Dzień dobry, zakładam temat, bo przeczytałem wszystko, co tu znalazłem, i chyba wszystko wypróbowałem, ale niestety w pewnym momencie dalej nie chce mi to iść.
Win7
Pewnego niepięknego dnia padł mi MBR, komunikat standard, wciśnij CTRL+ALD+DEL itp. Więc wkładam pendrive z windą, klikam napraw, leci, wykrywa i nagle, że nie da rady. Wchodzę w CMD, po kolei lecę te bootrec /fixboot /fixmbr /rebuildbcd
i w zasadzie jest ok. Ten ostatni wykrywa mi instalację i pojawia się pytanie, czy dodać instalację do rozruchu T, N i W (Wszystko)
Klikam T albo W i wywala mi komunikat "nie można odnaleźć zadanego urządzenia systemowego".
Próbowałem wydobyć ten bcd, attrib, del, bcdboot postaw nowy - i nagle mówi, że nie da się.
W efekcie po tym wszystkim mam teraz tak:
"Windows failed to start, A recent hardware or software...) bla bla bla wiadomo
1.insert your windows intallation disc and restart your computer....
2. Change your language settings...
3Click Repair Your Computer
If you don't have ...itp
File \Boot\BCD
Status0xc000000f
Info: An error occuredwhile attempting to read the best configuration data."
I znowu jadę od nowa z tymi bootrec, napraw, ale tutaj mnie zatrzymuje i nie chce dalej. Nie chce otworzyć tego bcd i koniec. A dysk miał dużo danych, jest do niego dostęp, ale nie mogę go wystartować.
Zastanawiam się, czy da się podpiąć dysk do innego kompa i jakoś skopiować ten BCD z innej takiej samej windy?
Ktoś może miał coś takiego? Piszę po 2 dniach siedzenia i przeczytaniu większości internetu.....
AI: Wrzuć proszę wynik z CMD uruchomionego z pendrive’a instalacyjnego:
Jest jeden dysk i jedna partycja, to dysk SSD tylko na system
AI: Komputer startuje w trybie BIOS/Legacy czy UEFI? I czy dysk jest MBR czy GPT? Jeśli nie wiesz, w
Tylko z UEFI, z legacy nic nie daje. Dysk MBR
Win7
Pewnego niepięknego dnia padł mi MBR, komunikat standard, wciśnij CTRL+ALD+DEL itp. Więc wkładam pendrive z windą, klikam napraw, leci, wykrywa i nagle, że nie da rady. Wchodzę w CMD, po kolei lecę te bootrec /fixboot /fixmbr /rebuildbcd
i w zasadzie jest ok. Ten ostatni wykrywa mi instalację i pojawia się pytanie, czy dodać instalację do rozruchu T, N i W (Wszystko)
Klikam T albo W i wywala mi komunikat "nie można odnaleźć zadanego urządzenia systemowego".
Próbowałem wydobyć ten bcd, attrib, del, bcdboot postaw nowy - i nagle mówi, że nie da się.
W efekcie po tym wszystkim mam teraz tak:
"Windows failed to start, A recent hardware or software...) bla bla bla wiadomo
1.insert your windows intallation disc and restart your computer....
2. Change your language settings...
3Click Repair Your Computer
If you don't have ...itp
File \Boot\BCD
Status0xc000000f
Info: An error occuredwhile attempting to read the best configuration data."
I znowu jadę od nowa z tymi bootrec, napraw, ale tutaj mnie zatrzymuje i nie chce dalej. Nie chce otworzyć tego bcd i koniec. A dysk miał dużo danych, jest do niego dostęp, ale nie mogę go wystartować.
Zastanawiam się, czy da się podpiąć dysk do innego kompa i jakoś skopiować ten BCD z innej takiej samej windy?
Ktoś może miał coś takiego? Piszę po 2 dniach siedzenia i przeczytaniu większości internetu.....
AI: Wrzuć proszę wynik z CMD uruchomionego z pendrive’a instalacyjnego:
diskpart, potem
list disk,
list volume,
list partitiondla dysku z Windowsem — chodzi o to, żeby było widać, która partycja jest aktywna, jakie ma litery i czy jest osobna partycja „Zastrzeżone przez system”.
Jest jeden dysk i jedna partycja, to dysk SSD tylko na system
AI: Komputer startuje w trybie BIOS/Legacy czy UEFI? I czy dysk jest MBR czy GPT? Jeśli nie wiesz, w
diskpartprzy
list disknapisz, czy przy dysku jest gwiazdka w kolumnie GPT.
Tylko z UEFI, z legacy nic nie daje. Dysk MBR