logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPEL Astra II 1.7 DTI - funkcja pompki na wałku alternatora Hitachi

KJUB 28 Gru 2005 15:50 18152 8
REKLAMA
  • #1 2123017
    KJUB
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    do czego służy pompka zamontowana na wałku alternatora (hitachi) i co ona pompuje - są w sumie chyba trzy króćce.

P.s. w związku z tym alternatorem (widziałem kilka wątków) - wymieniłem regulator - zamiennik za 150 zeta z robocizną, narazie działa, więc chyba nie ma sensu wywalać na oryginalne części po 400 lub kupować nowy za 1000.
  • REKLAMA
  • #2 2123141
    hanse
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    jest to vacupompa wspomagania układu hamulcowego, po zdjeciu z alternatora lubi podciekac olej na uszczelce - nie da się założyc jej bez przecieku na stara uszczelkę - trzeba kupic nową. Uszczelke oczywiście :)
  • REKLAMA
  • #3 2123988
    KJUB
    Poziom 11  
    thnx za info
  • REKLAMA
  • #4 2124311
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    jest to pompa podciśnienia i nie tylko wspomaga hamulce ale ma wiele innych funkcji w tym silniku CHYBA ustala prace turbiny poprzez zawór doładowania.
  • #5 2124356
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2124357
    KJUB
    Poziom 11  
    olej jest do niej wpompowany czy sama zasysa (zastanawiam się czy może w skrajnym przypadku tamtędy olej uciec?)

p.s. troche chyba wybiegłem poza temat forum - sorki.
  • REKLAMA
  • #7 2124876
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Moze uciec bo jest brany z układu smarowania z bloku silnika. Mam taką vacumpompę na zbyciu jakby ktoś potrzebował.
  • #8 2125441
    KJUB
    Poziom 11  
    Dzięki za info, narazie zarosił tylko raz, będę obserwował a jak coś to zacznę od wymiany podkładek
  • #9 2125545
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    O ile pamiętam pompa jest smarowana olejem z przelewu na zaworze regulacji ciśnienia oleju. Faktycznie uszkodzenie przewodów (rurek) skutkuje upaprawiem silnika.

Podsumowanie tematu

✨ Pompka zamontowana na wałku alternatora Hitachi w OPEL Astra II 1.7 DTI to pompa podciśnienia (vacupompa) wspomagająca układ hamulcowy oraz prawdopodobnie sterująca pracą turbiny poprzez zawór doładowania. Pompa jest smarowana olejem pochodzącym z układu smarowania silnika, co może powodować wycieki oleju na uszczelce po demontażu. W przypadku uszkodzenia przewodów lub uszczelek może dojść do wycieku oleju i zabrudzenia silnika. Zaleca się wymianę uszczelki przy montażu pompy. Jako regulator podciśnienia można zastosować tani zamiennik, np. regulator od Fiata 126p (malucha), który działa skutecznie. Wymiana oryginalnych części na drogie zamienniki nie zawsze jest konieczna, jeśli zamiennik działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA