logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz laboratoryjny: Stamos S-LS-95 vs Korad KD3005D, 0-30V, 0-5A, do 400 zł, porównanie cen

majdan_1 17 Mar 2023 20:32 1422 4
REKLAMA
  • #1 20494757
    majdan_1
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Nie jestem elektronikiem, nie potrzebuję precyzyjnego urządzenia ale w miarę przystępnie cenowo, bezawaryjnego i dobrego.
    Używany będzie sporadycznie, zakres jaki mnie interesuje to standard, 0-30V, 0-5A.
    Pod uwage biore marki; Uni-T, Zhaoxin, Korad, Stamos. Głownie pod uwagę biorę Stamos (S-LS-95) i Korad (KD3005D).
    Cena ok 330zl obu. Zhaoxin jest za ok 250zl ale jakoś ta marka za mną nie przemawia. Może jakieś uwagi co do zakupu ?
    Dzieki za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20501649
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 388
    Korad (KD3005D) może być, chociaż ma trochę irytujące dla mnie nastawianie: trzeba najpierw nacisnąć gałkę, cyfra się zaczyna migać i masz chwilkę na zmianę nastaw. Do tego wszystko leci od razu na wyjście, nie ma odłączania. Jak rzadko zmieniasz parametry, to ujdzie. Jest na trafie. Działa codziennie po 8h od lat bez zarzutu (ale z małym obciążeniem i prawie bez zmian nastaw).
    Jest trochę taniej bezpośrednio w sklepie: https://www.hotair.pl/pl/sklep/zasilacze-labo...ilacz-laboratoryjny-korad-kd3005d-30v-5a.html
    W zasadzie możesz kupić podobnie działające dużo tańsze chińczyki też na trafie, tylko z potencjometrami. Różnica może być w głośności wentylatora. Te nowe ponoć słychać. Stare konstrukcje nie miały w ogóle śmigła tylko duży radiator z tyłu.
    No i mała niedogodność, żeby zobaczyć mA na amperomierzu trzeba nacisnąć dodatkowo przycisk, bo wyświetlacze mają 3 cyfry. Ale do sporadycznej pracy typu "nastaw i zostaw", czemu nie.
    https://www.hotair.pl/pl/sklep/zasilacze-labo...atoryjny-wep-ps-305d-30v-5a-maa-dokladny.html
    Raczej się jakoś specjalnie nie psują. Potencjometry i enkodery padają po dłuższym czasie intensywnego użytkowania i tyle. Wentylator pewnie też się kiedyś przytrze jak zasilacz będzie katowany całymi dniami.
    Pytanie co dokładnie i jak chciałbyś tym zasilać. Bo może też wystarczy jakiś na SMPS z dodatkowym watomierzem i odłączaniem zasilania.
    Nawet sporo starych używanych porządnych jest teraz na aukcjach, też można się rozejrzeć.
  • REKLAMA
  • #4 20503098
    spec-miachl
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Bardzo fajny zasilacz poniżej 400zł - link poniżej -> poczytajcie recenzje na allegro

UTP1306 - 32V 6A dodatkowo to UNI-T

Mega opcja do ładowania różnych akumulatorów i ich ratowania -> wyratowałem nim 2 akumulatory żelowe 24V. Dzięki niemu jestem już do przodu wrócił się zakup.

Odłożyłem na półkę stary transformatorowy zasilacz. Ten mimo rozmiarów daje radę i nawet chłodzenie się za często nie załącza. Mi osobiście podoba się precyzyjna nastawa za pomocą enkodera - wreszcie nie muszę pukać, pstrykać, chuchać w potencjometr aby było tyle ile chce :)
  • #5 20528792
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 931
    spec-miachl napisał:
    Bardzo fajny zasilacz poniżej 400zł - link poniżej -> poczytajcie recenzje na allegro

UTP1306 - 32V 6A dodatkowo to UNI-T

Zasilacz dobry do mało wymagających układów. Jest zbudowany na przetwornicy więc zapewne sieje aż miło.

W dużym skrócie jeśli chcesz dobry zasilacz o małych szumach szukaj takiego opartego na trafie.
    np.
    QJ3005P
    https://ndn.com.pl/en/laboratory-power-suppli...-programmable-power-supply-with-software.html

Dobra jakość, akceptowalne szumy, dobra moc, dobra odpowiedz na obciążenie, możliwość sterowania poprzez USB. Minusem są wymiary - ale wynikają z zastosowania transformatora.
REKLAMA