logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy warto zainwestować w pasywne chłodzenie procesora ?

mariuszporęba 12 Sty 2006 20:19 7044 6
REKLAMA
  • #1 2174183
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    Ocena: 121
    Pytanie jak w temacie czy warto zainwestować w pasywne chłodzenie procesora i karty graficznej?? Czy jest to równie wydajny sposób jak tradycyjne chłodzenie?? Jaki gaz jest w środku Heat pipe??
  • REKLAMA
  • #2 2174393
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    To zależy od twoich wymagań. Jeśli koniecznie chcesz nie słyszeć pracy swojego kompa to uważam, że warto (choć mnie osobiście delikatny szum wiatraczków nie przeszkadza ). Zastanów się tylko czy nie lepiej wydać te pieniądze na jakieś lepsze części do kompa.
  • REKLAMA
  • #3 2177370
    drumah
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    W heatpipe może być woda, alkohol, gaz R134A i chemicy wiedza co jeszcze :P A po co Ci to wiedzieć? Przedziurawiłeś rurkę? :P
    Moim zdaniem współczhynnik cena/wydajność najlepiej wypada przy urządzeniu AC Silencer i ewentualnych radiatorach aluminiowych z warstwą miedzi za 14 zł z allegro, całość nie przekracza 50 zł i jest względnie cicha. Urządzenia z heatpipe są dużo droższe, jeśli delikatny szum Ci nie przeszkadza to nie warto inwestować w pasywne, no chyba że faktycznie tak jak kolega wspomnial masz za dużo kasy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2180338
    Zywiol
    Poziom 11  
    Ja też chciałem sobie zrobić pasywne chłodzonko ale stanąłem w miejscu ponieważ chciałem sobie zamontować Thermaltake Sonic Tower na swojego Durona 1800 niestety nie mam otworów w płycie głównej aby go zamontować. Więc na swój radiator Thermaltake zwykły taki prawie boksowy założyłem Fandera 120mm z przjściówką oczywiście no i przy minimalnych obrotach nic nie słychać jedyne co szumi mi w komputerze to zasilacz Huntkey 350 AP z 14 cm wiatrakiem ale jest prawi niesłyszalny a z kolei pasywny zasilacz to wydatek około 450 zł a żywotność ich jest także krótsza.
  • REKLAMA
  • #5 2180853
    Kerigan
    Poziom 1  
    Ja preferuje wode w PC ;).

Jezeli chodzi o pasywne chlodzenie, to uwazaj, co bys nie ugotowal budy :cry:. Jezeli na CPU nie ma wiatraka, powietrze ogrzewa sie, i wszystkie otaczajace elementy, z powodu braku cyrkulacji powietrza - gotuja sie, to samo z karta graficzna.

Dobrym rozwiazaniem jest dobry radiator, z dobrym, wiatrakiem ... podlaczonym np pod 5V/7V ...

Napisz co masz za CPU i GPU ... to cos sie dobierze.

pozdrawiam
  • #6 2181180
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Tyle że chłodzenie wodne również trochę kosztuje. Natomiast odpowiedni radiator i wiatrak na 5V to dobre rozwiązanie ponieważ przy takim napięciu wiatraczek będzie niesłyszalny :)
  • #7 2183287
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    Ocena: 121
    Althlon 64 3200+box i X800GTO Ultimate(pasywne) na płycie GA-K8NF9 ultra.
    Jeszcze mam pytanie o podkręcenie procka, dodam, że jestem zielony w temacie. Bo zwiększyłem magistrale do 210Mhz i dalej nie chce iść(na ekranie przd ładowaniem systemu pojawia się komunikat, że procesor jest prztaktowany)??!! Czy to jest wina płyty, że ma słabe możliwości jeśli chodzi o podkręcanie?? poradźcie

Podsumowanie tematu

✨ Pasywne chłodzenie procesora i karty graficznej może być korzystne, jeśli celem jest eliminacja hałasu generowanego przez wentylatory, jednak jego wydajność jest zwykle niższa niż tradycyjnego chłodzenia aktywnego. Heat pipe w chłodzeniu może zawierać różne czynniki chłodzące, takie jak woda, alkohol czy gaz R134A. Optymalnym rozwiązaniem pod względem stosunku ceny do wydajności są chłodzenia z wentylatorami o niskich obrotach, np. na napięciu 5V, które są praktycznie niesłyszalne. Pasywne chłodzenie wymaga dobrego radiatora i odpowiedniej cyrkulacji powietrza, aby uniknąć przegrzewania się obudowy i komponentów. Chłodzenie wodne jest alternatywą, ale wiąże się z wyższymi kosztami. Problemy z podkręcaniem procesora Athlon 64 3200+ mogą wynikać z ograniczeń płyty głównej GA-K8NF9 Ultra. W przypadku montażu pasywnego chłodzenia Thermaltake Sonic Tower mogą wystąpić problemy z kompatybilnością montażu na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA