logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między głośnikami piezoelektrycznymi a tradycyjnymi wysokotonowymi?

Bartex-Dj_dB 28 Gru 2005 16:23 900 4
REKLAMA
  • #1 2123143
    Bartex-Dj_dB
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Przeglądając Allegro natrafiłem na wielką oferte tanich głośników wysokotonowych.Po przeczytaniu oferty okazuje sie że niska cena kryje sie pod głośnikiem piezoelektrycznym.

I stąd nasówa mi sie pytanie czym sie różni piezo od zwykłego glośnika wysokotonowego?????(czy tylko ceną??.......)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2123785
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Jeszcze i na dodatek najważniejsza sprawa jakością dźwięku
    I naprawdę trzeba mieć sporo siły wewnętrznej by słuchać takiego piezaka, który w połączeniu z dobrym nisko tonowym, na jego tle brzmi strasznie.
  • REKLAMA
  • #3 2124122
    Bartex-Dj_dB
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A co powoduje taki szpetny dzwięk w piezoelektrycznych??????
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2124259
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Konstrukcja oraz sposób produkowanego dźwięku powoduje, że jest jak jest, przynajmniej w tych najtańszych modelach.
    Głośniki te mogą znaleźć zastosowanie w konstrukcjach typowo na imprezy, gdzie w pewnym momencie nie liczy się jakość, a wytrzymałość.
    Należy takowy głośnik potraktować jakimś tłumikiem by pojawiła się też w tej gałęzi rezystancja a nie tylko pojemność celem ochrony wzmacniacza
  • Pomocny post
    #5 2125304
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Przede wszystkim materiał, z ktorego jest wykonany element drgający są to atomy sieci krystalicznej: atomy się rozpychają i sciskają w takt muzyki, Robią to oczywiście nierównomiernie, w rozmaitych kierunkach (bo w chinach raczej nie prasują tego żeby było równo, a i elektrod nie da się idealnie płaskich zrobić) część czestotliwości się wygasza część wzmacnia, innych nie ma... W dodatku całośc degeneruje tuba, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyke poszarpaną zarówno kierunkowo jak i amplitudowo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA