logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka procesorów AMD Duron na Athlon XP - doświadczenia i wyniki

coal_chember 30 Gru 2005 14:29 34434 141
REKLAMA
  • #31 2191241
    coal_chember
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    Z Windy jest to denerwujące ( bynajmniej mnie). Dlatego mój sempron działa na orginalnych zegarach.

Co do taśmy obojętne jakiej użyjesz.Wybór należy do ciebie.

Osłona z taśmy nie jest potrzebna przy malowaniu lakierem.
  • REKLAMA
  • #32 2192918
    foraq
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    a na jakim mnożniku system domyślnie startuje?? 9x?? A na jakim napięciu chodził ci Sempron stabilnie po modzie?? (chodzi mi o możliwie niskie napięcie;)). Czyli po zalakierowania nie trzeba naklejac tasmy, tak jak na filmie?? A może lepiej nakleic, żeby gdzies nie uszkodzić tego połączenia??
  • #33 2193155
    blokers
    Poziom 13  
    startuje na standarwodym mnozniku i na stadardowym napieciu i jezeli nie bedziesz zmienial mnoznika to nie trzeba zmieniac napiecia. co do tasmy klejacej to nie trzeba jej naklejac na lakier. nie ma potrzeby.
  • #34 2193295
    foraq
    Poziom 17  
    ok. ale jak ustawie mnożnik tak na 14 to jakie bede musiał dać napięcie żeby procek działał stabilnie?? Oczywiście im mniejsze tym lepiej... Wiecie jakie byłoby dobre???
  • REKLAMA
  • #35 2193451
    swierzak_
    Poziom 20  
    @coal_chember
    Dzieki za przynajmniej częsciowe odpowiedzi :)

A wracając do L1 moda. To byłoby dobre rozwiązanie, gdyby jeszcze moja płyta miała regulacje mnoznika. A tak poza tym myślałem nad L5 modem z tego względu, bo chciałem miec miec C&Q, czyli np podczas przegladania netu czy w nocy 1200MHz@ 1,2V i a dopiero np w grach właczać maxymalne ustawienia. Jakby chociaż to napięcie mogłbym zmienić na nforsie... to byłbym troche zadowolony.

I jeszcze zapytam sie o modowanie ołówkiem (bo może sie zdecyduje). Czy jakbym przed mazaniem ołówkiem dał kleju to czy też to jest niebezpieczne dla proca?? I jak już to jaki klej... kropelka się nada??

@foraq
    Nikt ci nie powie ile V będzie potrzebował proc dla danego taktowania. Jeden zrobi przypuścmy 2,2ghz na default vcore a inny już np przy 2ghz będzie potrzebował więcej.
  • #36 2193810
    coal_chember
    Z godzę się co do napięcia. Ja przy taktowaniu 2333MHz (Sempron 2200+) dałem coś ok 2V ale to w celu testowania, możliwe że przy mniejszym by chodził. Ale jaki overclocker patrzy na to(tylko że zasilacz mi się skończył :) i nie dałem rady większego mnożnik na nim wyciągnąć).

Tak jak dasz klej to się.... zabezpieczysz, możemy ten sposób porównać do lakieru tylko że ołówek łatwo możesz zmazać co da tobie pewność żę:
    1. Nie skopiesz go
    2. Łatwo przywrócisz do normalnych ustawień

Ja na swoim sempku robiłem opcje 1 bez kleju tylko ołówek, jednak wadą tego jest wykruszanie się grafitu i po ok 3 dniach z M zrobił mi się normalny procek.
  • #37 2193860
    foraq
    Poziom 17  
    no właśnie, tylko że ołówek wykruszając się może zrobić jakieś zwarcie... Ale przecież z przeróbką Sempka na Athlona Mobile nie ma ryzyka, bo to pewna przeróbka. Chyba że się coś nieostrożnie zrobi i połączy się jakieś ścieżki... No bo chyba nie ma takiej opcji, że zrobię wszystko tak jak trzeba, nie zrobie zadnego zwarcia, połącze odpowiednie ścieżki a komp nie wstanie??? Bo to przecież tylko mnożnik, a nie chociażby zablokowany cache... Mam racje??

Dodano po 7 [minuty]:

a co jest lepsze?? Modowanie samym lakierem/ołówkiem czy danie najpierw kleju i dopiero??
  • #38 2194501
    blokers
    Poziom 13  
    nie masz pewnosci czy po modowaniu olowkiem nie skopiesz proca. moze zdarzyc sie tak ze laser za bardzo przepalil mostki(az do masy chyba) i zrobi zwarcie i zjarasz procka. klej zabezpiecza przed tym, ale jak juz robisz z klejem to lepiej zrobic lakierem. olowek w sumie jest dobrym rozwiazaniem jak masz jeszcze procka na gwarancji i w razie jak by sie cos dzialo to mozesz zetrzec olowek i zgrywac gupiego ze nie wiesz o co chodzi :D
  • #39 2197307
    foraq
    Poziom 17  
    no fakt:) a powiedzcie mi, co mam zmierzyć omomierzem po modowaniu?? wiem ze po pomiarze (niestety nie wiem których ścierzek:() bede wiedział czy nie zrobiłem jakiegoś zwarcia... wiecie jak mógłbym to sprawdzic?? coś podobnego było na tym filmie szkoleniowym, tylko ze na Athlonie...
  • #40 2216247
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Mam takie pytanie,jezeli przerobie procesor AMD na mobilny,to czy sa jakies programy do automatycznej zmiany wydajnosci procesora ,w zaleznosci od obciazenia? ? ? Czy moze jakies inne wersje BIOS-u? ? ?Czy tez moze to sie bedzie automatycznie odbywac bez zadnych programow itd. Pytam bo nic na ten temat nie znalazlem i nie wiem czy ta przerobka sie "oplaca" ,jezeli bede musial i tak w BIOS-ie recznie zmieniac.
    Psiadam:
    Plyta główna--- ABIT NF7-S
    PROCESOR
    Model ------------------------------ Athlon XP-MP 2500+
    Częstotliwość taktowania ----1867MHz
    Typ Rdzenia---------------------- Barton FSB (magistrala) - 266MHz

Pozdrawiam.
  • #41 2216958
    foraq
    Poziom 17  
    ale z tego co widze to ty juz masz wersje mobilną... Napisales Athlon XP-MP 2500+... W takim razie co chcesz przerabiac?? Jakieś programy są do tego, chyba nawet RightMark CPU Utility, albo coś podobnego:)

Dodano po 1 [minuty]:

a jezeli chodzi o przeróbki, to jeżeli masz zwyklego bartona 2500+ (nie mobile) to możesz mu tylko odblokować mnożnik, żeby zmieniać z biosa, bo na mobile można przerobić tylko Semprony...
  • #42 2217142
    swierzak_
    Poziom 20  
    Na mobile mozna przerobic również Athlony XP.

A quatrit nie ma mobile, tylko MP (tzn wersja serwerowa).
  • #43 2218070
    coal_chember
    Tak to prawda.
    Athlona tak samo możemy przerobić na mobila, procedura taka sama ja przy sempronie.

Moje przeoczenie tego.
    Jak tylko znajdę dłuższą wolną chwile to dopisze to, jak i również opisze resztę L modów.

Przy przeróbkach jest jedno ale chodzi o płyty oparte na NF. Jak się okazuje na jednych NF L mody działają bez problemu a na innych niestety nie(głównie chodzi o mobile i mnożnik).
    Dlaczego tego sam nie wiem ale taka jest rzeczywistość.

Do postu poniżej.

Uruchom CrystalCPU, i tam sprawdź bios u mnie nadal widział proca jako Semprona 2200+ jednak program jako mobila, dzięki czemu uaktywaniła się dodatkowa opcja do zmiany mnożnika.
  • #44 2218236
    foraq
    Poziom 17  
    zrobiłem dzisiaj moda, niestety z nieznanych mi przyczyn mod nie zadzialal - dalej mam zablokowany mnożnik i wykrywa proca jako Sempa 2200+:( Połączyłem obydwie scieżki na L5 więc ok. Może jednak nie zrobiłem tego az tak dokladnie (?) i dlatego nie działa?? Mam KT400 wiec niby OK... Za jakiś czas jeszcze poprawie te połączenia, może wtedy bedzie OK...
  • #45 2218505
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.

Sorki ale caly czs myslalem(nie wiem dlaczego), ze mam werje ATHLON XP-MP,a program RightMark CPU Utility wyswietla AMD Athlon(TM) XP.
    Dodam jeszcze ze w BIOS-ie mnoznik moge zmienac od 5 do 22 co 0,5 .
    W programie RightMark CPU Utility w zakladce "Advanced CPU Settings" dolna czesc tabeli jest nieaktywna.
    Sorry za upierdliwosc,ale w powyrzszych wypowiedziach nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi co mialoby "sterowac" tym przetaktowywaniem.
    Byc moze zle mysle ale w wersjach mobilnych w zaleznosci od obciazenia powinno sie zmieniac automatycznie jak nie FSB to mnoznik a tym samym napiecie Vcore a co za tym idzie temperatura (u mnie przy aktualnych ustawienaiach 200MHzx7 jest ok40*C).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #46 2218619
    swierzak_
    Poziom 20  
    @foraq
    A jak w koncu robiłes? Ołówkiem czy lakierem??

@qutrit
    Ty nie masz wersji mobile, więc nie możesz zmieniac sobie napiecia i mnoznika spod windy.
  • #47 2219594
    foraq
    Poziom 17  
    robiłem lakierem... oczywiście najpierw dałem klej, potem lakier (Electon).
  • #48 2221111
    swierzak_
    Poziom 20  
    Pytanie mam: :)

Czy którys z modów pozwala na nforsie zmieniać vcore w windzie???
    Bo niestety w biosie ta regulacja jest bardzo okrojona i w dodatku procentowa :evil:
    Interesuje mnie zmiana zarówno w doł jak i w góre (a przynajmniej jedno z wymienionych)
  • #49 2221451
    frondziak
    Poziom 11  
    witam

mam pytanie apropo mnożnika i oznaczeń na procku AMD, wiem jak odczytwać te informacje, konkretnie chodzi mi o rok i tydzień wyprodukowania, słyszałem opinie, że procki wyprodukowane do 39 tygodnia mają odblokowany mnożnik, czy to prawda? czy rok produkcji jest też ważny? innymi słowy czy zarówno procek wyprodukowany np. w 31 tygodniu roku 2003 i 2004 mają odblokowany mnoznik?

pozdro
  • #50 2226953
    swierzak_
    Poziom 20  
    Czy nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie....
    Cytat:
    Czy którys z modów pozwala na nforsie zmieniać vcore w windzie???
    Bo niestety w biosie ta regulacja jest bardzo okrojona i w dodatku procentowa Evil or Very Mad
    Interesuje mnie zmiana zarówno w doł jak i w góre (a przynajmniej jedno z wymienionych)
    ???
  • #51 2237322
    rewia
    Poziom 1  
    Witam,czytałem o podkręcaniu dla początkujących i przerabianiu Durona applebred na Athlona mam pytanie które mostki dokładnie mam połączyć?I czy da radę gdy pomiędzy nimi jest przecięcie zrobione laserem?Proszę o odpowiedź jak ktoś może niech odpisze na pocztę- rewia1(_at_)op.pl

[mod="coal_chember]Proszę czytać dokładnie temat i nie zakładać nowego kiedy link do tematu gdzie prowadzi się dyskusję jest podany.Wszystko jest opisane wystarczy tylko chęć zrozumienia.[/mod]
  • REKLAMA
  • #53 2249732
    droidboo
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam semprona 2200+ i płytę główną EPOX 8RDA3i na NF2 Ultra 400. Mój procek jest oczywiście zablokowany. Mnożnik mogę podnosić w biosie i nic się nie dzieje. FSB jak zwiększę na 200MHz, to procek zmienia zegar na 900MHz i wypala mi komunikat overclock failed. Nie wiem tylko, czy napięcie mógłbym przestawiać, bo nie próbowałem. Czy jest jakaś możliwość podkręcenia tego procka na mojej płycie? Może być jakiś mod, albo co. W tym temacie nie znalazem jednoznacznej odpowiedzi. Proszę o pomoc.
  • #54 2250331
    foraq
    Poziom 17  
    Oczywiście że na tej płycie możesz podkręcić:) I to nie mało;) Wkoncu to nForce... U ciebie w płycie głównej poikazuje efektywne taktowanie FSB czyli zamiast 200MHz powinienes wybrac 400MHz... Sempron 2200+ ma standardowo mnożnik 9x więc (fabrycznie jest 9x 166 FSB [na twojej płycie głównej w biosie pownno pisać 333, a mnożik pewnie o połewę mniejszy czyli 4,5x] co daje 1,5 GHZ, a spokojnie pójdzie na 9 x 200 [ustaw sobie FSB na 400] na standardowym napięciu co da 1,8GHz... Chociaż mi się wydaje że FSB 450 MHz powinieneś osiągnąc na tej płycie i procku bez problemów:) Nie musisz więc robić żadnego moda, no chyba że chciałbyś podkręcać mnożnikiem...
  • #55 2250529
    droidboo
    Poziom 11  
    problem w tym, że jak chcę zwiększyć fsb z 333MHz/166Mhz na 400Mhz/200Mhz to procek się przestawia na 900MHz i pojawia się komunikat ovelclocking fail.
  • #56 2250642
    foraq
    Poziom 17  
    problem w tym ze ty przestawiasz fsb na 200MHz, nie na 400... 4,5x 200 = 900MHz... W tym rzecz:) Nie ustawiaj FSB na 200MHz tylko ustaw je na 400. Z tym musisz sobie poradzic:)
  • #57 2250770
    swierzak_
    Poziom 20  
    Sory, ale nie rób z droidboo debila. Jego wypowiedz na to nie wskazuje... tak mi sie przynajmniej wydaje :P

W biosach zazwyczaj jest właśnie wartość FSB rzeczywista (NIE efektywna), czyli przykładowo 133, 166, 200....

@droidboo
    Spróbuj zwiekszac stopnio FSB az dojdziesz to maxymalnej. Ale to i tak najpewniej wina płyty. Bo ten proc bez problemu powinien latac na FSB200, bo bedzie miał zaledwie 1.8Ghz.
    Mozesz jeszcze zrobić drutmoda na FSB200. Podobno (własnie na epoxach) pomaga to w osiąganiu FSB.
  • #58 2251513
    droidboo
    Poziom 11  
    Zrobiłem teścik i... podniosłem napięcie na procku z 1.6 na 1.7, podniosłem też na pamięciach na 2.9, żeby wykluczyć też to. Mnożnik mogę sobie zwiększać i nie daje zupełnie nic. Fsb zwiększałem aż do 196 MHz, dalej wypalał się komunikat overclock fail. Bios wykrywał go jako 2200+ nadal, choć miał częstotliwość ponad 1700 i everest go widział jako sempka 2500+ ale on podobno różne rzeczy wykrywa:D... wracając do procka to jest to anomalia i nie wiem, czy mam winić płytę, czy procka czy to i to... a co do tego drut moda to ma być ten z programu AMD overclockers?

a co sądzicie o tym? żeby odblokować mojego procka, to muszę tak połączyć? czy ustawić tak jak chcę w tym programie i wtedy łączyć? na tem obrazku jest dokładnie mój proc

???
  • #59 2252053
    swierzak_
    Poziom 20  
    W sempronie nie da sie zupełnie odblokować mnoznika. Mozna jedynie przerobić go na mobila i wtedy bedzie mozna zmienić mnoznika spod windy. Jednak u ciebie to nie zadziała, bo masz mobo na nforsie.

Co do twojego problemu to nie jest wina procka (na 99%). Winił bym raczej płyte.

Zrób po prostu tak:
    Załączniki:
    • Przeróbka procesorów AMD Duron na Athlon XP - doświadczenia i wyniki plik.jpg (56.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #60 2346699
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam. Mam SEMPRONA 2300+

Czytam wszystkie odpowiedzi i mam kilka pytań :

1. Oryginalnie mostki są pokyte lakierem. Czy lakier na procesor jest nakładany przed czy po przecinaniu mostków ??

Jeśli jest nakładany po przecinaniu to czy on moze zabezpieczyć przed zwarciem z masą przy robieniu mnoda ołówkiem ??

2. Jeśli zrobie moda i chce sprawdzić miernikiem czy nie ma zwarcia do masy to w których punktach mam sprawdzać ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbek procesorów AMD Duron na Athlon XP, głównie poprzez łączenie mostków (L1, L5) za pomocą lakieru przewodzącego, kleju lub ołówka w celu odblokowania mnożnika i zwiększenia wydajności. Użytkownicy opisują różne metody modyfikacji, takie jak drut-mod, mobil-mod (przeróbka na wersję mobilną), oraz problemy z kompatybilnością na płytach głównych opartych na chipsetach nForce2 i VIA KT400/KT600. Wskazano, że odblokowanie mnożnika jest możliwe głównie w starszych modelach Duron i Sempron do określonego tygodnia produkcji (przed 39 tygodniem 2003), natomiast nowsze procesory mają mnożnik zablokowany na stałe. Dyskutowano o ryzyku uszkodzenia procesora przy nieprawidłowym wykonaniu modyfikacji, konieczności pomiaru rezystancji omomierzem po modzie oraz o sposobach zmiany napięcia zasilania (Vcore) i mnożnika z poziomu BIOS-u lub systemu operacyjnego (np. program CrystalCPUID, RightMark CPU Utility). Użytkownicy wymieniają doświadczenia z różnymi płytami głównymi (Abit NF7, Epox 8RDA, Gigabyte GA-7N400L, Asus A7V8X-X, Asrock K7VT4A+, MSI K8NGM2) oraz zasilaczami (Fortron, Modecom, Megabajt). Podkreślono, że przeróbki na Athlon XP Mobile umożliwiają dynamiczną zmianę mnożnika i napięcia, ale działają głównie na chipsetach VIA, a na nForce2 często występują problemy z odblokowaniem mnożnika i stabilnością. Wskazano również, że niektóre procesory mają fabrycznie połączone ścieżki, co utrudnia lub uniemożliwia modyfikacje. Poruszono także temat odczytywania daty produkcji procesora z oznaczeń i jej wpływu na możliwość odblokowania mnożnika. W dyskusji pojawiły się także pytania o automatyczną regulację wydajności procesora po przeróbce na wersję mobilną oraz o stabilność i chłodzenie przy podkręcaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA