logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zainstalować internet radiowy w Skarżysku-Kamiennej? Koszty i opinie

And! 20 Kwi 2003 17:41 1529 9
REKLAMA
  • #1 192995
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 783
    W mieście w którym mieszkam czyli Skarżysko-Kam
    będą zakładać sieci radiowe.
    Oferują 500kb/s w co nie wierzę ale
    pewnie wolne to nie będzie.

Jeżeli ktoś ma coś takiego w domu to
    proszę aby koniecznie napisał
    czy warto to instalować.
    Pod koniec tego miesiąca będzie to dostępnę
    i zastanawiam się czy to się opłaca.

Dla jednej osoby instalacja 1600zł abonament 130zł
    czyli beznadzieja

Ale dla kilku użytkowników w bloku jest o wiele lepiej.
    Instalacja 300zł abonament 65zł.

Zastanawiam się skoro założą jedno urządzenie
    dostępowe to musi mieć ono jakiś rooter skoro
    korzystać będzie z niego kilku użytkowników.

Jeżeli tak to do mieszkania doprowadzą mi skrętkę
    którą mogę włożyć w huba lub switha i mogę podłączyć
    kilka kompów.
    Czy tak, czy się mylę?

Nie chodzi mi o dzielenie łącza na kilka
    mieszkań bo abonament i tak jest względnie niski.
    Ale np. mogę podłączyć dwa kompy w domu i na obu
    jest net nie zależnie od tego który jest włączony.

Niewiem jeszcze jednej rzeczy czy adresy kompów
    za urządzeniem dostępowym są widoczne na zewnątrz
    czy jest jeden adres wyjściowy :(

Wiem że najłatwiej byłoby się dowiedzieć
    u dostawcy ale oni są na etapie organizacji
    i nie potrafią mi udzielić sensownych odpowiedzi

Podejrzewam że rozwiązania są podobne dlatego
    jak ktoś ma jakieś konkretne info to proszę
    o napisanie swojego postu.

Pod koniec przyszłego miesiąca jeżeli będę miał jakieś
    wieści to też coś napiszę.
  • REKLAMA
  • #2 193230
    BadDog
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    No niepowiem ażeby to było tanio. U mnie w landzietakie cudo od dawna jest używane, niepowiem chodzi toto extra
    ( Qmple zakładają, ale oni mają łącze satelitarne ) i kasują 900 za podłączenie indywidualne i ok 50 pln za takowyż abonament. Za blok lub kilka dmków jednorodzinnych 500 za podłaczenie i 40 abonament (ceny są przybliżone)
  • REKLAMA
  • #3 193255
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    :arrow: And! wszystkie odpowiedzi na Twoje pytanie zależą jedynie od konkretnego dostawcy i treści podpisanej umowy.
  • REKLAMA
  • #4 193285
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Poczytaj sobie dokładnie umowę... 500kb/s (~60kB/s) to na pewno jest ale pomiędzy urządzeniem radiodostępowym a stacją bazową. Strasznie drogo chcą, zwłaszcza za ten abonament (u mnie 49zł/m-c ale są firmy co dają 256kbps na wyłączność za 30zł/m-c). U mnie na osiedlu jest takie radiołącze 1Mbps i podpięte pod to ok 15 osób, czasem śmiga ale zazwyczaj marnie chodzi (zdarzyło mi się jednak pobrać FreeBSD ze średnim transferem 100kB/s tyle, że byłem wtedy sam na łączu).
  • #5 194807
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 783
    Dzieńki za info !
    Chciałem się ogólnie zorientować
    czy to jest opłacalne
    bo narazie dostawca nie potrafi mi nic
    sensownego powiedzieć.

Jest to najtańsza oferta w okolicy :(
    Tpsa i kablówka chcą więcej.
  • #6 194821
    Poziom 36  
    Ocena: 406
    o boshe niezły transfer jak na sieci radiowe , no i pewnie jak zauwarzył przedmuwca to pewnie jest 500 ale miedy odbiorcą a stacją nadawczą
    jak dostaniesz to napapierze ze 500 bedziesz miał internet i ze bedziesz miał wszystkie usługi swiadczone przez internet to to sie opłaca , a jak nic nie gwarantują to nara ja bym nie brał bez gwaracji
  • #7 195344
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    avatar - za takie pieniadze nikt nie da ci gwarancji.

And! - jezeli to jest najtansza oferta w twojej okolicy to bierz, ale zapytaj na ile osob bedzie te 500kb/s , czy bede blokowane programy P2P, czy mozna rozdzielac lacze w mieszkaniu np na 2 kompy (rozdzielisz do sasiadow), czy dostaniesz publiczne IP, itp.
  • #8 195361
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Za tak duże pieniądze to powinno być 500kb/s na łebka, a nie rozdzielane. Ja mam stałkę na radiu 240kb/s i płacę 45PLN/miesiąc. Jeśl panowie dają 500 i jeszcze to rozdzielą na kilka osób to raczej jest to zdzierstwo.
  • REKLAMA
  • #9 195884
    daniko
    Poziom 12  
    Ja mieszkam całkiem niedaleko bo w Kielcach. Ciągnę net radiem 128kb/s indywidulanie, zupełnie bez problemowo, bez żadnych ograniczeń w ilości przesyłanych danych czy w godzinach surfowania. Instalacja kosztowała 600 zł, na miesiąc płacę 52 zł z vat. Jak na taką kasę rewelacja. Więcej na www.octava.pl
  • #10 196209
    kostoch
    Poziom 12  
    And! jak bediesz chcial podlaczyc 2 kompy u siebie w domku to nie wiem czy to tak ci prosto pojdzie, poczytaj pare postow wyzej jest o laczeniu 2 kompow w siec.
    I zalezy jak skonfigurujesz ustawienia i jak provider ustawi swoj serw tzn czy poblokuje adresy MAC jesli beda odblokowane to wtedy mozesz sobie smialo podlaczac dwa komp.

P.S. Ja zaplacilem za zalozenie 300 zl i place 70 zl miesiecznie(w sieci jest okolo 100 osob). Mam transferki dobre:), ale to zalezy skad, lepsze mam z usa niz z polski :) transfery wachaja sie od 20 do 130 kB/s

Pozdrawiam Kostoch :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności instalacji internetu radiowego w Skarżysku-Kamiennej oferującego prędkość 500 kb/s. Użytkownicy wskazują, że prędkość ta jest mierzona między urządzeniem radiodostępowym a stacją bazową i może być dzielona między wielu abonentów, co obniża rzeczywiste transfery. Koszty instalacji indywidualnej są wysokie (ok. 1600 zł) z abonamentem około 130 zł, natomiast dla kilku użytkowników w bloku opłaty są niższe (instalacja 300 zł, abonament 65 zł). Wątpliwości budzi brak gwarancji prędkości i ograniczenia w korzystaniu z usług P2P. Możliwe jest podłączenie kilku komputerów w jednym mieszkaniu poprzez skrętkę i switch, o ile dostawca nie blokuje adresów MAC i pozwala na rozdzielenie łącza. Przykłady z innych miejscowości pokazują różne ceny i prędkości, np. 240 kb/s za 45 zł lub 128 kb/s za 52 zł z instalacją za 600 zł. Wskazano, że oferty różnią się w zależności od dostawcy i warunków umowy, a najtańsza oferta w okolicy może być opłacalna mimo ograniczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA