logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telekomutacja retro - symulator centrali Pentaconta PC1000C

Mariusz1970_1 11 Lip 2026 09:00 1260 34
  • #1 21936379
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    Ocena: 46
    Edycją: 03.08.2026 16:42 - Aktualizacja - nowy załącznik. Opis w poście #35

Z przyjemnością, przedstawię i oddaje do użytku symulator centrali Pentaconta PC 1000C. Powstał za sprawą innego tematu, gdzie koledzy zaczęli budować symulator centrali K66. Pomyślałem, czy nie spróbować stworzyć własnego, tylko Pentaconty, na której to paręnaście lat spędziłem i współpracowałem ze wspaniałymi ludźmi. Symulator mocno ewoluował. W zasadzie pierwsza wersja nie przypominała obecnej. Gdy już projekt dojrzał na tyle, to koledzy z Elektrody, zaproponowali założenie nowego wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3055603-5190.html#21929892 co też czynię. Symulator oparłem o program Excel, VBA oraz API + stworzone przeze mnie programy strumieniowe C++ do odtwarzania audio.
    Klika stron wcześniej w zalinkowanym wątku, można podejrzeć, jak ewoluował ów symulator.
    Można zajrzeć do mojej playlisty yt, gdzie przedstawiałem możliwości symulatora. Im nowszy film, tym możliwości rosły oraz zmieniały się elementy graficzne.
    Playlista:
    https://www.youtube.com/watch?v=Akm3rEgQgOQ&a...L0ECDGonbwc0-ansyVp4fDoPOB-fiwrSj&pp=sAgC

Przedstawię częściowy wyciąg z opisu symulatora, zamieszczonego w arkuszu Opis

Specyfikacja:

Co umożliwia:
    1) Realizowania połączeń lokalnych z 1 tys. abonentów.
    2) Realizowania połączeń wychodzących, nadawanych kodem MFC-R2.
    3) Realizowania połączeń wychodzących, nadawanych kodem dekadowym.
    4) Połączenia uwzględniają kategorię abonenta inicjującego połączenie (czy jest uprawniony do wykonania połączenia).
    Podzieliłem kategorie na 4 rodzaje:
    -nieuprawniony do wykonywania połączeń
    -uprawniony do połączeń lokalnych i I strefy numeracyjnej.
    -uprawniony do połączeń lokalnych i I, II strefy numeracyjnej.
    -uprawniony do połączeń lokalnych I, II, III strefy numeracyjnej.
    Przyjąłem, iż strefa lokalna zaczyna się od cyfry 3, oprócz początku 35 oraz 38.
    38- pierwsza strefa numeracyjna
    35- druga strefa numeracyjna
    0- trzecia strefa numeracyjna.

Dla każdej strefy numeracyjnej, przewidziano osobne taryfy, z uwzględnieniem, czy dzień roboczy, czy sobota/niedziela
    5) Połączenia uwzględniają kategorię abonenta wywoływanego (np. czy taryfikować rozmowę u abonenta inicjującego połączenie).
    6) Połączenia do służby magnetofonowej ("Nie ma takiego numeru"), gdy abonent wybierze numer nieistniejący lub kategoria jest odpowiedzią na odpowiedni sygnał w kodzie R2.
    7) Połączenia do służby magnetofonowej ("Połączenie nie może być zrealizowane"), gdy abonent nie ma uprawnień do realizacji połączeń.
    8) Połączenia do służby magnetofonowej ("Abonent czasowo wyłączony"), gdy abonent wywoływany ma odpowiednią skrosowaną kategorię lub kategoria jest odpowiedzią na odpowiedni sygnał w kodzie R2.
    9) Połączenia do służby magnetofonowej ("Abonent ma zmieniony mumer"), gdy abonent wywoływany ma odpowiednią skrosowaną kategorię lub kategoria jest odpowiedzią na odpowiedni sygnał w kodzie R2.
    10) Taryfikację połączenia z uwzględnieniem, czy połączenie jest lokalne, czy w strefach numeracyjnych 1, 2, 3. Dla stref 1, 2, 3 - taryfikacja jest cykliczna podczas trwania rozmowy.
    11) Połączenia do numerów specjalnych 99X - zamiast sygnału wołania, podawana jest zapowiedź
    12) Połączenia do numerów specjalnych 92X - odgrywana jest odpowiednia zapowiedź np. program TV, prognoza pogody, horoskop, losowanie totka, muzyka na telefon lub zegarynka.
    13) Podawanie sygnału zajętości, gdy abonent wywoływany jest zajęty lub, gdy centrala nie ma możliwości obsłużenia danego połączenia lub w innych sytuacjach.
    14) Można dostosować sobie numerację wg swoich potrzeb.
    15) Wykonywanie połączeń inicjowanych i sterowanych ręcznie.
    16) Wykonywanie połączeń inicjowanych i sterowanych przez automat (próbnik PDP) z trzema trybami, ustawianych indywidualnie zarówno dla abonenta inicjującego jak i wybieranego, co daje szeroki wachlarz możliwości ustawiana automatu.
    Dodatkowo dla każdego trybu, ustawia się dodatkowe parametry.
    Główne tryby pracy automatu wybierczego:
    a) Każde połączenie odbywa się bez zmiany ustawionych parametrów (np. inicjowane połączenie będzie tylko z jednego wyposażenia abonenckiego lub automat będzie wybierał ciągle ten sam numer).
    b) Każde połączenie będzie przesuwał o jeden albo wyposażenie abonenta inicjującego, albo wybieranego numeru.
    c) Za każdym razem automat losuje inicjatora jak i wybierany numer.
    17) Symulacja działania rekordera
    18) Udźwiękowienie
    19) Automatyczny odzewnik 800 Hz
    20) Praca na pełnym ekranie
    21) Dla aktywnego arkusza, umożliwia sterowanie krok po kroku np. jeśli aktywnym arkuszem jest arkusz ML1, to aktywowanie tej funkcji spowoduje, iż sterowanie będzie krok po kroku dla tego arkusza a sterowanie kolejnymi krokami,
    będzie odbywało się ręcznie poprzez klikanie na odpowiedni przycisk. Patrz Uproszczony opis niektórych przycisków okna dialogowego
    22) Kategoria nr 7 abonenta - uruchamia przekaźnik tc w rejestrze i dołącznikach oraz powoduje migotanie lampek ED, CP, CS - tak jak to było w oryginale (arkusz Lampki, Lampki1, Lampki2)
    23) Nadawanie sygnału marszrutowania
    24) Jeśli mostek w danej ramie, nie jest zajęty przez symulator, można na niego kliknąć. Wtedy mostek się przełącza, symulując jego niedostępność (symulacja podkładki zwana kalem pod mostek). Ponowne klinięcie na taki mostek, spowoduje jego
    zwolnienie. W ten sposób można symulować dostępność lub niedostępność mostków.

Co zawiera:
    1) Główny wyłącznik prądu (wyłączenie i włączenia zasilania centrali) oraz Voltomierz.
    2) 14 ram ST, zarówno przód jak i tył (wyposażenia abonenckie - w sumie 1036 wyposażeń - przekaźniki la i lc)
    3) Jedną ramę sekcji pierwszej bloku linowego SP00
    4) Dwa komplety przekaźników wspólnych RC1 i RC2, które obsługują odpowiednio abonentów 1 i 2 pięćsetki
    5) Dwa komplety przekaźników wspólnych RM1 i RM2, które obsługują odpowiednio abonentów 1 i 2 pięćsetki
    6) Jeden cechownik ML1 bloku liniowego
    7) Jeden szukacz rejestrów CE wraz ze zwrotnikami rejestrowymi (przekaźniki jb, ja)
    8) Jeden rejestr lokalny ED00
    9) Jeden dołącznik dołącznika RAC
    10) Jeden dołącznik preselekcji CP1
    11) Jeden dołącznik selekcji CS1
    12) Jeden cechownik bloku grupowego MG1
    13) Uproszczone przekaźniki wspólne i cechujące bloku grupowego RMGD
    14) Jeden przelicznik T1
    15) Jedną ramę sekcji pierwszej bloku grupowego SPE00
    16) Jedną ramę sekcji drugiej bloku grupowego SS01. Rama ta jak w oryginale, ma w sobie dwie sekcje drugie.
    17) Drogę sygnałową preselekcji FCESLDR
    18) Drogę sygnałową selekcji liniowej FCESLDE
    19) Drogę sygnałową selekcji grupowej FCESGD
    20) Jeden zespół lokalny AL
    21) Dwanaście translacji JDK (00/11). Maksymalnie może ich być do 35.
    22) Jeden zespół do służby magnetofonowej "Połączenie nie może być zrealizowane" - JDF91
    23) Jeden zespół do służby magnetofonowej "Nie ma takiego numeru" - JDF92
    24) Jeden zespół do służby magnetofonowej "Abonent czasowo wyłączony" - JDF98
    25) Jeden zespół do służby magnetofonowej "Abonent ma zmieniony numer" - JDF99
    26) Szukacz nadajników LAC
    27) Nadajnik kodu MFC-R2 ENV00
    28) Nadajnik kodu dekadowego ENV01
    29) Stojak Urządzeń Sygnałowych, wraz z dwoma impulsatorami SUS
    30) Pole lampkowe Lampki
    31) Zegar w kodzie "2 z 5", pokazujący aktualny czas, brany z systemu i odświeżany co minutę.
    32) 1036 liczników abonenckich Liczniki
    33) Arkusz startowy - Start - inicjowanie połączeń ręcznych i automatycznych.
    34) Arkusze konfiguracyjne, w tym i dla przelicznika T1
    35) Arkusz Laczowka- taki tam bajerek próbny. Wykorzystałem ten bajerek do nadawania lokalnej kategorii Ab. B tzw. reselekcji - połączenie do służb magnetofonowych.
    36) Pole lampkowe symulujące ruch telefoniczny na centrali (arkusz Lampki1)
    37) Ze względów sentymentalnych dodałem arkusz Lampki2 - zawiera lampki od dróg sygnałowych selekcji liniowej. Oryginalnie były zamontowane w BASie przy tych drogach sygnałowych.
    38) Konfiguracja tych pól lampkowych - arkusz Konfig_lampki.
    Arkusz zawiera tabele:
    a) całodobową konfigurację częstości generowania połączeń z podziałem na dni robocze i weekendy.
    b) czasy faz pracy
    c) robota połączeń (symulowanie oryginalnego robota, który generował max 10 jednoczesnych połączeń).
    d) blokady danego urządzenia.
    39) Arkusz Rekorder - symulacja działania centralowego rekordera.
    Arkusz ten zawiera również tabelę konfiguracyjną
    Rekorder powinien być wyzwalany co 6 sekund. Należy skalibrować. Patrz arkusz Konfig_ster, komórka A33 i przycisk Pomiar interwału rekordera.
    40) Przydzielania numerom różnych dzwonków telefonów. Baza dzwonków - max. 100 - patrz arkusz Konfig_dzwonki
    41) Zmiana perspektywy odtwarzania sygnałów z punktu widzenia Ab.A i Ab.B - patrz arkusz Konfig_audio, komórka Q2
    42) Tworzenie skryptów do programu SOX, który umożliwia tworzenie nowych dzwonków - patrz arkusz Nowe_dzwonki
    43) W arkuszach RM1 i RM2 dodane są łączówki. Piórka na łączówkach są odpowiednio zwierane. Piórka odpowiadają za cechowanie łącza Ab. B tak jak było w oryginale.
    Zdjęcie zworki, powoduje, iż Ab.B jest zajęty.
    Kliknięcie na zworkę lub piórko przy założonej zworce, powoduje jej zdjęcie, natomiast kliknięcie na piórko, przy braku zworki, powoduje jej założenie.

Dodam również parę obrazków

Pierwszy obrazek, taka ciekawostka, można dodawać ręcznie "kabelki" (krosowania). Pozostałe obrazki, takie jakieś przykładowe. Symulator jest udźwiękowiony.
    W załączniku najnowsza wersja symulatora. Waży trochę, ze względu na pliki *.wav Przeczytać plik czytaj.txt oraz zawartość arkusza Opis.
    Miłego użytkowania, autor Mariusz_1970
    Załączniki:
    • Pentaconta.rar (142.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 21936407
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1711
    Pamiętam jak przez mgłę tą centrale. Na praktykach na centrali były jeszcze wybieraki (podnosząco-obrotowe ? czy coś takiego) i coś już na krzyżowych - Pentaconta. Pamiętam jaka kosmiczna różnica w ilości miejsca na stojakach w stosunku do starej co do możliwości obsługi ilości abonentów.
  • Pomocny post
    #3 21936414
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1154
    Co do przekaźników la, lc. to pamiętam że na jednej listwie (suporcie) mieściło się ich dwadzieścia. A 21 i 22 miejsce zajmował przekaźnik który umożliwiał wejście na abonenta zajętego przez telefonistkę między miastowej lub przez biuro badań. Jego nazwy nie pamiętam ale jest do sprawdzenia w dokumentacji.
  • #4 21936417
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    >>21936414 Tak pamiętam Krzysiek, on nazywał się tz. Nie dawałem go.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21936407 Podnosząco-obrotowe to na systemie Strowgera'a. Tutaj są krzyżowe z angileska crossbar systemu Pentaconta.
  • #5 21937077
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Podejrzewam że kod MFC-R2 w twoim wydaniu jest kodem MF u nas nie stosowany, tak na słuch choć mogę się mylić, to nie jest MFC-R2.
  • #6 21937292
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    If parts(i) = "ra" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "1140"
    If parts(i) = "rb" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "1020"
    If parts(i) = "rc" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "900"
    If parts(i) = "rd" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "780"
    If parts(i) = "re" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "660"
    If parts(i) = "rf" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "540"

If parts(i) = "ea" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "1380"
    If parts(i) = "eb" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "1500"
    If parts(i) = "ec" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "1620"
    If parts(i) = "ed" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "1740"
    If parts(i) = "ee" Then ark$ = "env00": ob$ = parts(i): stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "1860"
    ark$ = "env00": ob$ = "ef": stan = 1: GoSub wysteruj: ifqn = ifqn + 1: fqn$(ifqn) = "1980"

Domyślisz się o co chodzi. Jak masz inne dane, daj znać. Ja przeszukałem interent, pytałem GPT i zarówno mnie jak i GPT wyszło jak wyżej. Mogę to zmienić, pod warunkiem, że będę miał sprawdzone dane.

https://share.google/aimode/wsPwhu7csY1zcDlNE

http://www.zawalny.daminet.pl/system%20sygnalizacji%20R2.htm

Edycja: Pomyślałem sobie, że być może pomyliłem się generując sinus w programie Audiacity, więc sprawdziłem dwie przykładowe częstotliwości. Więcej mi się nie chciało, bo na "słuch", to ja nie będę tracił czasu, choć nie wykluczam jakiejś mojej pomyłki, bo ona może być zawsze i na każdym kroku. W załączniku obrazki z analizy

Edycja nr2. Przeszukałem również książkę Pentaconta, którą zamieściłeś w innym wątku, znalazłem ja jednej ze stron dla sygnałów wstecz, inne częstotliwości, niż zastosowałem. W przód nie znalazłem. Wstecz były takie: 700, 900, 1100, 1300, 1500, 1700. Też mi jakoś nie pasowały, bo pamiętam, że odstęp nie był równe co 200 Hz. Zadałem jeszcze raz pytanie googlowi:
    https://share.google/aimode/6uiGBB6fd4ag1rtVW
    https://share.google/aimode/pPWgYrtcPQ9mU49hh

no i ciągle mnie utwierdza, że to co zastosowałem jest ok. Mnie osobiście, jak tworzyłem ten symulator, dla sygnałów wstecz, częstotliwości wydawały się, że za wysokie. Kolejnym potwierdzeniem jest dokument, który znalazł gugiel z linku powyżej (Stowarzyszenie Inżynierów Telekomunikacji) https://www.sit.org.pl/doc/historia/Postep_te...storii_telekomunikacji_polskiej_6_02_2008.doc rozdział 9.5.3
    To co udało mi się wyszukać, w 99.99% procentach powinno zamknąć temat, że u mnie jest ok.

W załączniku statystyki dla danego pliku *.wav (używane przez symulator) wygenerowane przez program SOX. Zgadza się dla pojedynczego sinusa, więc odpada moja jakaś pomyłka w generowaniu częstotliwości (Rough frequency:).

Krzysiek, prośba, jeśli chcesz mi pomóc, to zobacz co masz w dokumentacji Pentaconta (ja nie posiadam) i skonfrontuj to z pytaniami do googla czy innego czegoś internetowego, szczególnie normy ITU, polskie PN czy BN. Muszę także się sprężać, bo do wtorku mam odblokowanego Excela 365. Później już będzie klops, nie poprawię (jedynie na okrętkę poprzez podmianę tylko plików wav zmieniając ich zawartość, ale nazwy nie).
    Załączniki:
    • zbiorcze_statystyki.txt (134.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21937480
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ta strona powinna wyjaśnić że racja stoi po twojej stronie.
    Link

I powinna ci wyjaśnić co nie co.
  • #8 21937484
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    "I powinna ci wyjaśnić co nie co" dla mnie już zbędna, ale dzięki. Przydałoby się sprostowanie również na yt.
  • #9 21937504
    krzysiozak
    Poziom 40  

Częstotliwości się zgadzają tylko może są zamienione w przód z tymi wstecz w twoim wykonaniu.
    A rodzajów sygnalizacji MF jest 5, 6 jest już cyfrowy, wiele się nauczyłem przez te rozmyślania.
  • #10 21937512
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    "zamienione w przód z tymi wstecz w twoim wykonaniu" -nie są zamienione przód z wstecz (zapodałem przecież kod!) , jedynie wstecz jest kolejność inna. Ja mam malejąco, tutaj rosnąco. Jednak opieram się na normach ITU, PN, BN. Przed rozpoczęciem prac nad generowaniem częstotliwości, jak wyżej możesz zauważyć, przebrnąłem podobną ścieżkę poszukiwań. Jak znajdziesz normę, która była stosowana w PL i będzie się ona różniła od tego, co zastosowałem, daj znać. Gratuluję, że na słuch odróżniasz, że przy tak szybkich zmianach wymiany MFC, odróżniasz, że częstotliwości w przód i wstecz są zamienione ;) - jak tak nie mam :)
  • #11 21937521
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Jednak coś mi nie gra z tym co słyszałem jak pracowałem a tym co słychać u Ciebie, U Ciebie słychać niskie częstotliwości najpierw, a z tego co pamiętam z centrali w przód były wysyłana najpierw częstotliwości wyższe.
  • #12 21937526
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    No cóż, na twoje wrażenia nie mam wpływu. Opieram się na twardych dokumentach. Jestem otwarty na zmiany, bo nie mam monopolu na wiedzę, ale aby coś zmienić, muszę mieć jakieś większe podstawy, niż tylko wrażenia słuchowe. Jednak mimo wszystko dzięki za czujność.
  • #13 21937531
    krzysiozak
    Poziom 40  

Na zielono zaznaczyłem wyróżniłem jak częstotliwości powinny być.

Jednak moje zielone pisanie to mój błąd, w złym zrozumieniu czytania książki.
  • #14 21937546
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    Kwestionujesz prawny dokument ITU-441 z oficjalnej strony ITU i jego poprawiasz? No cóż ...Nie przyjmuję do wiadomości takich poprawek a muzom.
    Natomiast specjalnie nagrałem filmik, aby zadowolić twoje wrażenia. Sterowanie krokowe.

Źródło dokumentu ITU:
    https://www.itu.int/rec/T-REC-Q.441
  • #15 21937574
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Tak to w zupełności wystarczy, zwłaszcza że założyłem profesjonalne słuchawki które wiernie oddają dźwięki.

Znaczy się że w książce pod tytułem "Zarys telekomunikacji" Autorki Alicja Bogdańska na stronie 99 są błędy.

Po czasie:
    Błędów w książce pani Alicji niema, wyjaśnia całość spojrzenie na jeszcze inną tabelę.
  • #16 21937576
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    Essz Ty, o mało co żyłka by mi nie pękła ;) W sumie tak sobie pomyślałem, że jak komuś nie pasuje, to ostatecznie może pozmieniać nazwy plików *.wav, nawet ich zawartość także.
    "Znaczy się że w książce pod tytułem "Zarys telekomunikacji" Autorki Alicja Bogdańska na stronie 99 są błędy." No zastanawiałem, może nie nad tą konkretną pozycją, ale w ogólności np. schematy Pentacona, jeśli będą rozbieżności, komu ufać. A priori, uznałbym, że jednak normy są bardziej wiarygodne, potwierdzone jeszcze w kilku źródłach. Jednak, 100% pewności nie mam.
  • #17 21937601
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Skan strony książki z tabelą 6.2 o częstotliwościach [Hz] i szczelinach czasowych LRE0 dla sygnałów R2

Twoje częstotliwości potwierdza książka O centrali E-10, nabrałem pewności że byłem w błędzie.
  • #18 21937608
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    Dzięki za upór :)
  • #19 21938105
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1607
    Mam nawet jeszcze kilka takich liczników elektromechanicznych:
    Telekomutacja retro - symulator centrali Pentaconta PC1000C Czarny moduł z etykietą „Tella 500” leży na drewnianej półce w warsztatowym pomieszczeniu. Metalowy element z dwiema śrubami i okrągłym trzpieniem na blacie stołu warsztatowego Otwarta obudowa z czarną pokrywą i mechanizmem licznika z cewką oraz bębenkami cyfr na stole
    Pewnie działało to tak, że licznik zliczał impulsy np. co minutę. Na kartce u dołu pisało się numer abonenta i potem na podstawie zliczonej liczby impulsów dało się wystawić rachunek za rozmowy miejscowe.
  • #20 21938143
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Były takie liczniki z czerwonym przyciskiem który służył do kasowania do zera stanu licznika, nie trzeba było wykonywać obliczeń ile naliczyło.
    To jest wyjątkowy licznik, stary, ma tylko cztery koła naliczające, potem były pięć cyfrowe, na przykład na automatycznej centrali Pentaconta.
  • #21 21939380
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    W pierwszym poście, aktualizacja.
    Pewno i tak nikt nie pobrał dotychczasową wersję :P
    Co się zmieniło:
    1) Dla Exceli nowszych, w tym i 365, można już zoomować arkusze dowolnie. Nie psuje do położenia niektórych obiektów graficznych. Walczyłem z tym, aby znaleźć regułę i znalazłem, wyeliminowałem błędy.*
    2) Zwiększenie dla nowszych Exceli, w tym i 365, płynności symulacji ruchu telefonicznego na polu lampkowym.

* Długo nie mogłem znaleźć kompletnej reguły, która pozwalała określić sytuacje, gdy obiekty graficzne położone im bardziej na prawo, tym przesuwanie ich stawało się problematyczne np. przesuń obiekt o 2 pkt w prawo, a on trafił np. 150 jednostek w lewo. Najpierw odkryłem, że to ma związek z zoomem na jaki był ustawiony na nieaktywnym arkuszu, na którym przesuwam obiekty. Dla aktywnego arkusza, zoom nie ma wpływu. Jednak, pomimo, iż zoom jest 100% w nieaktywnych arkuszach , zdarzało się, że również były błędy. To było najgorsze, aby wyznaczyć regułę, bo raz było ok, innym razem nie. Przyczyna: jeśli przesuwany obiekt X, na arkuszu Y w nieaktywnym arkuszu, leży bardziej na prawo, niż a aktywnym arkuszu są odkryte kolumny, to znowu błędy. Ustabilizowałem to, aby było ok - wszystkie arkusze mają w tej chwili kolumny odkryte, w ten sposób, aby błędów już nie było.
    Teraz pozostał pierwotny czynnik, czyli jak zrobić, aby zoom dla aktywnego arkusza, mógłby być dowolny i aby przejście na inny arkusz z innym zoomem, nie powodował błędów lokalizacji.
    Idea ogólna: po przejściu na inny arkusz, w dotychczasowym przywracać 100%. Jednak to zadanie z pozoru łatwe, okazało się trudniejsze, niż myślałem, gdyż, zoom jest właściwością aktualnego okna. VBA oferuje zdarzenia Activate -dla aktywacji danego arkusza, Deactivate - gdy opuszcza się dany arkusz. Z tym, że schemat działania jest następujący:
    Klik na nowy arkusz, okno już na nowym arkuszu i zoom dla aktualnego arkusza, dopiero teraz zdarzenie Deactivate starego, zdarzenie Activate nowego. Więc ustawienie zoomu 100% na deaktywowanym arkuszu nie udaje się. Rozwiązaniem jest przy Activate, zapamiętanie nazwy nowego arkusza, przy Deactivate nazwy dotychczasowego i wejście na moment z powrotem do starego, zmiana zoomu i powrót do nowego. Każde takie przejście, powtórnie wywołuje zdarzenia Activate, Deactivate dla tych dwóch arkuszy, więc wpadamy w nieskończoną pętlę. Rozwiązanie: dodanie flagi, aby zapobiec tej właśnie pętli.
    Schemat jest następujący:
    1) Klik na nowy arkusz (NA)
    2) Deactivate starego arkusza (SA) - zapamiętanie jego nazwy
    3) Activate nowego arkusza (NA) - zapamiętanie jego nazwy
    4) Wywołanie specjalnej procedury (SP)
    5) SP aktywuje flagę na blokadę
    6) Wchodzi do arkusza (SA)
    7) Blokuje zawartość Deactivate (NA)
    8) Blokuje zawartość Activate (SA)
    9) Zmienia zoom (SA)
    10) Wchodzi do arkusza (NA)
    11) Blokuje zawartość Deactivate (SA)
    12) Blokuje zawartość Activate (NA)
    13) Zmienia status flagi (zdjęta blokada).

W ten sposób uzyskałem funkcjonalność z Excela 2001, a w nim nie było takich problemów.

Rozpisałem się, bo być może ktoś skorzysta, kto ma podobne problemy a jeszcze tego nie rozwiązał, wszak jest to forum, też pomocowe.
    Ogólnie preferuję właśnie Excela 2001, pomimo 2026 roku, ale bardziej mi pasuje (menu, wstążki itp.) i nie bywa tak kapryśny.

Dostrzegam też pozytywy nowszych Exceli, m.in.:
    1) Zagnieżdżone obiekty graficzne po arkuszach, znacznie mniej ważą.
    2) Przy wyświetlaniu grafiki wektorowej np. (WMF) obiekty bardzo dobrze trzymają wymiary (zwłaszcza grubość).
    3) Obracające się litery wraz z rotowanym elementem. U mnie kotwice przekaźników i ich oznaczenie literowe.
    4) Płynniej działa animacja (rotacja, przesuwanie).

Dziękują za uwagę.
  • #22 21944241
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    Dobry.
    Aktualizacja w pierwszym poście.
    Co się zmieniło:
    Dla symulacji połączeń ręcznych i za pomocą próbnika PDP, zamiast oryginalnego paska z nazwami arkuszy, dałem swój pasek. Oryginalny pasek (Excelowski), przy przewijaniu, podczas wybierania numeru lub zestawiania połączenia, mógł powodować niestabilność symulatora łącznie z jego wysypaniem się. Mój pasek nie ma tej przypadłości. Nie lubię, jak jest zjawisko hazardu, stąd ta poprawka. Dodatkowo na moim pasku, więcej się mieści nazw arkuszy oraz ładnie współpracuje z pełnym ekranem.
    Można podejrzeć to na filmiku:

• #23 21946947
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    Przypomniałem sobie, iż była również zapowiedź "Abonent ma zmieniony numer", więc dodałem translację, odgrywającą tę zapowiedź zarówno w połączeniach w ramach tej samej centrali jak i połączeń R2.
    Aktualizacja w pierwszym poście.
  • #24 21947301
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Jak by ktoś się uparł, była jeszcze u nas na centrali stosowana zapowiedź: "Kierunek zajęty", była stosowana na centrali E-10 A że mieliśmy wspólną maszynę sygnałową to zastosowaliśmy ten sygnał, był odtwarzany gdy w kodzie R2 przychodził sygnał natłoku, nie wiem czy dobrze pamiętam B4. W ramach centrali ta zapowiedź też była stosowana, aranżacja przelicznika kierowała na tą zapowiedź, gdy podczas połączenia wewnątrz centrali urządzenia na trafiły na brak dróg połączeniowych.
  • #25 21947421
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    No ciekawie mieliście to rozwiązane. U nas z kolei była wyznaczana droga alternatywna. Przekaźniki w przeliczniku rr 1/15. Każdy rr, to jeden kierunek. Jak trzymał, to jakiś zespół był wolny. Jeśli rr puszczał, kreował inny kod selekcji do drogi alternatywnej. Ale też pamiętam, jak przez dużą mgłę, że sam cechownik też mógł kierować alternatywnie. Na pewno na przelewowe ALp., chyba gdzie indziej, to nie było to stosowane a może było, nie chce zmyślać.
    No była też zapowiedź "Uwaga rozmowa jest kontrolowana" :) , ale za moich czasów, była już zdemontowana.
    Z natłokami i R2, to z kolei mieliśmy cerbera w drugą stronę, postaci nadzoru/statystyk z mądrych central. Raporty cotygodniowe, ile to np. nasza centrala wysyłała sygnałów natłoku. Na ogół natłok, oznaczał w tym kontekście, nie blokadę wewnętrzną, tylko błędy w zestawianiu połączeń.
  • #26 21947869
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Kiedyś była straszna burza, kilka kierunków padło, A że mieliśmy zrobione drogi alternatywne przez ACMM bo tylko on umiał w tedy łączyć dla dróg alternatywnych, przyznam się że te drogi wtedy była moja prywatna inicjatywa. Ale na ACMM wtedy jeszcze E-10 padł mikroprocesor od taryfikacji, to była jedna noc taka, ten padnięty taryfikator spowodował że za połączenia lokalne po mieście te co szły przez ACMM były przez cały czas połączenia, liczniki chodziły jak z CKMU z powodu awarii taryfikacji na ACMM. Był to czas kiedy u nas wprowadzono biling, i wszystko wyszło na jaw. Dzięki bilingowi skorygowano opłaty za połączenia jeszcze przed wystawieniem rachunków. Ja za swoją prywatną inicjatywę za przełączenie automatyczne kierunków zostałem obsztorcowany, a i tak za kilka tygodni przyszedł przykaz żeby zrobić kierunki alternatywne, bo uznano to za niezły pomysł. A rozważano żeby umorzyć zawyżone rachunki abonentom wstecz, ponieważ, skoro możliwa była taka awaria doszli do wniosku, że wszystko jest możliwe. I tak przez Awarię wyszły moje pomysły na jaw, i wyszła na jaw awaria na ACMM.

Dodano po 29 [minuty]:

Mariusz1970_1 napisał:
    No ciekawie mieliście to rozwiązane. U nas z kolei była wyznaczana droga alternatywna. Przekaźniki w przeliczniku rr 1/15. Każdy rr, to jeden kierunek. Jak trzymał, to jakiś zespół był wolny. Jeśli rr puszczał, kreował inny kod selekcji do drogi alternatywnej. Ale też pamiętam, jak przez dużą mgłę, że sam cechownik też mógł kierować alternatywnie. Na pewno na przelewowe ALp., chyba gdzie indziej, to nie było to stosowane a może było, nie chce zmyślać.
    No była też zapowiedź "Uwaga rozmowa jest kontrolowana" :) , ale za moich czasów, była już zdemontowana.
    Z natłokami i R2, to z kolei mieliśmy cerbera w drugą stronę, postaci nadzoru/statystyk z mądrych central. Raporty cotygodniowe, ile to np. nasza centrala wysyłała sygnałów natłoku. Na ogół natłok, oznaczał w tym kontekście, nie blokadę wewnętrzną, tylko błędy w zestawianiu połączeń.

Kazano nam liczyć ile razy nie doszły do skutku połączenia do wiązek PBX do centralek wewnętrznych, Takich PBX u nas na centrali gdzie przeważał mieszkaniówka zaledwie 10. Że nie było takiego urządzenia, wymyśliłem coś takiego, na jednym przekaźniku 15 kΩ cewka owalna, do tego elektrolit 60V 220µF i licznik telefoniczny, takie wyposażenie było na jedną wiązkę PBX, potrzebowało zasilania +48V przez cewkę 15 kΩ. Wyszło na jaw ze najwięcej natłoków jest do urzędu skarbowego, i na giełdę aukcyjną. Kazano nam zwiększyć wiązki PBX, ale nie mieliśmy w tych pięćsetkach wolnych numerów, kierownikowi powiedziałem że w każdej pięćsetek znajduje się 18 wyposażenia z poza numeracji, które można Połączyć z kierunkowym PBX, i w ten sposób ograniczyć natłok na tych dwóch krytycznych PBX. Wydział stacyjny znalazł sposób aby wprowadzić za udostępnianie numerów z poza numeracji odpowiednie opłaty za udostępnienie takich linii. I w ten sposób z kierownikiem opatentowaliśmy urządzenie do mierzenia natłoku na wiązkach PBX.
  • #27 21947898
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    No to wspomnień ciąg dalszy. W sumie, to ja nie wiem jak tam u Was, u nas PBX było sporo i udział numerów z poza numeracji, też był spory. Było to normą, że w pierwszej kolejności dla PBX, dawało się wyposażenia z poza numeracji. To były czasy, gdy nikt nie wybrzydzał :) Technicznie, było wszystko ok.
    Natomiast powrócę do cerbera liczby natłoków*, w R2 ogólnie "moja" centrala dawała tych natłoków b. mało, aż do pewnego momentu. Liczba wrosła kilka rzędów wielkości. Okazało się, że wprowadzono jakieś zmiany w oprogramowaniu centrali współpracującej (nie pamiętam, czy EWSD, czy 5ESS). Po nitce do kłębka, centrala ta wysyłała sygnał A-15 (koniec nadawania), a rejestry przyjściowe MF nie były do tego sygnału dostosowane i połączenia były tracone. Formalnie było ok, ale pacjent nie żyje :) Jedyny sposób, przeróbka wszystkich rejestrów MF, co też uczyniliśmy. Tam jakiś przekaźnik trzeba było dołożyć.

Z kolei, zajętość z powodu "czystej" zajętości, to firma zrobiła sobie sama pod górkę. Urmety były zaprogramowane, że łączyły się z numerami nadzoru (z naszej centrali) o jednakowej godzinie w celu przedstawienia raportu i siłą rzeczy tylko jeden był tym szczęśliwcem, który zdał ten raport w danej chwili a reszta co pewien czas, próbowała dzwonić ponownie, aż do skutku, z tym, że "ten pewien czas" też był jednakowy. Później sukcesywnie to zmieniano.

*Przez natłok, rozumiem sygnał A4 wysyłany z mojej centrali do centrali współpracującej a nie sekwencję A3->B3 - abonent B zajęty.
  • #28 21948017
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Mariusz A PBX szły oprócz kierunkowego przez diodę w przekaźnikach cechujących., U nas w Biurze napraw kierunkowe były zaznaczone że pomiar kierunkowego numeru wyłącznie próbą ręczną, aby był prawidłowy prawdziwy pomiar. Pomiar z poza numeracji też szedł przez stół badaniowy automat przez pole komutacyjne centrali?
  • #29 21948029
    Mariusz1970_1
    Poziom 11  
    Tak diody były., niezależnie czy to było wyposażenie katalogowe czy nie, bo jak wiadomo, dioda jest dobra na wszystko :) Pomiary łącza z poza numeracji, OiDP przez tzw. raka, wiodący raczej też.

Ponieważ jak wspomniałem Tobie w innym wątku, że mam "magiczną" teczkę "patentów", obrazek z opisem wspomnianego A15.

Natomiast co do samego symulatora, nagrałem godzinny filmik, ale nie z punktu widzenia użytkowego, tylko z punktu widzenia programistycznego, z jakimi typu problemami ograniczeniami VBA czy też bugami oraz optymalizację (szybkość działania np. animacji) różnych obiektów graficznych, z którymi przyszło mi się zmierzyć podczas tworzenia tego symulatora. Waham się, czy komuś to będzie potrzebne, czyli czy go zamieszczać, czy nie, bo i tak ten symulator, to jednak bardzo niszowy projekt a zainteresowanych ględzeniem na temat rozwiązań programistycznych, jeszcze o rząd wielkości mniej.
  • #30 21948088
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Mariusz1970_1 napisał:
    Tak diody były., niezależnie czy to było wyposażenie katalogowe czy nie, bo jak wiadomo, dioda jest dobra na wszystko Pomiary łącza z poza numeracji, OiDP przez tzw. raka, wiodący raczej też.

Co znaczy skrót OiDP.

Taka sytuacja z A-15 powinna być wprowadzana na wszystkich centralach.
    Po pewnym czasie i to długim wynalazki z jednej centrali były realizowane na wszystkich, ale z tego co wiem to tylko w Łodzi. Niektóre wynalazki potrafiliśmy podważyć ich istnienie. Na przykład urządzenie do wykrywania blokad numeru, my traktowaliśmy blokadę jako usterkę, należało ustalić ścieżkę blokady i przyczynę. A nie ciągłe od ręczne odblokowywanie takich usterek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Symulator centrali Pentaconta PC 1000C rozwijano z powodu potrzeby wiernego odtworzenia działania elektromechanicznej centrali oraz wyeliminowania niestabilności interfejsu i rozbieżności w sygnalizacji. Projekt wykorzystuje Excel, VBA, API oraz programy strumieniowe C++ do odtwarzania plików audio. Symulowane są połączenia abonentów, połączenia ręczne, próbniki PDP, pole lampkowe, translacje zapowiedzi i współpraca międzycentralowa R2. Dyskusja dotyczyła przede wszystkim kodów MFC-R2, kolejności częstotliwości „w przód” i „wstecz” oraz zgodności z dokumentem ITU-441, normami ITU, PN i BN. W kodzie przypisano częstotliwości obwodom ra–rf oraz ea–ec, między innymi 1140, 1020, 900, 780, 660, 540, 1380 i 1500. Omawiano także przekaźniki la, lc, tz oraz rr 1/15, drogi alternatywne, sygnał A-15, zapowiedzi „Abonent ma zmieniony numer” i „Kierunek zajęty”, a także liczniki elektromechaniczne. W nowszej wersji poprawiono działanie powiększenia arkuszy i płynność animacji, zastąpiono pasek kart arkuszy własnym paskiem oraz dodano translację zapowiedzi. Ostatecznie działanie sygnalizacji potwierdzono dokumentacją, a zgłoszone zachowanie połączenia wynikało z możliwego wielokrotnego zadziałania klawisza lub błędnego wpisania komórki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA