logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mały NAS 4TB do automatycznej kopii Windows, Android, iOS i zdalnego dostępu?

sad_madman 21 Lip 2026 10:34 813 46
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki mały NAS wybrać do automatycznej kopii zapasowej danych z Windows, Androida i iOS oraz zdalnego dostępu?

Najprościej kup Synology DS224+ albo, jeśli trafisz w sprzedaży, jego następcę DS225+; oba spełnią te wymagania, a DS224+ ma też możliwość rozbudowy RAM [#21942438][#21942443] Jeśli dane mają być bezpieczne, wybierz wersję 2-zatokową z 2 dyskami HDD, bo dopiero to daje sensowną ochronę danych; do tego najlepiej dobrać dyski z listy kompatybilności Synology [#21942403][#21942438] Przy budżecie 2 tys. zł trzeba się liczyć, że sam serwer to około 1500 zł, a dwa dyski 4 TB to kolejne ok. 1000 zł, więc realnie wychodzi raczej 3000–3500 zł [#21942403][#21942431] Zdalny dostęp można zrobić przez chmurę producenta albo przez VPN; VPN jest bezpieczniejszy, a alternatywy typu Tailscale/ZeroTier mogą działać także bez publicznego IP [#21942454][#21943832] Jeśli chcesz udostępniać pliki tylko do odczytu, da się nadać odpowiednie uprawnienia i generować linki lub loginy dla innych użytkowników [#21943600]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21942378
    sad_madman
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Witam. Poszukuję czegoś na czym mógłbym przechowywać kopie danych.

Sytuacja wygląda obecnie tak:
    Co jakiś czas podłączam do laptopa dysk twardy i kopiuję na niego kluczowe pliki. Niestety jest to trochę czasochłonne i przyznam, że robię to głównie przed wyjazdami.

Co potrzebuję ?
    1. Coś małego i zgrabnego (wymóg żony)
    2. Coś co jest w stanie przyjąć około 4TB danych (na tą chwilę)
    3. Łatwa obsługa ze strony Windowsa, Androida, iOS. Chodzi mi w tym punkcie o to, że aby wrzucić dane do jakiegoś katalogu to je po prostu przeciągam/zaznaczam itp. Mniej więcej tak jak działa "Google Drive" lub "Dropbox".
    4. Aby dostęp był także z zewnątrz (czyli nie tylko z sieci lokalnej ale jeżeli będę np. na wakacjach to też będę miał dostęp do tych plików).
    5. Nie oczekuję strumieniowana (nie będą na nim odbywały się żadne prace - tj. nie będzie kilka osób edytowało tego samego pliku WORD)
    6. Mocno mi zależy na tym aby niektóre katalogi (te które wybiorę) automatycznie się synchronizowały. Tak aby powstawała kopia bez mojego udziału.
    7. Jeżeli chodzi o obsługę to minimum jeden użytkownik (laptop+telefon) ale miło by było gdyby dało się 3 (też w konfiguracji dla każdego laptop+telefon).

Oczywiście zależy mi na bezpieczeństwie danych - są to zarówno zdjęcia, dokumentacje techniczne, inne dokumenty. Jeżeli chodzi o budżet - nie wiem ile trzeba szykować na takie urządzenie i oprogramowanie. Powiedzmy, że budżet wyjściowy to około 2 tysiące ale jeżeli będzie trzeba go podwyższyć to go podwyższę.
  • REKLAMA
  • #2 21942403
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    @sad_madman
    Dane mają być bezpieczne, czyli serwer z 2 kieszeniami i 2 dyski HDD.

Budżet 2 tys. zł to z ledwością starczy na serwer, a gdzie jeszcze dyski.
    Synology DS224+ - koszt zależnie, około 1500 zł.
    Dyski powinny być dedykowane z listy kompatybilności - ale tu też 2x4 TB i robi się najmniej kolejny 1000 zł.
  • REKLAMA
  • #3 21942431
    sad_madman
    Poziom 27  
    Rozumiem, że z tej listy ?
    https://www.synology.com/pl-pl/compatibility?...gory=hdds_no_ssd_trim&display_brand=other

Z tego co widzę to większość dysków 4TB z tej listy kosztuje około 800zł/szt.

Czy samo urządzenie DS224+ spełnia podane wymogi ? Tak jak wspomniałem to jeżeli będzie potrzeba to ten budżet zwiększę. Wychodzi na to, że muszę szykować około 3000-3500zł.
  • #4 21942438
    KOCUREK1970
    sad_madman napisał:
    Rozumiem, że z tej listy ?

Tak.
    sad_madman napisał:
    Z tego co widzę to większość dysków 4TB z tej listy kosztuje około 800zł/szt.

Swego czasu Synology wnerwiło nowych klientów rocznikowo w serwerach 25 z PLUSEM - wymyślili sobie, że TYLKO ICH dyski działają i żadne inne.
    Sprzedaż poleciała im na pysk i im rura zmiękła i obecnie można dać każdy dysk - pytanie, czy im coś ponownie w tym kierunku nie strzeli do łba (bo kupisz inny dysk, a oni za 2 lata powiedzą: "nie, jednak tylko dedykowane") - i teraz bądź tu mądry.

Można pomyśleć o jakimś Asustorze, ale tu też palma im odbija przez ceny komponentów.

Niestety, ale Twoje potrzeby zrealizuje tylko coś markowego i dedykowanego, czyli Synology, QNAP, Asustor i długo, długo nic...
    sad_madman napisał:
    Czy samo urządzenie DS224+ spełnia podane wymogi ?

Tak i ma możliwość rozbudowy w dodatkowy RAM.
  • #5 21942443
    Retiz
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    sad_madman napisał:
    Czy samo urządzenie DS224+ spełnia podane wymogi?

Jeśli dostaniesz DS224+ to go kup, a jeśli nie, to już jest jego następca DS225+. Oprócz portu sieciowego to chyba nie ma między nimi innych większych różnic.
  • #6 21942454
    m.jastrzebski
    Ocena: 865
    sad_madman napisał:
    Witam. Poszukuję czegoś na czym mógłbym przechowywać kopie danych.

Sytuacja wygląda obecnie tak:
    Co jakiś czas podłączam do laptopa dysk twardy i kopiuję na niego kluczowe pliki. Niestety jest to trochę czasochłonne i przyznam, że robię to głównie przed wyjazdami.

Co potrzebuję ?
    1. Coś małego i zgrabnego (wymóg żony)
    2. Coś co jest w stanie przyjąć około 4TB danych (na tą chwilę)
    3. Łatwa obsługa ze strony Windowsa, Androida, iOS. Chodzi mi w tym punkcie o to, że aby wrzucić dane do jakiegoś katalogu to je po prostu przeciągam/zaznaczam itp. Mniej więcej tak jak działa "Google Drive" lub "Dropbox".
    4. Aby dostęp był także z zewnątrz (czyli nie tylko z sieci lokalnej ale jeżeli będę np. na wakacjach to też będę miał dostęp do tych plików).
    5. Nie oczekuję strumieniowana (nie będą na nim odbywały się żadne prace - tj. nie będzie kilka osób edytowało tego samego pliku WORD)
    6. Mocno mi zależy na tym aby niektóre katalogi (te które wybiorę) automatycznie się synchronizowały. Tak aby powstawała kopia bez mojego udziału.
    7. Jeżeli chodzi o obsługę to minimum jeden użytkownik (laptop+telefon) ale miło by było gdyby dało się 3 (też w konfiguracji dla każdego laptop+telefon).

Oczywiście zależy mi na bezpieczeństwie danych - są to zarówno zdjęcia, dokumentacje techniczne, inne dokumenty. Jeżeli chodzi o budżet - nie wiem ile trzeba szykować na takie urządzenie i oprogramowanie. Powiedzmy, że budżet wyjściowy to około 2 tysiące ale jeżeli będzie trzeba go podwyższyć to go podwyższę.

Te żony potrafią każdy dobry pomysł popsuć :-(

Dostęp z zewnatrz w gotowych produktach bedziesz miał pewnie poprzez chmure producenta. Czyli będzie działać ale prędkości nie powalą na kolana. Po za tym ja bym się bał pchać ważne dane przez chmurę chińskiego producenta. Niestety wiem do czego są zdolni. Inne opcje to VPN. Tradycjna metoda uruchomienie serwera VPN na swoim routerze, i telefony łaczą się zawsze z tym serwerem i masz dostęp do wszystkiego w sieci domowej łacznie z pralką WiFi. Wymaga to publicznego IP na routerze. Inna opcja to VPNy TailScale, ZeroTier, które nie wymagaja pubcliznego IP, uzywja jakkejsc "chmury" ale tylko do zestawienia połączenia, dane beda wtedy leciały juz bezposrednio telefon-twoj serwer VPN. Nie wiem czy synology ma takie serwery VPN do zainstalowania. W każdym przypadku potrzebujesz łacza internetowego z jak najwyzszym uploadzie. Jak masz szybkie łacze 1000mbit ale dowanload 100, to dostęp do Twoich danych bedzie z predoscia 100 własnie.
    I ostatnia uwaga, jeśli nie wiesz co napisałem w pozyszym akapicie, to sugerowałbym rezygnacje z punktu 4 - dostępu z zewnatrz. Dla bezpieczeńśtwa danych.

Kolega powyzej polecił najszybsza i najdrosza wersje synologu (z plusem). Jesli wymagania masz mniejsze, bez stremingu mediów, to warto rozwazyc modele niższe, rowniez 2 zatokowe. Z prostą replikacja danych poradza sobie bez problemu a beda tańsze.

Kolejna jeszcze tańsza opcja to jakikolwiek mini komputerek za pewnie ułamek ceny synology z zainstalowanym nexcloudem. Prawdopodobnie kłóci się z punktem 1 i wymaga umiejetenosci zainstalowania takiego linuxa.
  • REKLAMA
  • #7 21942459
    KOCUREK1970
    @m.jastrzebski
    Akurat ci, którzy produkują wspomniane serwery, nie znoszę chronicznie Chińczyków.

No można własny serwer zbudować, tylko skąd weźmiesz łatwe zarządzanie i aplikacje.

Co do polecajki to wiem po sobie, apetyt rośnie w miarę jedzenia, a pewnych rzeczy, jeśli na starcie nie zainwestujesz więcej, już nic nie zrobisz.
  • #8 21942469
    m.jastrzebski
    KOCUREK1970 napisał:
    @m.jastrzebski
    Akurat ci, którzy produkują wspomniane serwery, nie znoszę chronicznie Chińczyków.

No można własny serwer zbudować, tylko skąd weźmiesz łatwe zarządzanie i aplikacje.

Co do polecajki to wiem po sobie, apetyt rośnie w miarę jedzenia, a pewnych rzeczy, jeśli na starcie nie zainwestujesz więcej, już nic nie zrobisz.

Faktycznie, Synology to Taiwan, nie wiedziałem, to odszczekuje "chińską chmurę".

openmediavault ma interfejs graficzny i działa mi stabilnie od dosyc dawna. Zainstalowanie nexcluda trochę karkołomne, bo to siędzie w kontenerze, wiec nie jest kliknij 2 jedno miejscie i poczekaj.

Ja przerobiłem proste synology, 4 zatokowe z raidem 5. Jak apetyt i potrzeby wzrosły to przesiadłem się właśnie na OMV, bo ma to wieksze mozliwosci i bardziej jest elastyczne. Ale to Moim zdaniem. Pokazuje autorowi wyłacznie inne opcje.
  • #9 21942472
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Przy budowie własnego serwera znajdą się aplikacje z łatwym zarządzaniem - tylko ich pierwotna konfiguracja już do łatwych nie należy.
    Chociaż jeśli jest w miarę opanowana wiedza o Linuxie to za pomocą czatów jest się w stanie zrobić.
    Można poczytać o rozwiązaniach typu: OMV,NextCloud, Immich, Jellyfin,Ngix itp. Oraz związanych z dostępem zdalnym jak np. Wireguard, Tailscale, Cloudflare. Jeśli jednak te nazwy niewiele ci mówią to jednak za radą przedmówców postaw na gotowe rozwiązanie typu Synology czy Qnap. Będzie drożej, ale próg wejścia o wiele łatwiejszy. I w zasadzie taniej jeśli policzymy wkład własnej pracy.
  • #10 21942483
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 271
    sad_madman napisał:
    Coś małego i zgrabnego (wymóg żony)

Dlaczego? Przecież serwer nie musi stać na biurku przy laptopie. Może być ukryty w dowolnym miejscu w domu (choćby szafa), byleby miał dostęp do do gniazdka LAN. Tak samo laptop też ma być podłączony przez LAN, przynajmniej na czas robienie kopii.

Własny serwer? Fajnie, ale jak masz czas i lubisz grzebać w takich rzeczach.
  • #11 21942491
    Retiz
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    @sad_madman
    Kup NAS-a od Synology - potestuj. Jak zaznajomisz się z systemem, rozwiązaniami i dodatkowo poczytasz, to będziesz wiedział, co Tobie pasuje, a co nie, jakie są inne alternatywy, itp.
    Zawsze NAS-a możesz odsprzedać, a dyski zostaną. Będzie mógł je wykorzystać w ewentualnie innym rozwiązaniu.
  • #12 21943420
    sad_madman
    Poziom 27  
    m.jastrzebski napisał:

Dostęp z zewnatrz w gotowych produktach bedziesz miał pewnie poprzez chmure producenta.

Dlaczego przez chmurę ? To nie będzie działało jak jakieś FTP ? Tam połączenie jest bezpośrednie.

m.jastrzebski napisał:

Kolega powyzej polecił najszybsza i najdrosza wersje synologu (z plusem). Jesli wymagania masz mniejsze, bez stremingu mediów, to warto rozwazyc modele niższe, rowniez 2 zatokowe. Z prostą replikacja danych poradza sobie bez problemu a beda tańsze.

Potrzebuję głównie coś co będzie bezpieczne pod kątem przechowywania danych. Nawet może być tak, że z sieci lokalnej pliki mogę wgrywać a dostęp z zewnątrz będzie tylko poprzez odczyt. To by mi się przydało bo mam sporo zdjęć/filmików (krótkie, nagrywane telefonem), które chciałbym komuś pokazać. Niestety pamięć w telefonie ma za małą pojemność aby te dane zmieścić.

m.jastrzebski napisał:

Kolejna jeszcze tańsza opcja to jakikolwiek mini komputerek za pewnie ułamek ceny synology z zainstalowanym nexcloudem. Prawdopodobnie kłóci się z punktem 1 i wymaga umiejetenosci zainstalowania takiego linuxa.

Zależy jak duży będzie ten mini komputerek. Oczywiście mogę nawet czegoś poszukać (lub nawet zaprojektować i wykonać sobie obudową w dowolnym stylu) jednak te bebechy mini komputerków wcale nie są tanie. Raz w życiu miałem płytę Mini-ITX i cenowo wychodzą one dosyć drogo. Dlatego padła koncepcja aby aby było to dedykowane narzędzie.
    Jeżeli chodzi o samo zainstalowanie linuxa to jeżeli na YT jest instrukcja to bym sobie poradził. Bardziej mnie jednak zastanawia czy byłbym w stanie to skonfigurować (przede wszystkim pod kątem tego aby samemu robił kopię zapasową danych).

roman106 napisał:

Dlaczego? Przecież serwer nie musi stać na biurku przy laptopie. Może być ukryty w dowolnym miejscu w domu (choćby szafa), byleby miał dostęp do do gniazdka LAN. Tak samo laptop też ma być podłączony przez LAN, przynajmniej na czas robienie kopii.

To jeszcze musiałbym rozważyć. Jest to jednak pomysł ale musiałbym bardzo dobrze ukryć te przewody bo żaden nie może być na widoku.

xury napisał:
    Będzie drożej, ale próg wejścia o wiele łatwiejszy. I w zasadzie taniej jeśli policzymy wkład własnej pracy.

Ogólnie lubię poznawać wiedzę z wielu zakresów ale zastanawia mnie właśnie czy jednak w tym aspekcie nie wolę dopłacić więcej i mieć spokój.
  • #13 21943431
    KOCUREK1970
    sad_madman napisał:
    Dlaczego przez chmurę ? To nie będzie działało jak jakieś FTP ? Tam połączenie jest bezpośrednie.

Będzie, ale na necie domowym musisz mieć mocny upload w celu pobrania na fona, musisz mieć publiczny stały adres IP (może być zmienny publiczny, ale to trzeba znowu DDNS albo inne fikołki).
    Można też przez inne aplikacje odpalone na Synology, ale to znowu nie jest wejście wprost, tylko wejście przez - dodatkowy element, który się może wywalić.
    sad_madman napisał:
    Bardziej mnie jednak zastanawia czy byłbym w stanie to skonfigurować (przede wszystkim pod kątem tego aby samemu robił kopię zapasową danych).

Trzeba doinstalować containery, paczki.
    Kto będzie tworzył aplikacje na fona i komputer i o nie dbał na darmowym sofcie w serwerze.

Mam Synology DS713+, Synology DS718+/DX513 i Asustor AS6302T - żadnych rozwiązań alternatywnych.
  • #14 21943600
    roman106
    Poziom 28  
    sad_madman napisał:
    Dlaczego przez chmurę ?

To nie jest przez chmurę. Na Synology masz choćby aplikacje DS photo, DS video i inne. Możesz zainstalować server VPN i łączyć się bezpośrednio, możesz przez FTP. Pełna dowolność.
    sad_madman napisał:
    Nawet może być tak, że z sieci lokalnej pliki mogę wgrywać a dostęp z zewnątrz będzie tylko poprzez odczyt

Nadajesz uprawnienia tylko do odczytu dla poszczególnych użytkowników, generujesz link i wysyłasz cioci. Możesz wygenerować cioci login i hasło, możesz dać po prostu link bez logowania.
    KOCUREK1970 napisał:
    na necie domowym musisz mieć mocny upload

Czyli jaki? Jak ktoś ma światłowód, to upload ma dobry. Jak ktoś nie ma światłowodu, to też ma dobry upload.
    KOCUREK1970 napisał:
    musisz mieć publiczny stały adres IP

W przypadku dedykowanych serwerów nie musisz. A ten samodzielnie złożony? Tutaj pewnie tak.
  • #15 21943635
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6558
    Ja mam NAS zbudowany na komputerku Lenovo M920x Tiny (to PC w obudowie wielkości małego routera) z oprogramowaniem TrueNAS. To jedyny w miarę niedrogi TinyPC z możliwością podłączenia dysku SATA i 2 dysków NVME. Małe, ciche, energooszczędne i o wiele bardziej elastyczne niż typowe NAS-y. Tylko dyski NVME teraz są "trochę" drogie. Ja mam w nim 2x 2TB NVME w RAID-1 na dane i 128GB SATA na system.
  • #16 21943643
    roman106
    Poziom 28  
    Mierzyłem kiedyś pobór prądu NAS z dwoma HDD i wyszło... coś z 14W? Dokładnie nie pamiętam. Mierzyłem też mini PC HP Prodesk Mini z jednym SSD i wyszło kilka watów więcej.
  • #17 21943695
    KOCUREK1970
    roman106 napisał:
    Jak ktoś ma światłowód, to upload ma dobry. Jak ktoś nie ma światłowodu, to też ma dobry upload.

We wszystkich ofertach promowane jest tylko download, bo to wielkie cyfry.
    Upload okazuje się, że to często nawet nie 10% downloadu.
  • #18 21943700
    tzok
    Nie mam światłowodu, ale to już chyba nie te czasy, by nawet 1:10 oznaczało zły upload...
    Jaki mały NAS 4TB do automatycznej kopii Windows, Android, iOS i zdalnego dostępu?
  • #19 21943707
    KOCUREK1970
    @tzok
    To są maksymalne wartości, a dodatkowo to jest Mb, a nie MB.
    Czyli tutaj w Twoim wypadku Twój upload to 5 megabajtów.
    Na bezpośrednim połączeniu z serwerem jeszcze ujdzie, ale przez dodatkowe fikołki.
    No i te wartości są dostępne wtedy, kiedy z tego internetu korzysta tylko jedna osoba.
    Wystarczy, że ktoś inny z domu będzie coś wysyłał świat, ktoś z zewnątrz będzie wbijał na serwer i oczekiwał odpowiedzi zwrotnej i robi się nieciekawie.
  • #20 21943710
    tzok
    Upload to nieco ponad 6 MB/s, do przeglądania zdjęć to w zupełności wystarczy. Normalna aktywność sieci lokalnej nie generuje dużo uploadu. Do niedawna pracowałem na sieci lokalnej 100 Mbps, więc 50 Mbps przez Internet to naprawdę nie jest źle.
  • #21 21943729
    roman106
    Poziom 28  
    KOCUREK1970 napisał:
    To są maksymalne wartości, a dodatkowo to jest Mb, a nie MB

To nie ma znaczenia. Do Netflixa rekomendowana jest prędkość 15Mb/s dla filmów 4k. Zauważ jedno, ciocia odtwarzając film z NAS nie pobiera całości, tylko odbiera streaming.
    KOCUREK1970 napisał:
    No i te wartości są dostępne wtedy, kiedy z tego internetu korzysta tylko jedna osoba

Nie wiem o czym piszesz. Mam internet 1000/100, trzy osoby w domu. O każdej porze mam te parametry. Co niby pozostałe osoby wysyłają? Zapytanie do wyszukiwarki google? Leci na TV jakiś stream czy inny Netflix, inna osoba ogląda coś na telefonie. To nie ma żadnego znaczenia dla uploadu, bo te serwisy odbierają i to mały procencik łącza.

Być może masz jakiś bardzo wolny internet komórkowy (zasięg słaby), na czas testów odłączasz wszystkie urządzenia i ogłaszasz domownikom zakaz używania przez 10 minut, żeby sprawdzić szybkość łącza. Inni tak nie muszą robić.
  • #22 21943735
    KOCUREK1970
    roman106 napisał:
    Do Netflixa rekomendowana jest prędkość 15Mb/s dla filmów 4k. Zauważ jedno, ciocia odtwarzając film z NAS nie pobiera całości, tylko odbiera streaming.

I to jest download, a nie upload, o którym wspominam.
    roman106 napisał:
    Nie wiem o czym piszesz. Mam internet 1000/100

I to zamyka dyskusję - nie każdy ma takie dostępne w jego lokalizacji prędkości.

Należy o tym wspomnieć, bo to może być istotne dla Autora, bo to jego lokalizacja, jego net i jego zasoby.
  • REKLAMA
  • #23 21943746
    roman106
    Poziom 28  
    KOCUREK1970 napisał:
    I to jest download, a nie upload, o którym wspominam.

Nie zrozumiałeś: żeby ciocia obejrzała ten film, domowy serwer NAS musi uploadować stream tego filmu z czym nie będzie miał żadnego problemu.
  • #24 21943825
    KOCUREK1970
    roman106 napisał:
    żeby ciocia obejrzała ten film, domowy serwer NAS musi uploadować stream tego filmu z czym nie będzie miał żadnego problemu.

W sieci LAN ograniczeniem jest port LAN, ale nie o tym w tym temacie tu mowa.

Autor został uprzedzony, a na dalsze zbędne przepychanki w tym zakresie z Szanownym Kolegą, Kolega wybaczy, ale nie mam ochoty.
  • #25 21943832
    m.jastrzebski
    sad_madman napisał:
    m.jastrzebski napisał:

Dostęp z zewnatrz w gotowych produktach bedziesz miał pewnie poprzez chmure producenta.

Kopmuter, serwer stojący wewnatrz Twojej sieci domowej nie ma publicznego adresu IP, i nie jest dostepny z internetu do połaczenia. Translacja adresów występująca na routerze działa jako jednokierunkowy filtr. Z sieci domowej możesz zainicjowac połączenie do publicznego serwera w internecie, i jak to połączenie jest ustanowione to dane mogą sobie leciec w obie strony. Ale zaczynajac nowe połączenie z internetu nie masz dostępu do komputera wewnatrz swojej sieci domowej. I dobrze zreszta.
    Zazwyczaj jest gorzej. Nawet Twój router nie ma publicznego adresu IP i nie jest dostępny z internetu! Translacja adresów zachodzi 2 krotnie. Na jakims tam routerze dostawcy potem drugi raz na Twoim routerze.

Jesli kupisz adres publiczny to jest on na Twoim routerze i router jest widoczny dla przychodzacego połączenia z gdzieś tam w internecie.
    Mozesz ten ruch przekierować (przekierowanie portów) naa komkretne urzadzenia w sieci lokalnej, czyli na tego NASa. W praktycznie bedzie to działać tak jakby ten NAS był widoczny w intenrecie.
    Albo Mozesz na routerze uruchomic wtedy serwer VPN. Łaczysz ssię telefonem z serwerem VPN i działa to wtedy tak jakby ś telefon miał w swojej sieci domowej. Doste do wszystkiego z telewizorem, pralką czy odkurzaczem włączenie.

Nie majac adresu publicznego Producent sprzetu daje Ci możłiwość łaczenia przez chmure, czyli przez jakis rodzaj serwera pośredniczacego. NAS nawiazuje połaczenia z serwerem producenta. Wtedy Twoj telefon de facto łaczy się z serwerem producenta na Tajwanie, gdzie ruch zostanie przekieorwany do Twojego NAS, która bedąc schowanym za NATem, mogł takie połączenie zainicjowac. Ale ruch bedzie szedł przez jakiś serwer na koncu śwaita wiec szybkie to nie bedzie.
    Jesli chmura producetna jest mundra, to zostanie uzyta tylko to sparowania Twojego połaczenia NAS-serwer producetna, i Telefon-Serwer producetna. Wtedy już sama transmisja bedzie szła besposrednio z telefonu na NAS. Wiec teoretycznie nawet szybko. Czy chmura Synology tak działa, nie mam wiedzy.

Wspomniane VPNy wymagaja adresu publicznego na twoim routerze. Ale opisany ktoryms powyzszym poscie VPNy typu zerotier, stosuja podobna sztuczke - stosuja jakiś serwer posredniczacy tylko do zainicjowania połaczenia mimo braku publicznego adresu na Twoim routerze.
  • #26 21944460
    marweg1967
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    tzok napisał:
    Ja mam NAS zbudowany na komputerku Lenovo M920x Tiny (to PC w obudowie wielkości małego routera) z oprogramowaniem TrueNAS.

Ile RAM jest na tym Lenovo? I jakiego typu?
  • #27 21944463
    sad_madman
    Poziom 27  
    Jeżeli chodzi o prędkość mojego internetu to wynosi ona tyle:

Wynik testu prędkości: ping 9 ms, pobieranie 604,85 Mb/s, wysyłanie 102,86 Mb/s

Prędkość zmierzona na połączeniu wi-fi z odległości 3m.
  • #28 21944470
    tzok
    marweg1967 napisał:
    Ile RAM jest na tym Lenovo? I jakiego typu?
    Ile włożysz, tyle jest. Są 2 sloty SoDIMM DDR4; ja mam 2x8GB.
  • #29 21944474
    marweg1967
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    tzok napisał:
    ja mam 2x8GB

Właśnie o to pytałem. Na dyskach masz ZFS-a?
  • #30 21944488
    tzok
    Tak, to jedyna opcja w aktualnych wersjach TrueNAS.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru małego NAS-a do automatycznej kopii zapasowej danych z Windows, Androida i iOS oraz zdalnego dostępu spoza domu. Rozważano przede wszystkim gotowe rozwiązania Synology, QNAP i Asustor, z naciskiem na prostą obsługę, synchronizację wybranych katalogów, dostęp przez aplikacje mobilne, FTP lub VPN oraz bezpieczne przechowywanie około 4 TB danych. Wskazywano, że dla bezpieczeństwa danych lepszy będzie NAS z dwiema kieszeniami i dwoma dyskami HDD, najlepiej w RAID 1, a budżet musi uwzględniać także koszt dysków. Pojawiły się uwagi o dostępie zdalnym przez chmurę producenta, DDNS, publiczne IP, WireGuard, Tailscale i ZeroTier. Omówiono też alternatywy w postaci własnego serwera na mini-PC/Lenovo Tiny z TrueNAS lub OpenMediaVault, z ZFS, kontenerami i dodatkowymi usługami typu Nextcloud, Immich czy Jellyfin, ale z większym progiem wejścia i koniecznością samodzielnej konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA