logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop DT-6620 - prawdopodobnie transf. sieciowy

bartek_1 13 Sty 2006 17:26 3055 14
REKLAMA
  • #1 2177002
    bartek_1
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam następujący problem z w/w oscyloskopem. Po włączeniu przeplony był bepiecznik podający napięcie +24V zasilające generator WN. Po wymianie na stopień mocniejszy rezystor 68k łączący żarzenie lampy oscyloskopowej ze źródłem -2500V zaczyna dymić. Trafo sieciowe daje prawidłowe napięcie na żarzenie, i po kilkugodzinnej pracy samego transformatora na biegu jałowym nic się nie dzieje niedobrego. Jednak pomiar reystancji pomiędzy tym odlutowanym uzwojeniem, a masą wskazuje 200k, a po kilkusekundowym przepuszczeniu prądu zwarcia spada do 100 k. Niby to niedużo, ale to uzwojenie moim zdaniem jest na potencjale bliskim 2500V względem katody, dlatego proste obliczenie pokazuje, że tędy prąd z generatora -2500V ucieka do masy przez rezystor 68k.
    Czy może ktoś się spotkał z takim przypdkiem, co więcej powinienem sprawdzić,aby się upewnić i na próżno nie przezwajać trafa (może to jednak nie jest to), a także, czy uzwojenie żarzenia jest na wierzchu, czy głębiej.
    z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2180421
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    na kilakdziesiąt naprawionych DT6620 nie miałem padu trafa sieciowego
    -raz tylko miałem jakąś upływność żarzenia do masy ale na moje szczęście wewnątrz trafa było uzwojenie wyprowadzone do masy - odpiąłem je i oscyl działa do dzisiaj
    -niestety one są wredne w naprawie ( DT6620)
    konstruktorzy źle zbudowali stabilizatory - uszkodzenie jednego stabilizatora powodujące wzrost napięcia (gdy jest on źródłem napięcia odniesienia dla innych ) powoduje lawinowe uszkodzenie zasilacza i innych układów

Zacznij od sprawdzenia stabilzatorów czy dają odpowiednie napięcie , potem na warsztat generator W.N
  • #3 2187317
    bartek_1
    Poziom 11  
    Rezystancja tego transformatora na dwa dni spadła do 30k. Jednak pomiar wykonałem zwykłym multimetrem. Nie wybrałem sie jeszcze do zakładu, gdzie mają megaomomierz na wysokie napięcie próby.
    Poza tym, co sprawdzać w generatorze WN, jeżeli po włączeniu najpierw syczy w trafie, a później dymek wylatuje z rezystora łączącego -2500V z żarzeniem (chyba 64k, nie pamiętam lokalizacji). Czy mam rację, że prąd może uciekać tylko z WN do żarzenia?

Nie wiem, czy odłączenie ekranu uzwojenia żarzenia jest bezpieczne dla oscyla, jeśli na biegu jałowym pomiędzy żarzeniem, a jednym z uzwojeń wtórnych jest 18V? Czy WN nie przebije do prostownika przez odłączony ekran i nie wywoła zniszczeń?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2187378
    rubens
    -genearlnie widzę że zaczynasz od droższego rozwiązania ale......... każdy robi jak uważa

napisałeś;
    jeśli na biegu jałowym pomiędzy żarzeniem a jednym z uzwojeń wtórnych jest 18V

- uzwojenie żarzenia to odzielne uzwojenie więc po co mierzyć napięcie między innym uzwojeniem..................? troche bez sensu rozumownie

Przyślij mi ten oscyloskop to Ci go naprawię inaczej zjedzą Cię koszty.
  • #5 2193400
    bartek_1
    Poziom 11  
    Zastanowię się nad Twoją propozycją, jeśli napiszesz w przybliżeniu, ile będzie mnie to kosztować, jeśli nie przekroczy ceny oscyloskopu na allegro. Wiem, że trudno ocenieć koszt, ale skoro masz doświadczenie, to rząd kosztów możesz podać.
    Poza tym w zakładzie przezwajania silników elektrycznych przez pomiar megaomomierzem z induktorem (badanie przy użyciu wysokiego napięcia) stwierdzili, że pomiędzy ekranem a żarzeniem rezystancja wynosi zero. Po użyciu induktora wartość rezystancji mierzona multimetrem oscyluje na pozomie kilku kiloomów. Ponieważ oni się w przezwajanie takich małych traf nie bawią, więc zaproponowali sprzedaż drutu, izolacji i zalanie uzwojenia w piecu, jak sobie je sam przewinę za pół litra. Czy to jest najdroższe rozwiązanie?
    A moim zdaniem pomiar między żarzeniem a pozostałymi wtórnymi wskazuje, że pomiędzy w/w uzwjeniami jest przebicie. Czy nie mam racji?
  • REKLAMA
  • #6 2195611
    rubens
    -odłącz ten ekran i spróbuj odpalić oscyloskop
    -najtaniej by było dodać zewnętrzne małe trafko 6,6 V dla żarzenia

jeśli masz autotrafo to można by żarzenie podciągnąć z trafa a resztę z oryginalnego
    -da to pewność co do sprawności reszty układów w oscyloskopie i pozostałych uzwojeń w trafie
  • #7 2527578
    bartek_1
    Poziom 11  
    Ostatecznie trafo jednak przewinąłem. Wymieniłem potencjometry i wyczyściłem styki. Oscyloskop ruszył. Niestety po ok pół godziny pracy uszkodzeniu uległ wzmacniacz rozjaśniania, przebita dioda zenera D710, rezystor R733, R730 (rezystory uległy zwęgleniu) oraz BC393. Czy przyczyną uszkodznia mógł być zasilacz 120 i 60V, czy raczej wymienić uszkodzone elementy i spróbować?
  • Pomocny post
    #8 2527851
    rubens
    Zasilacz jest fatalnie skonstruowany - połowa uszkodzeń bierze sie właśnie z niego ( błąd w konstrukcji).

Napięcie 60V - to jest najczęstrza usterka od której lawinowo "lecą" inne bloki .
    Zajmij sie najpierw stabilizatorami napięc potem dopiero wymieniaj uszkodzone elmenty.
  • #9 2543873
    bartek_1
    Poziom 11  
    Dziękuję za poradę, po naprawie zasilacza, który podawał 147 V zamiast 120 (wymieniłem BF259 sterujący tranzystorem szeregowym stabilizującym 120V, zwarcie BE) i uzyskaniu właściwych napięć okazało się, że chwilę po włączeniu linia podstawy czasu gwałtownie staje się bardzo jasna i szeroka na poand pół cm oraz cały ekran lekko świeci. Nic nie daje regulacja potencjometrem "Jasność", na potencjometr ostrość i astygmatyzm linia reaguje, ale nie da się jej sprowadzić do normalnej szerokości. Pomiar napięcia pomiędzy punktami 720 oraz 730 wskazuje około 6 do 10V w miarę kręcena potenjometrem. W momencie wystąpienia tej usterki oscylogram (2 na rys. III/26/II, ten na którym sa powielacze WN) na połączniu diod ogranicznika bardzo się odkształca, a w miarę kręcenia potencjometrem napięcie zmienia się od 8 do 80V, wcześniejszy owscylogram w punkcie 1 prawie się nie zmienia.
    Czasami zamiast opoisanego wczesniej jasność blokuje się w pozycji "dość jasny", widać niewygaszone powroty, a oscylogram w punkcie 1 się prawie nie odkształca, natomiast w punkcie 2 zjawisko występuje, gdy dolna linia prostokątna znacznie się pochyli (gdy jest równoległa do górnej, to jest OK).
    Nie uzyskałem kształtu dokładnie takiego, jak zaleca instrukcja, ponieważ nie mam generatora 1KHz sinus.
    W czasie uszkadzania się wzmacniacza rozjaśniania na skutek usterki zasilacza, w okolicach kondensatorów WN i potencjometru ostrości coś strzeliło i od tego czasu te usterki występują.
    Czy spotkał się ktoś z taką usterką? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
  • #10 2591107
    bartek_1
    Poziom 11  
    Okazało się, że przyczyną całego zamieszania jest zwarcie katoda - siatka pierwsza po nagrzaniu się katody do temperatury pracy. Wyłączenie oscyloskopu i szybki pomiar wskazuje rezystancję kilkadziesiąt kiloomów. Ustaliłem, że obniżenie rezystorami napięcia żarzenia do 5.3V zapwnia prawidłową pracę oscyloskopu. Ale z tego co wiem, wpływa to bardzo niekorzystnie na trwałość katody. Stąd moje pytanie, czy istnieją jakieś możliwość usunięcia tego zwarcia? Czy lepiej nic nie robić?
  • REKLAMA
  • #13 2611944
    bartek_1
    Poziom 11  
    Starałem się na allegro poszukać, ale aktualnie lampy do DT6620 nie ma, nawet nie wiem, jak jej oznaczenie wpisać do wyszukiwarki, bo na schemacie jest opisana cyrylicą. Byłbym wdzięczny za odpowiedni link, gdyż obecnie po dłuższej pracy zaczynają być widoczne powroty i trzeba napięcie żarzenia coraz bardziej obniżać.
  • #15 2728739
    bartek_1
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc. Po wymianie lampy oscyloskop działa, przy okazji polecam tego sprzedającego.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył oscyloskopu DT-6620, w którym po włączeniu przepalał się bezpiecznik zasilający +24V generatora wysokiego napięcia (WN). Po wymianie bezpiecznika na mocniejszy rezystor 68k łączący żarzenie lampy oscyloskopowej ze źródłem -2500V zaczął się dymić. Pomiar rezystancji uzwojenia transformatora sieciowego wskazywał spadek wartości po przepuszczeniu prądu zwarcia, co sugerowało upływność lub przebicie między uzwojeniem żarzenia a masą. Zalecano sprawdzenie stabilizatorów napięcia, które w DT-6620 są często przyczyną uszkodzeń zasilacza i innych układów. Proponowano odłączenie ekranu uzwojenia żarzenia i ewentualne zastosowanie zewnętrznego transformatora 6,6V do zasilania żarzenia w celu weryfikacji sprawności pozostałych elementów. Ostatecznie transformator został przewinięty, co pozwoliło na uruchomienie oscyloskopu, jednak po pewnym czasie uszkodziły się elementy wzmacniacza rozjaśniania i inne komponenty, co przypisano wadliwej konstrukcji zasilacza, zwłaszcza linii 60V. Po naprawie zasilacza pojawiły się problemy z jasnością i szerokością linii podstawy czasu, a dalsze badania wykazały zwarcie katody z siatką pierwszą lampy oscyloskopowej. Obniżenie napięcia żarzenia do 5,3V umożliwiło działanie urządzenia, choć wpływa to negatywnie na trwałość katody. Zalecano wymianę lampy oscyloskopowej; dostępne są nowe lampy do DT-6620 na aukcjach internetowych. Wymiana lampy rozwiązała problem powrotów i niestabilności obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA