logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka klimatyzacja do mieszkania 31m2 - 2.5 kW czy 3.5 kW, cichy montaż w bloku - brak wibracji?

rafmik 27 Cze 2026 20:58 177 3
REKLAMA
  • #1 21928872
    rafmik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Decyzja została podjęta, że czas zainstalować w mieszkaniu klimatyzację.

Na co zwrócić uwagę? Chodzi mi o to, że laik pewnych rzeczy nie wie, a warto by było mieć jakieś pojęcie szukając wykonawcy.

Warunki:
    Mieszkanie 31m2, dwa pokoje łącznie 22m2. Klimatyzacja w jednym pomieszczeniu - jednostka wewnętrzna sąsiaduje przez ścianę z balkonem gdzie można powiesić jed. zewnętrzną. Zgoda wspólnoty mieszkaniowej już ogarnięta.

Wybrać ok 2.5kw, czy przewymiarować do 3.5kw?

Wiem już, że ponieważ montaż jest w bloku to muszę uważać na wibracje - czyli najlepiej zastosować podkładki antywibracyjne (np sprężynowo gumowe) oraz stelaż amortyzować (np tulejami gumowymi). Na tym nie chce oszczędzać, tym bardziej że nie są to duże koszta z tego co widzę.

Na co zwrócić uwagę przy przewiercie? Wiadomo, piana w otwór, ale dodatkowo trzeba to jakoś zabezpieczyć przed wilgocią z dwóch stron jak np przy instalacji okien (masy, taśmy EPDM)?

Na jakie klimatyzatory zwrócić uwagę? Nie zależy mi na ogrzewaniu (mam miejskie).
    Ważne żeby były względnie ciche na zewnątrz i wewnątrz, tryb sleep i eco żeby go maksymalnie skręcić na wieczór/noc.

Opcjonalnie (wiadomo kwestia kosztów), żeby robił też za oczyszczacz powietrza.

Jakieś sugestie?

Jeśli ktoś wykonuje instalacje w Szczecinie proszę o PW. Montaż w najbliższym czasie.
  • REKLAMA
  • #2 21928879
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Na co zwrócić uwagę — na odprowadzenie skroplin. Ja mam Airwell AWAU-YND009-H11 i jest praktycznie bezgłośny, tak w środku, jak i na zewnątrz. To jest 2,6 kW (chłodniczej) i podobnej wielkości pokój chłodzi w kilka minut. Jedna uwaga: chłodzi tylko ten pokój, w którym jest zamontowany. Mimo otwartych drzwi w drugim pomieszczeniu praktycznie nie czuć jego działania. Potrzebne są dodatkowe wentylatory zapewniające wymianę powietrza między pokojami.
  • REKLAMA
  • #3 21929456
    rafmik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    tzok napisał:
    Jedna uwaga: chłodzi tylko ten pokój, w którym jest zamontowany. Mimo otwartych drzwi w drugim pomieszczeniu praktycznie nie czuć jego działania. Potrzebne są dodatkowe wentylatory zapewniające wymianę powietrza między pokojami.

Zwykły wiatrak pewnie ogarnie "przepompowanie" powietrza do drugiego pokoju ;)

Dodano po 1 [minuty]:

Po weekendowym reserchu wstępnie zastanawiam się nad:

- AUX C-Smart 2.7kw
    - HISENSE Energy Pro+ 2.5kw

Oba w zbliżonej cenie 3500-3800 z instalacją brutto 8% VAT.

Co myślicie? Jakieś opinie?
  • #4 21929490
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    Ja preferuję LG, mam już od 12 lat 3 sztuki i zero problemów. Super ciche i wydajne. Dwie mają po 2,5 kW i są w pokojach 24m2, a 3,5 kW mam w warsztacie około 60 m2 (spokojnie wystarcza). Teraz dokupiłem jeszcze 3,5 kW LG do pokoju w drugim domu (jeszcze nie zamontowana). Gdy chodzą klimy w pokojach to zimno i tak dociera na przedpokój i do kuchni. Klimy mają wentylator więc zimne powietrze jest przepychane do innych pomieszczeń (drzwi na przeciwko klimy).
    Marka chyba jest mniej istotna, parę lat temu kolega kupił jakiegoś chińczyka w castoramie, ja mu założyłem i do dziś śmiga, a dał za komplet (urządzenie plus rurki 1100 zł).
    Urządzenia te są w zasadzie bezawaryjne, błędy powstają przy montażu. Poproś ekipę montażową aby wykonali test szczelności. Jak ja montuję to nabijam 300 psi (około 22 atm) i zostawiam tak z manometrami przynajmniej na dzień.
    Jeżeli balkon to postaw urządzonko na podłodze, uważam że to najlepsze rozwiązanie (najmniej widoczne i nie przeszkadza).
REKLAMA