logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh FT 3713 "dodaj toner" mimo, że toner jest?

defol 05 Sty 2006 15:13 4976 39
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Ricoh FT 3713 pokazuje komunikat „dodaj toner”, mimo że toner jest prawie pełny, i jak to naprawić?

To zwykle nie oznacza realnego braku tonera, tylko problem z dozowaniem, czujnikiem albo elektroniką, a w tej konkretnej maszynie ostatecznie winny okazał się przerwany mały rezystor na płycie głównej — po jego wymianie kopiarka wróciła do pracy [#2149482] [#2476043] [#2499146] [#2501843] Jeśli komunikat jest fałszywy, można w trybie serwisowym użyć symulacji 96 (Toner End Force Cancel), ale ona tylko kasuje stan „Toner End” i nie dosypuje tonera [#2149346] [#2149482] Warto też sprawdzić, czy napęd tonera kręci, czy butla jest dobrze osadzona, oraz stan developera, bębna i czujnika pod bębnem [#2149638] [#2150956] Gdy maszyna jest przedozowana, trzeba ją „wyjałowić”: wyjąć toner, zrobić kilka kopii z otwartą pokrywą, dokładnie wyczyścić wnętrze i w razie potrzeby wymienić developer oraz zainicjalizować go ponownie [#2167980] [#2476043] [#2485413] Po takich czynnościach należy ustawić parametry SP54 i SP56 zgodnie z serwisówką; w opisie wątku po czyszczeniu i regulacji nadal problem ustąpił dopiero po wymianie uszkodzonego rezystora [#2485413] [#2501843]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #31 2492263
    levisek
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam,
    jeżeli developer jest nowy, wymienione elektrody to ja zrobiłbym tak.
    Pokręciłbym wywoływaczką (wyjętą) i zobaczył jak rozkłada się nośnik. Może podczas obrotów nie ma go na wałku magnetycznym.
    Zatrzymałbym kopię (kartkę) pod bębnem i zobaczył co jest na bębnie.
    Jeżeli obraz na bebnie jest ok to czepiać się transferu (zwarcie, regulacja blachy elektrody, naciąg drutów-mogą drgać). Jeżeli jest to już na bębnie i wywoływaczka jest ok elektroda lądująca też to pozostaje tylko optyka (przestawione któreś z luster, gdzieś dostaje sie "lewe" światło).
    I ostatnia może aż nazbyt oczywista sprawa ale czasami tak bywa w tym fachu-wilgotny papier :)
  • REKLAMA
  • #32 2492325
    defol
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Dzieki, zerknę jeszcze na optykę bo obraz na bębnie też niekompletny jest. Dam znać.

Dodano po 32 [minuty]:

Tzn. obraz na bębniejest kompletny tylko miejscami wiele słabszy. Regulacja elektrody górnej nic tu nie pomaga.
  • #33 2492608
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    A kopiarka stoi prosto? Nie świeci gdzieś z boku jakaś lampa, lub nie jest ustawiona w ten sposób żeby światło padało z boku maszyny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #34 2494234
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Zrób kopię przy otwartej pokrywie,zmierz odległość wierzchołków tych białych plam.Jeśli zauważysz regularność to wiesz jak dalej szukać.Jeśli będą nie regularne to dosyp trochę wiecej dewelopera do wywoływaczki na próbę i zrób kilkanaście kopi.Sprawdź czy deweloper nie ucieka z wałka.Czy też maszyna krzywo nie stoi.Sprawdź ustawienia pętli papieru.A przede wszystkim całym ciężarem ciała naciśnij na górę kopiarki i zrób kopię.Na pewno wyjdzie poprawna.
  • REKLAMA
  • #35 2494533
    defol
    Poziom 19  
    Witam,
    wierzchołki są nieregularne. Tzn. mniej więcej jakiś tam zarys powtarzający się jest ale nie ma tu mowy o powtarzaniu. Developer trzyma się ładnie wałka, bardzo ładnie sie rozkłada, tamten stary rozkładał się inaczej. Maszynę zdjąłem z biurka i postawiłem na twardej podłodze, dalej to samo. :D A po nacisnięciu na górę kopiarki, prawie na niej lezałem, kopia i tak wychodzi zła.:D Żadne światło nie wpada do maszyny, pogasiłem nawet wszedzie światła i kopie przy załkowitym zaciemnieniu pomieszczenia i tak wychodzą do dupy.
  • #36 2498927
    stevie13
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie naświetliłeś przypadkiem bębna??
  • #37 2499146
    defol
    Poziom 19  
    Nie sądzę. Poza tym jakby był naświetlony to moim zdaniem dawałby ciemne tło, prawda?

Dodano po 4 [godziny] 11 [minuty]:

Uffff,
    udało się. Kopia piękna, błysk. Dziękuję wszystkim, którzy zainteresowali się problemem i starali się pomóc. Od godziny 13.30 siedziałem przy niej, zacząłem już do niej mówić:D i jest, działa. Jeden mały rezystor na płycie głównej, to cała przyczyna.
  • #38 2500857
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    A to ciekawe.A co ten rezystor robi,w czym on jest? Czy masz już jakąś koncepcję i wytłumaczenie tego? Chętnie dowiedzielibyśmy się więcej...Pozdrawiam..
  • #39 2501843
    defol
    Poziom 19  
    Nie wiem co on robi. Po prostu po zmierzeniu miernikiem był przerwą. Wymieniłem i jest ok. Robiłem jeszcze w między czasie inne rzeczy. Między innymi wymieniłem znowu druty elektrody dolnej z oryginalnych Ricoha(czarne), które wczesniej zamówiłem i założyłem, na Katuna(złote)ze szpuli. Myślę, że skoro wcześniej, gdy jeszcze nie miałem oryginalnych drutów, był Katun i było źle, to wina była po stronie tego rezystora. Mógłbym się jeszcze bawić i teraz dla upewnienia się znowu załozyć oryginalne druty Ricoh ale...szczerze? Już mi się nie chce z nią bujać. Działa to OUT!!!
  • REKLAMA
  • #40 2503843
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    dokładnie, jak działa to "za bramę". Przy okazji apisz który rezystor to był

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Ricoh FT 3713 sygnalizowała konieczność dodania tonera mimo prawie pełnego oryginalnego pojemnika. Problem nie ustępował po opróżnieniu pojemnika na zużyty toner. Wskazano konieczność wymuszenia podawania tonera poprzez funkcję serwisową 96 (Toner End Force Cancel) oraz sprawdzenie stanu bębna, developera i czujnika odbiciowego. Możliwe przyczyny to obluzowanie mechanizmu napędu tonera, uszkodzenie tuby tonera lub zacięcie czujnika. Po wymuszeniu resetu komunikatu "brak tonera" kopie zaczęły mieć szare tło, co wskazywało na przedozowanie tonera i niewłaściwe czyszczenie bębna. Zalecano wyjałowienie maszyny poprzez wykonywanie kopii przy otwartej pokrywie i wyjętej tubie tonera oraz dokładne czyszczenie wnętrza i czujników. Wymieniono elektrody i druty ładujące, ustawiono parametry symulacji (SP 54 na około 4,0 V i SP 56 na 2,5 V). Pomimo tych działań obraz na bębnie był niekompletny i kopie miały nieregularne szare plamy. Sprawdzono ustawienie maszyny, oświetlenie i optykę. Ostatecznie przyczyną problemu okazał się uszkodzony rezystor na płycie głównej, którego wymiana przywróciła prawidłową pracę urządzenia i jakość kopii. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące wymiany developera oraz uwagi o trudności serwisowania tej serii Ricohów i rekomendacje rozważenia wymiany urządzenia na inny model, np. Toshiba e-Studio 163.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA