logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI Katana 17 i9 RTX 4070 - Microsoft Basic Display Adapter zamiast RTX i pokaz slajdów

Ash Ketchum 11 Cze 2026 15:08 159 3
REKLAMA
  • #1 21919333
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    Witam właśnie pobrałem grę Digimon Time Stranger na moim MSI Katana 17 na i9 13gen i rtx4070 i gra się uruchamia i mam pokaz slajdów. I jak wejdę w MSI Center to mam tryb dyskretnej grafiki bo używałem na integrze i zamiast rtxa mam jakiś Microsoft Basic Display Adapter i nie ma drugiego zegara od użycia gpu. Czy muszę pobierać najnowszy sterownik który waży 1GB? Czy trzeba zmienić laptop na i9 14gen i rtx5070? Nawet nie od MSI tylko z kulturalniejszym przełączaniem grafik jak to było na poprzedniej mojej Katanie 17 na i7 11gen i rtx3050? Czy może trzeba wymienić pasty bo laptop wyje i jest gorący?
    EDIT pobrałem ten driver ze strony MSI i pojawił się panel sterowania NVIDIA na prawym kliku w pusty pulpit i dałem gpu dużej wydajności i mam temperaturę gpu i drugi zegar w MSI Center. Także wszystko chodzi ok a temperatury 63-72 przy graniu to norma chyba.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21919445
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8317
    Ash Ketchum napisał:
    Czy muszę pobierać najnowszy sterownik który waży 1GB?

Witaj.
    Tak, jeśli masz Microsoft Basic Adapter to znaczy, że nie masz prawidłowego sterownika dla karty. Albo że nie chciał się on zainstalować z powodu awarii. Ale w pierwszej kolejności warto spróbować zainstalować prawidłowy sterownik.

Ash Ketchum napisał:
    Czy trzeba zmienić laptop na i9 14gen i rtx5070?

Różnica nie będzie kolosalne. I9 w obu tych laptopach będzie miało podobną wydajność i w obu będzie duszone brakiem poprawnego chłodzenia, a 4070 jest nadal dość wydajną kartą. Więc warto najpierw spróbować poprawić problemy, zanim się zmieni laptopa. W tej chwili nie korzysta on z możliwości karty graficznej, skoro nie jest ona prawidłowo zainstalowana.

Ash Ketchum napisał:
    temperatury 63-72 przy graniu to norma chyba.

Tak, to nawet bardzo niskie temperatury na laptopa i cieszyłbym się z takich. Poniżej 80 stopni w laptopie uznaje się za normalne temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 21919575
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    dt1 napisał:

Tak, jeśli masz Microsoft Basic Adapter to znaczy, że nie masz prawidłowego sterownika dla karty. Albo że nie chciał się on zainstalować z powodu awarii. Ale w pierwszej kolejności warto spróbować zainstalować prawidłowy sterownik.

Zainstalowałem i śmiga. A awarię wywołało przełączenie na integrę i jechanie na niej dłuższy czas bo nie grałem a chciałem zaoszczędzić energię. Wcześniej działał. Zainstalowałem to ze strony MSI co waży 1GB i chodzi. Szkoda że nie można tych gpu przełączać w tym modelu w bardziej kulturalny sposób jak to miało miejsce u poprzednika na i7 11gen i rtx3050.
  • #4 21919659
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8317
    Wyłączanie dedykowanej karty nie zaoszczędzi energii - zwykle podczas pracy w niewymagających aplikacjach i tak jest ona wyłączona, więc nie ma za bardzo o co walczyć w tym przypadku.
REKLAMA