okolicy ODU od D-Linka i pokaż screeny z NetMonster i ze speedtestu, jak wyglada strefa bezposrednio przed tym ODU na kierunku BTS-a NetWorks?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21911500
    gulki81
    Poziom 20  
    TP-Link (NE211 HX510/HX520) to wg. mnie nie jest rozwiązanie Twoich problemów. Sprzęt masz jaki masz, ale ma on spory zysk dBi na antenie, do tego antena/modem połączony jest z routerem kablem LAN, co likwiduje dodatkowe straty sygnału na kablu, więc skoro masz problemy z zanikami sygnału internetowego to raczej skupiłbym się na poprawie parametrów sygnału poprzez zakup sprzętu o jeszcze większym zysku anteny, albo wyniesieniem tej anteny, którą posiadasz jak najwyżej jesteś wstanie, aby poprawić parametry sygnału. Ja jeżdżę po Twojej okolicy rowerem ;) i wiesz, to że np droga prowadzi dość równo to nie znaczy, że w lesie nie ma jakichś wzniesień, wąwozów i jeżeli część sygnału przesłonięta jest stałą przeszkodą w postaci jakiegoś wzniesienia, do tego dochodzi rozpraszający sygnał las to niewiele jest możliwości poprawy sygnału. Najskuteczniejsza jaką ja znam jest wyniesienie anteny jak najwyżej się da, na 10 -15 m powyżej poziomu gruntu ;) Ewentualnie możesz spróbować osadzenia anteny na wysięgniku anteny satelitarnej (wiem druciarstwo). Dlatego też zaproponowany przeze mnie sprzęt Mikrotika, który chyba jako jedyny ma zyski z anten powyżej 15 dBi co może wzmocnić sygnał.
  • #13 21911589
    jacdom
    Poziom 9  
    >>21911492
    Przed domem w kierunku masztu jest: 300 m polany z wysokimi drzewami gdzieniegdzie, potem 500 m lasu, potem 600 m polany z domami jednorodz., potem droga S5 z osłonami p/hałasowymi i za nią maszcik. Razem 1500-1600 m

Przepraszam, a gdzie w Twoim zestawie umieszcza się kartę SIM?
  • Pomocny post
    #14 21911591
    matek451
    Poziom 43  
    A ten test na telefonie to w którym miejscu? Jest bardzo słabo na LTE2100 , karta zapewne bez dostępu do 5G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21911595
    jacdom
    Poziom 9  
    >>21911591
    Obok anteny zrobiłem test.
    Wiem, powinien być maszt. Masztu nie zrobię. W tym roku wiatry zwaliły mi kilka drzew na działce.
    No OK - nie wiatry tylko śnieg był jakiś ciężki taki :).
  • Pomocny post
    #16 21911610
    gulki81
    Poziom 20  
    Przypuszczam, że matkowi chodziło o to, aby zweryfikować, czy ZTE G5 Max ma w ogóle u Ciebie sens, gdyż telefon na wysokości anteny D- Linka ma porównywalną siłę sygnału do wzmocnienia anteny na częstotliwościach 800-2100 w ZTE G5 Max. Jak widać parametry słabe, a prędkości w godzinach wieczornych zapewne jeszcze spadną. Ja bym spróbował na jakimś tanim zewnętrznym CPE od Mikrotika, chociażby na takim z modemem kat.7, gdzie wzmocnienie sygnału jest na poziomie bodaj 17 dBi.
  • #17 21911646
    jacdom
    Poziom 9  
    >>21911610
    OK, dziękuję za wyjaśnienie. I jeśli można, to nieśmiało zapodam, że mi nawet nie zależy na wzmocnieniu sygnału (film i sport i FB obejrzę), a raczej na wymianie sprzętu na bardziej stabilny. No chyba, że jedno z drugim jest związane nierozerwalnie. Gdzieś czytałem wypowiedź Matek-a, że to, co mam, źle reaguje na zwiększanie liczby odbiorników sieci Wi-Fi. Może dlatego coraz częściej mój zestaw traci połączenie z internetem. On od początku był jakiś felerny. Nie można było wyłączyć sprawdzania PIN-u, nie można było zaktualizować firmware. Takie sprawy.
  • #18 21912341
    jacdom
    Poziom 9  
    >>21911646
    Dziękuję obu Panom za informację. Pozdrawiam. @gulki81 do zobaczenia na rowerze. Czerwone Pinarello :)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest stabilny modem/router do internetu mobilnego w domu, z gniazdem SIM i możliwością podłączenia anteny zewnętrznej, przeznaczony do sieci Orange. W domu działa około 15 urządzeń po Wi‑Fi, więc kluczowa jest niezawodność połączenia. Dotychczas używany starszy zestaw D-LINK-DWP-812KT zaczął coraz częściej zrywać połączenie i wymaga resetów. Budżet na nowe urządzenie i antenę wynosi do 2000 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA