logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - BootBCD 0xc000000f, bootrec nie odnajduje urządzenia systemowego

xaxax1 17 Lip 2026 09:51 501 28
REKLAMA
  • #1 21940042
    xaxax1
    Poziom 8  
    Dzień dobry, zakładam temat, bo przeczytałem wszystko, co tu znalazłem, i chyba wszystko wypróbowałem, ale niestety w pewnym momencie dalej nie chce mi to iść.
    Win7

Pewnego niepięknego dnia padł mi MBR, komunikat standard, wciśnij CTRL+ALD+DEL itp. Więc wkładam pendrive z windą, klikam napraw, leci, wykrywa i nagle, że nie da rady. Wchodzę w CMD, po kolei lecę te bootrec /fixboot /fixmbr /rebuildbcd
    i w zasadzie jest ok. Ten ostatni wykrywa mi instalację i pojawia się pytanie, czy dodać instalację do rozruchu T, N i W (Wszystko)
    Klikam T albo W i wywala mi komunikat "nie można odnaleźć zadanego urządzenia systemowego".

Próbowałem wydobyć ten bcd, attrib, del, bcdboot postaw nowy - i nagle mówi, że nie da się.

W efekcie po tym wszystkim mam teraz tak:
    "Windows failed to start, A recent hardware or software...) bla bla bla wiadomo
    1.insert your windows intallation disc and restart your computer....
    2. Change your language settings...
    3Click Repair Your Computer
    If you don't have ...itp
    File \Boot\BCD
    Status0xc000000f
    Info: An error occuredwhile attempting to read the best configuration data."

I znowu jadę od nowa z tymi bootrec, napraw, ale tutaj mnie zatrzymuje i nie chce dalej. Nie chce otworzyć tego bcd i koniec. A dysk miał dużo danych, jest do niego dostęp, ale nie mogę go wystartować.
    Zastanawiam się, czy da się podpiąć dysk do innego kompa i jakoś skopiować ten BCD z innej takiej samej windy?

Ktoś może miał coś takiego? Piszę po 2 dniach siedzenia i przeczytaniu większości internetu..... ;)
    AI: Wrzuć proszę wynik z CMD uruchomionego z pendrive’a instalacyjnego:
    diskpart
    , potem
    list disk
    ,
    list volume
    ,
    list partition
    dla dysku z Windowsem — chodzi o to, żeby było widać, która partycja jest aktywna, jakie ma litery i czy jest osobna partycja „Zastrzeżone przez system”.

Jest jeden dysk i jedna partycja, to dysk SSD tylko na system
    AI: Komputer startuje w trybie BIOS/Legacy czy UEFI? I czy dysk jest MBR czy GPT? Jeśli nie wiesz, w
    diskpart
    przy
    list disk
    napisz, czy przy dysku jest gwiazdka w kolumnie GPT.

Tylko z UEFI, z legacy nic nie daje. Dysk MBR
  • REKLAMA
  • #2 21940056
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 658
    A problem dotyczy dysku..?
    xaxax1 napisał:
    A dysk miał dużo danych, jest do niego dostęp, ale nie mogę go wystartować.

Gdzie jest ten dostęp i w jakiej formie?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #3 21940066
    xaxax1
    Poziom 8  
    Dostęp w sensie, że mogę z CMD przeglądać dysk itp., wszystko jest, nic się nie usunęło, fizycznie jest sprawny.
    Ale nie chce odtworzyć BCD komendą. I nie wiem, jak to dalej ugryźć.

Zastanawiam się, czy go nie podpiąć do innego kompa, ale czy da się wtedy jakoś zrobić ten BCD.
  • #4 21940071
    Łukasz_W

Jeżeli zależy ci na danych, to najpierw powinieneś zabezpieczyć dysk wykonaniem kopii binarnej, najlepiej na dysk CMR, nawet jeżeli "jest sprawny".
    Dalej nie odpowiedziałeś jakiego modelu dotyczy problem.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 21940079
    xaxax1
    Poziom 8  
    Chodzi o model dysku? Zrobię foto po pracy.
    Oczywiście podepnę go do innego kompa i zgram w całości na dysk CMR, ale po prostu wolałbym go uruchomić tak, jak jest.
    I choć przejrzałem jakieś dziesiątki solucji, to nigdzie nie mogę znaleźć, dlaczego nie chce dodać tej instalacji przy komendzie /rebuildbcd.
  • REKLAMA
  • #6 21940081
    Łukasz_W

Bo może dysk jednak jest uszkodzony.
    Żeby wykonać diagnostykę należy najpierw zabezpieczyć stan wyjściowy dysku (wyłącz TRIM, aktualne działania mogły i mogą doprowadzić do jego zadziałania.).
    Następnie, podłączając go do innego komputera lub korzystając z systemu live, w hex edytorze spróbować wyedytować jakiś sektor, zapisać zmiany, odłączyć zasilanie i sprawdzić czy wprowadzona modyfikacja została zapisana na stałe.

Po wykonaniu obrazu możesz pokazać okno DMDE z partycjonowaniem omawianego dysku.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #7 21940098
    xaxax1
    Poziom 8  
    To trochę za fachowy język dla mnie obecnie, jak chińszczyzna, ale ogarnę, bo nie mam wyjścia.
    Od dawna zlecałem takie naprawy zaprzyjaźnionemu sklepowi z serwisem i odwykłem od nowości, ale obecnie nie chcą się zajmować takimi starociami i muszę to z wielką niechęcią robić sam.
    Doczytam, co to te TRIM, live czy DMDE, bo stałem się trochę murzynem w tych kwestiach.
    Na początek go podepnę pod kompa innego, żeby zobaczyć, czy mam dostęp, chyba że jest jakaś metoda, żeby dysk SATA podpiąć do lapka jako zewnętrzny?
  • REKLAMA
  • #8 21940099
    Łukasz_W

xaxax1 napisał:
    hyba że jest jakaś metoda, żeby dysk SATA podpiąć do lapka jako zewnętrzny?

Adapter USB SATA.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #9 21940304
    xaxax1
    Poziom 8  
    OK, mam adapter, zobaczę, jak z dostępem z innego kompa.
    Dysk to Goodram CL100 240 GB.
    SSDPR-CL-100-240-G2 SATA III TLC
    Zdjęcia nie wkleję, bo klepię ze starego telefonu i jest to męczarnia i tak. Zresztą to chyba nieistotne.

Tak czy siak, ktoś może się spotkał z takim czymś? Że wykrywa instalację, ale dalej nie puszcza?
  • REKLAMA
  • #10 21940378
    kaleron

Ocena: 2344
    Jak zrobisz kopię dysku, wrzuć też MBR na forum do analizy, bo być może przyczyna problemu jest zupełnie inna.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 21940431
    xaxax1
    Poziom 8  
    >>21940378
    Ok, jak to zrobić? Jakiś screen czy co?
    Ściągnąłem Ease US Partition Master i tam jest opcja Naprawa Rozruchu i Rebuild MBR. Nie wiem, która właściwa, więc spróbuję obie.
    Kończę kopiować dane i zobaczę, co ten program zrobi.
  • #12 21940450
    kaleron

Najpierw zabezpiecz dane. Jak narzędzie systemowe sobie nie poradziło, mało prawdopodobne, że Ease US zrobi cokolwiek lepiej, za to masz ryzyko, ze coś Ci rozwali.

w DMDE narzędzia->kopiuj sektory, jak kopię posektorową, ale skopiuj tylko MBR i nie do dysku, a do pliku i plik na forum, jako załącznik.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #13 21940482
    xaxax1
    Poziom 8  
    DMDE to rozumiem jakiś program? Z tego co widzę, płatny.

Panowie, piszcie jak do laika, od lat już się tym nie zajmowałem i nie ratowałbym tego dziadka, gdyby nie to, że tam był program do fakturowania i parę ważnych dokumentów.
    MBR pierwszy raz się zajmuję.
  • #15 21940691
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1870
    Na pewno padł dysk ?
    Może w bios ustawienia się wysypały. Np dell tak miał że domyślnie sobie RAID włączał zamiast AHCI.
  • #16 21941155
    xaxax1
    Poziom 8  
    No, zaczynam mieć wątpliwości, czy to dysk..

Sytuacja z frontu wygląda tak:
    Podpiąłem dysk do lapka z Windą 7 i użyłem komendy bootsect /nt60 E: /mbr.
    Poskutkowało to tym, że już mi nie wywala błędu jak wyżej "Windows failed to start.." etc.
    Tylko wyskoczył niebieski ekran "Windows is checking for memory problems" i odpala testy, które wychodzą w 100% OK.
    Dysk mogę przeglądać bez problemu.

Następnie uruchomiłem AOMEI i tam w zakładce Odzyskiwanie/Naprawa BOOT-a zdiagnozował "Niewłaściwy boot, naprawa możliwa".
    Kliknąłem napraw, naprawił, przeskanowałem dysk - nie ma błędów, wszystko na zielono.

I co dalej - uruchamia się Winda, ale na końcu jest czarny ekran - nie widać pulpitu. Mam dostęp do zadań z CTR+ALT+DEL, jak i do CMD.
    (W trybie awaryjnym jest to samo - czarny ekran).

Spróbowałem uruchomić z pendrive rescue, żeby zrobić "Napraw", i wtedy wszystko wraca do pierwotnego błędu, czyli Windows Boot Manager, czyli "Windows failed to start.." itp., ale tym razem jest

1. File:windowssystem32winload.exe
    2. Status: 0xc000000e
    3. The selected entry could not be loaded because the application is missing or corrupt.

Próba naprawienia tego przez dysk Windows (Napraw zamiast instaluj) powoduje powrót do tego, co wyżej (Windows failed...), tylko punkt 3 jest znowu BCD..
    "Windows failed to start, A recent hardware or software...) bla bla bla wiadomo
    1. Insert your windows intallation disc and restart your computer....
    3. Click Repair Your Computer
    If you don't have ...itp
    File BootBCD
    Status 0xc000000f
    Info: An error occured while attempting to read the best configuration data."

AOMEI znowu to naprawia i tak teraz się kręcę.

///Update: mogę uruchamiać programy poprzez polecenie Uruchom z Menedżera. Na próbę odpaliłem Acrobat, przeglądarkę internetową (nie ma łączności), jakiś film, starą grę, plik z Worda, który się otworzył w Wordzie, mp3... etc. Czyli niby wszystko działa, ale nie widzę pulpitu. Przedziwna sytuacja.
    W Taskmanagerze nie ma procesu explorer.exe, ale sfc /scannow nie chce zadziałać, bo "Funkcja ochrony zasobów systemu Windows nie może uruchomić usługi naprawczej".
  • #17 21941844
    kaleron

xaxax1 napisał:
    DMDE to rozumiem jakiś program?

https://dmde.com/pl/manual/toc.html
    xaxax1 napisał:
    płatny.
    - tym się nie przejmuj - ograniczenia demówki są tak iluzoryczne, że typowo da rady ną ogarnąć wszystkie rozwiązywalne problemy logiczne.

Działaj dalej na pałę, bez diagnostyki i weryfikacji, bo to się robi coraz ciekawsze.

tos18 napisał:
    Na pewno padł dysk ?
    - prawdopodobnie mamy problem logiczny i prawdopodobnie nie z MBRem (
    xaxax1 napisał:
    uruchamia się Winda, ale na końcu jest czarny ekran
    ) - to już się dzieje daleko za MBRem. I dalszy opis zachowania sprzętu już dosyć jednoznacznie wskazuje, że problem jest z systemem operacyjnym i tu należałoby go szukać. Ale im więcej takich prób napraw, tym trudniej będzie dojść, co jest pierwotną przyczyną problemu, a co ubocznym skutkiem nieudanych lub częściowo udanych prób napraw.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 21941983
    xaxax1
    Poziom 8  
    kaleron napisał:
    Tym się nie przejmuj - ograniczenia demówki są tak iluzoryczne, że typowo da rady na ogarnąć wszystkie rozwiązywalne problemy logiczne.

No, ok, spróbuję tym w takim razie. Ten US czy AOMEI w wersji demo pozwalają tylko na skanowanie. AOMEI też ma funkcję kopiowania sektor po sektorze, z tego co widziałem.
    kaleron napisał:
    Działaj dalej na pałę, bez diagnostyki i weryfikacji, bo to się robi coraz ciekawsze.

Tak, też mnie to ciekawi, udało mi się jednak zgrać explorer.exe (za pierwszym razem protestował) i już mam GUI w Windzie, ale widzę, że większość usług i sterowników jest wyłączona. W każdym razie już swobodnie mogę się poruszać w systemie i uruchamiać programy. Nie mam np. dostępu do ustawień typu wygaszanie ekranu itp.

A z tego, co sobie przypominam, to problemy zaczęły się od tego, że stary dysk, z którego kiedyś startował komp, jaki miałem wpięty jako archiwum, zaczął robić problemy, że coś z nim nie tak i winda proponowała mi zrobienie jego backupu. W pewnym momencie zamulił tak, że wszystko stanęło i po restarcie już było po ptakach.

Przeskanowałem też wczoraj ten dysk MBAM-em, znalazło trochę typowego PUP śmiecia, ale nic w plikach systemowych.
    kaleron napisał:
    To już się dzieje daleko za MBR-em. I dalszy opis zachowania sprzętu już dosyć jednoznacznie wskazuje, że problem jest z systemem operacyjnym i tu należałoby go szukać. Ale im więcej takich prób napraw, tym trudniej będzie dojść, co jest pierwotną przyczyną problemu, a co ubocznym skutkiem nieudanych lub częściowo udanych prób napraw.

Tak, nie bardzo rozumiem, dlaczego opcja "napraw" przy bootowaniu z pendrive'a wywala się i w liście błędów jest opis 7.NoOSinstalled.
    Tak naprawdę mógłbym go już sformatować, ale potraktuję to jako wyzwanie, kiedyś myślałem, że jak będę stary, to mi dzieci będą ogarniać komputer.....

A jeszcze ciekawym efektem ubocznym tego wszystkiego jest to, że jak teraz startuje Winda, to pojawia mi się napis, że mam nielegalną wersję, choć jest jak najbardziej legalna, i to w trakcie logowania do systemu.

Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:

kaleron napisał:
    DMDE narzędzia->kopiuj sektory, jak kopię posektorową, ale skopiuj tylko MBR i nie do dysku, a do pliku

Ok, mam to, ale jak skopiować tylko MBR?
    kaleron napisał:
    prawdopodobnie mamy problem logiczny i prawdopodobnie nie z MBRem (

To bardzo możliwe, każda próba naprawy tego przez instalator Windows kończy się powrotem do komunikatu z pierwszego posta, czyli
    Windows failed to start, A recent hardware or software...) bla bla wiadomo
    1. Insert your Windows installation disc and restart your computer....
    3. Click Repair Your Computer
  • #19 21942143
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    xaxax1 napisał:
    Dysk to Goodram CL100 240 GB.
    SSDPR-CL-100-240-G2 SATA III TLC

Wstaw wykres skanu tego wynalazku w Victoria i SMART.

xaxax1 napisał:
    sfc /scannow nie chce zadziałać, bo "Funkcja ochrony zasobów systemu Windows nie może uruchomić usługi naprawczej".

Np. z powodu niemożności uruchomienia TrustedInstaller

Spróbuj naprawy offline - restart, <F8> -> Napraw komputer (Repair Your Computer) i w wierszu polecenia WinRE:
    sfc /scannow /offbootdir=C:\ /offwindir=D:\Windows

(jeśli masz na dysku jedną part. gdzie siedzą \bootmgr i \Windows to lit. wol. przełącznika 'offbootdir' będzie taka sama jak 'offwindir')

Jak masz niesprawne/niedziałające dyskowe WinRE (brak po <F8>: Napraw komputer (Repair Your Computer), podpowie komenda w wierszu polecenia przy podwyższonych uprawnieniach: REAgentC /info to start z nośnika inst. W7 albo podepnij dysk do pomocniczego komputera).

https://www.dell.com/support/kbdoc/pl-pl/0001...Brodowisku-odzyskiwania-systemu-windows-winre

Co do regeneracji plików startowych i konf. rozruchu:
    bcdboot D:\Windows /l pl-PL

(ew. skoryguj literę)
  • #20 21942152
    xaxax1
    Poziom 8  
    WojtasJD napisał:
    Wstaw wykres skanu tego wynalazku w Victoria i SMART.

Victorie gdzieś mam, co to jest ten SMART? Rozumiem, że przeskanować dysk (bez napraw) w Victorii i wstawić loga czy obrazek po skanie?

Przy F8 nie mam opcji naprawy. Ale popróbuję. Dziwi mnie, że on ciągle wraca do stanu pierwotnego.

Włączyłem skanowanie w DMDE, zobaczę, co powie.
  • #21 21942157
    kaleron

xaxax1 napisał:
    skanowanie w DMDE
    - ono chyba już nic nie powie. Wszystko wskazuje, że struktury logiczne systemu plików masz w porządku, a problem prawdopodobnie dotyczy samych plików systemowych. Jaka była tego przyczyna? Może jakieś błędy systemu, np. nieudana/przerwana aktualizacja, a może coś się dzieje z dyskiem? Stąd zastosuj się do porad Wojtasa, bo one pozwolą popchnąć diagnostykę do przodu, podczas gdy skan w DMDE najprawdopodobniej tylko potwierdzi to, co możemy wnioskować z już podjętych działań i ich rezultatów.
    xaxax1 napisał:
    jak skopiować tylko MBR?
    - wybierasz sektor fizyczny 0, ale z uwagi na to, że system Ci się uruchamia (nieważne, że nieprawidłowo), uszkodzenie MBRu możemy wykluczyć i bez jego szczegółowej weryfikacji.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #22 21942201
    xaxax1
    Poziom 8  
    kaleron napisał:
    Wszystko wskazuje, że struktury logiczne systemu plików masz w porządku, a problem prawdopodobnie dotyczy samych plików systemowych. Jaka była tego przyczyna? Może jakieś błędy systemu, np. nieudana/przerwana aktualizacja, a może coś się dzieje z dyskiem?

Dysk stosunkowo nowy, nigdy nic nie zgłaszał. Zgłaszał drugi tradycyjny dysk HDD, że jakieś tam błędy i Windows chciał go backupować. Zrzucałem komunikat, żeby nie przeszkadzał, i w pewnym momencie zamuliło totalnie, że nawet Ctrl+Alt+Del nie działało. Wyłączyłem na twardo, no i... mam.

Tak, z tego co widzę, to udało mi się już załadować Windowsa, po skopiowaniu explorer.exe (nie wiem, dlaczego zniknął) widzę pulpit, ale wszystkie sterowniki są wyłączone i wszystkie usługi. Nie mogę np. włączyć usługi Virtual Disk, a jak chcę uruchomić cokolwiek, to "nie ma usługi powiązanej". Tak jakby tryb awaryjny, ale np. filmy działają z dźwiękiem..
    Skan już dokończę, bo już 70%..
    kaleron napisał:
    wybierasz sektor fizyczny 0, ale z uwagi na to, że system Ci się uruchamia (nieważne, że nieprawidłowo), uszkodzenie MBRu możemy wykluczyć i bez jego szczegółowej weryfikacji.

OK, czyli odpuścić. Chyba że jutro z ciekawości zapuszczę. Sektor początkowy i końcowy 0, a liczba sektorów 1?

Porzeźbię tymi komendami od Wojtasa. Dziwne tylko, że próba naprawienia w instalatorze Windows od razu wszystko mi niweczy.
  • #23 21942205
    kaleron

xaxax1 napisał:
    Dziwne tylko, że próba naprawienia w instalatorze Windows od razu wszystko mi niweczy.
    a może coś z tym instalatorem jest coś nie tak? pobierz jeszcze raz z pewnego źródła i może wrzuć na innego pendriva?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #24 21942317
    xaxax1
    Poziom 8  
    Znalazłem na Internet Archive jakiś dysk z wszystkimi Windami x32 x64 SP1 itp., bo mój CD już nawet nie wiem, gdzie jest.
    Ustaliłem, że to Home Premium x64 i gdy z takiego zrobię pendriva startowego (przez Rufusa), ale ten w ogóle przy próbie naprawy wyrzuca mi, że "niewłaściwa wersja Windows". Zgłupieć można. Poszukam innego.

Zgodnie z twoimi przewidywaniami skanowanie w DMDE nie wyrzuciło żadnych błędów.

Dodano po 10 [godziny] 58 [minuty]:

Ok panowie, piszę już z uruchomionego zabytku. Były wyłączone wszystkie usługi services.msc. Włączyłem wszystkie, bo nie chce mi się rozkminiać, która za co odpowiada, i winda wróciła do stanu jak sprzed awarii. Jedyna dziwna rzecz to teraz krzyczy mi, że mam nieoryginalną wersję na kupionym legalnie Windowsie. I nie wiem, jak to usunąć, bo teraz przy każdym uruchomieniu woła o serial. Przeszukałem strych, ale weź znajdź płytę sprzed kilkunastu lat... podobno jakiś loader czy coś załatwi sprawę.

Tak na chłopski rozum to ciężko mi zrozumieć, co się stało. Czy jakiś wirus, czy coś innego. Komend wyżej od Wojtasa nie zdążyłem użyć, bo po skopiowaniu explorer.exe zobaczyłem GUI i mogłem coś podziałać - ale dzięki, właśnie o takie coś mi chodziło. Wszystkim dziękuję za pomoc, ale tak do końca to sytuacja jest dziwna, bo nie wiem, co się stało i dlaczego.
    Czy przyczyną była awaria starego dysku HDD, który miał z pewnością tysiące rozruchów, bo jest to jakiś WD o pojemności 250 GB i ma, lekką ręką licząc, z 15 lat, jak nie więcej.
    Teraz pewnie trzeba go będzie przeskanować kilkoma programami czy wszystko jest ok i zrobić kopię.
  • #25 21942690
    kaleron

xaxax1 napisał:
    krzyczy mi, że mam nieoryginalną wersję
    sprawdź klucz licencyjny i aktywuj system. Czasem pomaga ponowne wprowadzenie tego samego klucza.

xaxax1 napisał:
    ciężko mi zrozumieć, co się stało
    - ale bardziej stawiam, że Ci się system wysypał (może faktycznie coś wirusowego?)

xaxax1 napisał:
    przeskanować kilkoma programami
    lepiej jednym, a dobrym - polecam Wiktorię lub MHDD.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #26 21942698
    xaxax1
    Poziom 8  
    kaleron napisał:
    sprawdź klucz licencyjny i aktywuj system. Czasem pomaga ponowne wprowadzenie tego samego klucza.

Jak to zrobić?
    kaleron napisał:
    ale bardziej stawiam, że Ci się system wysypał (może faktycznie coś wirusowego?)

Szczerze mówiąc, pierwszy raz coś takiego mi się wydarzyło, stawiałem Windę dziesiątki razy po różnych crashach, ale takiego jeszcze nie miałem. Choć, jak to się mówi wśród saperów, "zawsze jest ten pierwszy raz". Nie sądziłem, że jeszcze będę miał przebieżkę po komendach z konsoli.
    Co do wirusów, to szczerze mówiąc, niby nic kontrowersyjnego nie zdzierałem, na tej windzie już tylko z jednej przeglądarki mogę robić przelewy bankowe i chyba tylko to mnie jeszcze trzyma. Plus parę prastarych gier, które jeszcze na tym działają.

kaleron napisał:
    epiej jednym, a dobrym - polecam Wiktorię lub MHDD.

Tak, mam oba na tym dysku, przelecę pod względem poprawności dysku. I pewnie jakimś MBAM-em albo Dr.Webem czy coś.

Tak za tydzień pewnie się będę jeszcze z nim macał, bo znając życie okaże się jednak, że czegoś nie ma.
  • #27 21942705
    kaleron

Wpisz w google win key i Ci wyskocząprogramy pozwalające sprawdzić klucz.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #28 21942747
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6547
    xaxax1 napisał:
    I co dalej - uruchamia się Winda, ale na końcu jest czarny ekran - nie widać pulpitu. Mam dostęp do zadań z CTR+ALT+DEL, jak i do CMD.
    (W trybie awaryjnym jest to samo - czarny ekran).
    Prawdopodobnie uszkodzony profil użytkownika Windows, zapewne plik rejestru.
  • #29 21943424
    xaxax1
    Poziom 8  
    kaleron napisał:
    Wpisz w Google win key i Ci wyskoczą programy pozwalające sprawdzić klucz.

Tak, już znalazłem serial Winkeyem (co ciekawe, WMIC nie chciał zadziałać), ale najpierw usunąłem tę aktualizację KB971033, która powodowała ten słynny napis „Ta kopia systemu Windows nie jest oryginalna 7601/7600”. Nie wiem, dlaczego wcześniej mi to nie wyświetlało, chyba że mi pobrało tę poprawkę, jak mi Winda padła. Potem wklepałem SLMGR -REARM i już nie mam tego komunikatu.
    Przeskanowałem dysk Victoria i chyba wszystko OK, co widać na obrazku.

Ale za to przeskanowałem całość Dr.Webem i mi znalazło jedną rzecz, której mi nie znalazło, jak skanowałem go tym samym programem, ale jako dysk podpięty.:
    tzok napisał:
    Prawdopodobnie uszkodzony profil użytkownika Windows, zapewne plik rejestru.

Bardzo możliwe, takie coś mi wyszło:
    W ogóle wyłączyło mi wszystkie usługi i powiązania. Jest jakiś skrypt do Windy7, co ustawia te usługi tak, jak powinno być prawilnie? (na razie wszystkie włączyłem jako "automatycznie").

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z uruchamianiem Windows 7 po awarii rozruchu: pojawia się błąd BootBCD 0xc000000f, a komendy bootrec /fixmbr, /fixboot i /rebuildbcd nie pozwalają dodać instalacji do BCD, zwracając komunikat o braku urządzenia systemowego. Początkowo podejrzewano uszkodzenie MBR lub dysku, zalecano zabezpieczenie danych, wykonanie kopii posektorowej, analizę MBR oraz diagnostykę w DMDE, Victorii i SMART. W toku prób wykonano bootsect /nt60 /mbr oraz naprawę bootowania w AOMEI, co zmieniło objawy: system zaczął startować, ale pojawiał się czarny ekran, brak pulpitu, wyłączone usługi i sterowniki oraz problemy z uruchamianiem programów. Ostatecznie uznano, że struktury logiczne dysku są prawdopodobnie w porządku, a problem dotyczy raczej plików systemowych lub uszkodzonej konfiguracji Windows, możliwe też, że winny jest instalator lub nośnik naprawczy. Zalecono naprawę offline sfc /scannow, ponowne użycie bcdboot oraz sprawdzenie instalatora z innego źródła i na innym pendrivie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA