logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić wtyczkę czujnika silnika - resztki plastiku we wtyczce żeńskiej?

Mateo2014 19 Sie 2026 15:12 54 4
REKLAMA
  • #1 21957367
    Mateo2014
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    takie pytanko - uszkodził mi się czujnik a może jest dobry? W każdym razie jak widać na fotkach niżej rozleciało się połączenie elektryczne od czujnika do wiązki silnika.
    I teraz pytanie bo gadam z AI ale nie wiem czy mnie nie wprowadza w błąd, czy wg Was tę wtyczkę żeńską z wiązki trzeba wywalać, obcinać kable i robić nową wtyczke?
    Czy po prostu tam utknął kawałek plastiku z wtyczki męskiej czujnika? I wystarczy to wydobyć, zmienić czujnik i wszystko zmontować?
    (Pacjent Audi A3 1,8 turbo 99r.)
    Bo pytanie co to są za styki to co zostało na tym podwieszeniu? część wtyczki męskiej z czujnika tak? a plastik który to otaczał stopił się czy złamał albo zlasował i utknał we wtyczce żeńskiej?
    Ale chyba da się to wyciągnąć? Bo wg mnie pomysł AI na zabawy ze zmianą wtyczki to "hafciarstwo" tzn obcinanie kabli itd jak można wydobyć resztki i normalnie podłączyć nowy czujnik czy się myle?
    Moim zdaniem wtyczka żeńska jest ok, rozleciała się wtyczka męska czujnika. Ale prośba o ocenę bo już sam nie wiem.
    Jak naprawić wtyczkę czujnika silnika - resztki plastiku we wtyczce żeńskiej? Jak naprawić wtyczkę czujnika silnika - resztki plastiku we wtyczce żeńskiej? Jak naprawić wtyczkę czujnika silnika - resztki plastiku we wtyczce żeńskiej?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21957383
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6567
    Jak dla mnie, to ta wtyczka się stopiła i trzeba wymienić obie części. Na szczęście, to standardowe złącze i z dostępnością nie powinno być problemu.
  • REKLAMA
  • #4 21957421
    Mateo2014
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ok dzięki czyli samo wyjęcie tego odłamku z tej wtyczki żeńskiej nie rozwiąże problemu? Oczywiście - potem także montaż nowego czujnika ale chodzi mi o to że ta żeńska wtyczka też ucierpiała? bo ona jest ważna, to jest wiązka silnikowa także tam musi być połączenie bo ten błąd nadal będzie itd.
  • #5 21957510
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    Wyciągnij ten kawałek z wtyczki i sam zobaczysz jak wyglądają te żeńskie piny. Tylko pamiętaj o sprężynowym zabezpieczeniu na boku wtyczki.Wtedy nowy czujnik z nowym wtykiem i powinno działać. Jeśli chcesz sprawdzić czy stary czujnik działa to po usunieciu pozostałości wepnij te męskie piny. Przecież się trzymają. Tylko pamiętaj o kolejności. Jak będzie działać to ja bym wziął jakiś klej dwuskładnikowy i skleił ten męski wtyk jak był. Tylko nie na stałe z zenską wtyczką.
REKLAMA