logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne stukanie w głośniku Hanssen HH1821, 4 ohm, 18 bez obudowy

ROŚ 11 Sty 2006 13:02 2192 7
  • #1 2169177
    ROŚ
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z głośniczkiem hanssen'a model HH1821, 4 ohm, 18".
    Podczas pierwszego uruchomienia na sucho- bez obudowy- usłyszałem dziwne stukanie w okolicach cewki. Tak jakby ktoś sie bawił zakrętką Frugo :) i odkryłem że pod naklejką jest wentylowana cewka. Nie wiem dlaczego producent ją ukrył. oderwałem ją żeby cewka sobie pooddychała. Czy ktoś miał podobny problem ? nawet z innym głośnikiem? pozdrowienia
    Załączniki:
    • Dziwne stukanie w głośniku Hanssen HH1821, 4 ohm, 18 bez obudowy 1.jpg (44.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dziwne stukanie w głośniku Hanssen HH1821, 4 ohm, 18 bez obudowy 2.jpg (76.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dziwne stukanie w głośniku Hanssen HH1821, 4 ohm, 18 bez obudowy 3.jpg (68.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2169272
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Posiadam zestawy firmy Cat, 2,5 drozne, glosniki niskotonowy i niskosredniotonowy tez maja naklejki na otworze wentylacyjnym. Nic nie stuka, wiec na razie nic nie zmienialem.
  • #3 2170378
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    No i popsules taki piekny napis:P, wydaje mi sie ze to tylko kolejny dowod na to ze wszystko klepie jedna fabryka w chinach a przed wjazdem do europy nalepiaja nalepki.
  • #4 2171012
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam

Mogles dac za duzo mocy na ten glosnik, z reguły nie daje sie duzych mocy glosnikowi ktory nie jest "chroniony" obudowa, jego wytrzymalosc mocowa jest wtedy na bardzo niskim poziomie... Z tego wzgledu glosnik stukał, a dokladniej moglo to byc stukanie karkasu o nabiegunnik, nastepnym razem troszke ostrozniej, w ten sposob latwo rozwalic kazdy glosnik ( no moze poza tymi ktore obudowy nie potrzebuja ;) )

Pozdrawiam
  • #5 2171456
    chaka
    medeis czytaj dokladnie zamin cos napiszesz, stukala metalowa kratka ktora byla zaklejona nalepka.
  • #6 2171512
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    chaka bardzo Cie przepraszam ale Medeis nie medeis to raz ;) a dwa - wybacz mi ponownie bo ja juz chyba slepy jestem i stary ;) bo nigdzie takiego wytlumaczenia nie znalazlem :) kratka zaklejona nalepką :?

Pozdrawiam :)
  • #7 2172078
    ROŚ
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Hej. Nie dałem za dużo mocy na niego - może kilka wat. Wiem że tak właśnie najłatwiej uszkodzić głośnik, (no chyba że w próżni), po wycięciu kółka z naklejki podłączyłem go jeszcze raz i było ok także raczej to było to. Dziwne bo ja pierwszy raz sie z tym spotkałem.
    POZDR
  • #8 2172666
    chaka
    Gdybys przeczytal i pomyslal to bys sam do takiego wniosku doszedl, pod kopolka powstaja cisnienia ktore sa wyrownywane przez otwor w nabieginniku. Jak go zakleisz nalepka, to zacznie ona pracowac, razem z metalowa kratka pod nia. Juz wiesz co stukalo?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy głośnika Hanssen HH1821, 4 ohm, 18", który podczas pracy bez obudowy generował stukanie w okolicach cewki. Przyczyną okazała się wentylowana cewka ukryta pod naklejką, która zakrywała metalową kratkę wentylacyjną. Zaklejona naklejka powodowała powstawanie ciśnień pod kopułką, co skutkowało stukaniem metalowej kratki i naklejki. Po usunięciu fragmentu naklejki i umożliwieniu wentylacji głośnik działał poprawnie. W dyskusji podkreślono, że głośniki bez obudowy są bardziej narażone na uszkodzenia przy większej mocy, a wentylacja cewki jest istotna dla prawidłowej pracy. Podobne rozwiązania z naklejkami na otworach wentylacyjnych występują w innych markach, np. Cat, jednak tam nie występuje stukanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA