bardix odpowiedz na pytanie :
- skąd wiesz, że na zasilaniu budynku jest PEN ?
- skąd wiesz, że na zasilaniu budynku jest PEN ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCYRUS2 napisał:clubber84 napisał:To clubber84 opowiadał fantazje, pisząc że na schemacie jest wyspa TT a nie instalacja w układzie TN-C-S.W kolejnym temacie kolega CYRUS2 miesza.
bardix napisał:Autor tematu nic nie ogarnia z elektryki.Wykonuję połączenia zgodnie z zaktualizowanym schematem, ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo. Przewód PE jest podłączony wyłącznie do uziomu szpilkowego, bez połączenia z przewodem PEN
cyrus2 napisał:(Dziś autor był na forum.)bardix - skąd wiesz, że na zasilaniu budynku jest PEN ?
bardix napisał:bardix - zaproś fachowca niech to obejrzy i zaprojektuje.1. Interesuje mnie tymczasowe rozwiązanie sytuacji.
2. I jak powinno być prawidłowo.
CYRUS2 napisał:bardix napisał:Autor tematu nic nie ogarnia z elektryki.Wykonuję połączenia zgodnie z zaktualizowanym schematem, ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo. Przewód PE jest podłączony wyłącznie do uziomu szpilkowego, bez połączenia z przewodem PEN
Dlatego wczoraj zadałem pytanie #29cyrus2 napisał:(Dziś autor był na forum.)bardix - skąd wiesz, że na zasilaniu budynku jest PEN ?bardix napisał:bardix - zaproś fachowca, niech to obejrzy i zaprojektuje.1. Interesuje mnie tymczasowe rozwiązanie sytuacji.
2. I jak powinno być prawidłowo.
bardix napisał:Zadałem tylko uzasadnione pytanie.To ciekawe, że tak uważasz.
bardix napisał:To jest istotne - stare warunki przyłącza.czy klient ma, nawet jeśli stare warunki przyłącza W, co wątpię.
bardix napisał:To może ocenić fachowiec robiąc przegląd okresowy.Wykonuję połączenia zgodnie z zaktualizowanym schematem, ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo.
CYRUS2 napisał:bardix napisał:Zadałem tylko uzasadnione pytanie.To ciekawe, że tak uważasz.
Bo zasilanie jest z linii napowietrznej.bardix napisał:To jest istotne - stare warunki przyłącza.czy klient ma, nawet jeśli stare warunki przyłącza W, co wątpię.
Stare warunki określają, jaki układ był wymagany w momencie wykonywania.bardix napisał:To może ocenić fachowiec, robiąc przegląd okresowy.Wykonuję połączenia zgodnie z zaktualizowanym schematem, ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo.
bardix napisał:Do tej pory pisałeś nieprawdę na forum.Tak naprawdę cała instalacja jest w układzie TT.
cyrus2 napisał:Post #35Zaproś fachowca do zaprojektowania instalacji w budynku.
cyrus2 napisał:bardix - zaproś fachowca niech to obejrzy i zaprojektuje.
MISIEK2018 napisał:W instalacji mostków nie było !Czyli w sumie to wystarczyłoby usunąć ze zdjęcia z 1 postu te mostki między N a PE.
bardix napisał:ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo. Przewód PE jest podłączony wyłącznie do uziomu szpilkowego, bez połączenia z przewodem PEN
CYRUS2 napisał:MISIEK2018 napisał:W instalacji mostków nie było !Czyli w sumie to wystarczyłoby usunąć ze zdjęcia z 1 postu te mostki między N a PE.bardix napisał:ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo. Przewód PE jest podłączony wyłącznie do uziomu szpilkowego, bez połączenia z przewodem PEN
zbich70 napisał:Pytanie tytułowe: jak rozdzielić PEN.
A dopiero w #39 okazuje się, że jest to układ TT.
Czyli żadnego PEN-a tam nie ma i o żadnych "mostkach" nie ma mowy.
W tym układzie żyłę PE przyłącza się do lokalnego uziomu (najlepiej fundamentowego) i niepowiązanego z siecią zasilającą.
clubber84 napisał:Masz szczęście, że mogłeś czas wolny spędzić w cieniu i nad wodą.Wróciłem z nad wody, bo w takie upały lepiej siedzieć w cieniu, a jeszcze lepiej w cieniu nad wodą i co się okazało?