logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] OPCOM nie łączy się z kolorowym wyświetlaczem Antary - brak pliku

Pyzaczek 15 Cze 2026 17:50 159 5
REKLAMA
  • #1 21921885
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    Post powiązany z tym tematem LINK
    Od kilku dni męczę się z wylogowaniem kolorowego wyświetlacza (CID) do Antary z 2007 roku. Mam trzy wersje programów do OPCOM-a. Każda z nich przy próbie połączenia się z wyświetlaczem zgłasza komunikat, że nie można załadować pliku ANTARADIS_CID.MBF. Plik ten powinien znajdować się w katalogu LangData / EN / MeasuringBlocks ale w żadnym z programów go nie ma. Czy program zadziała jeśli skopiuję ten plik do odpowiedniego katalogu? Jeśli tak, to proszę kogoś o podesłanie tegoż pliku.
  • REKLAMA
  • #2 21922777
    2n3553
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Czy zestaw pochodzi z jednego auta? Chociaż podejrzewam, że tak bo w innym wypadku już by się poblokował, a nie wspominasz nigdzie o takim fakcie. Tak więc o ile dobrze pamiętam to zestaw można zainstalować w aucie i powinien działać bez dodatkowego programowania. Trochę na pałę, ale w przypadku braku oprogramowania - dobre i to. Jakie to wersje opcoma posiadasz?
    Nawiązując do pytania o plik to kojarzę, że kiedyś próbowałem "zwiększyć możliwości" starego op-coma podkładając różne pliki i nie pamiętam żebym na tym polu odniósł jakiś sukces. Ale jak będziesz chciał to mogę Ci podesłać taki plik. W odpowiedzi na pytania z poprzedniego posta: Zestaw wylogowujesz i logujesz wchodząc w programowanie w radiu (EHU). Zrobisz to na stole, ale zawsze w obu urządzeniach ustawiałem obsadę modułów na magistrali can. Jeśli nie była podłączona klima to trzeba ją odznaczyć. Inaczej miałem problemy z logowaniem. Nie wiem czy wybór modelu auta ma znaczenie. Myślę, że nie zaszkodzi spróbować. I zawsze zalecam sprawdzić bloki pomiarowe w EHU. (O ile masz możliwość) Znajdziesz tam informacje czy zabezpieczenie antykradzieżowe jest aktywne. I czy nie ma blokady czasowej. Bo w takim przypadku nic nie wylogujesz dopóki czas nie upłynie.
  • REKLAMA
  • #3 21922870
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Zestaw pochodzi z jednej Antary i działa "na stole", choć wita mnie logo VAUXALL (Można to ponoć zmienić ale zostawiam to na później).
    Ponieważ nie zdobyłem pliku ANTARADIS_CID.MBF zapytałem - o zgrozo - AI. Ona podpowiedziała mi, żebym skopiował ten plik z katalogu LangData/EN/Programming. Faktycznie jest tam plik o takiej nazwie ale u mnie nie wyświetla się rozszerzenie MBF. Za dalszą namową AI skopiowałem ten plik do notatnika i zapisałem jako MBF. Skopiowałem tak spreparowany plik do katalogu LangData/EN/MeasuringBlocks. OPCOM nie wyświetla już komunikatu że nie może załadować tego pliku i rozpoznaje prawidłowo wyświetlacz, ale Bloki pomiarowe są nie podświetlone (Button11 to jakiś Bug)
    OPCOM nie łączy się z kolorowym wyświetlaczem Antary - brak pliku
    Po wejściu w Programowanie nie ma tam opcji Aktywacji i Deaktywacji zabezpieczenia antywłamaniowego
    OPCOM rozpoznaje także prawidłowo radio ale Bloki pomiarowe również są na szaro, 
    a po wejściu w programowanie wyświetla się takie coś
    Wybrałem więc inny samochód - VECTRA-C/SIGNUM
    OPCOM rozpoznaje wyświetlacz ale każe wybrać jeden z systemów. Jedynie po wybraniu podświetlonego na obrazku systemu, OPCOM przechodzi dalej
    Zrzut ekranu OP-COM z oknem wyboru systemu Vectra‑C i danymi ECU po lewej
    i podświetlają się Bloki pomiarowe, a nawet Testy el. wykonawczych
    Zrzut ekranu OPCOM: informacje o sterowniku, numer części 96850912 i data produkcji 20070313
    Po wejściu w Programowanie ekran jest taki
    Menu „Programowanie” w OPCOM z opcjami konfiguracji CAN, VIN oraz ustawień czasu i daty
    Tu już mogę poszaleć, ale tylko na pierwszych pięciu blokach, dwa ostatnie są nieaktywne: Jeden wyświetla jakiś komunikat o błędzie, a w drugim są puste okienka.
    Po wejściu w radio działa pierwsza i dwie ostatnie funkcje, czyli mogę zaprogramować konf. CAN (średnia prędkość) oraz deaktywować i aktywować zabezpieczenie antywłamaniowe.

Ponieważ na razie nie mam pojęcia jak zdemontować wyświetlacz w aucie postanowiłem najpierw wymienić radio. Przypuszczam, że gdy wyloguję mój nowy zestaw "na stole" i zaloguję go kodem z samochodu to wszystko "pyknie". Dam znać.
  • REKLAMA
  • #4 21922919
    2n3553
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Widzę, że działasz na oprogramowaniu w języku polskim. Pewnie z roku 2010. Moja sugestia na początek. Poszukać w języku angielskim(vaux-com) bo był z roku ok 2012 i potrafi więcej. Albo ogarnąć coś jeszcze nowszego, ale to już może być trudniej pozyskać. Chociaż wiem że się da.
  • REKLAMA
  • #5 21923295
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Wiec tak: Udało się wylogować radio DVD 100 NAVI jego kodem, następnie zalogować kodem radia CD 30 MP3 - wyświetlacz wyświetlił "Display SAFE". Podłączyłem to radio w samochodzie - przez chwilę jest dobrze, a następnie wyświetla się napis "Zapamiętaj wyświetlacz" zasłaniając 90 % ekranu. Podłączyłem radio CD 30 MP3 na stole do kolorowego wyświetlacza - chwilę jest dobrze, a następnie wyświetla się napis "Display SAFE". Przy próbie deaktywacji lub aktywacji radia zarówno starym jak i nowym kodem OPCOM wyświetla komunikat: "Programming failed".
    Działam na spolszczonej wersji 100219a na systemie win11 (komp. stacjonarny). Przesiądę się na laptop, na którym mam win7 i wypróbuje pozostałe wersje jakie mam: VAUX-COM 120309a oraz OPCOM-CHINA CLONE 09/2010
  • #6 21924129
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Niestety, na WIN7 i w samochodzie to samo. Albo OPCOM do pośladków albo Antara do pośladków.
    Zamykam, bo chyba nikt nie wie jak to ugryźć.
REKLAMA