logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

President Jackson I 5-band - nie da się ustawić BIASU i mała moc wyjściowa.

Thenatoorat 26 Lip 2026 19:12 198 11
REKLAMA
  • #1 21945312
    Thenatoorat
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam wszystkich,

Mam mały problem z Presidentem Jacksonem I (wersja 5-zakresowa)
    Może zacznę od początku. Radio dostałem uszkodzone i z tego, co zauważyłem, było odwrotnie podłączone. Diodę zabezpieczającą rozsadziło. Diodę wymieniłem i po włączeniu okazało się, że odbiornik działa. Z nadajnikiem było gorzej - brak mocy wyjściowej i brak modulacji w AM-ie. W FM i SSB modulacja była. Problem w miarę szybko znalazłem - przemierzyłem końcówkę mocy i stopień sterujący. Okazało się, że stopień sterujący był uszkodzony. Po wymianie tranzystora w stopniu sterującym (tranzystor oryginalny) modulacja w AM powróciła, natomiast pojawił się problem z mocą wyjściową. Radio ma około 1,5 W mocy wyjściowej w każdej modulacji. Regulacja w AM-ie potencjometrem VR11 nic nie daje (moc cały czas jest 1,5 W). Postanowiłem sprawdzić prąd spoczynkowy i tutaj okazało się, że pomiędzy TP6-TP8 maksymalny prąd, jaki mogę wycisnąć, to 30 mA, a pomiędzy TP7-TP8 to około 12 mA. Posprawdzałem też TR41 i TR36 i te są OK.
    Na końcówce mocy mam 13,8 V, a na linii od bazy TR41 w kierunku stopnia wyjściowego ponad 8 V przy nadawaniu.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21945323
    Thenatoorat
    Poziom 14  
    Masz na myśli te, które są przykręcone do stopnia sterującego i końcówki mocy (na tych małych płytkach)?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21945404
    Thenatoorat
    Poziom 14  
    >>21945370 Tzn. tranzystor nie jest malowanką i jestem tego pewien. Mam go z Unidena PC122 (mam jako złom). Zresztą prądu spoczynkowego nie mogę w obu gałęziach ustawić (stopień sterujący + końcówka mocy). Końcówka mocy jest oryginalna (nie była wylutowywana).
    Zamiast tych płytek wlutowałem diody 1N4148, ale nic się nie zmieniło. Wcześniej te płytki sprawdziłem i przewodzą w jedną stronę około 0,6 V.
    Wiesz rozumiem że w jednej "gałęzi" nie mogę ustawić prądu spoczynkowego, ale problem jest z obiema. Aha, ten 2SC2166 ma coś dziwnego. Tam pomiędzy C i E jest dioda zaporowo, w nocie tego nie ma.
  • #6 21945437
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1694
    2SC2166 ma diodę. Prawidłowo.
    Masz sondę w.cz.? Baza/emiter tranzystorów stopnia sterującego i końcówki.
    Thenatoorat napisał:
    pomiędzy TP7-TP8 to około 12 mA.
    Trafiony MRF po odwrotce?
    M.
  • #7 21945452
    Thenatoorat
    Poziom 14  
    >>21945437 Z MRF-em jest tak, że miernik pokazuje, że jest OK (brak przebicia, napięcia przewodzenia pomiędzy złączami są OK). Mam sondę w.cz. Sprawdzałem na oscyloskopie. W AM-ie po wciśnięciu nośnej na wyjściu stopnia sterującego sygnał ma dużo większą wartość niż na wejściu, choć dół sinusa jest lekko zniekształcony, ale przy zwiększaniu prądu spoczynkowego się poprawia (ale wciąż jest za mało). Na wyjściu MRF-a amplituda ma jeszcze większą wartość. Dziwny jest totalny brak reakcji na zmianę ustawienia potencjometru VR11 (AM PWR).
  • #8 21946003
    Thenatoorat
    Poziom 14  
    Jeszcze mam dwie informacje:
    Pomierzyłem napięcia B-E na obu tranzystorach (driver i końcówka mocy) i jest 0,7V i 0,6V
    Dodakowo sprawdziłem TR38 i TR39 i są też ok.
    Radio było na pewno odwrotnie podłączone, ale też nie jestem na 100% przekonany czy przed błędnym podłączeniem było sprawne.
  • #10 21946200
    Thenatoorat
    Poziom 14  
    Tzn tą diode to rozsadziło dlatego sądzę że było radio odwrotnie podłączone.
  • #11 21947685
    Thenatoorat
    Poziom 14  
    Witam,

Dziś trochę posiedziałem nad tym radiem i wygląda to tak:
    - udało mi się ustawić BIAS na końcówce mocy (podły potencjometr)
    - na driverze nawet po prewencyjnym wymianie potencjometra nic sie nie zmieniło. Natomiast na próbę odłaczyłem diode D502 i nagle radio odzyskało moc i możliwośc regulacji mocy poprzez VR11. Niestety prąd BIASu był bardzo wyski (najmniejsza wartość jaką udało mi sie uzyskać to około 400mA). Ale idąc tym tropem zrobiłem jeszcze jedną rzecz. W szereg z tą diodą podłączyłem rezystor 10R i BIAS udało sie na 50mA ustawić. Oczywiście to rozwiązanie bardzo mi się nie podoba bo wciąż nie znam przyczyny problemu.
    - Po podłaczeniu rezystora i ustawieniu BIASu na 50mA w driverze okazało się że moc skoczyła z 1,5W do około 3W, ale regulacja mocy VR11 działa bardzo wąsko (około 0,5W różnicy pomiędzy skrajnymi położeniami).

Teraz moje pytanie. Jeśli BIASy są prawidłowo wyregulowane to czy te 3W to może być objaw np. rozstrojonych obwodów L41 i L42 ?
    I ma ktoś pomysł z tą diodą D502 ? Aha próbowałem różnych sztuczek (np. 4148, i też podmieniałem całą tą płyteczkę z diodą) ale poza reystancją w szereg nic nie pomogło.
    Pozdrawiam
  • #12 21947853
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    Thenatoorat napisał:
    Jeśli BIASy są prawidłowo wyregulowane to czy te 3W to może być objaw np. rozstrojonych obwodów L41 i L42 ?

To jest dosyć łatwo sprawdzić. Próbuj na różnych bandach mierzyć moc. Jak rośnie poza podstawową czterdziestką to jest na milion procent odstrojony.

Dodano po 18 [minuty]:

Thenatoorat napisał:
    Natomiast na próbę odłaczyłem diode D502 i nagle radio odzyskało moc i możliwośc regulacji mocy poprzez VR11.
    A jednak pamięć nie zawiodła. To ile tej mocy bez diody ?

Dodano po 6 [minuty]:

Acha i jeszcze pytanie - jak z temperaturą TR38 ? Bo normalnie ma aż parzyć !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy naprawy radia CB President Jackson I w wersji 5-zakresowej po odwrotnym podłączeniu zasilania. Początkowo radio miało uszkodzoną diodę zabezpieczającą, brak mocy nadawczej i brak modulacji AM, a po wymianie uszkodzonego tranzystora w stopniu sterującym modulacja wróciła, lecz moc wyjściowa pozostała bardzo niska. Nie dawała się też ustawić regulacja VR11 ani prądy spoczynkowe w obu gałęziach. W toku diagnozy sprawdzono tranzystory, napięcia B-E, sondą w.cz. obserwowano sygnał na driverze i końcówce mocy oraz wymieniono diody prądu spoczynkowego na 1N4148. Ostatecznie okazało się, że odłączenie diody D502 przywracało moc i regulację VR11, ale powodowało zbyt duży prąd BIAS; po dołączeniu rezystora 10 Ω w szereg z D502 udało się ustawić BIAS na około 50 mA, a moc wzrosła z 1,5 W do około 3 W. Pozostała wątpliwość, czy nadal przyczyną ograniczonej mocy są rozstrojone obwody L41 i L42.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA