logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy ustawień korektora graficznego do mowy i śpiewu - gdzie znaleźć?

Kajtek_170 29 Gru 2005 19:00 8827 14
REKLAMA
  • #1 2127501
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Cześć.
    Mam pewien banalny problem. Potrzebuje wydrukowac schematy ustawienia korektora graficznego do mowy i śpiewu.
    Od jakiś paru godzin poszukuje takich plikow i niemoge znaleść.

Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi i potraficie mi pomóc.

Z góry thx

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2127581
    kamil-91
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Witam.
    chodzi chyba o KOREKTOR GRAFICZNY.
    a jezeli chodzi o ustawienia to nie ma takowych gotowych plikow.
    Korektor ustawia sie raczej pod konkretny sprzet no i glos np. spiewaczki.
  • REKLAMA
  • #3 2127654
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    A tak "Korektor graficzny" Poprawiłem :D

Najbardziej potrzebóje schemat mowy. Chcę go dać do szkoły, dla tych "sprzetowców" bo oni nigdy nie umieją tego wyregulować. W ostatecznym razie użyje z "Windows Media Player".

Tam jest cos takiego tylko musial bym to obrobić.

pozdrawiam
  • #4 2127981
    Bartex-Dj_dB
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja całkiem niedawno też potrzebowałem "schematy korektora graficznego" zrobiłem to następująco:
    -użyłem przycisku Print Screen
    -włączyłem Paint'a i wkleiłem
    -wycięte zdjęcie wkleiłem do Worda i wydrukowałem.

Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!

BARTEX
  • #5 2128191
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Właśnie o tym mowie, ale jeszcze poczekam może ktoś mi pomoze.

pozdr
  • Pomocny post
    #6 2128643
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 2128689
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    To wszystko zależy od charakterystyk kolumn.Można było by stosować takie wzory gdyby wszystkie głośniki i kolumny na świecie miału płaściutkie jak stół charakterystyki,np. jesli twoja kolumna ma spadek efektywności dla np. 700hz to właśńie tą częstotliwośc musisz na korektorze podbić.Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 2128878
    Djelvis
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Trzeba brac takze pod uwage pomieszczenie jakie sie naglasnia, gdyz kazde pomieszczenie ma inna akustyke i moze niektore czestotliwosci faworyzowac (wtedy je odnizamy na eq) lub oslabiac (podbijamy na eq). Najlepiej miec ze soba nagrane probki generatora i sprawny sluch :)
  • #9 2130914
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    No więc może trochę szczegółów:

Mixer: behringer ub1204fx - pro
    Kolumny: Robione na zamówienie przez firmę. Nie mają żadnych opisów. Ale z tego co wiem ich moc to 125 do 150 W. Głosniki najprawdopodobniej STX lub podobne cenowo. Dwu drożne.

Sala: Hol szkoły o wymiarach jakieś 25x25x6m. Słaba akustyka.

Wzmacniacz:2 x 125 W, marki nie podam ale jakiś dobry (nowy)
    Mikrofony: Tu sprawa wygląda różnie. Najczęściej bezprzewodowy. Raczej dynamiczne

Rodzaj nagłośnienia: szkolne (Apele, przemówienia, scenki, Śpiew chóru(na mikrofonie pojemnościowym))

Rodzaj EQ: 3 poziomowe dla każdego kanału, na wyjściu brak.

Schemat nie musi byc dokładny, ale najlepiej przybliżony. Oni (sprzętowcy) zawsze ustawiają wszystko na 0, bo myślą że tak jest najlepiej.

Ps. Wykres może byś w formie tabeli:
    X Hz - Y

Gdzie X zastępuje wartość EQ (np. 2,5 MHz),
    a Y zastępuje wartość nastawienia Od -10 do +10 (nie jestem pewien)

Pozdrawiam
  • #10 2131080
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Spróbuj zrozumieć, że wymagasz cudu, a z całą pewnością rzeczy niewykonalnej. To tak, jakbyś zamawiał u krawca garnitur na miarę podając tylko wzrost. Korektor ustawiasz w zależności od bardzo wielu czynników takich jak rodzaj sprzętu, rodzaj pomieszczenia, konkretnych warunków (np. inaczej dla pustego pomieszczenia, a inaczej dla pomieszczenia wypełnionego ludźmi). nie da się tego zrobić zdalnie, a jeżeli już, to musiałaby to być symulacja komputerowa, która wymagałaby podania ogromnej ilości danych, łącznie z rodzajem wykończenia ścian, dokładnymi charakterystykami zestawów głośnikowych, mikrofonów i sprzętu nagłaśniającego.
    Jedynym rozsądnym wyjściem jest ustawienie korektora w konkretnych warunkach - pomieszczenie, sprzęt, publika - czyli w szkole podczas konkretnej sytuacji (akademia, apel itp).
  • REKLAMA
  • #11 2131160
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ja prosze tylko o bszyblizenie. Pżeciez wiadomo ze dla mowy niebedzie wszedzie zro.

Powiedzcie tylko mniejwięcej w jakich położeniach powinien być ten 3 stopniowy EQ.
    Oczywiście mniejwięcej.
  • #12 2131191
    md
    Poziom 41  
    Jeszcze raz: nie da się na odległość, trzeba być na miejscu, słuchać i regulować, cały czas regulować, bo w trakcie imprezy trzeba czasem coś "podbić", a co innego wyciszyć.
    Zadam Ci analogiczne pytanie: napisz mi, jak mam w swoim telewizorze ustawić poziom jasności, kontrastu, nasycenia kolorów i ostrości - ten sam problem, co Twój, tylko odrobinę inny, dla zobrazowania.
  • #13 2131558
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    No dobrze, ale gdzie moge znaleść informacje na ten temat. Niemowie tu o jakims kursie dla akustyków. Najlepiej cos w internecie.

Moze jakis kurs dla akustyków on line

zna ktos jakis link??
  • Pomocny post
    #14 2131593
    md
    Poziom 41  
    Kajtek_170 napisał:
    No dobrze, ale gdzie moge znaleść informacje na ten temat. Niemowie tu o jakims kursie dla akustyków. Najlepiej cos w internecie.

Moze jakis kurs dla akustyków on line

zna ktos jakis link??

Kurs live zamiast on Line : http://www.radio.com.pl/rau/opis.asp?id=20
    Poczytaj sobie choćby nawet program zajęć, by zrozumieć, jak skomplikowane są to zagadnienia
    --------------------------------------------------
    Tutaj też zobacz: http://www.multimedia.edu.pl/teaching/pdim/ co trzeba wiedzieć, żeby bawić się w te klocki
  • #15 2709553
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Trzy punktowy EQ faktycznie najlepiej ustawić na zero.
    Tymi ustalasz tylko brawę, kwestak gustu.
    Jeżeli podczas mowy będzie za bardzo świszczało to góry troszkę przykręcić, albo rozkręcić jak dźwięk będzie ciemny. Jak dużo rozkręcisz góry to będzie się lubiało sprzęgać.
    Środek prawie zawsze (wokal mowa) ustawiam na zero
    Dół lekko pokręcam chyba że dudni a może dudnieć w dużym pomieszczeniu to się dół obcina.

Trzeba słuchać i tyle.

A korektor graficzny służy głównie do eliminacji sprzężeń, i do dopasowania charakterystyki częstotliwościowej dźwięku do pomieszczenia.

jak wyżej pisali koledzy schematów brak. Wszystko robi się na słuch, albo przez pomiary.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematów ustawień korektora graficznego do mowy i śpiewu, które można by wydrukować i wykorzystać jako wzór. Uczestnicy wyjaśniają, że nie istnieją uniwersalne, gotowe schematy ustawień korektora graficznego, ponieważ korektor musi być dostosowany indywidualnie do konkretnego sprzętu, charakterystyki kolumn, akustyki pomieszczenia oraz rodzaju głosu. Korektor graficzny służy głównie do eliminacji sprzężeń i dopasowania charakterystyki częstotliwościowej dźwięku do warunków akustycznych. W praktyce ustawienia EQ (np. 3-pasmowego) dla mowy zwykle mają środek na zero, dół lekko podbity lub obcięty w zależności od dudnienia, a góry regulowane w zależności od jasności dźwięku i sprzężeń. Zaleca się dokonywanie regulacji na miejscu, słuchając i dostosowując na bieżąco. Autor podaje szczegóły sprzętowe: mikser Behringer UB1204FX-PRO, kolumny dwudrożne o mocy 125-150 W (prawdopodobnie STX lub podobne), sala o wymiarach 25x25x6 m z słabą akustyką, wzmacniacz 2x125 W oraz mikrofony dynamiczne i pojemnościowe. Propozycje obejmują także samodzielne tworzenie schematów poprzez pomiary i notowanie ustawień oraz korzystanie z kursów akustycznych online i stacjonarnych. Podkreślono, że ustawienia korektora są procesem dynamicznym i zależnym od wielu czynników, dlatego uniwersalne schematy nie są praktyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA