logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczny quad dziecięcy 14,4V - brak jazdy, wszędzie + zwarcie na wstecznym,

adriankoszewski580 17 Lip 2026 13:54 108 6
REKLAMA
  • #1 21940164
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    Dzień dobry, mam problem z elektrycznym quadem dla dzieci. Kiedyś został oblany wodą w okolicy portu ładującego i pedału gazu (nie ma tam układu ładowania). Jednak od tamtej pory się nie ładował i tak został na 10 lat odłożony w kąt.
    Postanowiłem go naprawić, sprawdzić, co jest z nim nie tak. Bezpiecznik przy akumulatorze nie był przepalony, włącznik, jak i pedał gazu, nadal działa. Problem jest inny: za przełącznikiem kierunku jazdy jest malutka płytka z dwoma przekaźnikami, na której względem masy wszędzie jest 14,4 V, a quad nie jeździ. Gdy przyłożę biały przewód (- jednego z silników, który idzie także do przełącznika kierunku) do - zasilania, to quad jeździ, reaguje na pedał gazu, ale na wstecznym ma zwarcie. Od razu powiem, że są tu dwa tryby jazdy: zwykły 3,5 km/h i turbo 7,5 km/h, wtedy jeden z silników kręci się szybciej. Przekaźniki mechanicznie klikają, gdy po wyjęciu z obwodu podam napięcie na cewkę. Dodaję też zdjęcie płytki, od razu mówię, że gdzie nie przyłożę sondy multimetru, wszędzie -. I teraz mam pytanie. Skąd tu doprowadzić masę? Czy to kwestia złego podłączenia? Czy może coś innego? Niebieski i brązowy to kolejno + i - drugiego silnika. Niebieski idzie też do przełącznika kierunku jazdy. Drugi silnik podobnie, tutaj przypomnę: jest czerwony i biały, kolejno + i -, i biały idzie do przełącznika kierunku jazdy, ale czerwony także. Przełącznik kierunku jazdy 6-cio pinowy. Trzy pozycyjny.
    Elektryczny quad dziecięcy 14,4V - brak jazdy, wszędzie + zwarcie na wstecznym, Elektryczny quad dziecięcy 14,4V - brak jazdy, wszędzie + zwarcie na wstecznym, Elektryczny quad dziecięcy 14,4V - brak jazdy, wszędzie + zwarcie na wstecznym,

AI: Podaj proszę markę i model quada albo wrzuć zdjęcie tabliczki znamionowej/naklejek oraz zdjęcia całej instalacji: akumulator, przełącznik przód/tył, pedał gazu, płytka z przekaźnikami i silniki. Masz może schemat tego modelu?
    Quad to jakiś chiński no-name, jakiś „rise”, „strong quad”.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21940164
    Elektryczny quad dziecięcy 14,4V - brak jazdy, wszędzie + zwarcie na wstecznym, Elektryczny quad dziecięcy 14,4V - brak jazdy, wszędzie + zwarcie na wstecznym, Elektryczny quad dziecięcy 14,4V - brak jazdy, wszędzie + zwarcie na wstecznym, Elektryczny quad dziecięcy 14,4V - brak jazdy, wszędzie + zwarcie na wstecznym,

Zdjęcia przełącznika i włącznika.
  • REKLAMA
  • #2 21940220
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 361
    Jak masz możliwość sprawdzaj układ elektryczny w/w pojazdu próbnikiem samochodowym z żarówką 12V, wtedy masz pewność.
  • REKLAMA
  • #3 21940244
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6693
    Wyłączniki zapinają przekaźniki a przekaźniki uruchamiają silnik.
  • REKLAMA
  • #4 21940250
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    >>21940220 Niestety nie mam takiej możliwości. Nie posiadam takowego.

Dodano po 26 [minuty]:

>>21940244 Tak się właśnie na początku zastanawiałem, jednak w takim razie jak sprawić, aby quad znów prawidłowo funkcjonował?
  • #5 21940286
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21940164 >>21940164 >>21940164 Hallo,
    trochę zagmatwany jest ten Twój opis, rozrysuj sobie schemat tych paru kabli, zacznij od blokowego, a potem bloki uzupełnij szczegółami.
    Zacznij od pedału gazu — dwa kable (stycznik) czy trzy ( potencjometr)? i potem rysuj dalej.
    Te styczniki to chyba pełnią role sterownika (hi, hi...) w każdym razie masz HM810 12 1Z, a to znaczy, że w spoczynku połączona jest para BD (lub BE), a przy podaniu napięcia na AC przełączy w druga stronę. Powinieneś oba sprawdzić, bo on może klikać, ale w środku może być zespawany.
  • REKLAMA
  • #6 21940303
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    >>21940286
    Pedał gazu to przełącznik (podsyłam zdjęcie). Przekaźniki nie są zespawane, testowałem przed chwilą, aby się upewnić. Problem w tym, że nie ma na cewce różnicy potencjałów i wszędzie jest +14,4 V
    [img-0]
  • #7 21940305
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21940303 Hallo,
    dlatego była moja rada — narysuj sobie schemat. Bo sam zobacz, co napisałeś:

adriankoszewski580 napisał:
    Problem w tym że nie ma na cewce różnicy potencjałów i wszędzie jest +14,4V

no i jaki masz z tym problem?
    Na pin A dochodzi kabel — skąd?
    Na pin C dochodzi kabel — skąd?
    Na jednym z nich musi być masa, a nie ma. Musisz sprawdzić — dlaczego.
    Masa jest konieczna dla pracy przekaźnika, bo musi on przełączać pomiędzy BD a BE.
    Oczywiście, oddzielną sprawą jest, gdzie dochodzą kable z pinów B, D i E.
    Dlatego doradzałem — weź to sobie rozrysuj.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dziecięcego quada elektrycznego 14,4 V, który po zalaniu wodą w okolicy portu ładowania i pedału gazu przez wiele lat nie był używany. Po sprawdzeniu okazało się, że bezpiecznik przy akumulatorze jest sprawny, a włącznik i pedał gazu działają, jednak na małej płytce z dwoma przekaźnikami za przełącznikiem kierunku jazdy wszędzie występuje napięcie 14,4 V względem masy i quad nie rusza. Po podaniu masy na biały przewód jednego z silników pojazd zaczyna jechać i reaguje na gaz, ale na wstecznym pojawia się zwarcie. Quad ma dwa tryby jazdy: zwykły 3,5 km/h i turbo 7,5 km/h, w którym jeden z silników obraca się szybciej. Przekaźniki mechanicznie klikają po podaniu napięcia na cewkę poza układem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA