logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Palio 1999 - lokalizacja wyłącznika wypadkowego po kolizji

Lukasz_66 06 Sty 2006 17:56 3907 13
REKLAMA
  • #1 2153112
    Lukasz_66
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam . Mam Fiata Palio z 99r. i od wypadku nie idzie go odpalić , nie słychać pompki . Słyszałem że może to być jakiś wyłącznik czy rozłącznik wypadkowy ale gdzie on sie znajduje ?? Z gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2153341
    MAPI_1
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jest tu ,zaznaczony strzałką
    Załączniki:
    • Fiat Palio 1999 - lokalizacja wyłącznika wypadkowego po kolizji iviewcapture_date_06_01_2006_time_19_13_16.jpg (125.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2155832
    Lukasz_66
    Poziom 10  
    Witam. Nie moge znaleść tego włącznika , odkręciłem nawet przednie lewe nadkole i też go nigdzie nie widze . Czyżby trzeba odkręcić przedni lewy błotnik ?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2155849
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    jest nad pedalem sprzegla w srodku samochodu
  • #5 2165622
    Lukasz_66
    Poziom 10  
    Witam tak zgadza się był nad pedałem sprzęgła zamontowany , jednak po załączeniu pompka chodzi , iskra na świecach jest ale nadal nie idzie go odpalić . Może ma coś wspólnego z tym że była tam przed wypadkiem zamontowana instalacja gazowa i ktoś ją zdemontował . Jeśli ktoś wie co może jeszcze tam być nie tak proszę o odpowiedz . Z góry dziękuje Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2165924
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    jaki silnik ? sprawdz czy paliwo dochodzi do wtrysku . byc moze od udezenia oberwala sie pompa w baku . moze nalalo sie wody do zbiornika ?
  • #7 2167028
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Sprawdz jakie masz cisnienie w ukladzie paliwowym i czy paliwo dochodzi do wtrysku.
    Pozdrawiam.
  • #8 2167051
    waldigsi
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Sprawdz, czy masz iskre , czy paliwo dochodzi do listwy (najlepiej zmierzyc jakie cisnienie, ok 2,5 Bar), i sprawdz rozrzad moze cos przeskoczyło po dzwonie.
  • #9 2203334
    Lukasz_66
    Poziom 10  
    Witam Paliwo dochodzi , nie wiem tylko jakie jest ciśnienie ale chyba dość duże a na rozrządzie górne kreski znalazłem tylko nie wiem do czego ustawić na dolnym kółku od wału ?? Na kółku jest kreseczka z otworkiem i w którym miejscu ma to być ustawione??
  • REKLAMA
  • #10 2203447
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    sprawdź koniecznie ciśnienie paliwa przy podłączonym wężu do kolektora paliwowego musi być powyżej 2 bary inaczej zimny silnik nie odpali, może być uszkodzony regulator ciśnienia, sprawdź także pracę wtryskiwaczy, trzymając palcami za wtryskiwacz i kręcąc rozrusznikiem powinieneś wyczuć ich pracę, nie wiem po jak poważnym wypadku było autko ale trzeba by może sprawdzić wszystkie złącza(wtyczki) czy któreś poprostu się nie rozłączyło lub nie urwał się któryś z przewodów, także od masy.
  • Pomocny post
    #11 2204539
    rabbit2
    Poziom 20  
    Ocena: 356
    jak była tam instalacja gazowa , i ktoś ją wymontował to sprawdz czy sonda lambda jest podłaczona , stego co wiem to sterownik od lpg wpina się w sonde , moze po demontażu ktoś niedbale to podłaczył .Sprawdz sobie czujnik położenia koła pasowego . A swieci się kontrolka od wtrysku na desce rozdzielczej?
  • Pomocny post
    #12 2206298
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    sonda lambda nie ma nic wspólnego z odpalaniem , bez niej też ma odpalić, ale faktycznie jeśli wcześniej był gaz to między komputer a wtryskiwacze był wpięty emulator wtryskiwaczy,sprawdź jak to teraz jest podłączone ,czy jest wymontowany emulator i podłączone wtryski ,dwa posty wcześniej opisałem jak sprawdzić wtryski czy pracują
  • Pomocny post
    #13 2206575
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Owszem lambda niema nic wspulnego z odpaleniem ale odcięcie czy emulacja wtrysków jak najbardziej sprawdz czy dochodzą impulsy na wtryski i rozrząd może być walnięty.
  • #14 2266363
    Lukasz_66
    Poziom 10  
    witam zgadza sie tam był gaz założony i ktoś go wymontował i : między komputer a wtryskiwacze był wpięty emulator wtryskiwaczy,sprawdź jak to teraz jest podłączone i nie było wcale podłączone ktoś odciał kable i zaizolował bez połączenia ich . Teraz autko chodzi Dziekuje wszystkim za podpowiedz Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W pojeździe Fiat Palio z 1999 roku po kolizji nie można było uruchomić silnika, a nie działała pompka paliwa. Przyczyną okazał się wyłącznik wypadkowy zlokalizowany nad pedałem sprzęgła wewnątrz samochodu. Po jego załączeniu pompka działała, a iskra na świecach była obecna, jednak silnik nadal nie odpalał. W pojeździe wcześniej była zamontowana instalacja gazowa LPG, która została zdemontowana. Okazało się, że emulator wtryskiwaczy, który był wpięty między komputer a wtryskiwacze, został odłączony i przewody zostały zaizolowane bez ponownego połączenia. Po prawidłowym podłączeniu emulatora wtryskiwaczy samochód zaczął działać. W trakcie diagnozy zalecano sprawdzenie ciśnienia paliwa (powinno być powyżej 2,5 bara), obecności iskry, działania wtryskiwaczy, stanu rozrządu oraz poprawności podłączenia sondy lambda i emulatora wtryskiwaczy po demontażu instalacji LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA