logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows na TOSHIBA Portege 3490ct bez CD i FDD?

damkoz 28 Gru 2005 21:26 4376 8
REKLAMA
  • #1 2124312
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Witam kupiłem dziś laptopa TOSHIBA Portege 3490ct niestety nie ma on ani cd ani flopa i nie wiem jak zainstalować na nim nowy system (jest windows 98 w niemieckiej wersji) Prosił bym o pomoc i sugestie co zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 2125288
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 90
    Nigdy nie próbowałem ale być może pomogłoby zastosowanie wcześniej przygotowanego bootowalnego pendrive'a ze zgraną zawartością instalki systemu.
    No i... najważniejsza rzecz - funkcja bootowania z USB. Jeśli tego nie ma w BIOSie, to klapa.
  • REKLAMA
  • #3 2125323
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    1. stworzyc małą sieć , przegrac zawartość instalki na dysk , odpalić w dosie i instalowac
    2. stworzyć siec i instalować przez sieć

oba warianty były omawiane na forum - uzyuj funkcji " szukaj "
  • #4 2125826
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm Skopiuj na istaniejacym windowsie instalke nowego systemu Win98pl. Nie formatuj dysku, tylko z DOS'u usun stary system (lepiej zmien nazwe folderu Windows i Program Files na inne. W razie niepowodzenia instalacji mozesz przywrocic stary system przez zmiane nazwy folderu z powrotem na Windows, a potem po odpaleniu systemu w windowsie przywrocic nazwe dla "Program files". Ew zmien jeszcze nazwe pliku win.com na win.co_, gdyby instalator nie chcial ruszyc.). W tym momencie przydatny bedzie Norton Commander.
    Odpal setup z nowego windowsa - jezeli nie bedzie plul sie, ze nieprawildowa wersja DOS, to instaluj wersje .pl.

Jak zepsujesz system, to albo jakies USB, albo wyjecia dysku i przeniesienie systemu i instalki na desktopie.
  • #5 2147730
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 38
    albo uzyj partition magic - zrob mała partycje na ktorą wsadzisz DOS oraz powiedzmy NC - okolo 5 Mb spokjnie wystarczy
    potem jak masz kompa dzialającego w dosie to juz dalej normalnie
    tylko ustaw jako pierwszą partycje tą z dosem
    ja mam zrobione podobnie pomimo ze mam FDD to nie chce maltratowac jej - do komunikacji uzywam kabla równoległego
  • REKLAMA
  • #6 2147842
    Deckard
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Tak jak napisał Platon, nic innego nie wymyślisz, to jest najprostsze. Sieci nie zrobisz, chyba że masz kartę na PCMCIA. Pierwsze to właduj tam instalkę Windowsa 98 SE PL i Nortona Commandera z pendrive (jak zadziała) bo jak uwalisz ten system to tylko wyjęcie dysku cię uratuje lub wklepywanie komend z lini poleceń. Nie zapomnij też o sterownikach. Z tego co widzę ten lap ma tylko USB, Irde i PCMCIA, ale jest klawiatura czyli powrót do korzeni.
  • REKLAMA
  • #7 2147940
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    Autor tematu nie daje znaku życia, może problem już rozwiązany..
    Zainstalowanie systemu operacyjnego to nie wszystko, potrzebne będą jeszcze sterowniki, programy itd.
    Nasuwa się podstawowe pytanie: jaki sens ma używanie notebooka bez napędów.
  • #8 2150862
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 38
    ano ma twardziela - to po 1
    po 2 (nie wiem czy ma RS-a ) mozna sie lączyc przez szeregowy ( moj staruszek 486 33Mhz ma RS-a i LPT - po to go trzymam bo sie czasem pobawie tymi portami)
    zakladam ze ma również USB - tu nie trzeba wyjasniac raczej co i jak
  • #9 2259757
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Problem rozwiązając oddając komputer znajomemu. Ten przełożył dysk do innej obudowy i tak wgrał system.
    Dziękuje za sugestie i zainteresowanie tematem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem instalacji systemu Windows na laptopie TOSHIBA Portege 3490ct, który nie posiada napędu CD ani stacji dyskietek. Zaproponowano kilka rozwiązań: przygotowanie bootowalnego pendrive'a z instalatorem systemu, o ile BIOS obsługuje bootowanie z USB; instalację przez sieć lokalną, jeśli dostępna jest karta sieciowa lub PCMCIA; skopiowanie instalacji Windows 98 na istniejący system i uruchomienie setupu z poziomu DOS, z zachowaniem kopii oryginalnych folderów systemowych; utworzenie małej partycji z DOS i narzędziami takimi jak Norton Commander do zarządzania plikami; wykorzystanie portów USB, IrDA lub PCMCIA do transferu danych. W przypadku problemów z systemem sugerowano wyjęcie dysku i instalację systemu na innym komputerze. Ostatecznie problem rozwiązano przez przeniesienie dysku do innej obudowy i instalację systemu na innym sprzęcie. Podkreślono również konieczność posiadania odpowiednich sterowników po instalacji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA