logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa nadajnika AM 1.4MHz - tłumienie flagi i wybór anteny nadawczej

maxdutka 23 Kwi 2003 17:45 3593 28
REKLAMA
  • #1 195745
    maxdutka
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Wziolem sie za budowe prostego nadajnika na ok. 1.4Mhz (AM) i mam dwa pytania:

1) Czy moge wytlumic ktoras flage lub nosna,
    2) Jaka zrobic antene nadawcza,

Sygnal ma byc odbierany przez zwykle radio.
  • REKLAMA
  • #2 195764
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 745
    :arrow: 1) Czy moge wytlumic ktoras flage lub nosna, :?:
    Czy mógłbyś wyjaśnić co to jest "flaga?
    Jeżeli wytłumisz nośną to nie będzie AM!
  • REKLAMA
  • #4 195896
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Qba2 napisał:
    tam znajdziesz co trzeba - http://hyperreal.info/pink/antena.html

Chyba tak jak pytający "nie kumasz" tej branży ... Antena na pasmo 1,4 MHz to kawał naprawdę długiego przewodu rozciągniętego między budynkami ewentualnie skracanego indukcyjnie lub jakieś specjalne konstrukcje. Zapewne rasowy krótkofalowiec powie coś więcej na ten temat ,ale i nie każdy .... Natomiast ten link opisuje typowe anteny ultrakrótkofalowe
    Co do flagi ,czy też raczej wstęgi (prawidłowo)to jeżeli mówisz o prostej konstrukcji ,to raczej zapomnij. Swoją drogą do czego Ci to potrzebne ?
  • #5 196235
    maxdutka
    Poziom 15  
    Niestety nie kumam zbytnio w tej branzy (znam tylko podstawy). Tak wogule to malo sie zajmuje elektronika analogowa (bardziej cyfrowa). To wszystko potrzebne jest mi do transmisji danych (kumpel ma staly internet i chce sie do niego podpiac, tak zeby GG jakos dzialalo) i potrzebuje jakies lacze radiowe (odleglosc ok. 10km), a robie to na takiej malej czestotliwosci poniewarz:

- na tym pasmie chyba zadna stacja juz nie nadaje,
    - nie ma problemu ze zdobyciem podzespolow na ta czesto.
    - oscylockop mi nie wyciaga wiecej niz 15Mhz :(

Ostatnio zrobilem prowizoryczny (na 4 tranzystorach) nadajnik AM na ok. 1Mhz (modulowany jak narazie dzwiekiem), na wyjsciu mialem ok. 60V RMS, (sinusoida byla troszke znieksztalcona :( , chyba przez 2 harmoniczna), antene z drutu 10m i zasieg ok. 50m co mnie calkowicie niezadowala, teraz bede sie bral za budowe tego samego tylko juz bardziej sie do tego przyloze,
    ale niestety nie wiem co z antena (niestety musi byc stosunkowo mala) i nie wiem jak to jest z tymi wstegami.

PS. Chyba sie troszke rozpisalem i przepraszam za bledy ortograficzne
  • REKLAMA
  • #6 196519
    jozefg
    Jeżeli wytłumisz nośną to będzie emisja DSB
    Jeżeli dodatkowo wytłumisz którąkolwiek wstęgę boczną - to będzie emisja SSB
    Zarówno SSB jak i DSB nie da się odbierać na normalnym odbiorniku radiofonicznym i to z dwóch powodów: konieczność zainstalowania tzw. detektora iloczynowego(produkt-detektor)jak też ze względu na wymaganą dla tego rodzaju emisji stabilność , z reguły nieosiągalną w zwykłym odbiorniku radiofonicznym.
  • #7 197295
    yaurent
    Poziom 23  
    Strasznie nie lubię zniechęcać kogoś do ambitnych przedsięwzięć ,ale w tym wypadku muszę zwrócić Twoją uwagę na kilka spraw :
    - nadajniki AM na to pasmo wymagają dużych mocy i jeszcze większych anten
    -odbiornik AM ogranicza pasmo odbioru do ok 4000 Hz ,co można przełożyć na przepustowość transmisji danych do ok 0,5 kB/s (nie za mało ?)
    -jak rozwiążesz jednoczesne nadawanie i odbiór przy tak dużych mocach ? Przecież transmisja musi iść w dwie strony ?
    - 1,5MHz to zakres fal średnich i duże zakłócenia od wszelkiego rodzaju przetwornic (np zasilacza komputera ,telewizora ,sieci 230 V) ,a i jak podejrzewam jakieś stacje nadają na tym zakresie.
    - przy tak dużych mocach i modulacji AM zwiększa się prawdopodobieństwo zakłócania sprzętu audio u sąsiadów i tym samym szybko zwrócisz na siebie uwagę wiadomych instytucji.
    - bez pewnego poziomu wiedzy na temat urządzeń nadawczo -odbiorczych będzie Ci naprawdę trudno .....
    Proponuję ,abyś przejrzał forum i zapoznał się z tematami dotyczącymi transmisji danych na odległość ,a także podaj charakterystykę miejsca zamieszkania (blok ,domek,osiedle ,wieś) -może miał bym cos do zaproponowania w interesującym Cię temacie.
  • #8 197466
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Potwierdzam to co powiedział mój przedmówca - przy tej czestotliwosci to lipa a nie transmisja danych - nawet jesli by wypalilo.
    Mysle ze warto by bylo zastanowic sie nad jakims rozwiazaniem z antenami kierunkowymi (przy okazji mniejsze zainteresowanie instytucji) i znacznie inną czestotliwoscią emisji.
    Nie ma sensu "dookólnie" emitowac bo to nie rozgłośnia radiowa p2p :) wystarczy.
  • #9 197469
    maxdutka
    Poziom 15  
    Tak wogole to ja to robie po to zeby sie czegos nauczyc o uzadzeniach nadawczo-odbiorczych.
    Teren miedzy mna a kumplem jest "strasznie zabudowany" na drodze stoi dosyc duze osiedle, a co do pasma 4Khz to przy wykozystaniu fabrycznego modemu telefonicznego powinienem wyciagnac ze 3kB/s.

PS. Ten nadajnik ma tez sluizyc jako zwykly nadajnik radiowy :lol:
  • #10 197490
    jozefg
    :arrow: maxdutka - yaurent wie co pisze i ma rację :!:
    A ja Ci coś podpowiem : spróbuj wykorzystać CB-radio do transmisji ale na FM, mniej będziesz zakłócał sąsiadom i anteny dużo krótsze i o sprzęt stosunkowo łatwo.... :)
  • #11 197726
    jamzy
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    witam
    maxdutka - yaurent ma 100 % racji i aby uzmysłowić tobie jakiej anteny byś potrzebował to przy częstotliwości 1,4 MHz długość fali wynosi powyżej 160 m ( 160 m jest dla pasma amatorskiego 1,8 MHz ) - wyobraź sobie teraz jaką musisz mieć antenę i gdzie byś ją rozwiesił.
    Pomysł jozefg jest najlepszy wykorzystaj radiotelefony CB - materiałów technicznych o zasadzie ich działania w necie znajdziesz mnóstwo.
    A do transmisji możesz też wykorzystać radiotelefony PMR na 446 MHz - bez rejestracji, tylko trzeba by wymienić orginalne antenki na jakieś kierunkowe o większym zysku i sprawa bedzie załatwiona
    Pozdrawiam Jamzy
  • #12 198034
    maxdutka
    Poziom 15  
    wiem ze macie racje ale do takich czestotliwosci zmusza mnie moj oscyloskop, a nie chce tego robic "w ciemno".
  • #13 198060
    jozefg
    A co to jest za oscyloskop?
  • #14 198062
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    niewiem co bys chcial sprawdzac oscyloskopem przy CB. tam sie podlacza modem laczoncy radio z kompem z tym moze byc troche zabawy zeby to podlaczyc ale nie jest to problem. a reguluje sie tam tylko poziom sygnalu, ktory sprawdzisz na oscyloskopie napewno ale to nawet nie bedzie konieczne...
  • #15 198064
    maxdutka
    Poziom 15  
    Stary polski ST-315A II wedlug tego co sie dowiedzialem na forum to ma pasmo 15Mhz, ale przy 10Mhz juz jest problem z synchronizacja i ostroscia, nie chce nawet mysles co bedzie przy 27Mhz.
  • #16 198068
    maxdutka
    Poziom 15  
    zyraf - niestety CB bende musial przestroic na inne pasmo bo jak by ktos wszedl na kanal na ktorym wlasnie trwa transmisja ... to wtedy mam zonka :) , a do tego celu raczej by mi sie sprzydal oscyloskop.
  • #17 198076
    yaurent
    Poziom 23  
    Oscyloskop ? No to zdradzę tą skrywaną przeze mnie tajemnicę .... -na domowe potrzeby mam starego OS-301 (do 1 MHz) ,a w pracy 10 MHz ,ale za to posiadam miernik częstotliwości do 1,2 GHz i to mi się o wiele bardziej przydaje ....
  • #18 198081
    maxdutka
    Poziom 15  
    bede musial sobie cos takiego zrobic, ale i tak na oscyloskopie mam duzo wiecej informacji o badanym sygnale.
  • #19 198083
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    przestroic CB to ja niewiem zaduzo na ten temat, da sie to zrobic ale w tym pasmie itak jest duzo zaklucen ze wszystkiego. ty sie zdecyduj na jedno cos np jakies moduly czy cos, to latwiej bedzie zrobic a wydaje mi sie ze lecisz z motyka na slonce
    z tym oscyloskopem to nie jest tak naprawde bo itak niezobaczysz np wyraznej modulacji AM na nosnej. do w.cz. to bardziej sie miernik przydaje
  • #20 198093
    jamzy
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Oscyloskop do strojenia ???
    Wystarczy miernik częstotliwości i miernik mocy w.cz. , no a jak tak bardzo dokładnie chcesz zestroić to analizator widma. A oscyloskopem można - ale po co do wbicia małego gwoździa używać młota pneumatycznego??
    Pozdrawiam Jamzy
  • #21 198389
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć !

Jeśli jesteśmy przy przestrajaniu , to ośmielę się stwierdzić , że chyba nie ma nic lepszego niż V-640 z + sonda w.cz. No i oczywiście dobre sztuczne obciążenie z miernikiem mocy w.cz.
  • #22 198795
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Jesli masz ochote przestrajac CB np uciec poza podstawowa 40 t omozesz dolaczyc w szereg z kwarcem male "L" lub "C" w zaleznosci czy chcesz isc w gore czy w dół. Duzo nie uciekniesz tak ze 2 - 4 kanaly bo dalej to zrobi ci sie straszny rozrzut TX od RX.
    Jeszcze lepszym rozwiazaniem moze byc zdobycie pary "murzynów" (to takie WYGLĄDEM jakie jeżdzą w autobusach czy innych służbach).
    Moc koło 10W, modulacja FM, 144MHz czyli pasmo 2m i dzieki temu mozna miec niewielką antenke.
    Dodać muszę - dla pełnej jasności - ze wymaga to rozwiazanie uzyskania licencji w PZK.
    W niektorych miastach działają (chyba jeszcze sa?) bramki na 2m.
  • #23 198833
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć !

CKsrv napisał:

Dodać muszę - dla pełnej jasności - ze wymaga to rozwiazanie uzyskania licencji w PZK.

PZK nie ma prawa wydawać jakichkolwiek licencji !

Pewnie by bardzo chcieli , ale niestety ........

.
  • REKLAMA
  • #24 199014
    maxdutka
    Poziom 15  
    A co jest miedzy 2 a 15 Mhz.

PS. Ile kosztuje licencja na cos takiego.
  • #26 199913
    yaurent
    Poziom 23  
    Widzę ,że kolega maxdutka nie odpuszcza :D -w tym układzie proponuję ,abyś przeanalizował konstrukcję anteny magnetycznej https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic42382.html i dopasował jej rozmiary do swoich potrzeb. Jest to chyba jedyna sensowna (rozmiarowo) propozycja ,ale z góry ostrzegam ,że próby z dużymi mocami (w pokoju)mogą zakończyć się różnie dla Twojego sprzętu.... Ewentualne pytania dot. konstrukcji ,proponuję zadawać w podanym temacie.
  • #27 200028
    maxdutka
    Poziom 15  
    Jak ja sie na cos upre to.... :D
  • #28 667374
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Jak tam postępy w pracach?
    Napisz coś.
  • #29 668445
    maxdutka
    Poziom 15  
    Prace zostały zawieszone dopuki teorii się nie poducze :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostego nadajnika AM na częstotliwość około 1,4 MHz oraz problemów związanych z tłumieniem nośnej lub jednej z wstęg bocznych (flag) i doborem anteny nadawczej. Wyjaśniono, że tłumienie nośnej powoduje emisję DSB, a dodatkowe tłumienie jednej wstęgi bocznej - emisję SSB, które nie są odbieralne na zwykłych odbiornikach radiowych. Antena na pasmo 1,4 MHz musi być bardzo długa (około 160 m) lub specjalnie skracana indukcyjnie, co stanowi duże wyzwanie konstrukcyjne, zwłaszcza przy ograniczonej przestrzeni. Zasugerowano rozważenie anten magnetycznych jako kompromisowego rozwiązania rozmiarowego. Wskazano, że nadajniki AM na tym paśmie wymagają dużej mocy i dużych anten, a transmisja danych przez AM jest ograniczona do niskich prędkości (około 0,5 kB/s) ze względu na wąskie pasmo odbiornika. Zwrócono uwagę na zakłócenia w paśmie fal średnich oraz ryzyko zakłócania sprzętu sąsiadów. Zaproponowano alternatywne rozwiązania, takie jak wykorzystanie radiotelefonów CB na FM lub radiotelefonów PMR na 446 MHz z antenami kierunkowymi, co umożliwia mniejsze anteny i łatwiejszą obsługę. Autor dyskusji używa starego oscyloskopu ST-315A II o paśmie do 15 MHz, co ogranicza wybór częstotliwości. Podkreślono, że do strojenia nadajnika lepiej używać miernika częstotliwości, miernika mocy w.cz. lub analizatora widma niż oscyloskopu. Poruszono też kwestie licencji radiowych i ich dostępności. Prace nad nadajnikiem zostały zawieszone do czasu pogłębienia wiedzy teoretycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA