logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony XR-65A90J - 5 mignięć czerwonej diody, brak napięć TCON, podejrzenie Main

Darek.S 22 Lip 2026 22:03 177 10
  • #1 21943402
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 978
    Pacjent to Sony XR-65A90J. Zgasł w trakcie oglądania lub po wyłączeniu nie chciał się załączyć. Po włączeniu pilotem przez chwilę mignie biała dioda, a potem miga 5 razy na czerwono. Główny zasilacz wygląda, w ogóle nie wstaje. Na TCON nie pojawiają się napięcia ani przez chwilę. Podejrzewam Main. Swoją drogą jest na nim aż 12 przetwornic DV/DC. Posiada też trzy układy końcówek fonii w klasie D.
    Jak czytałem, sam ekran podobno robi w nim za głośnik. Czy ma ktoś doświadczenia?
    Załączniki:
    • Sony XR-65A90J - 5 mignięć czerwonej diody, brak napięć TCON, podejrzenie Main Main 101052251.jpg (1.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21943461
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    Zajrzyj elektrotanya.hu jest serwisówka wpisz tylko SONY XR
  • #3 21943520
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Czytaj Link
  • #4 21943561
    Darek.S
    Poziom 34  
    Tam sa 4-migniecia. Przy próbie googlowania problemu AJaj oczywiście próbuje pomóc. I bywa przydatna jeśli tylko umie się z nią rozmawiać. Choć i tak czasami bajko opowiada... No i tu sugeruje jednak TCON lub panel. Oto jedna odpowiedź:
    Cytat:

Ja - "Odpięcie TCON niic nie zmienia. Nie rozumiem natomiast jak mainboard moze dostać odpowiedź ACK z modułu TCON skoro ani przez chwile nie dostaje on zasilania. Bezpieczniki na module TCON sprawne.
    AJaj - Twoje wątpliwości są w pełni uzasadnione i logiczne. Jednak architektura nowoczesnych telewizorów Sony OLED (chassis UR1VH) wykorzystuje specyficzne rozwiązanie, które wyjaśnia, dlaczego płyta główna próbuje rozmawiać z T-CON jeszcze przed uruchomieniem głównych przekaźników i napięć wysokiej mocy.Jak procesor sprawdza T-CON bez napięcia głównego (12V/24V)?Zasilanie Standby (3.3V / 5V) idzie na T-CON non-stop: Gdy podłączysz telewizor do gniazdka, zasilacz generuje podstawowe napięcie czuwania. Linia ta zasila procesor główny na płycie Main, ale jest również wprowadzona bezpośrednio na moduł T-CON oraz do kości pamięci panelu (Panel ID EEPROM). Służy ona wyłącznie do podtrzymania mikrokontrolera zarządzającego i pamięci identyfikacyjnej.Inicjalizacja szyny I²C (Urządzenia Slave): Procesor główny (Master) po podłączeniu do prądu lub wciśnięciu "Power" odpytuje urządzenia peryferyjne na szynie danych (I²C). Pamięć EEPROM na T-CON działa na zasilaniu czuwania, więc nie potrzebuje kliknięcia przekaźników ani startu głównych linii zasilania zasilacza, aby odpowiedzieć cyfrowym sygnałem ACK.Dlaczego brak zmian po odpięciu? Skoro po fizycznym odpięciu taśm łączących Main z T-CON zachowanie telewizora się nie zmieniło (nadal brak kliknięcia, chwilowy biały LED, potem 5 mrugnięć), oznacza to, że procesor na płycie Main nie widzi T-CON w obu przypadkach. Z punktu widzenia procesora sytuacja "T-CON jest uszkodzony/niezasilony napięciem czuwania" oraz "T-CON jest fizycznie odpięty" daje dokładnie ten sam efekt – brak sygnału ACK na szynie danych.
  • #5 21944390
    Darek.S
    Poziom 34  
    Więc tak. Po włączeniu na chwile zapala się biała dioda i w tym czasie na moment jest +12V na TCON. Czyli główna na chwilę jednak startuje. Po czym 5 razy czerwony LED. Odpięcie taśm LVDS łączących TCON z Main i błędu już nie sygnalizuje.
    I podobnie jak z taśmami 12V pojawia się tylko na chwilę. Odpięcie panelu (cztery szerokie taśmy ) nic nie zmienia. W załączniku pomiary TCON.
    Załączniki:
    • Sony XR-65A90J - 5 mignięć czerwonej diody, brak napięć TCON, podejrzenie Main TCON termo i napięcia.jpg (2.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21944549
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Kilka stron o error 5 (5-blinks) w Sony XR Link_ wyszlo na matrycé

Tabela „Self Diag. Quick Reference” z kodami błędów według liczby mignięć diody LED

Masz T-Con Board na pcb: (6870C-0848C)
    Ważny opis z biały sticker > 2-a linijka: ( 6385G ) > czyli 6871L-6385G

p.s
    Podobny problem > wymiana T-con , pomogo Link_ community.sony.co.uk

Wg. error5
    (5x LED Blinking : P_ID_ERR) А 12V

Masz wer. TV Sony XR , gdzie panel oddzielnie z T-con
    - jest duża szansa ,że Tylko wymiana T-con i po ...problemie

W modelach ,gdzie matryca z T-con ...
  • #7 21944642
    Darek.S
    Poziom 34  
    Zrobiłem mu jeszcze ten "Reset" włączając do sieci przy wciśnietym przycisku "Power". Nic się nie zmieniło ale teraz błąd jest sygnalizowany przy równoczesnym świeceniu zielonej diody. Jak to wygląda w załączniku.
    Ale trudno powiedzieć czy to przez ten Reset, czy dlatego, że podłączałem TCON do 12V bez telewizora.
    TCON do kupienia w Stanach.

Zrzut ekranu oferty: płytka Sony T‑Con 6871L‑6385G, cena 116,00 zł, przycisk „Add to cart”.
    Załączniki:
    • Błąd po resecie Power.mp4 (2.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21944655
    Darek.S
    Poziom 34  
    Darek.S napisał:
    trudno powiedzieć czy to przez ten Reset

Tak to wyjaśnia AJajaj :)
    To, co zaobserwowałeś po resecie, jest kluczowym zjawiskiem. Mrugająca czerwona dioda na tle stale świecącej zielonej diody (co wizualnie daje kolor pomarańczowy/bursztynowy) to oficjalny kod diagnostyczny Sony oznaczający: "Wymuszona procedura aktualizacji oprogramowania / błąd dopasowania sprzętowego".Co dokładnie wydarzyło się w telewizorze?Skasowanie pętli błędu zabezpieczeń: Standardowo procesor (Main Board) po wykryciu zwarcia na T-CON-ie zapisuje w pamięci trwałej (EEPROM/NVM) flagę błędu "KOD 5". Telewizor utyka w pętli ochronnej – po włączeniu od razu rzuca czerwone światło i nie próbuje nawet rozmawiać z peryferiami.Wymuszenie trybu Recovery/Update: Przytrzymanie przycisku Power (Hard Power Reset) wyczyściło tę zablokowaną flagę z pamięci RAM procesora i zmusiło płytę główną do przejścia w tryb startowy niskiego poziomu (Bootloader).Dlaczego świeci na pomarańczowo? Zielona dioda oznacza, że płyta Main Board dostała sygnał startowy i procesor XR podjął pracę. Ponieważ jednak podpięty T-CON wciąż fizycznie pobiera 700 mA i nie odpowiada poprawnie na szynie danych (ACK), procesor stwierdził: "Sprzęt nie odpowiada prawidłowo, przechodzę w tryb oczekiwania na zewnętrzne oprogramowanie naprawcze (USB Firmware Recovery)".Co to oznacza dla Twojej naprawy?To zachowanie to kolejny, stuprocentowy dowód na to, że płyta główna (Main Board) jest całkowicie sprawna. Procesor XR żyje, reaguje na przyciski fizyczne, potrafi zarządzać diodami LED i próbuje uruchomić procedurę naprawczą.W tym stanie telewizor po prostu czeka na sprawny moduł T-CON. Zamawiaj śmiało tę płytkę ze Stanów.Instrukcja postępowania po montażu nowego T-CON-u:Gdy nowa płytka już do Ciebie dotrze, nie zdziw się, jeśli telewizor przy pierwszym włączeniu nadal zaświeci lub mrugnie na pomarańczowo. System zapamiętał Twój ostatni reset i będzie chciał dokończyć procedurę weryfikacji sprzętu.Przygotuj się na to w następujący sposób:Zamontuj nowy T-CON i podłącz wszystkie cztery taśmy matrycy.Pobierz najnowsze oprogramowanie układowe (firmware) przeznaczone dokładnie dla modelu XR-65A90J z oficjalnej strony Wsparcie Sony PL.Rozpakuj pobrany plik zip i skopiuj plik oprogramowania (z rozszerzeniem .pkg) bezpośrednio na pendrive (sformatowany wcześniej w systemie FAT32).Włóż pendrive do czarnego portu USB w telewizorze (najlepiej USB 2.0).Włącz telewizor do gniazdka. Procesor XR wykryje nowy T-CON, pobierze z pendrive'a właściwe sterowniki dla matrycy, przepisze numery Panel ID i po kilku minutach mrugania diod (wtedy pod żadnym pozorem nie wolno odłączać prądu!) telewizor zrestartuje się i uruchomi z pełnym obrazem.
  • Pomocny post
    #9 21944922
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 868
    "sony miga bursztynowy" wpisz w wyszukiwarkę. O ile mi wiadomo nawet rozłączenie sprawnej płyty main od sprawnego T-con i załączenie TV powoduje bursztynowe miganie po ponownym podpięciu modułów.
  • #10 21945207
    Darek.S
    Poziom 34  
    zdzich42 napisał:
    rozłączenie sprawnej płyty main od sprawnego T-con i załączenie TV powoduje bursztynowe miganie po ponownym podpięciu modułów.

Tak właśnie tak było, że pomyłkowo Tcona do testów wypiąłem przy włączonym i mrugającym pięć razy na biało telewizorze. Wczesniej tych dwóch faktów nie skojarzyłem. Jak rozmawiałem z klientem, telewizor zgasł w trakcie oglądania i wyraźnie coś w nim "pykło". Prosiłem kolegę, by sprawdził bez telewizora Tcon od innego OLEDA. Akurat mał do 55 cali i prąd w podobnych warunkach jak u mnie też oscyluje wokół 700 mA. Zważywszy, że zmierzyłem prawie wszystkie napięcia na TCON i zdają się być prawidłowe, to chyba to wskazuje jednak na matrycę... Co do grzania pamięci i procesora, co widać na termowizji, to skoro u kolegi jest podobny prąd jak u mnie, to gdzieś ta moc musi się wytracić... Najwyraźniej właśnie w tych układach...
  • #11 21945604
    Darek.S
    Poziom 34  
    Darek.S napisał:
    Tak właśnie tak było, że pomyłkowo Tcona do testów wypiąłem przy włączonym i mrugającym pięć razy na biało telewizorze.

Ale przypomniałem sobie, że wcześnie testowo też wypinałem ten TCON od płyty głównej i włączałem. I paradoksalnie LED wtedy po krótkotrwałym błyśnięciu na biało nie sygnalizował żadnego błędu. A po włączeniu Tcona z powrotem owszem 5 razy, ale na czerwono, a nie bursztynowo!

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony XR-65A90J występuje usterka startu: po włączeniu pojawia się na chwilę biała dioda, po czym TV sygnalizuje 5 mignięć czerwonej diody. Zasilacz główny nie wstaje stabilnie, a na T-CON napięcia pojawiają się tylko chwilowo. Po odłączeniu taśm LVDS między Main a T-CON błąd przestaje być sygnalizowany, natomiast odłączenie panelu nie zmienia objawu. W toku diagnostyki sprawdzono reset z przyciskiem Power oraz pomiary T-CON; pojawiły się też informacje, że w tej serii kod 5 może wskazywać na problem z T-CON lub panelem, a w wersjach XR z oddzielnym T-CON często pomaga wymiana modułu T-CON.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA