logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz regulowany 1,2 - 33 V analogowy, ciekawy :)

liseczq 13 Sty 2006 22:30 26727 31
REKLAMA
  • #31 3191702
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Zrobiłem zasiacz według Twojej koncepcji, lecz zamiast 2N3055 dałem KSE13007 Fairchilda(ludzie zaglądający do zasilaczy komputerowych dobrze je znają)- troche słabsze 8A(16 w peak-u) Uce=400V, moc strat maksymalna 80W -wiem troszke mniej, obudowa T0-220;) No i tak:

Zasilacz nie ma zabezpieczenia nadprądowego w sumie nawet termiczne ciężko jest włączyć ale to jest w niektórych przypadkach(co do czego masz racje) nie aż tak rażące. Ale ma troche poważniejszą wadę... przydźwięk sieci. Moze nie az tak bardzo ale jest rażący jeśli wchodzą w gre tak jak u mnie układy gitarowe. Druga sprawa to niestabilnosc napięcia (w granicach oczywiscie ±10mV) przy nierozgrzanych tranzystorach, jak są ciepłe to juz jest lepiej.

Zaraz po tym zbudowałem sobie zasilacz na LM350, i po krótce, przy tych mocach zostane przy LM350 jednak.

Pozdrawiam Mariusz.
  • REKLAMA
  • #32 6948687
    Dragas
    Poziom 26  
    Ocena: 197
    Szukałem trochę w internecie, ale nic nie znalazłem.
    Mam trafo 30V / 10A około. I chciałbym zrobić zasilacz stabilizowany regulowany, ale taki który na wyjściu max będzie miał około tyle ile jest na wyjściu trafa, a minimum około 1,2V i 0.1A, ale nic się nie stanie jak minimum będzie troszeczkę większe.

Bardzo potrzebowałbym taki schemat.
    Dzięki z góry.

Pozdrawiam Krzysztof

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji analogowego zasilacza warsztatowego o regulowanym napięciu wyjściowym od 1,2 do 33 V i maksymalnym prądzie 3 A, opartego na stabilizatorze LM317 oraz tranzystorach mocy 2N3055. Układ wykorzystuje transformator 24 V 3,15 A oraz bezpiecznik 3 A, co ogranicza maksymalny prąd wyjściowy. Zasilacz posiada woltomierz i amperomierz na panelu przednim, choć dokładność pomiaru napięcia jest niska. Konstrukcja cechuje się dobrą stabilizacją napięcia, potwierdzoną testem obciążenia żarówką 12 V 21 W. W dyskusji poruszono kwestie strat mocy, konieczności stosowania odpowiednio dużych radiatorów, ograniczeń wynikających z parametrów transformatora oraz braku zabezpieczeń przeciwzwarciowych i nadprądowych w układzie. Zaproponowano modyfikacje, takie jak zastosowanie mocniejszego transformatora, wymiana mostka prostowniczego na o większym prądzie, a także rozważano różne metody zabezpieczeń, w tym ograniczanie prądu i zabezpieczenia termiczne. Wątek zawiera szczegółowy opis elementów schematu, w tym wartości rezystorów, kondensatorów i tranzystorów, a także dyskusję na temat problemów z rozpraszaniem ciepła i stabilnością napięcia przy różnych obciążeniach. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z podobnymi konstrukcjami, wskazując na zalety i wady użycia LM317, LM350 oraz alternatywnych tranzystorów mocy, jak KSE13007. Poruszono także temat projektowania płytek drukowanych oraz problemów z zakłóceniami sieciowymi. W końcowej części pojawiły się pytania o schematy zasilaczy o wyższych parametrach prądowo-napięciowych oraz prośby o zabezpieczenia przeciwzwarciowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA