logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

co odciać by zabezpieczyć auto??- Golf III 1.9 turbo diesel

mavi 13 Sty 2006 22:26 5284 7
REKLAMA
  • #1 2177647
    mavi
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    W dieslu pompe paliwa moge sobie odcinac bez obawy że zapowietrze silnik??
    Chciałem wykozystać rozpiske istniejąca w necie odnosnie kolorów przewodów przy skrzynce bezpeicznikowej ale tam gdzie niby jest odcicie zaplonu to ja mam bezpiecznik halogenów. Natomiast sam znalazlem bezpiecznik który odcina elektronike silnika i gasi silnik. ten bezpiecznik odpowiedzialny jest też za grzanie wiec żarowych. Czy odcinając ten obwód nie uszkodzę elektroniki silnika??
    To chyba by było na tyle
  • REKLAMA
  • #2 2178468
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2179743
    mavi
    Poziom 19  
    oki czarny ale czarny prowadzi do pompy paliwa??? a co z przewodem odcinającym grzanie sie świec i całego komputera zarazem?
  • REKLAMA
  • #4 2186912
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jaki rocznik tej trójki???
  • #5 2187249
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Przewód biało-czarny przy kostce idącej do pompy paliwa. Odcina elektrozawór.
  • REKLAMA
  • #6 2187284
    mavi
    Poziom 19  
    jak na ta chwile odciąłem kable od bezpiecznika nr 15. Jest to grzanie świec i komputer. co do pompy to nie jest tak ze pomimo odciecia pompy auto mozna jeszcze normalnie zapalic i sporo przejechac??? i co z zapowietrzeniem?? poodbno jak braknie paliwa to silnik mozna zapowietrzyc wiec jak mu odetniemy pompe to czy efekt nie bedzie taki sam?? co do rocznika to jest to golf z kwietnia 95 roku.
  • #7 2188434
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    W TD fabrycznie montuje sie immobiliser na elektrozawor pompy wiec spokojnie jak go ni emasz mozna tam sobie wlaczniczek zrobic , lecz w zasadzie jak sie maske podniesie to podajac tam 12 V to masz zabezpieczenie pominiete.
  • #8 3027839
    adam_aa22
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Popieram "trocse" ja tak pominąłem cały obwód bo miałem jakąś przerwe w instalacji i nagle autko mi zgasło. Wystarczu ok pół metra przewody i jedziesz dalej, więc dla złodzieja to żaden problem :). Ja obmyśliłem dużo lepszy sposób zabezpieczenia auta przed kradzieżą który polega na zablokowaniu wszystkich kół na postoju. Wtedy nawet na hol nie zwinom autka.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej zabezpieczenia Volkswagena Golfa III 1.9 turbo diesel poruszono kwestię odcinania pompy paliwa bez ryzyka zapowietrzenia silnika. Zalecane jest odcięcie przewodu zasilającego (czarnego) po stacyjce, co skutecznie unieruchamia pompę paliwa. Wskazano również przewód biało-czarny przy kostce pompy, który odcina elektrozawór pompy paliwa. Odcinanie bezpiecznika nr 15, odpowiedzialnego za grzanie świec żarowych i elektronikę silnika, powoduje zgaszenie silnika, jednak istnieje obawa o potencjalne uszkodzenia elektroniki. W modelach TD fabrycznie montowany jest immobiliser na elektrozaworze pompy, co stanowi dodatkowe zabezpieczenie. Zwrócono uwagę, że pomimo odcięcia pompy paliwa, silnik może jeszcze chwilowo pracować, co może prowadzić do zapowietrzenia. Alternatywną metodą zabezpieczenia zaproponowano blokadę kół na postoju, uniemożliwiającą kradzież poprzez holowanie pojazdu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA