logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupiłem na Allegro Athlona XP 1500+ i mam z nim problem ?

Grekiu 23 Gru 2006 15:58 3541 31
REKLAMA
  • #1 3362672
    Grekiu
    Poziom 12  
    Witam.
    Kupiłem na Allegro Athlona XP 1500+ i mam z nim problem.
    Po włożeniu go i odpaleniu kompa pracuje bez problemu, ale momentami z niczego sie komputer resetuje !
    Nie wiem zupełnie dlaczego. Czasami wogóle sie nie resetuje i moge kilka godzin siedziec, a nieraz z niczego co jakis czas?
    Osoba od której kupilem twierdzi ze działał bez problemów i nie mam powodów zeby mu nie wierzyć.
    Raz jak chciałem sprawdzic czy chodzi mialem chyba zrypane stary radiator z wentylatorem i mial procesor przez chwile az koło 100 stopni temperature.
    Czy to moze byc przyczyna tych resetów ?
    Czy moze mam za słaby zasilacz do płyty tylko 250W?
    Prosze pomóżcie bo nie chce zeby sie okazało ze bede musiał go wyrzucic.
    Dodam ze na starym Duronie 800Mhz sie nie resetuje...
    Z góry dziękuje za pomoc
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

:arrow: Wymień zasilacz lub go tylko podmień, pożycz na 24 godziny i dopiero pogadamy ! :idea:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3363529
    kvaz
    Poziom 2  
    albo zasilacz nie wyrabia, albo sprawdz czy jest dobrze przesmarowny procesor jak dochodzi do 100*C to raczej jest oto wina przegrzanego procesora, przesmaruj go dobrze jakas srebrna pasta, przeszflifuj spod radiatora, i moze jeszcze jakis czas pochodzi, jak nie da rady i bede dalej zwisy i resety to obniz mnoznik jak sie da minimalnie napiecie.
  • #4 3363826
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3364022
    Grekiu
    Poziom 12  
    Zapomniałem dodać ze taka temperatura była tylko raz przez krótką chwile na starym wentylatorze bo był walniety. Potem podpiołem nowy wentylator i temperatura w biosie jak sprawdzam jest ponizej 50 stopni.. To zostaje jeszcze zasilacz? 350 W powinien byc dobry??
  • #6 3364078
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 3364214
    Turb0_44
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A ja bym jeszcze radził zaktualizować BIOS; też kiedyś miałem taki problem że komp mi się co jakiś czas resetował i aktualizacja biosu rozwiązała ten problem. :)
    Pozdrawiam Turbo
  • #8 3364264
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    arek10_1986 napisał:
    [...]wymiana zasilacza na 300 wat najlepiej markowy lub Tracera z biedy byle 300[...]
    Nie wstyd koledze polecać coś takiego?

A może 0,5kW ten zasilacz?
    Do komputera, który pobiera 200W (może 250W). Gdzie tu logika, gdzie tu sens?
  • #9 3364339
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 3364383
    Figi
    Poziom 37  
    arek10_1986 napisał:
    Witam
    Nie wstyt bo nie każdy ma pieniądze na super zasilacz za 200 czy nawet 400 zł pomysl troszke i ty na logige kto ci da tyle za zasilacz 300 Tracera będzie OK lepsza od tego 250 !
    Dobry zasilacz można kupić za 80-100zł (250W nawet za mniej), a polecanie wyrobu zasilaczo-podobnego Tracer (bo trudno to nazwać zasilaczem), woła o pomstę do nieba :!:
    Jak na razie autor jeszcze nie napisał, jaki ma zasilacz, ale wątpię, żeby polecony przez kolegę był lepszy od czegokolwiek, więc to raczej kolega powinien troszkę pomyśleć, zanim znów poleci coś podobnego.
  • #11 3364405
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 3364448
    Figi
    Poziom 37  
    arek10_1986 napisał:
    Jak nie napisał jaki ma zasilacz dokłądnie pisze 250 wat noname[...]
    W którym miejscu autor napisał, że jest to zasilacz "no name"?
    arek10_1986 napisał:
    [...]a na sprawdzenie chyba wystarczy TRACER czy inne (tak, chcę dostać ostrzeżenie).. czy działa poprawnie komputer czy nie[...]
    Czyli autor ma sobie kupić zasilacz tylko po to, żeby sprawdzić czy na nim komputer będzie działać, a później ewentualnie kupić sobie inny? Genialne.
    arek10_1986 napisał:
    [...]pewnie że można kupić zasilacz za 60-80 zł tylko nie każdy patrzy na ten element poco kupować za 80 zł jak za 30 zł działa takie rozumowanie ludzi :)[...]
    A ile ten Tracer będzie kosztował? Bo nowy na pewno nie 30zł.

arek10_1986 napisał:
    [...]Oczywiście że nie polecam tego zasilacza absolutnie na dłuższą mete ciągnie za sobą wszystko[...]
    To ciekawe, bo w swoim pierwszym poście pisze kolega:
    arek10_1986 napisał:
    [...]wymiana zasilacza na 300 wat najlepiej markowy lub Tracera z biedy byle 300 :)[...]
    Więc jak? Nagle się koledze odwidziało?
  • #13 3364579
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #14 3364772
    Figi
    Poziom 37  
    Faktycznie szkoda prowadzić dyskusję, ale nie ze mną, tylko z kolegą, bo albo nie rozumie kolega, co się do niego mówi (pisze), albo nie chce tego zrozumieć.

Niech każdy zatem pozostanie przy swoim, a ten przedłużający się już nieco off-topic zakończmy małą powtórką z rozrywki :smile: :
    23 Gru 2006 21:13:
    arek10_1986 napisał:
    [...]wymiana zasilacza na 300 wat najlepiej markowy lub Tracera z biedy byle 300[...]
    23 Gru 2006 23:17:
    arek10_1986 napisał:
    [...]Oczywiście że nie polecam tego zasilacza absolutnie na dłuższą mete ciągnie za sobą wszystko[...]
    24 Gru 2006 00:02 :
    arek10_1986 napisał:
    [...]Przy takiej konfiguracji spokojnie wystarczy zasilacz 300 wat nawet TRACER i niekłuć się Figi złożyłem nie jeden zestaw na takich zasialczach i działają po 3 lata już na troszke lepszych konfiguracjach ![...]

Ja również pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :!:
  • #15 3366243
    Grekiu
    Poziom 12  
    Dziękuje narazie wszystkim za pomoc :) Stary zasilacz 250 W był to chyba CODAGEN czy jakos tak.. A teraz pozyczyłem 350 W ale naprawde nie wiem jakiej firmy i nie chce mi sie wykrecac i patrzeć ale od wczoraj jest narazie ok. Ale poczekam jeszcze troche zeby napisać czy w 100% to pomogło. Ale jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc :)
  • #16 3366247
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 3366552
    Grekiu
    Poziom 12  
    A jeśli nie zasilacz to jaka podalibyście przyczyne?? Czy mógł siąść procesor jak raz przez krótką chwile miał temp koło 100 stopni? Czy od procesora mógłby się tylko czasami resetować czy raczej resetowałby się częsciej? Bo kilka godzin moge siedzieć i nic sie nie dzieje a czasami reset co chwile przez jakis czas i znowu dobrze. Na zasilaczu 350 W raz mi sie zdazył reset. Chłodzenie teraz ma dobre bo jest temperatura ponizej 50 stopni.. Juz sam nie wiem co robić;/ Nie chce wymieniać wszystkiego po kolei zeby naprawić.
  • #18 3366629
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 3366987
    Figi
    Poziom 37  
    :arrow: Grekiu
    Są święta i wróżki nie pracują. Prosiłem w swoim pierwszym poście o podanie kilku informacji oraz o wykonanie kilku prostych testów. Pozostawił to kolega bez odpowiedzi, więc jak mam koledze pomóc?

:arrow: arek10_1986
    A kolega nadal swoje... Jeśli ma kolega jakiekolwiek konstruktywne uwagi na temat wyrobów zasilaczo-podobnych marki Tracer (np. dotyczące budowy), to zapraszam na PW. Nie twórzmy odrębnego wątku w tym temacie. Tym bardziej, że na razie są to uwagi w stylu "ja składałem kilka komputerów i działały z tym zasilaczem". Ja mogę podać koledze mnóstwo przykładów, gdzie z gorszymi konfiguracjami były problemy (szczególnie w przypadku kupowania tych zasilaczy, jako używanych).

Powtarzam: Za cenę nowego Tracera można kupić nowy zasilacz o wiele lepszej marki (choćby spod znaku FSP), a jeśli już kupować zasilacz używany, to też na pewno nie Tracera.
  • #20 3367118
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    wogole to pogubilem sie w tym watku.

przeczytalem 3 pierwsze, a reszta to jest troche bez sensu...

do autora - jaka masz plyte glowna?

*polecam zmienic zasilacz - jest to konieczne. - prawdopodobnie zrobione, ale na co?
    * temp. 50 stopni w biosie to nie temp. prosze podac temperature po 2h pelnego obciazenia pod windowsem.
    *sprawdz na plycie glownej, czy jakies kondensatory nie nebrzuszyly sie.
    * wskazanie temperatury 100*C - jest jaknajbardziej mylace. nie moglo byc spowodowane uszkodzonym wentylatorem - moze dioda procesora jest uszkodzona.
    * na wszelki wypadek - jesli masz ustawione zabezpieczenia termiczne - wylacz je.
    * przesmaruj procesor dobrej jakosci pasta, sprawdz docisk.
    * czy procesor nie ma gdzies ukruszonego rdzenia? moze ma plamy?
  • #21 3367438
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    arek10_1986 napisał:
    a z tym zasilaczem to kolega FIGI Mnie źle zrozumiał chodziło mi o to że polecam Tracera 300 do tego zestawu co ty masz bo nie masz aż ktowie jakiego sprzętu że tzreba markowego zasilacza a że te zasilacze nie wytrzymują w mocniejszych zestawach komputerowych to normalka i na dłuższą metę bierze za sobą wszystko markowa 250 np. CHIEFTEC jest dużo lepszy niż 400 wat TRACERA to tyle takie małe sprostowanie zrobiłem bo na mnie kolega Figi łapie za słowo !

Mało, że kolega głupoty wypisuje na temat zasilaczy, to jeszcze logika i sensowność budowania przez kolegę zdań w języku polskim woła o pomstę do nieba. Na forum technicznym wymagana jest precyzja i jednoznacznośc wypowiedzi, do której koledze wiele brakuje. Ostrzegam kolegę, że kolejny post na temat ulubionych przez kolegę słabych zasilaczy spotka się z restrykcjami, bo potraktuję go jako szkodliwy.
  • #22 3367529
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Jeżeli chodzi o zasilacz to do konfiguracji z Athlonem 1500+ świetnie będzie się nadawał któryś z zasilaczy Fortona FSP (na allegro do kupienia za 50-60 zł) od 300W w górę. Dobrze się sprawuje na starych płytach (mocna linia +5V) często lepiej niż nowe zasilacze w których główny nacisk położono na mocne linie +12V. A pro po tych chwilowych 100C to niestety mogło to uszkodzić procesor. Sam kiedyś przez głupotę załatwiłem Athlona 1000 (zapomniałem podłączyć przewód od wiatraka) a było to naprawdę chwilowe i od tej pory nigdy już nie pracował poprawnie na szynie 133 i musiałem zrobić z niego Athlona 750 na szynie 100 MHz (tylko na tej szynie był w stanie poprawnie pracować).
  • #23 3367777
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Tak, rad jest juz sporo, ale autor postu nie daje sladu zycia. wstrzymajmy sie z pomyslami do tygodnia roboczego ;)
  • #24 3370694
    Grekiu
    Poziom 12  
    Witam. Przepraszam ze tak późno ale oczywiscie jak kazdy w swieta mam mało czasu. Prosiliscie o konfiguracje kompa to prosze: Płyta główna ECS K7S6A ver1.0 procesor Athlon XP 1500++ (stary Duron 800 chodzi bez problemów) dysk twardy Segate 20 GB 128 DDRów Karta graficzna Riva TNT 2 M64 i to chyba tyle z waznych rzeczy. Zasilacz mam 350 W ale nie moge sie doczytać jaka firma to pewnie No Name;) Pojawił mi sie ostatnio nowy problem na tym zasilaczu (prawie nowy moze 4 msc ma) Czasami wogóle sie komp nie odpala. Mrógnie tylko dioda od dysku twardego i nic. Musze wyciagnac pare razy kabel wkladać zeby odpalał. Nie wiem czy to wina zasilacza czy kabla;/ Dodam ze dzieje sie też tak na Duronie 800 Mhz. Nie wiem od czego zacząć wymiane czesci;/ Chociaz w ciemno też nie chciałbym kupować. Dziekuje wszystkim za propozycje i pomoc
  • #25 3370881
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    szukaj w zasilaczu kondensatora 22mik(zasilanie scalaka przetwornicy STB) to jest podsatowowa przyczyna wyłącznia się komputera w sobotę dwatakie komputery ćwiczyłem w serwisie twierdzili że to płyta a to kondensator (wyschnięty) ten powoduje większość awarii komputerow(zasilacze) nalęży wstawić 100mik na 50v 105st/Coraz wymienić elektrolity w uladzie tej przetwornicy startowej,problem zasilacza przestanie istnieć,a przewaliłem tych zasilaczy troszeczke , jest to draństwo ze strony producenta ale jak chłopcy twierdzą mają z czego żyć dzięki takiemu rozwiązaniu,kond. elektrolityczne w zasilaczach impulsowych to 90% awari sprzętu elektronicznego kupując nowy komputer czy zasilacz nalęży odrazu w to miejsce wstawić b.dobry kond. elektrolityczny
    przy okazji mam pytanie gdzie można szukać sterowników do karty skazi(tak chyba się to nazywa) Adaptec AIC-7856T
    pzdrawiam!!!!
  • #26 3370954
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    SCSI. Według driver.com sterowniki do serii AIC-78xx będą działać na 2k,XP,2k3. Sprawdzać nie sprawdzałem, bo nie mam takiego kontrolera.
    Plik w załączniku.
    Załączniki:
    • 303s9a04.exe (366.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 3374855
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Nie ma problemu, jak tylko mogę pomóc...
  • #29 3395580
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 3408080
    Figi
    Poziom 37  
    A kolega nadal o swoich ulubionych zasilaczach...
    Za 100zł, to można kupić znacznie pewniejszy zasilacz i jeszcze sporo zostanie.

Pomijam takie szczegóły, jak wiarygodność testów "Chipa" i fakt, że w niewielu miejscach w Polsce można ten zasilacz kupić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił procesor Athlon XP 1500+ na Allegro i doświadcza nieregularnych resetów komputera. Problem pojawia się sporadycznie, czasem komputer działa bez zarzutu przez kilka godzin, a innym razem resetuje się co chwilę. Wcześniej procesor był przegrzany do około 100°C z powodu uszkodzonego radiatora i wentylatora, co mogło uszkodzić CPU. Po wymianie chłodzenia temperatura w BIOS-ie spadła poniżej 50°C. Stary zasilacz o mocy 250 W (prawdopodobnie marki CODAGEN lub no name) został zastąpiony zasilaczem 350 W, co chwilowo poprawiło stabilność, ale problem częściowo nadal występuje, także na starszym procesorze Duron 800 MHz. Wskazano, że zasilacz może być przyczyną problemów, zwłaszcza jeśli jest niskiej jakości lub uszkodzony (np. wyschnięte kondensatory elektrolityczne). Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów w zasilaczu, wymiana pasty termoprzewodzącej, aktualizacja BIOS-u, test pamięci RAM (memtest) oraz diagnostyka dysku twardego pod kątem błędów. Dyskusja poruszała też kwestię jakości zasilaczy, gdzie polecano markowe modele CHIEFTEC, TAGAN lub Forton FSP zamiast tanich Tracerów czy Codegenów. Wskazano, że chwilowe przegrzanie mogło uszkodzić procesor, co może powodować nieregularne resetowanie się systemu. Dodatkowo pojawił się problem z uruchamianiem komputera, gdzie dioda dysku miga, a komputer nie startuje bez ponownego podłączania kabla zasilania, co może wskazywać na uszkodzenie zasilacza lub kabla. Zalecane jest dalsze testowanie i wymiana podejrzanych komponentów, jednak bez wymiany wszystkiego na ślepo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA