logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SRV45T13EU/44 - nie wyświetla niczego, żadna dioda się nie pali po wymianie LNK304GN i 100Ω

Lucjan_d 24 Lip 2026 19:12 1401 68
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego po wymianie LNK304GN i rezystora 100 Ω zmywarka działa mechanicznie, ale nie ma wyświetlacza ani żadnych diod?

Najprawdopodobniej nadal masz problem z zasilaniem modułu: układ LNK304GN jest źle przylutowany, zwłaszcza wyprowadzenie 8, więc trzeba go przelutować porządnie i sprawdzić, czy pojawiają się napięcia wtórne [#21945090][#21946127] Na stole należy podać 230 V AC tylko w wskazane punkty lutownicze modułu i sprawdzić, czy na wyjściu pojawia się 8 V DC oraz 5 V DC; nie zasilać go przez przypadkowe złącza [#21945729] Warto też zmierzyć napięcie na kondensatorze 10 µF, bo to szybciej pokaże, czy przetwornica pracuje poprawnie [#21946134] Jeśli moduł po montażu w zmywarce nadal reaguje na reset i pobór/wypompowanie wody, sprawdź też taśmę połączeniową między płytkami, bo jej naderwanie może odcinać panel [#21945119]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #61 21950807
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2388
    Zmierz ten mikroswitch w zamku, po przewodach, zmierz , czy sygnał dochodzi do złącza na module zapewne nie jeżeli panel jest po otwarciu zmywarki ciemny .
    Ale to już było napisane teraz Ty musisz się wykazać...
  • #62 21950812
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 819
    Lucjan_d napisał:
    pofatygował się nawet o wskazanie na panelu wyświetlacza gdzie sprawdzić czy w ogóle dochodzi tam napięcie

Wybacz, ale to Ty posiadasz ten wyświetlacz, a nie my. Masz najlepszą możliwość prześledzenia przebiegów ścieżek (np. poprzez pomiary przejść). Inna sprawa to to, że sam wyświetlacz z pewnością nie jest uszkodzony, tylko jego wysterowanie. Można nawet znaleźć schemat płytki tego wyświetlacza (przynajmniej bardzo podobny). >>16229157
    W tym temacie znajduje się także informacja, że przy zamkniętych drzwiach gaśnie wyświetlacz, co potwierdza konieczność sprawdzenia tego, co wielokrotnie podkreślał @AsReeX.
    Dlatego też, tak jak koledzy wielokrotnie pisali, prześledzenie przewodu łączącego zamek z modułem jest ważnym krokiem. Nikt inny nie ma takiej możliwości, nie posiadając w danej chwili takiego modelu. Jak nam ujawnisz, dokąd prowadzi ten sygnał, to wtenczas można będzie dostarczyć innych wskazówek.
  • #63 21950848
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6958
    @Lucjan_d
    Jedno bardzo zasadnicze pytanie.

Moduł masz podłączony w zmywarce, wybierasz program, zamykasz drzwi, urządzenie pobiera wodę i rozpoczyna mycie.
    W momencie jak myje otwierasz drzwi i urządzenie przerywa realizację cyklu, ale nie zapala diod na panelu, czy myje dalej ?
  • #64 21951001
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1341
    Lucjan_d napisał:
    Witam, myślę że po 56 postach nikt nie pofatygował się nawet o wskazanie na panelu wyświetlacza gdzie sprawdzić czy w ogóle dochodzi tam napięcie, mam wrażenie, że większość nie ma żadnego pojęcia o budowie tego panelu, oglądając datasheet elementów też mogę określić warunki pracy, co niczego nie mówi o całości budowy urządzenia. Większość chyba nie potrafi czytać ze zrozumieniem skupiając się na własnym poglądzie lub ograniczonej wiedzy, pisałem że po zmontowaniu zmywarki tzn skręceniu w całość do zamknięcia w zabudowie, przy otwartych drzwiach diody nie świeciły - co tu skomplikowanego do zrozumienia.

Może trochę samokrytycyzmu! Po co sprawdzać brak napięcia na wyświetlaczu skoro do postu #38 twierdziłeś że na zasilaczu nie masz napięć 7,9V oraz 5,0V więc jak przy otwartych drzwiach miał świecić wyświetlacz. Co tu skomplikowanego do zrozumienia? :-(
    Podając niepełne dane lub mając (zapewne) błędy w montażu na płytce ironizujesz na temat ludzi którzy usiłują pomóc tracąc przy tym czas.
    Trafnie scharakteryzowałeś swoje działania przez pierwszych kilka dni pisząc:
    Lucjan_d napisał:
    W sumie przepraszam wszystkich (oprócz tych złośliwości u niektórych), że podszedłem chaotycznie do tematu, mam pilny program do skończenia do końca miesiąca - stąd przygrzany element, a nie przylutowany, może nawet niechlujnie podłączony do 230 V

Ale już potem miałeś pretensje do usiłujących pomóc za nieskuteczne porady. Ludzie którzy tu odpowiadają na czyjeś problemy na forum mają taką wiedzę jaką mają i nie robią tego za pieniądze oraz ze złośliwości. Krytyczne posty pojawiają się gdy widać że autor opisywanego problemu albo nic nie usiłuje przy nim zrobić albo najpierw pisze przeszacowując swoje umiejętności a potem ujawnia się ze soją niewiedzą. Czy myślisz że na forum jest grupa osób która nie robi nic innego tylko śledzi z niecierpliwością chaotyczne często posty i po krótkiej chwili analizy "co poeta miał na myśli" podaje rozwiązanie typu: wymień element xxx który kupisz tu lub sprawdź czy przewód y nie ma przerwy.
  • #65 21951080
    Lucjan_d
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Dzień dobry, po ostatnim wpisie "alekt77" doszedłem do wniosku, że historia wpisów nikogo w zasadzie nie interesuje, podałem jakie napięcia występują na płytce po poprawnym podłączeniu do 230V (tu mój błąd). Płytka się nie zmieniła, więc sugestia, że diody się nie świeciły bo nie było napięcia mija się z prawdą. Jeżeli kogoś w dalszym ciągu interesuje switch zamka drzwiowego, to podpowiadam, wychodzą 4 przewody, obsługuje 3 pozycyjny konektor Płytki PCB oraz jeden brązowy przewód łączy się w głównym wyłączniku z przewodem biało-czerwonym.
    Na tym etapie ZAMYKAM TEMAT, nie potwierdzę, że problem został rozwiązany.
  • #66 21951098
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1341
    Lucjan_d napisał:
    więc sugestia, że diody się nie świeciły bo nie było napięcia mija się z prawdą.

Czyżby? A poscie #26 napisałeś:
    Lucjan_d napisał:
    Podpięte 230V na warystorze, pozostałe napięcia 0 V.

Więc kogo dotyczy uwaga:
    Lucjan_d napisał:
    historia wpisów nikogo w zasadzie nie interesuje, podałem jakie napięcia występują na płytce po poprawnym podłączeniu do 230V (tu mój błąd)

Lucjan_d napisał:
    Jeżeli kogoś w dalszym ciągu interesuje switch zamka drzwiowego, to podpowiadam, wychodzą 4 przewody, obsługuje 3 pozycyjny konektor Płytki PCB oraz jeden brązowy przewód łączy się w głównym wyłączniku z przewodem biało-czerwonym.

Czy ktoś pytał o kolory przewodów czy raczej o to czy przełącznik załącza te napięcia które powinien.
    Lucjan_d napisał:

To zamknij, nawet z tym problem!
  • Pomocny post
    #67 21951101
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2388
    Lucjan_d napisał:

Przepraszam ale kolega bardzo elegancko napisał,
  • #68 21951143
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 819
    Jeszcze niezamknięte, to wtrącę jedną uwagę.
    Lucjan_d napisał:
    obsługuje 3 pozycyjny konektor Płytki PCB

Niepełna informacja. Trzeba było napisać albo zobrazować, o który konektor tutaj chodzi. I jak tu można udzielić pomocy?
  • #69 21951167
    Lucjan_d
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Tak oczywiście masz rację, na usprawiedliwienie dodam, że nie mam już dostępu do wiązek i elementu, zmywarka skompletowana, wybudowana czeka na zabranie przez AGD RTV jak przyjadą z nową.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zmywarka Bosch SRV45T13EU/44 nie wyświetla żadnych funkcji i nie świeci żadna dioda po uszkodzeniu oraz wymianie elementów zasilacza. Wymieniono rezystor 100 Ω/2W, układ LNK304GN oraz później kondensator 10 µF/400 V. Po naprawie urządzenie zamontowane w zmywarce pobiera wodę, uruchamia wylewanie po resecie i ponownie napełnia się wodą, lecz panel pozostaje ciemny. Podczas prób na stole wskazywano pomiary 8 V DC i 5 V DC po stronie wtórnej, około 6 V na pinie 3 BP oraz około 310–320 V DC na kondensatorze 10 µF/400 V; początkowo zgłoszono 0 V w punktach pomiarowych i 40 V AC na warystorze, co wywołało wątpliwości dotyczące sposobu podłączenia. Zwrócono uwagę na fatalne lutowanie LNK304GN, możliwe nieprzylutowanie wyprowadzenia 8, uszkodzoną taśmę między płytkami, złącza, ULN2003, tranzystory, przekaźniki oraz obwód zamka i włącznika. Wskazano także, że moduł na stole może pozostać ciemny bez zasymulowania otwartych drzwi. Po wymianie kondensatora i przelutowaniu złączy podane napięcia uznano za prawidłowe, ale brak świecenia nadal nie został jednoznacznie usunięty ani potwierdzony konkretną wymianą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA