logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośnik basowy SPL 12 - stukanie membrany przy większej mocy, co robić?

ogordarek 09 Gru 2006 17:51 2027 12
REKLAMA
  • #1 3312670
    ogordarek
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam

mam głosnik SPL 12 i jest taki problem, że gdy podłocze i dam wieksza moc to zaczyna tak jakby mebrama o cos szeczelała, w magnesie od góry jest dziura gdy włoże do niej palca znacznie zmniejsza sie to stukanie (buczenie nie wiem jak to nazwac) głosnik stał 1 rok... nie wiem jaki był przed rokiem ....jest to głośnik basowy

jeśli by ktoś wiedział o co chodzi to prosze o pomoc...

pozdrawiam Darek
  • REKLAMA
  • #2 3312746
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Czy podajesz sygnał na głośnik bez obudowy? Jeśli tak, to nie dziwne, że przy mocniejszym wysterowaniu zaczyna Ci stukać karaksem cewki w nadbiegunnik. Nie rób takich eksperymentów, bo możesz szybko stać się posiadaczem uszkodzonego głośnika a nawet i wzmacniacza (pogięty karaks spowodować może obcieranie cewki i w konsekwencji zwarcie). Wstaw głośnik do szczelnej obudowy zamkniętej i wtedy dopiero możesz go testować mocniejszym sygnałem.

Poproś moderatora działu Serwis i naprawa->Audio (przez PW) o usunięcie Twojego pierwszego wpisu w tamtym dziale, bo niepotrzebny bałagan się robi.
  • REKLAMA
  • #3 3312804
    ogordarek
    Poziom 14  
    jest tak jak Pan mówi bez obudowy tuczę sie zamknę go w obudowie szczelnej (orginalnej) to mniej to słychać ale dalej jest to odczuwalne a na dużych mocach to poprostu nie da sie słuchać ! acha musze dodać że ze wzmaka nie daje żadnej zwrotnicy ani nic żeby obniżyć tony... ale gdy podłącze ten głośnik pod taki mały 20 W wzmacniacz w którym mam wyjście na suba to dalej słychać to stukanie ....

Pozdrawiam i dziękuje za szybką odpowiedz....
  • #4 3313058
    wiezlak
    Poziom 35  
    Napisz dokładniej, co to jest za głośnik, lub wstaw jego zdjęcie bądź link do strony z parametrami. W wyszukiwarce wyskakuje kilka różnych głośników o nazwie SPL 12.

Na jakim sygnale słychać to stukanie? Na muzyce, czy testujesz na siniusoidzie np. 30Hz? Winny stukaniu może być słaby wzmacniacz 20W, bo przy dużej głośności po prostu traci kontrolę nad głośnikiem i powoduje gigantyczne wychyły membrany. Mocny wzmacniacz będzie trzymał głośnik bardziej "za pysk" i nie będzie takich sytuacji, że membrana "lata, jak szmata" a dźwięku niewiele. Spróbuj podłączyć głośnik do solidniejszego wzmacniacza.

Na forach/grupach dyskusyjnych przyjęło się komunikowanie bezpośrednie, także nie musimy sobie "Panować" :). Postaraj się zwrócić uwagę na ortografię - przed wysłaniem wiadomości możesz ją sprawdzić funkcją "pisownia". Wysłane wiadomości możesz poprawiać wciskając przycisk zmień w prawym górnym rogu.
  • REKLAMA
  • #5 3317229
    ogordarek
    Poziom 14  
    Witam !

a więc tak :

http://www.dealtime.co.uk/xPF-Soundstream-SPL-12

to jest ten głośnik ...
    testowałem go na muzyce na dużym wzmacniaczu też tak jest... nie wiem może dlatego tak jest bo na dużym nie ma żadnej zwrotnicy ani nic żeby obniżyć tony...

jeśli chodzi o sam głośnik to ma tak jakby dwa kanały tzn wejścia ma z dwóch stron ...

jego pełna nazwa to Soundstream SPL 12
    obudowa jest dosyć szczelna...

pozdrawiam Darek ...
  • #6 3318214
    wiezlak
    Poziom 35  
    Na podanej stronce tylko kilka skąpych informacji się znajduje, ale już z grubsza wiemy, co to za głośnik.

1) Do jakiej obudowy wkładasz ten głośnik (rozmiary i czy nie ma żadnych dodatkowych "otworów", nieszczelności czy po prostu źle obliczonego tunelu BR)?
    2) Czy głośnik wydaje dźwięki podobne do stukania pustą puszką po piwie w twardą powierzchnię, czy może bardziej przypomina to charczenie? Czy dzieje się to przy bardzo mocnych wychyłach (np. ok 20mm w obie strony), czy przy mniejszych?
    3) Czy dociskając membranę palcami (oczywiście z umiarkowaną siłą i ostrożnie - tak by cewka nie ocierała) jesteś w stanie doprowadzić do "puknięcia" karaksu o nadbiegunnik?
    4) Czy membrana głośnika podczas przechowywania nie była czymś mocno dociśnięta i teraz zamiast w pozycji neutralnej jest cofnięta?
    5) Zorganizuj multimetr, i zmierz opór na zaciskach - to głośnik dwucewkowy i dobrze by było wiedzieć, jaką rezystancję mają cewki (z opisu trudno w 100% wywnioskować - może to być po 2ohm na cewkę a może 2ohm w połączeniu równoległym - nie mam doświadczenia z dwucewkowcami, żeby stwierdzić, co jest bardziej prawdopodobne). Być może to stukanie jest wynikiem podłączenia wzmacniaczy domowych, które nie powiny obsługiwać tak niskiej impedancji (ostrożnie z mocą, bo można uszkodzić wzmacniacz).
  • #7 3319253
    Kry_H
    Poziom 21  
    Witam.

Ja podejrzewam że to stukanie jest spowodowane uszkodzeniem mechanicznym membrany głośnika w dolnej jej części (blisko łączenia z cewką).
    Ja dwa razy spotkałem się z podobnym przypadkiem. Membrana może być zgięta w jednym miejscu, przez co cewka przy wychylaniu się jakby się przechyla i ociera o magnes... Spowodowane to mogło być silnym wciśnięciem membrany, lub wkładaniem rąk nie tam gdzie trzeba podczas pracy głośnika.

Ja w Tesli 226 i Tonsilu GDN 20/40 poradziłem sobie z tym problemem "utwardzając" membranę w miejscu zagięcia kropelką :)... ale to było dawno temu no i te głośniki miały papierowe membrany...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3324822
    ogordarek
    Poziom 14  
    Witam !!!

oto foty :
    http://alohaxxx.w.interia.pl/spl%20(1).JPG

http://alohaxxx.w.interia.pl/spl%20(2).JPG

http://alohaxxx.w.interia.pl/spl.JPG
    to jest taki nieczysty bas, jak dotknę palcami mębramy to wyraźnie znika to .... no i co o tym sądzicie ??

Poprawiono post, zmien nazwy tych plików, żeby je linkowało automatycznie

3molo
  • #9 3325159
    wiezlak
    Poziom 35  
    W takim razie jest to obcierająca lub nadpalona cewka. Jak naciskasz równo membranę, to czujesz ocieranie? Jeśli tak, to cewka/karaks ociera o magnes. Jeśli nie ociera a głośnik zaczyna lepiej grać po wciśnięciu membrany, to znaczy, że przysmażone są zwoje cewki. Czy głośnik dostawał wcześniej mocno popalić?

Jeszcze jedno - ta obudowa band pass nie jest dobrze zestrojona. W tych otworach powinny być odpowiedniej długości tunele - teraz to jest zestrojone na ponad 100Hz (o wiele za wysoko, powinno być w okolicach 60Hz)
  • #10 3325172
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Z dwojga zlego zmniejsze Ci te zdjęcia, nie ma sensu takich wielkich ladować. Po za tym strasznie mała obudowa.

jakim wzmacniaczem to zawisasz?

Po za tym ta buda jest mała to raz a BR to właściwie krótkie dziury 9ktos Ci chyba Rury ukradl z tego co widze to jest bardzo wysoko strojona obudowa, wychylenia i opóźnienia sa bardzo duże już przy stosunkwo wysokim basie. Przez to mogłeś uszkodzic głośnik. Zresztą bez ruchu to coś mogło się dostać do szczeliny.

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 3327462
    ogordarek
    Poziom 14  
    a ile może kosztować cekwa ?? ile może koleś se wziość za wymiane ... ??
  • #12 3336628
    ogordarek
    Poziom 14  
    byłem u gościa w Tarnowie co zajmuje się takimi rzeczami powiedział mi, że za 50 zł zrobi go jeśli to będzie cewka. Mówił, że zawożą głośniki do Krakowa i tam nawijają cewki ... jak myślicie opłaca się ... czy może znacie coś tańszego ...
  • #13 3336931
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    daj sobie z tym spokój. Kup sobie coś z serrii Tonsil i zrób subwoofer. Ten głosnik to pewnie taki dobry jak Alphard. :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy głośnika basowego Soundstream SPL 12, który przy większej mocy generuje stukanie lub buczenie membrany. Stukanie nasila się przy braku obudowy lub przy nieodpowiednio dobranej obudowie typu band pass, która jest zbyt mała i źle strojona (zbyt wysoko, około 100 Hz zamiast około 60 Hz). Objaw ten może wynikać z uszkodzenia mechanicznego membrany, np. zgięcia w dolnej części membrany blisko cewki, co powoduje ocieranie cewki (karaksu) o magnes. Wciśnięcie membrany palcem zmniejsza stukanie, co wskazuje na problem z cewką lub karaksem. Testy na różnych wzmacniaczach, w tym na mocniejszych, nie eliminują problemu, a brak zwrotnicy obniżającej tony niskie może pogarszać sytuację. Zalecane jest użycie szczelnej, odpowiednio dobranej obudowy zamkniętej lub dobrze strojonej BR z właściwymi tunelami. Pomiar rezystancji cewek może pomóc w diagnozie. Koszt naprawy (nawijania cewki) w specjalistycznym serwisie wynosi około 50 zł, jednak niektórzy sugerują wymianę głośnika na modele z serii Tonsil lub Alphard jako bardziej opłacalną alternatywę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA