logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Starlink + 2x ZTE T5400 - czy mesh zadziała przez switch, czy lepiej zestaw mesh do 800 zł?

ridick207 03 Cze 2026 22:53 396 8
REKLAMA
  • #1 21915162
    ridick207
    Poziom 3  
    Witam

Posiadam Starlinka, ruter od Starlinka ma słabe Wi-Fi, więc korzystam ze starego ZTE T5400 (dużo lepsze Wi-Fi), podłączony przez kabel. Chciałbym dokupić jeszcze jednego ZTE T5400, żeby stworzyć sieć mesh, bo to chyba najtańsza opcja, żeby zrobić mesh. Niby ZTE obsługuje otwarty standard mesh, ale wiem, że ma problemy z urządzeniami innej marki. Wyglądałoby to tak:
    Schemat sieci: ruter Starlink połączony ze switchem, a switch z dwoma ruterami ZTE T5400.

Czy rutery ZTE T5400 będą się widzieć w tej sieci i czy będą w stanie stworzyć sieć mesh? Czy może nie będą widzieć się przez tego switcha? Czy jeśli Wi-Fi mesh zadziała i do switcha podłączę komputer przez kabel ethernet, to czy Wi-Fi mesh się nie wykrzaczy, bo przeczytałem tutaj na forum, że ZTE T5400 nie posiada mesh with wired backhaul?
    No chyba że moje myślenie jest błędne i lepiej zainwestować w gotowy zestaw mesh, a jeśli tak, to jaki max do 800 zł?
  • REKLAMA
  • #2 21915284
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5797
    T5400 zgodnie z informacją ZTE nie obsługuje MESH z backhaul po Ethernet, na podanym schemacie nawet inny sprzet
    niż ZTE zadziala w trybie MESH w funkcji AP a nie routera, routerem w takiej konfiguracji będzie tylko router Starlinka a dodatkowe satelity działają MESH między sobą w trybie AP z adresacją sieci tworzoną przez router Starlinka. Nie wszyscy producenci maja funkcję MESH w oparciu o tryb AP a dodatkowo z backhaul po kablu.
    Za 800 zł kupisz nawet 3 jednostki z takimi funkcjami, port 2.5GE+2X1GE AX3000 a nawet z BE3600 .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21915314
    ridick207
    Poziom 3  
    No to mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli wepnę PC kablem do routera Starlink, pomijając switch, czy wtedy będzie to działało?
  • REKLAMA
  • #4 21915326
    matek451
    Poziom 43  
    Narysuj schemat sieci jaką chcesz stworzyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21915333
    ridick207
    Poziom 3  
    Jeśli dobrze zrozumiałem, na zte t5400 muszę włączyć tryb mostu przewodowego i wyłączyć DHCP, następnie połączyć je jako MESH. Jeśli się mylę, to mnie popraw.

Starlink + 2x ZTE T5400 - czy mesh zadziała przez switch, czy lepiej zestaw mesh do 800 zł?

Dodano po 14 [minuty]:

W panelu administracyjnym zte t5400 mostek przewodowy ma taki opis: "Mostek przewodowy: Jeśli chcesz rozszerzyć zasięg sieci Wi-Fi za pomocą mostka przewodowego, upewnij się, że kabel sieciowy łączy ten router z portem LAN routera głównego. Upewnij się, że to urządzenie nie jest podłączone do innego mostka. Nie może ono normalnie pracować w trybie mostka, gdy jest podłączone do innego mostka."
  • REKLAMA
  • #6 21915362
    matek451
    Poziom 43  
    Mostek przewodowy to u nich nazwa trybu pracy jako AP, mozesz je tak skonfigurować ale nie maja w tym trybie funkcji MESH , sa wtedy zwykłymi AP w sieci Starlinka, wiec nie dziala na nich szybki roaming i nie dziala protokół k,v,r.
    To drogi pomysł na zwykły AP do rozszerzenia zasiegu WiFi ze Starlinka. Nie musisz wyłaczać DHCP bo w trybie mostek przewodowy z automatu ustawia się jako AP, łączysz kablem z routerem Starlinka po LAN, port WAN/LAN w trybie mostek bezprzewodowy w T54000 działa też jako LAN.
    Funkcję MESH T5400 obsługuje tylko po WiFi, czyli jeden z T5400 wpinasz do routera Starlinka LAN-WAN wT5400 a drugi dodajesz jako satelitę MESH po WiFi.Jesli chcesz mieć switch w tej sieci to zawsze za pierwszym T54000, bo to on staje sie routerem głównym w twojej sieci lokalnej i przydziela adresy urządzeniom. Nie znam dokladnie Starlinka ale zapewne router wew. z zestawu można zastapić innym routerem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21915410
    ridick207
    Poziom 3  
    A dobra, czyli mostek przewodowy mnie nie interesuje, bo zależy mi na protokołach k, v, r. Bo chodzi właśnie o płynne przełączanie między ruterami.
    Ale doczytałem w panelu administracyjnym ZTE T5400 w zakładce FAQ: Sieć Mesh:
    "Czy dwa urządzenia mesh są daleko od siebie?
    Wypróbuj dowolną z poniższych metod:
    1) Dodaj więcej urządzeń mesh, aby utworzyć sieć mesh (musisz zakupić dodatkowe urządzenia).
    2) Jeśli w sieci Mesh nie ma więcej urządzeń, można użyć kabla sieciowego do połączenia portu LAN głównego urządzenia mesh z dowolnym portem sieciowym urządzenia podrzędnego, aby zapewnić stabilną transmisję danych między tymi dwoma urządzeniami."

Czyli jeśli będę posiadał nie więcej niż dwa urządzenia MESH (nadrzędny T5400 i satelitę T5400), to będę mógł połączyć bezpośrednio ze sobą oba rutery ZTE T5400 kablem, a nie tylko przez Wi-Fi (tak jak pisałeś wyżej), czy to jakieś błędy w tłumaczeniu albo w instrukcji i nie mam co się łudzić?
  • #8 21916191
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2514
    ridick207 napisał:
    Czyli jeśli będę posiadał nie więcej niż dwa urządzenia MESH (nadrzędny T5400 i satelitę T5400), to będę mógł połączyć bezpośrednio ze sobą oba rutery ZTE T5400 kablem

Jakiś rok temu pisałem do ZTE w podobnej sprawie i dostałem oficjalną, dosyć konkretną odpowiedź, jaki model z jakim i MESH nie gada z uplinkiem przewodowym na T5400. Choć oczywiście przez rok czasu wiele się mogło zmienić.
    Inna sprawa, że T5400 w jego cenie kompletnie niema sensu jako węzeł AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21916229
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    ZTE T5400 obsługuje technologię Wi-Fi Mesh opartą o EasyMesh, ale nie wspiera funkcji Ethernet Backhaul (przewodowej sieci szkieletowej) jako części ujednoliconego systemu Mesh. Urządzenie łączy tzw. węzły (satelity) wyłącznie bezprzewodowo. Chcąc połączyć dwa urządzenia kablem, należy przekształcić drugi router w punkt dostępowy (Access Point, AP) Ale wtedy to nie będzie MESH i urządzenia muszą pracować na różnych kanałach.
    Tu też jest na ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4137569.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbudowy domowej sieci Wi‑Fi opartej na Starlinku i dwóch routerach ZTE T5400. Główne pytanie obejmuje możliwość zestawienia taniego mesh między dwoma urządzeniami ZTE, podłączonymi przewodowo przez switch, oraz kompatybilność z otwartym standardem mesh i ewentualnym backhaulem po Ethernet. Rozważana jest też alternatywa w postaci gotowego zestawu mesh do 800 zł, jeśli rozwiązanie z ZTE nie zapewni stabilnej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA