Cześć zwracam się do Was z prośbą w rozwiązaniu problemu. Sprawa dotyczy odczytu w cyklu programowym wbudowanym funkcji HSCS7-1200 1214C. W czy problem? pierwszy raz mam problem w szybkim licznikiem. Używam HSC1 , enkoder A/B , 1000imp. , PushPull. Filtracja Wejść I0.0 i I0.1 zmieniona na 0.1us. Kasuję funkcję poprzez podanie flagi na wejście CV i przepisuję tam wartość 0. Id1000 odczytuję i porównuję sobie komparatorami do wartości zadanych. Wartość enkodera zamieniam z pomiaru obrotowego na liniowy. Teoretycznie wszystko ok. Problem się pojawia przy zwiększanie prędkości. Komparatory jakby nie nadążają przetwarzać wartości aby przesterować wyjścia. Używam również sieci Modbus ale odczyty są wyzwalane cyklicznie każdy co 1s. Co może mi powodować że przy mniejszej prędkości komparatory działają dobrze względem wskazań enkodera a przy zwiększonej prędkości nie nadążają. Kombinowałem już nawet aby wejścia I0.0 oraz I0.1 ustawić w filtracji na minimum. Nic nie pomaga. Pomoże ktoś w rozwiązaniu zagadki ? Pomocy
Pozdrawiam
Dodano po 18 [minuty]:
Sprostowanie Szybki licznik jest używany tylko do występowania wyjsc poprzez komparatory. Zauważyłem również ze pomimo zmniejszenia prędkości wyjścia jakby sie też trochę rozjeżdżają. Ewidentnie jakiś problem z HSC lub nie wyrabia mi pętla cyklu. Jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Dodano po 18 [minuty]:
Sprostowanie Szybki licznik jest używany tylko do występowania wyjsc poprzez komparatory. Zauważyłem również ze pomimo zmniejszenia prędkości wyjścia jakby sie też trochę rozjeżdżają. Ewidentnie jakiś problem z HSC lub nie wyrabia mi pętla cyklu. Jakieś pomysły?