logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić PEN na PE i N w 2 mieszkaniach z uziomami oddalonymi o 15 m?

bardix 25 Cze 2026 16:48 894 45
Najlepsze odpowiedzi

How should PEN be split into PE and N in two apartments when their ground rods are 15 m apart and cannot be bonded together?

Najlepiej doprowadzić PEN do jednego wspólnego punktu rozdziału, rozdzielić go tam na PE i N i z tego miejsca zasilić mieszkania przewodami 5-żyłowymi; jeśli obecne okablowanie ma zostać, PEN powinien wchodzić do każdego mieszkania i tam być rozdzielany na osobne PE i N, a szyna PE ma być uziemiona [#21927972][#21928001] Nie należy przyłączać PEN do listwy N — jeśli układ ma zostać w obecnej postaci, PEN trzeba podłączyć do uziemionej szyny PE [#21928250] W budynku wielorodzinnym zalecane jest wspólne uziemienie/GSU dla całego obiektu, a nie osobne, odseparowane szpilki dla każdego lokalu [#21928001][#21928260] Jeśli przekroje PEN są zgodne, taki układ może być pozostawiony doraźnie po poprawnym podłączeniu, ale docelowo warto dołożyć brakującą żyłę ochronną albo przebudować zasilanie na 5-żyłowe [#21927972][#21928250]
REKLAMA
  • #31 21928388
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3494
    bardix odpowiedz na pytanie :
    - skąd wiesz, że na zasilaniu budynku jest PEN ?
  • REKLAMA
  • #32 21928413
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    CYRUS2 napisał:
    clubber84 napisał:
    W kolejnym temacie kolega CYRUS2 miesza.
    To clubber84 opowiadał fantazje, pisząc że na schemacie jest wyspa TT a nie instalacja w układzie TN-C-S.

Zmylił go opis - było L,L,L,N zamiast L,L,L,PEN.

Ja ponawiam pytanie - jakie niebezpieczeństwo może wystąpić w opisanym przypadku? Pomijam przerwanie PEN bo jest to sytuacja anormalna.

Ps w poście nr 3 autor wyraźnie napisał, że zrobił błąd i ma PEN.
  • #33 21928567
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4285
    Nie pisz o przerwaniu PEN, bo nic o tym nie wspominałeś w tytule tematu.
    Zajmij się rozłożeniem na czynniki pierwsze stanu zastanego by usunąć jego mankamenty.
    A lekcji o literkach w nazwach układów nie odrobiłeś.
  • #34 21928610
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    Yyyy.... To do mnie? Przecież to nie ja jestem autorem tematu.
    No i nic nie pisałem o nazwach układów sieciowych...
  • #35 21928651
    CYRUS2
    Poziom 43  
    bardix napisał:
    Wykonuję połączenia zgodnie z zaktualizowanym schematem, ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo. Przewód PE jest podłączony wyłącznie do uziomu szpilkowego, bez połączenia z przewodem PEN
    Autor tematu nic nie ogarnia z elektryki.
    Dlatego wczoraj zadałem pytanie #29
    cyrus2 napisał:
    bardix - skąd wiesz, że na zasilaniu budynku jest PEN ?
    (Dziś autor był na forum.)
    bardix napisał:
    1. Interesuje mnie tymczasowe rozwiązanie sytuacji.
    2. I jak powinno być prawidłowo.
    bardix - zaproś fachowca niech to obejrzy i zaprojektuje.
  • REKLAMA
  • #36 21928667
    bardix
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    CYRUS2 napisał:
    bardix napisał:
    Wykonuję połączenia zgodnie z zaktualizowanym schematem, ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo. Przewód PE jest podłączony wyłącznie do uziomu szpilkowego, bez połączenia z przewodem PEN
    Autor tematu nic nie ogarnia z elektryki.
    Dlatego wczoraj zadałem pytanie #29
    cyrus2 napisał:
    bardix - skąd wiesz, że na zasilaniu budynku jest PEN ?
    (Dziś autor był na forum.)
    bardix napisał:
    1. Interesuje mnie tymczasowe rozwiązanie sytuacji.
    2. I jak powinno być prawidłowo.
    bardix - zaproś fachowca, niech to obejrzy i zaprojektuje.

To ciekawe, że tak uważasz. Pojadę (taki miałem wcześniej plan, no mogłem od razu napisać), jeszcze sprawdzę oznaczenie na transformatorze i czy klient ma, nawet jeśli stare warunki przyłącza W, co wątpię. Widzę, że niecierpliwość koledze doskwiera :-)
  • #37 21928696
    CYRUS2
    Poziom 43  
    bardix napisał:
    To ciekawe, że tak uważasz.
    Zadałem tylko uzasadnione pytanie.
    Bo zasilanie jest z linii napowietrznej.
    bardix napisał:
    czy klient ma, nawet jeśli stare warunki przyłącza W, co wątpię.
    To jest istotne - stare warunki przyłącza.
    Stare warunki okeślają jaki układ był wymagany w momencie wykonywania.
    bardix napisał:
    Wykonuję połączenia zgodnie z zaktualizowanym schematem, ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo.
    To może ocenić fachowiec robiąc przegląd okresowy.
  • REKLAMA
  • #39 21928726
    bardix
    Poziom 10  
    CYRUS2 napisał:
    bardix napisał:
    To ciekawe, że tak uważasz.
    Zadałem tylko uzasadnione pytanie.
    Bo zasilanie jest z linii napowietrznej.
    bardix napisał:
    czy klient ma, nawet jeśli stare warunki przyłącza W, co wątpię.
    To jest istotne - stare warunki przyłącza.
    Stare warunki określają, jaki układ był wymagany w momencie wykonywania.
    bardix napisał:
    Wykonuję połączenia zgodnie z zaktualizowanym schematem, ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo.
    To może ocenić fachowiec, robiąc przegląd okresowy.

Kolega ma dobrą intuicję, wiedzę i zmysł techniczny. Od razu powinienem tam pojechać i mieć więcej danych. Tak naprawdę po samych kablach nigdy nie można mieć pewności - tak stwierdzam teraz po analizie i dodatkowych informacjach które uzyskałem. Nawet po sobie trzeba sprawdzać dwa razy w stara zasada. Ale dzięki temu że szczęście nie zdobyłem warunków forum jest ciekawsze i treściwsze ;D

Tak naprawdę sugerowałem się większym segmentem, który był remontowany niedawno. Tam jest wykonane rozdzielenie pseudo PEN oraz szpilka. W dużym ZUG-u robi ona za GSU i stamtąd przewód idzie na listwę PE, a później z tego samego ZUG-a na listwę N.

W drugiej rozdzielni przeszło mi tylko przez chwilę przez myśl, że może być wyspa TT, ale było to błędne rozumowanie przy błędnych założeniach i niepotwierdzonych informacjach, które wtedy miałem. Od razu założyłem więc, że w mniejszym segmencie jest źle i w moim mniemaniu powinien być układ TN-C z rozdziałem na TN-C-S dla obu mieszkań.

Tak naprawdę cała instalacja jest w układzie TT. To wprowadza mnie w szok, ponieważ jestem przyzwyczajony do elektryki na dużych obiektach przemysłowych i w marketach, gdzie zawsze mam pięć przewodów A bliżej przyłącza zawsze jest podział TNC i TNC-S, jest dokumentacja w rozdzielni i nie muszę martwić się takimi istotnymi kwestiami.

Znalazły się również warunki przyłączenia od zlecenia dawcy, co bardzo mnie ucieszyło i zaskoczyło. Dosyłam więc cały pakiet, łącznie ze zdjęciami. Wiem, wykonanie pozostawia trochę do życzenia, lepiej by było stare wywalić i zrobić nowe wszystko, ale już nie ma jak. Więc muszę cały rysunek przerysować lub nowe forum doradźcie i pytanie będzie, Czy w układzie TT mogą być dwie niepołączone szpilki oddalone o 15 m. dla dwóch wysp TT dla osobnych segmentów.

P.S.Dokumentacja przede wszystkim najważniejsza załączam to co jest poza tym wiem że same liczniki powinny być w ogrodzeniu a nie są o co ciekawe jest tak jak jest.

Jak rozdzielić PEN na PE i N w 2 mieszkaniach z uziomami oddalonymi o 15 m?

Jak rozdzielić PEN na PE i N w 2 mieszkaniach z uziomami oddalonymi o 15 m? Słup energetyczny z przewodami napowietrznymi, widok z dołu na tle nieba i gałęzi drzew
  • #40 21928819
    CYRUS2
    Poziom 43  
    bardix napisał:
    Tak naprawdę cała instalacja jest w układzie TT.
    Do tej pory pisałeś nieprawdę na forum.
    I na podstawie nieprawdy oczekiwałeś porad.
    Post #2
    cyrus2 napisał:
    Zaproś fachowca do zaprojektowania instalacji w budynku.
    Post #35
    cyrus2 napisał:
    bardix - zaproś fachowca niech to obejrzy i zaprojektuje.
  • #41 21928822
    MISIEK2018
    Poziom 17  
    Ocena: 97
    Czyli w sumie to wystarczyłoby usunąć ze zdjęcia z 1 postu te mostki między N a PE.
  • #42 21928834
    CYRUS2
    Poziom 43  
    MISIEK2018 napisał:
    Czyli w sumie to wystarczyłoby usunąć ze zdjęcia z 1 postu te mostki między N a PE.
    W instalacji mostków nie było !
    bardix napisał:
    ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo. Przewód PE jest podłączony wyłącznie do uziomu szpilkowego, bez połączenia z przewodem PEN
  • #43 21928894
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6623
    Pytanie tytułowe: jak rozdzielić PEN.
    A dopiero w #39 okazuje się, że jest to układ TT.
    Czyli żadnego PEN-a tam nie ma i o żadnych "mostkach" nie ma mowy.
    W tym układzie żyłę PE przyłącza się do lokalnego uziomu (najlepiej fundamentowego) i niepowiązanego z siecią zasilającą.
  • #44 21928906
    bardix
    Poziom 10  
    CYRUS2 napisał:
    MISIEK2018 napisał:
    W instalacji mostków nie było !
    bardix napisał:
    ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo. Przewód PE jest podłączony wyłącznie do uziomu szpilkowego, bez połączenia z przewodem PEN

Tak naprawdę fizycznie na jednym segmencie gdzie jest większa rozdzielnia już wewnątrz budynku był mostek. a na mieszkaniu mniejszy segment mostka nie było i to główna zmyłka. Po rozmowach pojechałem rozmawiać ze zleceniodawca że nie może tak zostać - może nie chciało mu się szukać albo nie wiedział co to są warunki przyłącza ale później jak go wielokrotnie pytałem to znalazł. Rozważamy więc jestem już trochę zmęczony mam nadzieję że nie ma błędów. ale też ciekawi mnie powstała sytuacja która
    Schemat instalacji TT w budynku z licznikiem, RCD i dwoma mieszkaniami z osobnymi szpilkami uziemiającymi
    powstała podczas rozmowy - gdyby była to instalacja TNC-S - nie było jasnej odpowiedzi i szpilki byłyby połączone w ten sposób jak w temacie przez PEN między mieszkaniami jakie
    zagrożenie mogłoby to sprawiać podczas normalnej eksploatacji sieci. A co do głównego wątku który zmienił się gdy otrzymałem warunki przyłącza już aktualizuje schemat.

Dodano po 17 [minuty]:

Schemat instalacji elektrycznej TT z rozdzielnią główną i dwiema rozdzielniami mieszkań oraz szpilkami uziemiającymi
    zbich70 napisał:
    Pytanie tytułowe: jak rozdzielić PEN.
    A dopiero w #39 okazuje się, że jest to układ TT.
    Czyli żadnego PEN-a tam nie ma i o żadnych "mostkach" nie ma mowy.
    W tym układzie żyłę PE przyłącza się do lokalnego uziomu (najlepiej fundamentowego) i niepowiązanego z siecią zasilającą.

Mam nadzieję że wszystko dobrze poprawiłem co ciekawe skrzynkę powinien mieć w ogrodzeniu ale do tego się nie zastosował i mu tak przyjęli z energetyki.

1.Teraz w sumie do tego mam pytanie czy są zagrożenia podczas tak wykonanej instalacji podczas podczas normalnej eksploatacji.

2 Możliwe zagrożenia podczas awarii lub uszkodzenia instalacji to m.in. sytuacja, w której z dwóch mieszkań jednocześnie popłyną prądy zwarciowe do ziemi. Czy między szpilkami uziemiającymi mogłoby wtedy dojść do niebezpiecznych zjawisk? Dodatkowo problemem może być korozja szpilek – jeśli któraś zardzewieje lub utraci dobry kontakt z gruntem, skuteczność uziemienia może się pogorszyć. W tym budynku nie ma uziomu fundamentowego, dlatego stan szpilek powinien być regularnie kontrolowany. Czy istnieją jeszcze inne potencjalne zagrożenia związane z takim rozwiązaniem?

3. Bo tak naprawdę po usunięciu mostka w większym mieszkaniu będziemy mieli dwie wyspy TT.

Jestem już zmęczony pewnie rano bym inaczej sformułował pytania proszę o wyrozumiałość ale chcę już dzisiaj wysłać żeby mieć spokój bo temat jest żywy.
  • REKLAMA
  • #45 21928929
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1721
    Wróciłem z nad wody, bo w takie upały lepiej siedzieć w cieniu, a jeszcze lepiej w cieniu nad wodą i co się okazało?
    Że instalacja jednak jest w TT, do tego jeszcze PV "fachowcy" zainstalowali (pewnie z dotacyjnej firmy KRZAK - krzak się wyrwie i po firmie), że mostki jakieś jednak były, bo pewnie ci "fachowcy" od PV coś majstrowali...

Normalnie, jak zawsze na elektrodzie - autor cedzi informacje, trzeba od niego je wyciągać, bo inaczej sam nie potrafi wszystkiego podać, do tego niektórzy chcą być świętsi od papieża i negują posty, które podważają opis autora i jego błędne schematy...

Ciekawi mnie tylko, z którego roku jest instalacja w budynku (ta pierwotna i ta po modernizacji ) i jak przechodziła okresowe przeglądy? A może wcale ich nie było... Któż to może wiedzieć...

Pozdrawiam
  • #46 21928966
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6623
    clubber84 napisał:
    Wróciłem z nad wody, bo w takie upały lepiej siedzieć w cieniu, a jeszcze lepiej w cieniu nad wodą i co się okazało?
    Masz szczęście, że mogłeś czas wolny spędzić w cieniu i nad wodą.
    Niestety w elektryce ekstremalne temperatury (czy to mróz, czy upał), oznaczają pełne ręce roboty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawnego rozdziału przewodu PEN na PE i N w dwóch mieszkaniach z osobnymi uziomami oddalonymi o około 15 m. Problemem jest brak możliwości wykonania wspólnego punktu rozdziału PEN na jednej szynie oraz obawa przed różnicą potencjałów między uziemieniami. Opisano błędne wcześniejsze rozwiązanie, w którym przewód ochronny był podłączony bezpośrednio do szpilki uziemiającej bez prawidłowego wydzielenia PEN. Rozważany jest schemat rozdziału i jego zgodność z wymaganiami bezpieczeństwa oraz normami instalacyjnymi, a także sposób poprawnego wykonania połączeń i zabezpieczenia instalacji.
REKLAMA