logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta Gigabyte GA-7VAX + Głośniki 5.1 Creative 580 -głośność

fafka3 06 Sty 2006 22:44 2684 6
REKLAMA
  • #1 2150306
    fafka3
    Poziom 10  
    Witam.

Kupiłem dziś głośniki Creative 580 5.1. Niestety 2 tylne i centralny grają o wiele ciszej niż przednie L i P. Praktycznie ich nie słychać.

Próbowałem coś zmieniać w mikserze, ale niewielki efekt.
    W mikserze nie mogę ruszyć zaawansowanych opcji, które są przy CENTER i REAR (sterowniki tonów NISKIE i WYSOKIE - są ustawione na CICHO i nie można ich przesówać). Przy FRONT jest OK.

- płyta główna: Gigabyte GA-7VAX
    - Windows XP SP 1,
    - Muzyczna - zintegrowana z płytą główną: VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
    - DirectX 4.09.00.0902 (DirectX 9.0b)

Właściwości urządzenia
    Opis sterownika Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller
    Data sterownika 2005-10-04
    Wersja sterownika 5.10.0.5940
    Dostawca sterownika Realtek Semiconductor Corp.
    Plik INF oem0.inf
    ID sprzętu PCI\VEN_1106&DEV_3059&SUBSYS_A0021458&REV_50
    Location Information Magistrala PCI 0, urządzenie 17, funkcja 5
    urządzenie PCI VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

Zasoby sprzętowe
    IRQ 22
    Port E400-E4FF

Ostatnie dane dotyczą sterownika.

Co mogę zrobić?

Proszę o pomoc... :cry:

POMÓŻCIE PRRRRRRRROOOOOOSZĘ!!! :cry:
  • REKLAMA
  • #2 2150332
    ganji
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    na bank powinna pomóc karta SB Live 5.1, wtedy nie powinno byc żadnych problemów, koega mój ma gł. 5.1 i ta karte i gra jak powinno i jest pełna regulacja. Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2150727
    fafka3
    Poziom 10  
    Tak. Jest ustawione na 5.1

Coś jeszcze mogę zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 2154287
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6562
    Masz zainstalowany mikser od tej karty, jest dość rozbudowany, można wybrać różne układy połączeń głośników - 2.0, 2.1, 4.1, 5.1, symulację dźwięku przestrzennego i takie tam inne bajery.
  • REKLAMA
  • #6 2161276
    fafka3
    Poziom 10  
    Tak.

Jest ustawione na 5.1

Niestety brak efektu.
  • #7 2163066
    Omus
    Poziom 14  
    niestety ale jak masz podłaczone 5.1 i w sterowniku ustawione 5.1 a odtwarzasz synał stereo to standartowo grają tylko dwa przednie (stereo)...
    Uruchom cos w 5.1 (film, gre,) i zobacz czy tył i center odzywaja się jak mają :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada płytę główną Gigabyte GA-7VAX z zintegrowanym dźwiękiem VIA AC'97 Enhanced Audio Controller oraz głośniki Creative 580 5.1. Problem polega na tym, że tylne i centralny głośnik grają znacznie ciszej niż przednie, a w mikserze dźwięku nie można zmienić ustawień tonów niskich i wysokich dla kanałów CENTER i REAR, które są zablokowane na poziomie "cicho". Ustawienia w systemie Windows XP SP1 i sterowniku Realtek AC'97 Audio dla VIA są poprawnie skonfigurowane na 5.1. Wskazano, że odtwarzanie sygnału stereo powoduje, iż tylko przednie głośniki są aktywne, a tylne i centralny nie grają głośniej. Zalecane jest uruchomienie materiału dźwiękowego w formacie 5.1 (np. film lub gra) w celu sprawdzenia działania wszystkich kanałów. Sugerowano również rozważenie zakupu dedykowanej karty dźwiękowej SB Live 5.1, która oferuje pełną regulację i lepszą obsługę dźwięku przestrzennego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA