logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka procesorów AMD Duron na Athlon XP - doświadczenia i wyniki

coal_chember 30 Gru 2005 14:29 34440 141
REKLAMA
  • #121 3883775
    es34raf
    Poziom 1  
    Witam Serdecznie!!
    Jestem osoba która zabardzo nie zna sie na tego typu sprawach i kieruje tu swój problem zeby wypowiedzieli sie doswiadczeni uzytkownicy.

Procesor:http://img292.imageshack.us/my.php?image=procesorkm6.jpg
    Pł główna:http://img292.imageshack.us/my.php?image=pytagwnacf7.jpg
    Chłodzenie-Pentagram Freezone QV-100AlCu
    Widzialem tez filmik gdzie profesjonalnie odblokowany jest mnoznik, ale chcial bym wiedziec czy na moim procesorze da sie odblokowac mnoznik, w biosie go podkrecam z 1.7 i maxymalnie moge go do 1.8 podkrecic pozniej sie resetuje komp. I jaka metoda jest lepsza ołówkiem czy lakierem ?? tak jak to robili na tym filmiku, i jak ołówkiem to obojetnie jakim czy moze jakas twardoscia ołówka?? Pozdrawiam i czekam na odp z góry dziekuje !!
  • REKLAMA
  • #122 3884500
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    I jaka metoda jest lepsza ołówkiem czy lakierem ??
    Żadna - ołówek to w ogóle nie do tej generacji CPU - a dodatkowo to przecież jest procesor na rdzeniu Palomino ! Tego się nie kręci - to jest grzałka nie procesor - już w tej chwili chodzi prawie na max swoich możliwości !. Masz niezłą płytę i pamięci 400-tki, jak sądzę, więc jedyne wyjście to kupić jakiegoś Bartona 2500+ , są od 170 zł na Allegro.
    Pozdrawiam :D
  • #123 3907673
    bartkruk
    Poziom 11  
    Czy do odblokowania semprona 2200+ na płycie a7v8x-x (kt400) wystarczy połączyć dwie ścieżki L5(mobile i sfid 24x) ?? czy dobrze rozumiem??
  • #124 4510994
    jr_ches
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam ,mam Semprona 2200+ na płycie Asrocka ,po zrobieniu z niego mobile Athlona XP mnożnik mogę maksymalnie ustawić na 13x ponieważ dalej albo jest bardzo niestabilny albo wcale się nie włącza. Tak więc moje pytanie czy da rade zrobić coś z tym żebym mógł sobie wyższy mnożnik ustawić ?
  • #125 4514980
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Skoro jest niestabilny to znak, że przy takim vcore nie będzie już wyżej chodził. Więc albo zwiększasz vcore, albo na tym co masz poprzestajesz. A i tak nie rozumiem w jakim celu chcesz wyższy mnożnik zamiast fsb.
  • REKLAMA
  • #126 4515043
    jr_ches
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Mogę się mylić bo na OC to nie bardzo się znam ale czy przypadkiem podkręcając FSB nie podkręcam reszty podzespołów ? Poza tym wydaje mi się że poprzez zmianę mnożnika chyba więcej wyciągnę . Ale mówię ja się za bardzo nie znam .
  • #127 4551090
    sebabol1234
    Uczeń
    Witam mam nadzieje że trafiłem na odpowiedniom strone. Mam AMD semprona 2800+ oczywiście zaplokowany mnoznik, zablachowany tył więc niema mowy o połączeniu ;L1 czy cos takiego.Doradzi mi ktoś jak mogę podkręcić procka. Płyta MSI K8 MMV 1g RAMU GODD RAM 3200 w dwóch kościach, nazwa kodowa procka Palermo Venice-256 seria-DH-E6 200 FSB
    X8 zasilacz o ile pamięntam nazwę to megabajt napewno 350wat. Czy jest jakiś program dzieki kturemu można z Windowsa xp potkrecić.
  • #128 4552002
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    Witam mam nadzieje że trafiłem na odpowiedniom strone
    No ładnie zacząłeś - takie "byki" że aż oczy bolą !. Lepiej popraw to czym prędzej, bo Cię moderatorzy przerobią na kotlet mielony :D - słusznie zresztą, bo w całym poście (tak pobieżnie) to naliczyłem 17 błędów - zgroza !.
    A wracając do tematu - skąd wytrzasnąłeś to "Palermo Venice" ?. Były owszem Semprony Palermo, ale Venice to już nie. A takie 2 w 1 to już zupełne kuriozum ? Podkręcić to nic nie podkręcisz, bo ten Twój "zasilacz" megabajt, to może posłużyć co najwyżej do spalenia komputera, ale nie do podkręcania !
    Pozdrawiam :D
  • #129 4575844
    sebabol1234
    Uczeń
    Może w ortografi najlepszy nie jestem ale to chyba nie jest jakiś portal egzaminowy. A to że mój zasilacz jest nie zamocny to nie powut aby wytykać ludzi z małym portfelem, gdybym miał sporo kasy to bym wogule
    nie pisał i niewołał o pomoc i rade. Więc sie goń berecie zabufany.

Moderowany przez conQeror:

Ranga ucznia za obrażanie innych użytkowników, pisanie bzdur i to do tego z takimi błędami że aż oczy bolą.

• REKLAMA
  • #130 4578212
    VTune
    Poziom 2  
    Witam.Mam sempronka 2400 podkreconego na 2.0GHz. Chciał bym podnieść mu mnoźnik,ale podobno jest zablokowany. czy zamiast kropelki moe urzyć poxipolu i czy potem moge to ołówkiem b2 przemalować?? prosze o pomoc
  • #131 4619238
    coal_chember
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    Jeżeli poxipol nie przewodzi prądu to można, ołówkiem jak najbardziej jednak pamiętaj o tym że pod wpływem temperatury ołówek się wykruszy po ok 2 dniach(tak było w moim przypadku).

P.S. Witam po długiej nieobecności.

Dodano po 38 [minuty]:

sebabol1234 napisał:

P�yta MSI K8 MMV

Posiadasz platform� na s754 a tutaj opisujemy Socket A, ca�kiem co innego.

sebabol1234 napisał:

AMD semprona 2800+ Palermo Venice-256 seria-DH-E6 200

To jest 64-bitowy procesor na j�drze Palermo, programy typu everest podaj� nazw� kodow� Venice-256. Procesory z j�drem Venice by�y na s939.

Co do zasilacza, co� poci�gnie jednak w przypadku awarii moşe zabra� ca�y sprz�t, ale nie musi, pierwszy raz podkr�caj�c Semprona robi�em to na Codegen 300W i jako� przeşy� i d�ugo chodzi�.

Je�li chcesz go podkr�ci� proponuje zwi�ksza� FSB.

Lzep i coal_chember, kłótnie proszę załatwiać przez prywatne wiadomości. [conQeror]

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • REKLAMA
  • #132 4780274
    sebastian8
    Poziom 11  
    witam mam amd semprona ponoc 2800+64 pomożecie mi go rozpoznać po kodzie czy go można podkręcić z tyłu jest -
    sda 2800 AI03BX
    lbbwe 0544bpbw
    K046849K51291.
    mam go na płycie MS-7142 VER:1
    2kości po 512mb good ramy ponoć go nie można podkręcić bo ma zablokowany mnożnik.
  • #133 4781424
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    ponoć go nie można podkręcić bo ma zablokowany mnożnik
    Z mnożnikiem to prawda, data produkcji -> 44 tydzień 2005r.
    Ale zawsze można trochę podkręcić szyną FSB, ustawieniami timingów pamięci - trzeba próbować !
    :D
  • #134 4781469
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #135 5437356
    kubmag
    Poziom 11  
    Witam mam takie pytanko szybkie, przy pomocy drut-moda z procka Sempron 2800+ na sockecie A(462) przestawiłem częstotliwość rdzenia z 166 na 200MHz, napięcie z 1,600 zwiększyłem na 1,675MHz no i żeby komp w ogóle wstał pamięć ustawiłem na 166 a dostęp do niej na 2,5. To wszystko na płycie Gigabyte GA-7VT880. Komp wstaje, temperatura sporo skoczyła bo osiąga nawet 79 stopni...:/ no i oczywiście wywala czasami blue screen:/ Lepsze chłodzenie na pewno zmniejszy temperaturę ( bo jak na razie jest podstawowe chłodzenie;)) ale nie wiem czy zlikwiduje problem blue screen-a... A może to po prostu to zbyt wiele na tego procka??
  • #136 5437709
    eloooos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    trzeba było najpierw podkręcać normalnie w biosie, a nie wymuszać od razu, bo być może on jednak nie daje sobie rady z taką częstotliwością. A tą temperaturą możesz go zabić...
  • #137 5437888
    kubmag
    Poziom 11  
    Tylko że w biosie nie mogę go podkręcić bez szkody, bo kręcę od razu AGP, jest to płyta Gigabyte na której nie ma blokady na AGP:/ Próbowałem zrobić L5 ale nie mam dobrej lutownicy (tak małej), i jak na razie zaprzestałem zabawy z tym mostkiem. Jeżeli L12 nie wypali, czyli lepsze chłodzenie nie pomoże, znowu zajmę się L5. Jak radzicie, zająć się tylko mostkiem L5 czy próbować z dobrym chłodzeniem??
  • #138 5437940
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Chłodzenie to podstawowa sprawa przy takich zabawach.
  • #139 5438151
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 839
    Witam. Nie wiem gdzie opisać mój mały problemik jeśli można to tak nazwać więc napiszę tutaj. Mianowicie zauważyłem że po reinstalce systemu który robił mój kolega zmniejszyło mi sie taktowanie na procesorze. Posiadam Athlona XP 1500 MHz a we właściwościach i w programie PC Wizard pokazuje że mam 1150 MHz i tu pytanie dlaczego tak się stało i jak to odkręcić tzn podnieść do tych 1500. Pamiętam że przed reinstalką było normalnie. Płyta główna to Asus A7V880, pamięć 512 mb (2X256mb) DDR 333. Jeżeli opisałem nie tu gdzie trzeba to przepraszam.
  • #140 5438172
    kubmag
    Poziom 11  
    iron64, to akurat wiem bardzo dobrze, ale chciałem uzyskać odpowiedz na pytanie czy przy modzie L12 chłodzenie załatwi sprawę wysypywania się kompa czy nie... Pytanie to kieruję zwłaszcza do osób które robiły coś takiego na tym procesorze. Jeżeli nie pomoże to odblokowanie mnożnika też mi nie wiele da, bo na 2400MHz go nie wykręcę. Zabawa traci sens bo kręcić go o 200 i kupować chłodzenie za 150zł mija się z celem, kasę lepiej zainwestować w nowego procka 3000MHz w wersji BOX
  • #141 5684173
    bluskype
    Poziom 2  
    Witam posiadam athlona XP 3000+barton na fsb166x13 ,a chce go przerobić na athlona 3200+ fsb200x11 tylko ze mam zablokowany mnożnik.Proszę podajcie jakiegoś linka lub wklejcie zdjęcie co z czym połączyć na procesorze aby odblokować mnożnik z góry dziękuje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbek procesorów AMD Duron na Athlon XP, głównie poprzez łączenie mostków (L1, L5) za pomocą lakieru przewodzącego, kleju lub ołówka w celu odblokowania mnożnika i zwiększenia wydajności. Użytkownicy opisują różne metody modyfikacji, takie jak drut-mod, mobil-mod (przeróbka na wersję mobilną), oraz problemy z kompatybilnością na płytach głównych opartych na chipsetach nForce2 i VIA KT400/KT600. Wskazano, że odblokowanie mnożnika jest możliwe głównie w starszych modelach Duron i Sempron do określonego tygodnia produkcji (przed 39 tygodniem 2003), natomiast nowsze procesory mają mnożnik zablokowany na stałe. Dyskutowano o ryzyku uszkodzenia procesora przy nieprawidłowym wykonaniu modyfikacji, konieczności pomiaru rezystancji omomierzem po modzie oraz o sposobach zmiany napięcia zasilania (Vcore) i mnożnika z poziomu BIOS-u lub systemu operacyjnego (np. program CrystalCPUID, RightMark CPU Utility). Użytkownicy wymieniają doświadczenia z różnymi płytami głównymi (Abit NF7, Epox 8RDA, Gigabyte GA-7N400L, Asus A7V8X-X, Asrock K7VT4A+, MSI K8NGM2) oraz zasilaczami (Fortron, Modecom, Megabajt). Podkreślono, że przeróbki na Athlon XP Mobile umożliwiają dynamiczną zmianę mnożnika i napięcia, ale działają głównie na chipsetach VIA, a na nForce2 często występują problemy z odblokowaniem mnożnika i stabilnością. Wskazano również, że niektóre procesory mają fabrycznie połączone ścieżki, co utrudnia lub uniemożliwia modyfikacje. Poruszono także temat odczytywania daty produkcji procesora z oznaczeń i jej wpływu na możliwość odblokowania mnożnika. W dyskusji pojawiły się także pytania o automatyczną regulację wydajności procesora po przeróbce na wersję mobilną oraz o stabilność i chłodzenie przy podkręcaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA