logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji elektrycznej w bloku PRL - podłączenie różnicówki

reiden 04 Sty 2006 12:31 39689 29
  • #1 2145199
    reiden
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam pytanie dotyczące modernizacji domowej instalacji elektrycznej w PRLowskim bloku ;)
    Instalacja jest standardowa, 2 żyłowa na aluminium. Chciałbym zmodernizować ją w taki sposób, aby kuchnia i łazienka zabezpieczone były różnicówką (reszta mieszkania zabezpieczona byłaby wyłącznikami nadmiarowymi). W kuchni i łazience wymienione są kable na miedziane, 3 żyłowe. Zastanawiam się teraz jak podłączyć różnicówkę. Kabel zaislający do mieszkania jest oczywscie 2 żyłowy. Czy mógłby mi ktoś z tym pomóc? Prosiłbym o jakiś instruktaż łącznie z rozpisaniem na kolorki kabla. W tej dziedzinie jestem laikiem (nie licząc skończonego technikum elektrycznego 10 lat temu ;) i mglistego pojęcia na temat wyłączników różnicowo-prądowych).
  • #2 2145296
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    witam

przed licznikiem w instalacji 2 zyłowej posiadasz przewody PEN(dwa w jednym, Pe- uziemienie(zółtozielony) , N mase(niebieski) ) do przewodu PEN dołączasz nowy miedziany przewód PE (zółtozielony) oraz N(niebieski) i w jego obwód szeregowo wpinasz róznicówke (faza tez puszczasz przez róznicówke)., aha nie zapomnij za róznicówką dać bezpieczników nadmiarowo prądowych
  • #3 2145349
    reiden
    Poziom 2  
    Jeszcze jedno pytanie. Podobno są w sprzedaży różnicówki wraz z bezpiecznikiem nadmiarowo-prądowym. Może ktoś coś polecić? Po czym można rozpoznać jaką ma się różnicówkę?
  • #4 2145374
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    są takie w sprzedazy ale jednoczesnie cena jest większa , ja mysle lepiej miec oddzielne moduły np. jak jeden typ zabezpieczenia sie uszkodzi nie trzeba bedzie wymieniac całego modułu, mozesz regulowac prąd bezpiecznikiem nadmiarowo prądowym . hmm dobrze mysle na ten temat ?!?!
    co do rozpoznania typu to nie umiem powiedziec
  • #5 2146657
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2147931
    reiden
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc :)
  • #8 2295391
    Marek Rozenblut
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam. Ostatnio wymieniałem taką instalację u klienta w przysłowiowym PRL-m bloku. Jeżeli mogę coś jeszcze podpowiedzieć, oprócz różnicówki, to warto wymienić przewód od licznika który znajduje się na klatce schodowej do zabezpieczeń topikowych w mieszkaniu. Przekrój przewodu: YDY 3x4. Dlaczego? Bowiem przy zmianie instalacji WLZ na klatce nikt nie będzie Panu "grzebał" w zrobionej już instalacji w mieszkaniu. Po drugie, rozdział przewodu N na PE i N można dokonać w złączu pomiarowo-kontrolnym TL B. Wszystko można samemu zrobić, prócz podłączania do TL. Dodatkowy koszt wraz z robocizną nie powinien przekroczyć 120 zł. Pozdrawiam.
  • #9 2295568
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Pod TL też można wymienić po uzyskaniu zgody na rozplombowanie od Posterunku Energetycznego pod który podlega się i ponowne zgłoszenie do oplombowania za opłatą.
  • #10 2301244
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam. Jesli zamierzasz wymienic cala skrzynke bezpiecznikowa na nowego typu z wylacznikami instalacyjnymi zamiast bezpiecznikow topikowych mozesz rozwazyc kupienie skrzynki z dzielonym obciazeniem (split-load), w krotej czesc obwodow polaczona jest z wylacznikiem izolacyjnym bezposrednio, a czesc przez wyl roznicowo-pradowy (RCD) bedacy juz na wyposazeniu skrzynki. Zaleta jest taka, ze masz wszystko w jednym miejscu, a wiec estetyka lepsza, a do tego mozesz sobie zadecydowac, ktore obwody chcesz chronic wylacznikiem roznicowo-pradowym. Pozdrawiam.
  • #11 2318433
    krzysiek_pap
    Poziom 11  
    Witam wszystkich na forum
    Szanowni koledzy a czy przypadkiem pukt rozdziłu N i PE nie powinien byc dodatkowo uziemiony?
    Jeśli tak, to w jaki sposób, jeśli lokal znajduje się np. na trzeciej kondygnacji? Sami przyznacie że kłopot niemały.
    Moje zdanie jest takie uziemienie punktu rozdziału jest obowiążkowe jesli to jest sieć TN-S.

Krzysztof
  • #12 2323119
    marsok
    Poziom 2  
    A można pociągnąć uziemienia z rur CO
  • #13 2324300
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    marsok napisał:
    A można pociągnąć uziemienia z rur CO

zaraz cie zlinczuja elektrycy!!

Nie wolno tego robic,ale nalezy objac polaczeniami wyrownawczymi te instalacje, wtedy przy braku prawdziwego uziemnienia to one uziemniaja, no ale tak nie powinno byc!
  • #14 2324904
    krzysiek_pap
    Poziom 11  
    Witam
    No i koledzy zaczynaja tworzyć układ N+"rura"
    Niedposzczalne takie rozwiązanie.
    Co bedzie gdzy np zostanie wymieniony kawałek rury na rurę z materiału nieprzewodzącego.

Krzysztof
  • #15 2324978
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam!
    Jesli chodzi o rozdzial PEN na PE i N, to nie wiem jakie sa dokladnie przepisy w Polsce, ale nie wydaje mi sie aby w instalacji w bloku na odejsciu do mieszkania byl obowiazek dodatkowego uziamienia punktu rozdzialu. Mialem kiedys okazje pracowac jako elektryk w Anglii i tam TNC (zwane tam PME) wchodzi do budynku (dom jednorodzinny) jako kabel koncentryczny, a nastepnie w specjalnym bloku rozdzielany jest PEN na PE i N a faza idzie jeszcze do innego punktu, a potem to juz jest standardowa instalacja z wyl. roznicowo-pradowymi, jesli sa potrzebne. Poza tym wiele urzadzen dzisiaj stosowanych wrecz wymaga uziemienia ochronnego i tworcy przepisow musza sie liczyc z tym, ze w wielu przypadkach nie ma mozliwosci doprowadzenia dodatkowego uziemienia do punktu rozdzialu. Natomiast ten wymog dotyczy z pewnoscia sieci rozdzielczych. Pozdrawiam.
  • #16 2337721
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam!
    punkt rozdzialu PEN na PE i N musi byc uziemiony bez wzgledu na to czy rozdzial jest w zlaczy czy juz w rodzielnicy mieszkania!
    Pozdrawiam
  • #17 2340891
    marsok
    Poziom 2  
    Moment czegoś nie łapią.
    Do domku mam doprowadzone 4 przewody 3 fazy i 0.
    To skąd mam mieć PE
  • #18 2341178
    DetiXX
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Cytat:
    Moment czegoś nie łapią.
    Do domku mam doprowadzone 4 przewody 3 fazy i 0.
    To skąd mam mieć PE

To "0" to PEN .. po prostu dodajesz przewód PE łącząc go z PEN (rozdział).
  • #19 2341402
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    nalezaloby jeszcze dodac ze podzial wykonujesz w zlaczu. Jesli niema takiej mozliwosci mozna zastosowac polaczenie prowizoryczne w rozdzielnicy! punkt rozdzialu musisz uziemic!!!
    Pozdrawiam
  • #20 2644526
    Gigantt
    Poziom 11  
    Wykorzystując istniejący temat, chciałbym się zapytać o rozdział PEN w złączu ZK-3, dotarłem do rysunku ale jest on bardzo nieczytelny, czy mógłbym kogośprosić o uzupełnienie rysunku z opisaniem konkretnych przewodów?

http://nsm.pl/~pawelw/rozdzia%b3.bmp

pozdrawiam
  • #22 2646680
    rysikgo
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jest to złącze kablowe typy zk3a.
    Skrajne podstawy bezpiecznikowe stanowią elementy sieci rozdzielczej
    ZE. Łączą się kablami z sąsiednimi złączami.
    Środkowe podstawy zasilają WLZ budynku.
    poniżej podstaw jest szyna PEN ,która jest uziemiona.
    Na niej dokonujesz podziału PEN na PE+N.
    Od złącza do zabezpieczenia przedlicznikowego prowadzisz już przewód
    5-żyłowy.
  • #24 2648335
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Przedstawiam poniżej rysunek jak powinien wyglądać podział PEN na PE i N.
    Myślę że w dość czytelny.
    Załączniki:
    • Modernizacja instalacji elektrycznej w bloku PRL - podłączenie różnicówki Rozdział PEN na PE i N.jpg (17.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 2648923
    Gigantt
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc, próbuje ten przykład przenieść na złącze ZK-3a, nie wiem jednak czy robie to dobrze:

• #26 2648950
    tyton
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam.
    Gigantt napisał:
    Dzięki za pomoc, próbuje ten przykład przenieść na złącze ZK-3a, nie wiem jednak czy robie to dobrze:

Jeżeli kolega nie jest pewny, to radziłbym zlecić wykonanie tego zadania uprawnionemu elektrykowi który od razu wykona pomiary.
    Tu chodzi o bezpieczeństwo.
    Pozdrawiam.
  • #27 2649084
    Gigantt
    Poziom 11  
    Broń Boże prosze mnie nie posądzać o takie rzeczy, problem jest natury dydaktycznej, nie jest to projekt wykonawczy. Nigdzie nie moge znaleźć dokładnego przykładu, a już wogóle jezeli chodzi o ZK-3, dlatego dochodze do prawdy w ten sposób, bo dojść musze, dlatego pytam się i liczę, żę jest na tym forum osoba, która może z pełną odpowiedzialnością powiedzieć: tak jest dobrze, albo tak jest źle.

Pozdrawiam
  • #28 2650130
    rysikgo
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    W zaszdzie patrząc na schematy kolegi,można przyjąć ,że oba schematy
    są poprawne.Jednak,każdy mówi o innym sposobie prowadzenia przewodu
    PE.Schemat z godz. 14.13 pokazuje,że przewód PE jest prowadzony razem
    z pzewodami fazowymi i przewodem neutralnym.Na odejściu od bezpieczników powinien być oznaczony jako WLZ 5-żyłowy.Teraz oznaczenie typu przewodów np. 5*10ydy powiedziałoby,że WLZ poprowadzony jest przewodem 5-żyłowym.Natomiast np. 5*1*10dy,WLZ
    poprowadzony jest 5 odzielnymi przewodami 1-żyłowymi.
    Schemat z godz.16.43 mówi WLZ prowadzony jest przewodem 4-żyłowym.Przewód PE jest osobnym przewodem ,sugeruje,także inną
    trasę prowadzenia tego przewodu.Na obu schematach niepotrzeba zaznaczać połączenia kabli na skrajnych bezpiecznikach z szyną PEN,
    wystarczy zaznaczyć ,że jest to szyna PEN i zaznaczyć ,że do WLZ
    odchodzi PE+N
  • #30 4328267
    TADEK147
    Poziom 2  
    dzięki za schemat. Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

Witam wszystkich, potrzebuję schematu do podłączenia instalacji elektrycznej od WZ z ulicy na 2 piętro mieszkania. Kto pomoże. Bardzo pilne

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji instalacji elektrycznej w bloku z czasów PRL, gdzie istnieje instalacja 2-żyłowa na aluminium, a użytkownik chce zabezpieczyć kuchnię i łazienkę wyłącznikiem różnicowoprądowym (RCD), przy jednoczesnym zachowaniu wyłączników nadmiarowo-prądowych w pozostałej części mieszkania. W kuchni i łazience wymieniono kable na miedziane, 3-żyłowe. Kluczowym zagadnieniem jest podłączenie różnicówki przy zasilaniu 2-żyłowym (faza i przewód PEN). Zaleca się rozdzielenie przewodu PEN na PE (uziemienie, żółtozielony) i N (neutralny, niebieski) w złączu pomiarowo-kontrolnym (np. ZK-3), które jest uziemione, a następnie prowadzenie przewodu 5-żyłowego (L, N, PE) do rozdzielnicy mieszkania. Przez różnicówkę należy przepuścić przewód fazowy i neutralny. Za różnicówką montuje się wyłączniki nadmiarowo-prądowe. Dyskutowano o konieczności uziemienia punktu rozdziału PEN na PE i N, co jest obowiązkowe w sieci TN-S, choć w blokach wielorodzinnych może być utrudnione. Nie zaleca się uziemiania przez instalacje CO, lecz stosowanie połączeń wyrównawczych. Poruszono temat skrzynek z podziałem obciążenia (split-load) umożliwiających selektywne zabezpieczenie obwodów różnicówkami. Wskazano na możliwość zakupu różnicówek zintegrowanych z wyłącznikami nadmiarowymi, choć osobne moduły są bardziej praktyczne. Podano przykłady modeli i typów różnicówek: Fael P302 (sam RCD), P312 (RCD + wyłącznik nadmiarowy), Moeller CFI6, FI, PFIM, PFNM (RCD), CKN6 (kompletne zabezpieczenie). Podkreślono, że modernizacja powinna być wykonana przez uprawnionego elektryka, zwłaszcza przy podłączaniu do złącza i wykonywaniu pomiarów. Dołączono linki do schematów rozdziału PEN oraz przykłady rysunków technicznych złączy kablowych ZK-3 i ich opisów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA