logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mini rejestrator GPS 10 Hz do piłki nożnej z eksportem CSV/GPX?

jasiu648 18 Lip 2026 15:16 102 2
REKLAMA
  • #1 21943000
    jasiu648
    Poziom 1  
    Cześć,

Poszukuję GOTOWEGO urządzenia - miniaturowego rejestratora GPS (loggera), który będę mógł włożyć do kamizelki sportowej podczas gry w piłkę nożną. NIE INTERESUJE MNIE budowanie sprzętu od zera, lutowanie modułów ani programowanie mikrokontrolerów. Interesuje mnie wyłącznie gotowy produkt fabryczny.

Cały program do analizy danych (wyliczanie dystansu, sprintów, heatmapy) napiszę sam, dlatego potrzebuję urządzenia, które pozwala na łatwy zrzut surowych danych (np. do pliku CSV, GPX lub TXT).

Moje wymagania wobec sprzętu:
    1. Częstotliwość odświeżania: Koniecznie 10 Hz (zapis pozycji 10 razy na sekundę). Standardowe 1 Hz z telefonów czy tanich zegarków nie nadaje się do rejestrowania piłkarskich sprintów.
    2. Gabaryty: Urządzenie musi być małe i lekkie (wielkość pudełka zapałek, bez ekranu), aby bezpiecznie nosić je w kieszeni kamizelki sportowej na plecach.
    3. Bateria: Musi wytrzymać minimum 2-3 godziny ciągłego zapisu.
    4. Eksport: Bezproblemowe zgranie pliku z pamięci urządzenia na komputer (przez USB) lub na telefon (przez Bluetooth).

Co dokładnie polecacie kupić? Słyszałem o urządzeniach marki Qstarz (np. seria BL), ale chętnie poznam inne sprawdzone, fabryczne modele o częstotliwości 10 Hz używane np. w modelarstwie, geodezji lub sportach motorowych.

Z góry dzięki za konkretne modele i nazwy urządzeń!
    AI: Jaki masz orientacyjny budżet na urządzenie i czy wchodzi w grę zakup używanego sprzętu albo import z UE/USA/Chin?
    100-200 zł
    AI: Czy dopuszczasz logger, który wymaga aplikacji/programu producenta do eksportu danych, czy koniecznie ma działać jak pamięć USB z bezpośrednim dostępem do plików CSV/GPX/TXT bez konta, chmury i subskrypcji?
    Chcę sam napisać aplikację na telefon/komputer, więc potrzebne mi są tylko pliki zapisu pozycji z urządzenia przesłane w jakikolwiek sposób.
  • REKLAMA
  • #2 21943050
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 857
    po pierwsze dokładność standardowo to ok 5-10 m w idealnym przypadku coś moze 2-3m

Odświeżanie 10 Hz nie realne i związane z tym wyzej

Może na upartego jak by zrobić matrycę odb GPS z odbieraniem korekty to moze może ale to koszt ok 100 - 200 tyś PLN i będzie to ciut duże.

A więc ZAPOMNIJ
  • #3 21945853
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    max-bit napisał:
    po pierwsze dokładność standardowo to ok 5-10 m w idealnym przypadku coś moze 2-3m

Szukaj GPS RTK (Real Time Kinematic), tam mówimy o dokładności rzędu pojedynczych centymetrów - są moduły (nie wiem czy gotowe urządzenia) plus to wymaga komunikacji z internetem.

max-bit napisał:
    Odświeżanie 10 Hz nie realne i związane z tym wyzej

Są GPSy z odświeżaniem 10 Hz, ale boję się że 10 Hz GPS RTK już nie będzie tanie.
REKLAMA