logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić zasilacz na LM317 z transformatorem TS70/5 i KD502?

balcerowicz79 19 Cze 2026 08:39 39 7
REKLAMA
  • #1 21923702
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Aby nie zaśmiecac nowym tematem dopytam.
    Moj regulowany lm317 zasilany 15V a na wyjsciu 5v zasila wzmacniaczyk 2x3W klasy D i strasznie sie grzeje ten lm a obudowa jest ciasna przy stabilizatorze wiec duzy radiator nie wchodzi w grę. Transformator z lampki 12v 20W...po wyprostowaniu 15V.
    Mam troche kd502 i 2n3055 i moje pytanie.
    Dozenie tranzystora zwiekszy wydajnosc pradową zasilacza do tych 3A i nie bedzie tyle ciepła z tego dolaczonego tranzystora?
    Zalezy mi na jak najmniejszej liczbie elementów.
    Moze jakis gotowy schemacik z wartosciami podzespołów ..
    Znalazlem schemat taki jak na zdjęciu
    Jak zrobić zasilacz na LM317 z transformatorem TS70/5 i KD502?
    zasilacza ale nie wiem czy jest bezbłedny i brak w nim wartości R

Moderowany przez Felini:

3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.
    Temat wydzielono jako osobny.

• REKLAMA
  • #2 21923729
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9263
    balcerowicz79 napisał:
    strasznie sie grzeje ten lm

Grzeje się bo nie ma innego wyjścia. Jeśli masz z 15V zrobić 5 to jasna sprawa że LM 317 MUSI te 10 V różnicy "przyjąć na siebie". Jeżeli teraz dodasz do wzoru na moc brakującą wartość prądu płynącego przez ten LM masz odpowiedź czemu się grzeje. Nawet gdyby płynął prąd tylko 0.5A to moc strat (czyli to co musi się wytworzyć w postaci ciepła na LM) wyniesie ok.5W. Niewiele jeśłi bierze się pod uwagę np, żarówkę (by mieć jakiś punkt odniesienia), ale żarówka (nie LED!) 5W mimo tak niewielkiej mocy po chwili świecenia grzeje się tak bardzo, że trudno utrzymać ją ręką. W wypadku LM jest tak samo z tym, że o ile drucik wolframowy w żarówce może wytrzymać nawet 1000*C to krzem w układzie LM już przy 150*C ma prawo skutecznie odmówić współpracy (spali się). Dlatego też chłodzenie w elektronice jest tak ważne. Skoro ktoś nie przewidział że ten układ będzie musiał tyle mocy tracić i nie zastosował odpowiednio dużego miejsca na skuteczny (większej powierzchni) radiator, to niezbyt dobrze świadczy o projektancie tego zasilacza. Inna sprawa to fakt, ze producent jest pilnowany przez księgowego, by nie tworzył "zbędnych" kosztów i stąd wiele urządzeń (szczególnie powszechnego użytku) z założenia już produkowanych jest "na styk" .
    balcerowicz79 napisał:
    Dozenie tranzystora zwiększy wydajność pradową zasilacza do tych 3A i nie bedzie tyle ciepła z tego dolaczonego tranzystora?

Ciepła będzie tyle samo, tyle że będzie większa powierzchnia do jego rozproszenia. Skoro jednak piszesz, że masz mało miejsca na większy radiator to jakim cudem zmieścisz jeszcze dodatkowy 2N? Lepszym wyjściem (i bardziej opłacalnym) będzie moim zdaniem przeprojektowanie oryginalnej płytki tak by zmieścić się mógł większy (o większej powierzchni czynnej) radiator.
  • REKLAMA
  • #3 21923766
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1862
    Tam i tak jest ograniczenie prądu przy transformatorze 20W i nie uzyskasz większego prądu niż da LM317.

Jeżeli jest możliwość odwiń część uzwojenia wtórnego aby uzyskać w granicach 9V DC podczas obciążenia

Można też zastosować stabilizator impulsowy.
  • #4 21923795
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    >>21923729
    Ano slabo to obmyslilem zaprojektowałem...robione na już po kolei na piechotę ze zmianami transformatora z 18V na 15V udalo sie podmienić...nic innego wiekszego nie wejdzie.
    Dzieki za wykład.
    O wytracaniu ciepla przy roznicy napiec doczytałem. Im wieksza roznica we/wy tym cieplej.
    Mogę i zastosowac przetwornice dc dc bo znalazłem w gratach ale może siac po wzmacniaczu szpilkami i szumami...jakos jestem bardziej analogowy niż cyfrowy.
    Robie grajka tesciom na wieś radio stolowe przestrojine ala giewont w budynku i dodatkowy wzmacniaczyk obok a pseudokolumna o pojemnosci 3litry i glosnikami z bumboxa 2x5W na zewnatrz domku aby lepiej sie pracowało przy malinach👍...wiekszoec gratow z odzysku...obudowa też.

Dodano po 4 [minuty]:

HD-VIDEO napisał:
    Jeżeli jest możliwość odwiń część uzwojenia wtórnego aby uzyskać w granicach 9V DC podczas obciążenia

No z 9V po wyprostowaniu wyjdzie mi ponad 12V.
    Chyba lepiej jakby bylo 7V.
    Zobacze co kryje transformator i czy wogole da sie coś odwinąć
  • REKLAMA
  • #5 21923955
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6063
    A może znajdziesz inny wzmacniacz klasy D, taki który wytrzyma wyższe napięcie, wzmacniacz klasy D jest odmianą przetwornicy jak zasilisz go z 10V to będzie pobierał połowę tego prądu co przy 5V (przy tym samym wysterowaniu) oczywiście da to też możliwość uzyskania większej mocy.

Możesz próbować z dodatkową przetwornicą, zazwyczaj wzmacniacze klasy D zasilane są z przetwornic, ale faktem jest że mogą się pojawić zakłócenia.
  • REKLAMA
  • #6 21924007
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9263
    balcerowicz79 napisał:
    No z 9V po wyprostowaniu wyjdzie mi ponad 12V.
    Chyba lepiej jakby bylo 7V.

I te 9V będzie lepszym wyjściem niż (wbrew pozorom) 7. Czemu? Po pierwsze dobrze jeśli stabilizator ma co stabilizować - jeśli różnica napięć we- wy jest zbyt mała mogą się przedostawać na wyjście zasilacza zakłócenia (brum) z powodu tętnień na kondensatorach prostownika. A ponieważ jak sam piszesz ma to być stosowane "na wieś" istnieje prawdopodobieństwo że napięcie w gniazdku nie będzie równe 230V a mniej i- i wtedy z tych 7V zrobi się 6 a należy jeszcze uwzględnić spadek napięcia na samych diodach mostka - a to już robi się ciut za mało dla poprawnej pracy stabilizatora (optymalnie to nie mniej niż 3V).
    jarek_lnx napisał:
    inny wzmacniacz klasy D,
    Z tym, że większe napięcie to większa moc wyjściowa, a głośniki z odzysku z bumboxa 5W... Może być ciut mało.
  • #7 21924017
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    398216 Usunięty napisał:
    jarek_lnx napisał:
    inny wzmacniacz klasy D,
    Z tym, że większe napięcie to większa moc wyjściowa, a głośniki z odzysku z bumboxa 5W... Może być ciut mało.

Ano nie dopsłem ze przed koncowka mocy PAM8403 mam na wejsciu sygnalu modul pasywnego przedwzmacniacza ktory trochę tlumi sygnal wejściowy...na pelnej mocy przy 5v zasilania nie przesterowywał sygnalu na glośnikach....jak pisałem towar z odzysku a tylko takie miałem o srednicy 10cm.
    Mam jeszcze gdzies tonsile gd z odbiornikiw radiowych o mocy 5w i niezlej dynamice ale one potrzebują obudowy otwartej i jakoś gora pasma jest bardzo przytlumiona...idealne do glosu lektora ale muzyki moim zdaniem juz tak sobie...
  • #8 21924258
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6063
    398216 Usunięty napisał:
    Poziom można ograniczyć przed wzmacniaczem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilacza regulowanego na LM317 zasilanego z transformatora ok. 15 V DC po prostowaniu, który przy ustawieniu 5 V mocno się grzeje podczas zasilania wzmacniacza klasy D 2x3 W. Wyjaśniono, że przy dużej różnicy napięć wejście–wyjście LM317 musi rozpraszać znaczną moc, więc bez dużego radiatora problemu nie da się uniknąć. Zwrócono uwagę, że transformator 20 W i tak ogranicza dostępny prąd, a do poprawy pracy można odwinąć część uzwojenia wtórnego, aby uzyskać około 9 V DC pod obciążeniem, co daje lepszy zapas dla stabilizatora niż 7 V. Rozważano też zastosowanie tranzystora mocy KD502 lub 2N3055 jako elementu zwiększającego wydajność prądową, ale wskazano, że lepszym rozwiązaniem może być stabilizator impulsowy lub wzmacniacz klasy D przystosowany do wyższego napięcia zasilania. W tle pojawił się też problem możliwych zakłóceń od przetwornicy DC-DC oraz ograniczeń wynikających z odzyskowych głośników i obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA