logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić PEN na PE i N w 2 mieszkaniach z uziomami oddalonymi o 15 m?

bardix 25 Cze 2026 16:48 1284 56
Najlepsze odpowiedzi

How should PEN be split into PE and N in two apartments when their ground rods are 15 m apart and cannot be bonded together?

Najlepiej doprowadzić PEN do jednego wspólnego punktu rozdziału, rozdzielić go tam na PE i N i z tego miejsca zasilić mieszkania przewodami 5-żyłowymi; jeśli obecne okablowanie ma zostać, PEN powinien wchodzić do każdego mieszkania i tam być rozdzielany na osobne PE i N, a szyna PE ma być uziemiona [#21927972][#21928001] Nie należy przyłączać PEN do listwy N — jeśli układ ma zostać w obecnej postaci, PEN trzeba podłączyć do uziemionej szyny PE [#21928250] W budynku wielorodzinnym zalecane jest wspólne uziemienie/GSU dla całego obiektu, a nie osobne, odseparowane szpilki dla każdego lokalu [#21928001][#21928260] Jeśli przekroje PEN są zgodne, taki układ może być pozostawiony doraźnie po poprawnym podłączeniu, ale docelowo warto dołożyć brakującą żyłę ochronną albo przebudować zasilanie na 5-żyłowe [#21927972][#21928250]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21927789
    bardix
    Poziom 10  
    Ocena: 1

W mieszkaniu 1 i 2 nie ma możliwości połączenia punktów rozdziału przewodu PEN na PE i N w jednym wspólnym miejscu, na jednej szynie, co byłoby rozwiązaniem zalecanym (najlepiej, aby rozdział PEN odbywał się w jednym, wspólnym punkcie).
    Szpilki uziemiające znajdują się na zewnątrz i są oddalone od siebie o około 15 metrów, przez co nie ma możliwości ich połączenia ze sobą.
    Obawiam się, że przy takim układzie może pojawić się różnica potencjałów pomiędzy uziemieniami, co może powodować problemy w instalacji. W rozdzielnicy drugiego mieszkania pierwotnie zastosowano błędne rozwiązanie, ponieważ uziemienie było podłączone bezpośrednio do szpilki, bez prawidłowego wydzielenia przewodu PEN na PE i N.
    Proszę o ocenę załączonego schematu i informację, czy taki sposób rozdziału jest dopuszczalny. Jeśli nie, proszę o propozycję, jak można to poprawnie wykonać i zabezpieczyć instalację, aby była bezpieczna i zgodna z obowiązującymi normami. Uprzedzając sceptyczne komentarze, za które podziękuję, wiem, że PEN rozdziela się na jednej szynie i tak w każdej podrozdzielni mieszkaniowej jest różnicówka trójfazowa. Dam, nieistotne jest tylko i wyłącznie sposób wydzielania PEN na PE i N, sytuacja jest dla mnie nietypowa i bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21927833
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3495
    bardix napisał:
    Proszę o ocenę załączonego schematu
    Schemat jest zły.
    Sieć rozdzielcza jest TT a instalacja TN-C-S.

Zaproś fachowca do zaprojektowania instalacji w budynku.
  • Pomocny post
    #3 21927842
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    No właśnie jaki jest faktycznie układ zasilania?
    Bo tak jak napisano powyżej w miejscu zaznaczonym żółtą strzałką
    powinien być przewód PEN a nie N
  • #4 21927883
    bardix
    Poziom 10  
    Przepraszam, to błąd w rysunku: przewody wchodzące do budynku (L1, L2, L3 i PEN), nie zauważyłem.

Dodano po 27 [minuty]:

Przepraszam za ewentualne błędy, ale bardzo mi trudno rysować, posiłkowałem się AI, instalacja w budynku jest już wykonana i
    Schemat instalacji TN-C z licznikiem i rozdzielniami dwóch mieszkań oraz połączeniem PEN, N i PE
    po prostu podejrzewam, że jest źle spięta. Tak naprawdę przepinka to ewentualnie jeden mostek, żeby było dobrze. Martwi mnie tylko, że tak naprawdę obwód między szpilkami będzie się zamykał przewodem PEN między mieszkaniami, tak jak widać na rysunku. Proszę o podpowiedź, bo to nie ma co projektować, tylko moim zdaniem trzeba szybko ratować. Chciałbym jak najszybciej usunąć usterkę, zauważyłem to podczas montażu licznika. A projektem niech później się martwi właściciel, są takie kolejki do projektantów po kilka miesięcy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21927939
    CYRUS2
    Poziom 43  
    bardix napisał:
    Martwi mnie tylko że tak naprawdę obwód między szpilkami będzie się zamykał przewodem PEN między mieszkaniami tak jak widać na rysunku.
    To się nie martw.
    PEN łączy te dwie "szpilki". Tak musi być.
    Ps. szpilki - ktoś założył dwa "gadżety".
  • #7 21927949
    bardix
    Poziom 10  
    Dziękuję za przypomnienie. No dobrze bardzo istotne ze słupa AsXSn 4x16 mm² Alu, a zasilający do mieszkań 4 x 10 mm² drut i 1 x 10 mm² w lince do szpilki r = 4,5 om, a do drugiego to jest 4 x 6 mm² drut (trochę dziwny bardzo gruba twarda izolacja zewnętrzna przekrój szacuję jeśli się mylę to tylko ewentualnie zaniżyłem) i 1 x 10 mm² do szpilki odległość do rozdzielni to jest 5 m, bo w piwnicy jest wbita szpilka r = 10 om.

Rezystancja to z tego co pamiętam, bo to było rok temu mierzone, na pewno miały bardzo dobre pomiary, a te kwiatki wyszły teraz przy wymianie licznika, bo nikt nie zaglądał wcześniej po kablach do tej rozdzielni.
  • Pomocny post
    #8 21927972
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    Coś mi się wydaje, że ZE przekroju 16 mm2 w przyłączach napowietrznych od dawna nie stosują, ale mogę się mylić. Dziwi również brak zabezpieczenia przed licznikiem.
    Błędem było ułożenie czterożyłowych przewodów (zakładam, że faktycznie przekroje 10 mm2) do mieszkań, jeśli licznik znajduje się na elewacji budynku.
    Należało zastosować przewody pięciożyłowe, PEN podzielić w szafce licznikowej, a szyny PE w tablicach mieszkaniowych uziemić.
    Teraz pozostaje albo dołożyć brakujące żyły ochronne, albo pozostawić jak jest, nie doszukując się wyimaginowanych anomalii.
    Oczywiście, jeśli przekroje obu PEN mają wymagany przekrój.
    Jednak podział PEN w szafce licznikowej jest w tym przypadku profesjonalnym rozwiązaniem.
  • Pomocny post
    #9 21928001
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1726
    Witam,
    twój schemat, jak i realne wykonanie jest błędne, nawet można stwierdzić, że niebezpieczne - to nie jest TN-C-S!!
    W pierwszym przypadku, z miejsca rozdziału przewód PE powinien iść na GSU, połączoną ze szpilkami (na pewno nie jedną, bo jedna nic nie da), a stamtąd dopiero na rozdzielnice mieszkaniowe.
    W drugim przypadku, przewód PEN powinien iść do każdego z mieszkań i tam nastąpić powinny rozdziały na osobne PE i N (najczęściej stosowane rozwiązanie w budynkach wielorodzinnych).

Obecny stan, jak widać jest do natychmiastowej poprawki, bo tego nie robił elektryk, tylko paprok.

Pozdrawiam
  • #10 21928049
    CYRUS2
    Poziom 43  
    clubber84 napisał:
    to nie jest TN-C-S!!
    dlaczego to to nie jest TN-C-S!
    clubber84 napisał:
    nawet można stwierdzić, że niebezpieczne
    Uzasadnij gdzie jest niebezpieczeństwo.
  • #11 21928098
    clubber84
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    dlaczego to to nie jest TN-C-S!

Jesteś tylko sprzedawcą w branży elektrycznej, dlatego nie widzisz.
    CYRUS2 napisał:
    Uzasadnij gdzie jest niebezpieczeństwo.

W każdym punkcie tej instalacji - od miejsca "rozdziału PEN", który nie jest tym, co mówi autor, po rozdzielnice mieszkaniowe.
    Ale kol. sprzedawca CYRUS2 tego nie widzi, bo jest tylko sprzedawcą w branży elektrycznej.

Podtrzymuję swoje zdanie w poprzednim poście - instalacja w całości jest do poprawy natychmiastowej, jeśli faktycznie jest wykonana tak, jak pokazuje to autor na swoim schemacie.

Pozdrawiam
  • #12 21928110
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    clubber84 napisał:
    ...
    Podtrzymuję swoje zdanie w poprzednim poście - instalacja w całości jest do poprawy natychmiastowej, jeśli faktycznie jest wykonana tak, jak pokazuje to autor na swoim schemacie....
    Nie twierdzę, że nie masz racji o konieczności poprawy, ale zwracam uwagę na rzecz zasadniczą - ten schemat wyimaginowała sztuczna inteligencja na prośbę autora, więc odnosimy się do stanu wymyślonego, a nie istniejącego.
    Autorze, narysuj poprawny schemat do dalszej dyskusji.
  • #13 21928151
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    W moim domu też są dwa mieszkania i jest zrobione tak:

linia napowietrzna nieizolowana (budowa 1974r. 30 lat temu było TT)=>

słup =>

AsXSn 4x25mm2 =>

skrzynka na elewacji rozdział na 2 mieszkania

3x63A gG=>

3x35A gG=> YDY5x10mm2=>

3x35A gG=> YDY5x10mm2=>

PE z 2 YDY=> LGY1x25mm2=> GSU=> LGY1x25mm2=> bednarka

skrzynki licznikowe w mieszkaniach

=> YDY 5x10mm2=> 3xB25A=> licznik=> RCD=> instalacja

=> YDY 5x10mm2=> 3xB25A=> licznik=> RCD=> instalacja
  • #14 21928232
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Post #4 - autor napisał że do budynku dochodzi PEN.
    clubber84 napisał:
    to nie jest TN-C-S!!
    clubber84 - napisz dlaczego to to nie jest TN-C-S !
    Podobnie z niebezpieczeństwem.
    clubber84 - jak napiszesz co i gdzie jest niebezpieczne to autor to poprawi.
  • #15 21928237
    clubber84
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    dlaczego to to nie jest TN-C-S !

Opisałem w poście #9, jak powinna zostać wykonana modernizacja do TN-C-S.

Tak samo dociąganie osobnej żyły PE ze szpilek do rozdzielnic z osobna (bez rozdziału PEN w złączu), tworzy wyspy TT.
    A w tej sytuacji należy już uważać przy wykonywaniu takiej instalacji wewnętrznej.

Napisałem, teraz pora, aby autor zaczął działać.

Pozdrawiam
  • #16 21928239
    CYRUS2
    Poziom 43  
    clubber84 napisał:
    Opisałem w poście #9, jak powinna zostać wykonana modernizacja do TN-C-S.
    Post #9
    clubber84 napisał:
    W drugim przypadku, przewód PEN powinien iść do każdego z mieszkań i tam nastąpić powinny rozdziały na osobne PE i N (najczęściej stosowane rozwiązanie w budynkach wielorodzinnych).
    I tak jest na schemacie post #4.
    clubber84 napisał:
    Tak samo dociąganie osobnej żyły PE ze szpilek do rozdzielnic z osobna (bez rozdziału PEN w złączu), tworzy wyspy TT.
    Nie tworzy wyspy TT - bo podział PEN jest w rozdzielnicy w lokalu.
    I tak jest zrobione.
  • #17 21928243
    clubber84
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    I tak jest na schemacie post #4 [...] Nie tworzy wyspy TT...

Widać ewidentnie, że z elektryką w praktyce nie masz do czynienia.
    Dlatego nie będę po raz kolejny pisał o tym, co powinno być, a co jest.
    Z mojej strony koniec.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #18 21928250
    kkas12
    Poziom 43  
    Nie ma mowy o żadnym TT.
    Dodam jeszcze to czego nie napisałem we wcześniejszym poście.
    Żyły PEN w tablicach mieszkaniowych należy przyłączyć do uziemionej szyny PE gdyby stan obecny miał pozostać.
    Przyłączanie jej do szyny N jest błędem.
  • Pomocny post
    #19 21928251
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Post #9
    clubber84 napisał:

Schemat instalacji TN-C z licznikiem i rozdzielniami dwóch mieszkań oraz połączeniem PEN, N i PE
    bardix napisał:
    zasilający do mieszkań 4 x 10 mm²
    Przekrój PEN jest ok.
    kkas12 napisał:
    Żyły PEN w tablicach mieszkaniowych należy przyłączyć do uziemionej szyny PE gdyby stan obecny miał pozostać.
    Tak jest na schemacie.
    PEN 10mm² jest podłączony do jednej listwy PEN/N.
    ( jest zły opis listwy)
  • REKLAMA
  • #20 21928260
    clubber84
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    Tak jest na schemacie.

Nie jest!
    Uziemienie z każdego z mieszkań powinno iść na GSU całego budynku, a nie na osobne szpilki. W tej chwili to jest budynek wielorodzinny i takim budynkom powinna odpowiadać cała instalacja, a nie tylko na przykład w jednym pomieszczeniu lub jednym mieszkaniu.
    W kolejnym temacie kolega CYRUS2 miesza.
    Ja wysiadam, kłócić się nie mam zamiaru.

Pozdrawiam
  • #21 21928296
    bardix
    Poziom 10  

Załączam zaktualizowany schemat.

Widzę, że temat wywołał sporo dyskusji - co mnie bardzo zadowala. Zamiast się kłócić i dogryzać sobie, lepiej wspólnie opracować sensowną koncepcję. Przepisy przepisami, ale przez ileś lat było, jak było. Ja nie lubię zostawiać problemu, dlatego chcę przynajmniej zostawić instalację w lepszym stanie, niż ją zastałem.

Tak, zgodnie ze złotą zasadą najpierw chronimy , a dopiero później zasilamy. Zapewne właśnie tak bym postąpił. Dziękuję za zwrócenie uwagi - poprawię również schemat, aby nie wprowadzać nikogo w błąd. Na forum.

Wykonuję połączenia zgodnie z zaktualizowanym schematem, ponieważ obecnie w jednym z mieszkań instalacja jest wykonana nieprawidłowo. Przewód PE jest podłączony wyłącznie do uziomu szpilkowego, bez połączenia z przewodem PEN (który pełni funkcję przewodu N), a następnie z tego samego uziomu wyprowadzone są przewody PE do gniazd i obwodów oświetleniowych.
    Po wykonaniu prac informuję zleceniodawcę, co należy zrobić dalej, a decyzja i odpowiedzialność są już po jego stronie.
    W informacji podkreślam, że obecny stan jest rozwiązaniem tymczasowym i jest nie zalegalizowane i miało na celu zlikwidowanie zagrożenia a wprowadzona przeze mnie zmiana ma wyłącznie charakter doraźny i służy poprawie bezpieczeństwa do czasu uzyskania odpowiednich zgód projektanta.
    .
  • #22 21928302
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    IMHO każdy lokal ma zrobiony podział PEN u siebie i o ile R uziomu jest odpowiednie, to też nie widzę żadnego niebezpieczeństwa.
    Jeśli się mylę, to proszę o wskazanie konkretnej sytuacji mogącej skutkować konkretnym zagrożeniem.
  • #23 21928306
    bardix
    Poziom 10  
    >>21927972
    Zabezpieczenie przedlicznikowe jest - dorysowałem je później. Są to trzy wkładki topikowe 25 A. Dalej instalacja rozdziela się bodajże na zabezpieczenia nadmiarowoprądowe B20 i C16. Tak, wiem, zabezpieczenia są dość skromne, jaki przydział mocy, ale tak już jest. (Sytuację ratują solary, bo jak chodzą klimy, to najpierw one pobierają energię z solarów, zanim zostanie wypchana ona do sieci. Przynajmniej ja tak uważam, jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.) Oczywiście w rozdzielnicach mieszkaniowych są również wyłączniki różnicowoprądowe. Celowo pominąłem te elementy instalacji, żeby nie mieszać, ponieważ interesuje mnie wyłącznie kwestia podwójnego podziału przewodu PEN. Nie mam już też na chwilę obecną tak dłużej obawy, że między szpilkami będzie się wytwarzać różnica potencjałów pomimo różnicy w ich rezystancji ponieważ są spięte p. PEN, który oczywiście jest w przewodzie czterożyłowym, a nie osobno, tylko tak narysowałam poglądowo to, co mnie interesuje, dla uproszczenia.( coś mi świta że może się między szpilkami pojawić prąd wyrównawczy który popłynie przez PEN ale to bardziej intuicja niż wiedza)
  • #24 21928307
    CYRUS2
    Poziom 43  
    clubber84 napisał:
    W kolejnym temacie kolega CYRUS2 miesza.
    To clubber84 opowiadał fantazje, pisząc że na schemacie jest wyspa TT a nie instalacja w układzie TN-C-S.
  • #25 21928314
    bardix
    Poziom 10  
    Zachęcam do zabrania głosu.
    Jeśli są jeszcze jakieś sugestie, z chęcią wysłucham, ponieważ odnoszę wrażenie, że jeszcze nie do końca temat jest wyjaśniony.

1. Interesuje mnie tymczasowe rozwiązanie sytuacji.
    2. I jak powinno być prawidłowo.

Dodano po 8 [minuty]:

>>21928260

Dziękuję za pomoc.

Rozumiem, że najlepiej by było, jakby szpilki były połączone bednarką, a później tą samą nieprzerwaną bedbarką do GSU i dwoma przewodami 10 mm2 kwadrat kolejno do każdego z mieszkań? - co aktualnie jest niestety niemożliwe. Coś takiego jak główna szyna uziemiająca nie istnieje na tym budynku.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21928110

Po AI to ja poprawiałem godzinę z pejzażami. Lepiej sobie radzi niż z poważnymi sprawami i schematami :D

Zaktualizowałem schemat, ręcznie dorysowując istotne nformacje.
  • #26 21928331
    MISIEK2018
    Poziom 17  
    Ocena: 98
    bardix napisał:
    Tak, zgodnie ze złotą zasadą najpierw zabezpieczamy, a dopiero później zasilamy

Dokładnie mówiąc: Najpierw chronimy, później zasilamy.
  • #27 21928345
    bardix
    Poziom 10  
    >>21928243 Wyspa TT by była wtedy jakby szyna uziemiająca PE oraz szpilka uziemiająca nie była by połączona z przewodem z sieci PEN. Dla przypomnienia wysyłam dla wszystkich schematy.
  • #28 21928351
    kkas12
    Poziom 43  
    Ty nic nie przypominaj.
    Ty zapoznaj się co oznaczają poszczególne litery w nazwach układów sieci, bo zaczynasz gonić w piętkę.
    Może wtedy przestanie Ci się wydawać.

Przy okazji zapoznaj się z tym, czym jest część przewodząca obca i część przewodzącą dostępna, bo bez zrozumienia co owe terminy znaczą ani rusz.
  • #29 21928362
    CYRUS2
    Poziom 43  
    bardix napisał:
    Wydaje mi się że wyspa TT by była wtedy jakby szyna uziemiająca PE oraz szpilka uziemiającanie była połączona z przewodem z sieciPEN.

kkas12 napisał:
    Ty nic nie przypominaj.
    bo zaczynasz gonić w piętkę.
    Zgadzam się.
    bardix napisał:
    W mieszkaniu 1 i 2 nie ma możliwości połączenia punktów rozdziału przewodu PEN na PE i N
    bardix - skąd wiesz, że na zasilaniu budynku jest PEN ?
  • #30 21928371
    bardix
    Poziom 10  
    kkas12 napisał:
    Ty nic nie przypominaj.
    Ty zapoznaj się, co oznaczają poszczególne litery w nazwach układów sieci, bo zaczynasz gonić w piętkę.
    Może wtedy przestanie Ci się wydawać.

Przy okazji zapoznaj się z tym, czym jest część przewodząca obca i część przewodząca dostępna, bo bez zrozumienia, co owe terminy znaczą, ani rusz.

Dziękuję za twój cenny wkład (aż się pobudziłem), czyli mamy i tu robi się ciekawie;

układ TN-C / TN-C-S z rozbudowanym uziemieniem
    czyli:
    PEN = główny przewód ochronno-neutralny
    szpilki = dodatkowe uziemienia wyrównawcze

Najważniejszy wniosek

połączenie PEN eliminuje niezależność uziomów
    ale jednocześnie:
    wprowadza prądy robocze do systemu uziemienia
    może powodować „pływanie potencjałów” przy obciążeniach
    Ryzyko, o którym trzeba pamiętać
    W takim układzie kluczowe zagrożenia to:

przerwanie PEN - wtedy jedna część instalacji może „unosić się” względem ziemi
    nierówne spadki napięć na PEN
    prądy błądzące w gruncie

Ale to przy uszkodzeniu PEN w sensie przewodu PEN między mieszkaniami!

Wniosek końcowy:

Jeżeli szpilki są połączone PEN
    nie ma dwóch osobnych uziomów TT
    jest jeden wspólny układ TN z dodatkowymi punktami uziemienia
    mogą płynąć prądy między uziomami, ale głównie przez PEN, nie przez czystą ziemię

Przerwanie przewodu PEN stworzy bardzo niebezpieczną sytuację.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła poprawnego rozdziału przewodu PEN na PE i N w budynku wielorodzinnym z dwoma mieszkaniami, gdzie uziomy szpilkowe są oddalone od siebie o ok. 15 m i nie ma wspólnej GSU. Początkowo analizowano błędny schemat z mieszaniem układów TT i TN-C-S oraz ryzyko tworzenia „wyspy TT” przy osobnych uziomach. W toku rozmowy ustalono, że do budynku dochodzi PEN, a właściwy podział powinien być wykonany zgodnie z warunkami przyłączenia i przekrojami przewodów, najlepiej w szafce licznikowej lub w jednym wspólnym punkcie, z uziemieniem szyny PE do GSU. Podkreślano, że przy istniejącej instalacji nie wolno łączyć szyny N z lokalnym uziomem, a jeśli stan obecny ma pozostać, przewód PEN należy przyłączyć do uziemionej szyny PE. Ostatecznie okazało się, że instalacja jest w układzie TT, co zmieniło ocenę problemu: w TT nie ma PEN, a żyłę PE należy przyłączyć do lokalnego uziomu, bez połączenia z siecią zasilającą. W rozmowie pojawiły się też uwagi o zabezpieczeniach przedlicznikowych, przekrojach przewodów, obecności PV/solarów oraz konieczności weryfikacji warunków przyłącza i przeglądu przez fachowca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA