logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra II G 1.4 Twinport LPG - długo kręci po postoju, jaka pompa paliwa?

Matrix1001 30 Cze 2026 20:35 222 7
REKLAMA
  • #1 21930641
    Matrix1001
    Poziom 9  
    Witam,

Posiadam Opla Astrę II G 1.4 90 km Classic Twinport 2008 z instalacją LPG.
    Jestem drugim właścicielem, auto odkupiłem od szwagra, który nabył je w salonie.

Od niedawna pojawił się następujący problem: jak próbuję odpalić auto, które dłużej postoi, np. kilka godzin, to trzeba kręcić nawet ok. 10 sekund, żeby odpaliło, chyba że kilka razy dam mu zapłon i od razu odpali. Jak już odpali, to nie traci mocy nawet na wysokich obrotach, jeżdżąc tylko na benzynie, na LPG też jest spoko, nie traci mocy, nie muli, silnik pracuje równo. Założona instalacja jest taka, że auto samoczynnie przełącza się na LPG, oczywiście można z powrotem przełączyć ręcznie na benzynę.

Jestem tzw. laikiem, pomyślałem, że możliwe, że jest jakiś problem z ciśnieniem paliwa i być może pompa powoli siada (pompa jest oryginalna, nigdy nie była wymieniana, jest od nowości).
    Jeśli zdecydowałbym się na wymianę wkładu pompy, to jaki powinienem założyć, chciałbym oryginalną założyć, nawet jeśli wiąże się to z wydaniem więcej hajsu. Oryginalna jest firmy BOSCH.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Zbliżenie na moduł pompy paliwa w zbiorniku z etykietą OPEL/BOSCH i dwoma przewodami

Pokrywa modułu pompy paliwa w aucie z etykietą Opel/Bosch i podłączonymi przewodami

Jaki masz dokładnie kod silnika albo VIN / ewentualnie numer części z obecnej pompy paliwa? Bez tego ciężko pewnie dobrać oryginalny wkład/pompę Bosch.
    VIN: W0L0TGF489G022562
    Czy było mierzone ciśnienie paliwa na listwie po przekręceniu zapłonu i po zgaszeniu auta, np. czy po kilku godzinach postoju ciśnienie spada do zera?
    Tak, po odpaleniu auta zmierzono i wyszło ok. 3,8 bar.
  • REKLAMA
  • #2 21930711
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3723
    Zanim wymienisz pompę, zakręć zawór gazu na butli i pojeździj kilka dni na samej benzynie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21930747
    Matrix1001
    Poziom 9  
    Tak zrobię, dzięki za wskazówkę.

Dodano po 2 [minuty]:

Zapomniałem napisać, w kwietniu tego roku byłem na wymianie filtrów LPG i sprawdzeniu szczelności instalacji, szczelność ok. Prócz tego facet tylko podpiął komputer i stwierdził, że parametry się zgadzają, natomiast nie zrobił regulacji, bo był zawalony pracą😃

Dodano po 9 [godziny] 44 [minuty]:

Zakręciłem butlę z gazem uruchomiłem auto na LPG i po kilku minutach włączył sie jakis dzięk a dioda od LPG miga
  • #5 21931111
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5133
    Matrix1001 napisał:
    uruchomiłem auto na LPG

Po zakręceniu gazu odczekaj noc i pal rano na benzynie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #7 21931132
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3723
    Matrix1001 napisał:
    Zakręciłem butlę z gazem uruchomiłem auto na LPG

A pisałem, żebyś przez parę dni używał benzyny.

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Astra II G 1.4 Twinport z instalacją LPG pojawia się problem z długim kręceniem rozrusznikiem po kilkugodzinnym postoju, szczególnie przy rozruchu na benzynie. Po kilku cyklach zapłonu silnik odpala szybciej, a po uruchomieniu pracuje równo i nie traci mocy ani na benzynie, ani na LPG. Podejrzenie pada na spadek ciśnienia paliwa lub zużycie oryginalnej pompy paliwa, która nie była nigdy wymieniana. Pytanie dotyczy możliwej przyczyny oraz doboru odpowiedniego wkładu pompy, najlepiej oryginalnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA