logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzedaż czegokolwiek przez konto olx - jakie są wasze doświadczenia? Więcej w to nie wejdę

remot 27 Lip 2026 11:27 852 24
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 21945703
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 968
    No jak użyjesz OLX tak jak nazywało się oryginalnie czyli Tablica - jako tablicy ogłoszeń - odbiór osobisty płatność gotówką - raczej nie będzie za dużo kombinacji 🤡

Przynajmniej przy niewielkiej ilości sprzedawanych rzeczy - jak zrobisz sklep no to rzeczywiście mogą być problemy
  • REKLAMA
  • #3 21945795
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 529
    Tylko sprzedaż sporadyczna, bo wtedy ogłoszenia są bezpłatne z ograniczeniami liczby ogłoszeń w konkretnych kategoriach.
    Odbiór osobisty lub z przesyłką OLX, unikać wszelkich innych typu rozliczeń, typu dogadamy sie, wyślę swojego kuriera, itp. oszustów nie brakuje, wręcz można powiedzieć, że OLX jest nagminnie wykorzystywane do wyłudzeń.
    Nagminnie ogłoszenia typu, przelej kasę za przesyłkę, wyślę towar za pobraniem. Ani kasy zwrotnej kosztów przesyłki, ani wysłanego towaru.
  • #4 21945827
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 223
    Tak od siebie.
    Nigdy nie nadziałem się na jakieś oszustwo ze strony sprzedających.
    Nigdy nikogo nie "orżnąłem" w opisie czegoś co wystawiałem na sprzedaż.
    Zawsze był kontakt (również e-mail !!!)

Teraz - nie każda osoba decyduje się na dzwonienie na numeru tel. sprzedającego.
    Moim zdaniem, podstawową sprawą jest, przetrzymanie kasy jak najdłużej na koncie (ok 7 dni),
  • REKLAMA
  • #5 21945937
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    @remot - czy możesz wyjaśnić, jaki masz problem z OLX i co się stało, że oświadczyłeś:
    - "Więcej w to nie wejdę"?
    Może jakoś pomogę?

Pozdrawiam
  • #6 21946029
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1437
    Od jakiegoś czasu portal ten stanowi wyzwanie dla programistów - znalezienie konkretnie tego co się wpisało w wyszukiwarkę graniczy z cudem. Trzeba ograniczyć do wybranej kategorii, itd. itd. co nie daje i tak efektu. Można kombinować, wpisać szukaną frazę w znak cudzyslowia, ale kto o tym wie, ale to też się nie sprawdza.
    Inna sprawa, że mimo dodania przesyłki OLX - jedne przesyłki kurierskie można zanieść do punktu, inne wymagają oczekiwania na kuriera.
    Wysyłka jest dostępna np dla wielkoformatowych paneli ogrodzeniowych, ale nie można wysłać od kilku lat podkładu pod panele podłogowe, gdzie konsultanci teoretycznie przyjmują zgłoszenie.
    W moim odczuciu stawki za wystawienie ogłoszenia i limitowanie ich, jak i płatne pakiety to jakieś nieporozumienie - wystawiłem farbę, sprzedała się. Chciałem dodać nowe ogłoszenie, to mogę kupić pakiet 5 ogłoszeń za jakieś 80zł, lub dodać pojedyncze ogłoszenie - jeżeli się sprzeda to wezmą 10%. Super biznes gdy wystawia się coś droższego.
    Dawno temu miałem też różnice w cenie za płatne ogłoszenia, próba wyjaśnienia średnia.
    Na plus program ochrony kupujących, ale udało się tylko dzięki nagraniu, które zrobiłem po otwarciu paczki.
    Więcej wysłałem jak sprzedałem lokalnie.
    Może nastawiają się na promowanie, kiedyś były opóźnienia w zliczaniu wyświetleń i polubień, poniżej screen ogłoszenia z potencjałem - proszę zobaczyć ilość wyświetleń, po 9 dniach i jaki ma potencjał.
    Żałuję, że nie prowadziłem pamiętnika rozmów z "ciekawymi" potencjalnymi klientami :)

Coraz trudniej się tam nawiguje, czasami jakieś drobiazgi kupuję, ale patrząc na sprzedaż ile było, a ile jest to nie jest dobrze, nawet booty co skanują lub pozyskują numery przestały dzwonić.

Sprzedaż czegokolwiek przez konto olx - jakie są wasze doświadczenia? Więcej w to nie wejdę
  • #7 21946052
    remot
    Poziom 33  
    clubber84 napisał:
    czy możesz wyjaśnić, jaki masz problem z OLX i co się stało, że oświadczyłeś:
    - "Więcej w to nie wejdę"?

Są dwa pytania z Twojej strony.

Odpowiadam.

1. Czy jestem zobowiązany do natychmiastowej wysyłki po zaksięgowaniu wpłaty na konto olx bez otrzymania przelewu?

2. Nigdy już nie zgodzę się na wybór opcji wysyłki olx na prośbę kupującego (w mojej ofercie nie było to zaznaczone)

Do :arrow: staś pytalski

Dzięki. Bardzo dużo wyjaśniłeś.
  • #8 21946075
    wiorekw
    Poziom 15  
    Ocena: 115
    Program ochrony kupujących na olx może powodować łatwość oszukiwania, czytałem o kilku przypadkach, gdzie kupujący chciał sobie wymienić swój uszkodzony sprzęt na sprawny, więc kupował taki sam, po czym po otrzymaniu paczki zgłaszał nieprawidłowości i odsyłał uszkodzony. Olx, mimo dowodów zdjęciowych wysyłanych przez sprzedającego, że kupujący odesłał niewłaściwy produkt, "umywa ręce".

Poniżej linki do opisywanej historii:
    https://wykop.pl/wpis/84216747/miruny-chca-oszukac-na-olx-pomozecie-sprzedalam-od
    https://wykop.pl/wpis/84502791/mircy-sporo-osob-poprosilo-mnie-o-zawolanie-w-kwes
    https://wykop.pl/wpis/84589119/mirasy-wracam-do-was-z-trzecia-czescia-sagi-o-oszu
  • #9 21946081
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 482
    Tutaj masz podobny przykład, gdy kupujący uszkodził kupioną płytę główną i próbował ją zwrócić.

Dlatego warto swój przedmiot przed sprzedażą dokładnie sfotografować. Na przykład ryska na obudowie powstała na wskutek użytkowania. Można też sprzedawane przedmioty oznaczyć stickerami z hologramem. Do zamówienia są odpowiednie stickery ze swoim nickiem, itp. Tylko czy warto dla okazjonalnej sprzedaży?

Sam mam trochę przedmiotów, które można próbować sprzedać. Jednak gdy widzę jak roszczeniowi są kupujący i sprzedający to chyba przedmioty te dla świętego spokoju trafią do pszoku lub skupu złomu.
  • #10 21946085
    techlock
    Poziom 34  
    Taki rzeczy mogą się zdarzyć na każdym portalu, dlatego nr seryjne, cechy charakterystyczne, robimy foto przed wysyłką.
  • REKLAMA
  • #11 21946093
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Masz określony czas na potwierdzenie chęci sprzedaży z przesyłką. Po potwierdzeniu generuje się etykieta. Pakujesz wysyłasz. Paczka trafia do kupującego. Kupujący odbiera. Jak są konkretni to klikają, że z paczką jest wszystko ok. Jak zapominający, to czekasz określony czas i OLX uznaje, że przesyłka była zgodna i zatwierdza z automatu. Po tym kasa trafia do Ciebie w ciągu określonego czasu. Jak trafi się maruda, wyludzacz itp. zaznacza, że przedmiot jest niezgodne i zaczyna się przeprawa. Ja wszystkie paczki nagrywam, z jednej strony to głupie, z innej nie mam innego dowodu w razie "W". Biznes ma się im kręcić więc klepali te dziwne niezgodności, które później ludzie opisywali jako oszustwa.
  • #12 21946105
    wiorekw
    Poziom 15  
    Ocena: 115
    Proponuję przeczytać zalinkowane przeze mnie wątki, to zobaczycie jak rzeczywiście (nie)działa OLX na rzecz sprzedającego, oraz że dokumentacja zdjęciowa nic nie daje. W skrócie - jedno wielkie ignorowanie treści i dowodów przesłanych przez sprzedającego o podmianie urządzenia przy zwrocie (de facto oszustwie).
  • #13 21946107
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1110
    staś pytalski napisał:
    Inna sprawa, że mimo dodania przesyłki OLX - jedne przesyłki kurierskie można zanieść do punktu, inne wymagają oczekiwania na kuriera.

Może jest podział ze względu na wagę lub gabaryty?
  • #14 21946179
    techlock
    Poziom 34  
    >>21946105 Potwierdzam, że mechanizm ochrony kupującego jest tak skonstruowany, że chroni kupującego, a nie sprzedawcę. Wszystko bazuje na uczciwości kupujących, jak chce oszukać, to nie ma mechanizmu do ochrony sprzedawcy. Zwyczajnie jakiś odsetek nieuczciwych ludzi się trafia po obu stronach. Tak samo jak na ale drogo mechanizmy chronią kupującego.
    Dodam, że nawet na innych stronach nie ma gwarancji uczciwości i późniejszych ewentualnych roszczeń do odzyskania wpłaconych pieniędzy.

Znany operator Autopay, też nie gwarantuje zabezpieczenia środków płatności BLIK.
    Żeby otworzyć bramkę do przyjmowania płatności BLIK wystarczy przelew z banku na 1zł.
    A konto w banku na słupa lub zmanipulowana osoba do obsługi na swoje dane. A przelewy trafiają na kajmany.
    Wciąganie nieświadomych osób do pracy typu: załóż konto i przelewaj na inne za drobną prowizją od każdego przelewu i szukaj wiatru w polu.
  • #15 21946209
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    @techlock
    Są też przypadki, przykładowo, wynikające z braku wiedzy u kupującego i dalej falszywego przekonania o byciu oszukanym.
  • #16 21946228
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    A dla mnie, jako sprzedającego, największym problemem są... kupujący.
    Jestem świrem rowerowym i przez ostatnie kilka lat nazbierało mi się trochę części, głównie używanych, ale też nowych. Na wiosnę postanowiłem zrobić miejsce na kolejne.
    80% rozmów wyglądała mniej więcej tak:
    Kupujący: "Czy aktualne?"
    Ja: "Tak."
    Koniec konwersacji.

90% z pozostałych wyglądała tak:
    Kupujący: "Ok. To kupuję."
    Ja: "Świetnie, to proszę..."
    Koniec konwersacji.
    W pewnym momencie rzecz udało się sprzedać.
    Ten sam kupujący co na początku (po około 2-3 tygodniach): "Czemu nieaktualne? Przecież mówiłem, że kupuję."

Stwierdzam także, że spory odsetek przeglądających jest po prostu bezczelna, cwana, pazerna i najlepiej jakby im oddać wszystko za darmo.
    Normą były propozycje w stylu - ja sprzedaję coś za 400PLN, gość pisze, że da maksymalnie 100PLN i jeszcze muszę przesyłkę pokryć.
    A już apogeum bezczelności to było przy sprzedaży roweru (nie jakiś tam komunijny, tylko profeska MTB, górna półka, używany jeden sezon). Wyszło na to, że tym pazernym to jednak jestem ja, bo nie chciałem go sprzedać za 20% jego ceny sklepowej tylko żądam aż 50%...
  • #17 21946378
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Pewne zaczepki są po to by komuś ogłoszenie zostało w historii. Z innej strony można też odpisać: "tak aktualne, jak mogę pomóc?" Problemem jest mechanizm, jak ogłoszenie ma dodaną opcję wysyłki, to po zakupie z wysyłką, ogłoszenie nie znika, tylko dalej widnieje, jako aktualne, tylko bez opcji wysyłki OLX. Jest to jakiś problem tego portalu, ale z jakiś powodów nikomu nie chce się tego poprawić, bo wiszące ogłoszenie blokuje limit w kategorii, co zmusza sprzedającego do zakupu pakietu ogłoszeń.
    Z innej strony jest jakiś odsetek zaczepek, ale mnie bardziej denerwują negocjacje cenowe. Zakładam sobie jakiś margines, wiem ile jest coś warte, ile kosztuje następny taki przedmiot u kogoś innego i darmo nie oddam. Jak już się targujemy, to jak ktoś podgrywa bardzo nisko, to ja urywam też malutko.
  • #18 21946461
    techlock
    Poziom 34  
    Ma to też i zalety, bo jeżeli po zatwierdzeniu sprzedaży przez sprzedawcę, a jeszcze przed wysyłką kupujący anuluje zakup, to z automatu wraca ikonka przesyłki i następna osoba może zrealizować zakup tego samego przedmiotu.
    Miałem kupca, który w odstępie kilku dni 2 razy kupował, zatwierdzałem, a ten po kilku godzinach anulował zakup. gdyby 3 raz kupił z mety bym odrzucił.
    Osobiście nie usuwam ogłoszenia po sprzedaży, dopóki nie dostanę info, że wysłano zapłatę. Jak ogłoszenie usunę przed zatwierdzeniem, że jest OK to znika w serwisie i kupujący nie ma podglądu na fotki. Jak kupuję to wykonuję zrzuty ekranu z oferty, żeby uniknąć nieporozumień. Sprzedawca jak usunie ogłoszenie chwilę po sprzedaży, to kupujący nie ma podglądu na fotki i treść ogłoszenia, co jest ułomnością i trudno potem udowodnić, że przedmiot był niezgodny z opisem, sprzedawca wysłał coś innego, gorszej jakości itp.
    Jest sporo niedociągnięć w serwisie.
  • #19 21946499
    staś pytalski
    Poziom 41  
    techlock napisał:
    Ma to też i zalety, bo jeżeli po zatwierdzeniu sprzedaży przez sprzedawcę, a jeszcze przed wysyłką kupujący anuluje zakup, to z automatu wraca ikonka przesyłki i następna osoba może zrealizować zakup tego samego przedmiotu.
    Miałem kupca, który w odstępie kilku dni 2 razy kupował, zatwierdzałem, a ten po kilku godzinach anulował zakup. gdyby 3 raz kupił z mety bym odrzucił.
    Osobiście nie usuwam ogłoszenia po sprzedaży, dopóki nie dostanę info, że wysłano zapłatę. Jak ogłoszenie usunę przed zatwierdzeniem, że jest OK to znika w serwisie i kupujący nie ma podglądu na fotki. Jak kupuję to wykonuję zrzuty ekranu z oferty, żeby uniknąć nieporozumień. Sprzedawca jak usunie ogłoszenie chwilę po sprzedaży, to kupujący nie ma podglądu na fotki i treść ogłoszenia, co jest ułomnością i trudno potem udowodnić, że przedmiot był niezgodny z opisem, sprzedawca wysłał coś innego, gorszej jakości itp.
    Jest sporo niedociągnięć w serwisie.

Dobra, zapomniałem o tym aspekcie wyżej.
    Ale wspominasz o ważnej kwestii - patrząc nawet po wątkach tu na elektrodzie - nie ma dostępu do ogłoszenia, kiedy usunie je sprzedawca, to jest nieuczciwe i utrudnia dochodzenie swoich praw. Z każdej strony trzeba być czujnym, nagrywać rozpakowanie paczki, czy robić zrzuty ekranu kupowanego auta, wynajmowanego mieszkania itd, bo portal w żaden sposób nie pomoże, chyba - czego nie wiem - może na wniosek organów ścigania.
  • #20 21946648
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 303
    staś pytalski napisał:
    Problemem jest mechanizm, jak ogłoszenie ma dodaną opcję wysyłki, to po zakupie z wysyłką, ogłoszenie nie znika, tylko dalej widnieje, jako aktualne, tylko bez opcji wysyłki OLX. Jest to jakiś problem tego portalu, ale z jakiś powodów nikomu nie chce się tego poprawić, bo wiszące ogłoszenie blokuje limit w kategorii, co zmusza sprzedającego do zakupu pakietu ogłoszeń.

Kasa, kasa, kasa.
    To nie dotyczy tylko ogłoszeń z przesyłką. Jeżeli w danej kategorii masz na przykład jedno darmowe ogłoszenie co 30 dni, to wystawiając to ogłoszenie i usuwając je po 5 minutach masz już wykorzystany limit na te 30 dni. Mimo, że ogłoszenie już nie istnieje.
  • #21 21946678
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ja rozumiem, że "kasa kasa", ale jakiś sensowna kwota za ogłoszenie czy procent od kwoty wystawienia, czy od sprzedaży, a nie pakiety ważne jakiś określony czas. Ja osobiście wystawiłem i odpuszczam płatne opcje. Rozwiązania stosowane przez OLX, ilość wyświetleń przy tak działającej wyszukiwarce mnie nie satysfakcjonuje.
  • #22 21947022
    remot
    Poziom 33  
    staś pytalski napisał:
    Ja rozumiem, że "kasa kasa", ale jakiś sensowna kwota za ogłoszenie czy procent od kwoty wystawienia, czy od sprzedaży, a nie pakiety ważne jakiś określony czas. Ja osobiście wystawiłem i odpuszczam płatne opcje. Rozwiązania stosowane przez OLX, ilość wyświetleń przy tak działającej wyszukiwarce mnie nie satysfakcjonuje.

I to jest istota rzeczy.
  • #23 21947921
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    remot napisał:
    I to jest istota rzeczy.

Istota rzeczy, to została już podana w jednym z wcześniejszych postów...
    Piotrek#G napisał:
    Kasa, kasa, kasa.
  • #24 21948167
    remot
    Poziom 33  
    Już jest OK. Siedem dni to trwało. A tak z innej beczki. Wysyłka Inpost. Moja wina - kiwnąłem się z gabarytem przesyłki. Nie chciała wejść do skrzynki. :oops: Anulowanie i wystawienie (ze zwrotem wpłaconej kwoty) nowego zlecenia zajęło chyba 2 minuty. Różnica w cenie - jakieś 4PLN.
  • #25 21948173
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    remot napisał:
    Już jest OK. Siedem dni to trwało. A tak z innej beczki. Wysyłka Inpost. Moja wina - kiwnąłem się z gabarytem przesyłki. Nie chciała wejść do skrzynki. :oops: Anulowanie i wystawienie (ze zwrotem wpłaconej kwoty) nowego zlecenia zajęło chyba 2 minuty. Różnica w cenie - jakieś 4PLN.

Sam widzisz, że pomylić się każdemu może przytrafić niekoniecznie celowo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
OLX — konto i platforma ogłoszeniowa do sprzedaży przedmiotów — powoduje nadmierną złożoność obsługi, ograniczenia ogłoszeń, problemy z wyszukiwaniem oraz ryzyko sporów i oszustw przy przesyłce. Przy sprzedaży sporadycznej można korzystać z bezpłatnych ogłoszeń z limitami, odbioru osobistego i gotówki, natomiast sprzedaż z wysyłką OLX obejmuje potwierdzenie transakcji, wygenerowanie etykiety, nadanie paczki, akceptację odbioru przez kupującego i opóźnioną wypłatę środków. Program ochrony kupujących jest oceniany jako chroniący głównie nabywcę: kupujący może zgłosić niezgodność, podmienić sprawny sprzęt na własny uszkodzony egzemplarz i odesłać niewłaściwy produkt, a dokumentacja sprzedającego nie zawsze jest uwzględniana. Zalecane są zdjęcia przed wysyłką, numery seryjne, cechy charakterystyczne, nagrywanie pakowania i rozpakowania oraz zrzuty ekranu oferty. Krytykowano także wadliwe statusy ogłoszeń po sprzedaży, blokowanie limitu po usunięciu oferty, płatne pakiety, prowizję około 10%, nieintuicyjne wyszukiwanie i różne zasady obsługi przesyłek zależnie od gabarytów. Problem pozostaje zasadniczo nierozwiązany; najbezpieczniejszym obejściem jest odbiór osobisty albo wyłącznie oficjalna przesyłka OLX, lecz autor nie chce ponownie korzystać z tej formy sprzedaży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA