logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośniki do transformatora TG6-9-666 w piecyku P1 z ax84?

Viper_One 14 Sty 2006 20:51 2235 11
REKLAMA
  • #1 2180998
    Viper_One
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam

Chcę zrobić swoją pierwszą lampową konstrukcję. Stanęło na tym piecyku.

Schemat TUTAJ

Wzmacniacz jest na EL84 i ECC83.

Pytanie:

(Zaznaczam że nie znam się zbytnio na transformatorach. Zwłaszcza głośnikowych ;) )

Mam starego Wirtuoza i chciałem z niego wykorzystać trafa - sieciowe (TS40/15/6076) i głośnikowe (TG6-9-666). Obie z wyżej wymienionych lamp są w tym radiu, czy zatem mogę spokojnie wykorzystac trafo sieciowe?
    Z głośnikowym mam inne pytanie, otóż w Wirtuozie były dwa głośniki - jeden 5W 15Ω a drugi 1,5W 6Ω.

Jak powinienem podłączyć do niego głośnik?

Rozumiem że to trafo ma dwa uzwojenia wtórne (jak coś źle mówię to poprawcie) z których jedno jest do głośnika wysokotonowego, a drugie do niskotonowego.
    Czy powinienem połączyć ze sobą odczepy obu uzwojeń?
    Czy może podpiąć się pod jedno tylko, ale jaka będzie wtedy moc?

Z góry dziękuję za pomoc i uświadomienie :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2181351
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Viper_One napisał:

Wzmacniacz jest na EL84 i ECC83.

Pytanie:

(Zaznaczam że nie znam się zbytnio na transformatorach. Zwłaszcza głośnikowych ;) )

Mam starego Wirtuoza i chciałem z niego wykorzystać trafa - sieciowe (TS40/15/6076) i głośnikowe (TG6-9-666). Obie z wyżej wymienionych lamp są w tym radiu, czy zatem mogę spokojnie wykorzystac trafo sieciowe?

Możesz. Jak robisz wzmacniacz, to raczej podłączysz do niego kolumnę - w tym wypadku musi mieć 15Ω (tyle ile niskotonowy głośnik z tego radia). Głośnik wysokotonowy ma mniej krytyczną impedancję.
  • REKLAMA
  • #3 2181816
    Viper_One
    Poziom 12  
    Czyli rozumiem że mogę wykorzystac oba trafa, a w głośnikowym głośnik podpiąć pod uzwojenie niskotonowego, tak?
  • #4 2182509
    aktyp
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Glosnik wysokotonowy nie musi miec osobnego uzwojenia na transformatorze, gdyz czesto podlaczany jest przez kondensator np. 2,2nF rownolegle z glosnikiem srednio lub niskotonowym.

Dodano po 10 [minuty]:

Jezeli ma osobne uzwojenie to i tak glosnik wysokotonowy podlaczamy przez kondensator, kondensatory mozna dobierac sobie na sluch w/g uznania.
  • REKLAMA
  • #5 2183667
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Viper_One napisał:
    Czyli rozumiem że mogę wykorzystac oba trafa, a w głośnikowym głośnik podpiąć pod uzwojenie niskotonowego, tak?

Dokładnie. Możesz tez użyć głośnika 8Ω, niekoniecznie 15 jak było w oryginale, w klasie A nie niesie to żadnych szkodliwych skutków, jedynym rezultatem będzie spadek maksymalnej mocy wyjściowej i pewnien wzrost zniekształceń.
  • #6 2184531
    Kraft
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Podłączanie głośnika wysokotonowego we wzmacniaczach gitarowych to nieporozumienie, gdyż pasmo powinno ograniczać się do około 7kHz inaczej będzie waliło piaskiem przy przesterze. Wystarczy sam głośnik gitarowy.
  • REKLAMA
  • #8 2185946
    Kraft
    Poziom 17  
    Nawet w najbardziej profesjonalnych zestawach gitarowych nie ma głośnika wysokotonowego. Jedynie w basie.

Co do głośnika to (jeżeli masz fundusze) Celestion Vintage 30 - 16Ω
    Lub jakieś 2 głośniki (8Ω) połączone szeregowo w paczce 2 x 12"
  • #10 2187436
    Viper_One
    Poziom 12  
    Kraft napisał:
    Nawet w najbardziej profesjonalnych zestawach gitarowych nie ma głośnika wysokotonowego.

Hehe, to wiem ;)

Kraft napisał:

Co do głośnika to (jeżeli masz fundusze) Celestion Vintage 30 - 16Ω
    Lub jakieś 2 głośniki (8Ω) połączone szeregowo w paczce 2 x 12"

Póki co to zrobię sam "headzik", potem jak wpadnie trochę kasy to pomyślę o paczce. Jak skończę heada to przetestuje go mój kumpel właśnie na tym Celestionie w pace Labogi :D

Potem zobaczymy, myślałem nad 2x ARZ 6608, ale to wszystko w dalekiej przyszłości :)

Dzięki wszystkim za pomoc - jak skończę (troche znając życie to potrwa :) ) to wrzuce zdjęcia do diy.

(dodam tylko że nie gram na gitarze jakby co ;) )
  • #11 2187487
    Kraft
    Poziom 17  
    Viper_One napisał:

Potem zobaczymy, myślałem nad 2x ARZ 6608, ale to wszystko w dalekiej przyszłości :)

Kumpel ma paczke 4 x ARZ 6608 podłączoną do kopii Marshalla 100W i powiem szczerze że na czystym brzmi ładnie ale na przesterze wali wysokimi tonami. To jest głośnik szerokopasmowy więc nie nadaje się do gitary (do gitry to pasmo od 80 Hz do około 5 - 6 kHz). Słyszałem, że można wyciąć te stożki ale nie wiem w jakim stopniu odcina to wysokie tony. Także na tych Teslach nie radzę. Wiem że to jedno z tańszych rozwiązań :) ale rób jak uważasz
  • #12 2263181
    mate_ok
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    2 x ARZ 6608 to troche za mało - 4 sztuki by się przydały. A z ucinaniem tubek to jednak zły pomysł - sprawdziłem i nie byłem zadowolony (4 głośniki poszły na śmietnik). Z nimi jest dużo piasku ale bez dzwięk jest zamulony, bez życia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia głośników do transformatora głośnikowego TG6-9-666 oraz wykorzystania transformatora sieciowego TS40/15/6076 ze starego radia Wirtuoz w lampowym wzmacniaczu na lampach EL84 i ECC83. Zaleca się podłączenie głośnika o impedancji 15 Ω do uzwojenia niskotonowego transformatora głośnikowego, gdyż głośnik wysokotonowy zwykle podłącza się przez kondensator (np. 2,2 nF) równolegle z głośnikiem niskotonowym, co pozwala na filtrowanie pasma wysokich tonów. Można użyć również głośnika 8 Ω, choć spowoduje to spadek mocy i wzrost zniekształceń. Wzmacniacze gitarowe zwykle nie stosują osobnych głośników wysokotonowych, gdyż pasmo powinno być ograniczone do około 7 kHz, aby uniknąć nieprzyjemnych zniekształceń przy przesterze. Wskazano, że głośniki szerokopasmowe, takie jak ARZ 6608, mogą generować niepożądane wysokie tony przy przesterze i nie są optymalne do gitarowego brzmienia. Jako rekomendację podano głośnik Celestion Vintage 30 o impedancji 16 Ω lub zestaw dwóch głośników 8 Ω połączonych szeregowo. Próby modyfikacji głośników szerokopasmowych przez usuwanie stożków nie przyniosły zadowalających efektów. Transformator sieciowy TS40/15/6076 można bezpiecznie wykorzystać w konstrukcji wzmacniacza lampowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA