logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę podłączyć głośnik 16Ω 10VA do wzmacniacza gitarowego?

zolnierz43 16 Maj 2006 13:09 2928 20
REKLAMA
  • #1 2630729
    zolnierz43
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Mam pytanko, czy do tego wzmacniacza którego schemat załączam, moge podłączyć głośnik 16 omowy 10 VA.
    Prosze o odpowiedz!
    Dzięki
    Załączniki:
    • Czy mogę podłączyć głośnik 16Ω 10VA do wzmacniacza gitarowego? wzm-gitarowy.gif (28.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2630759
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Tak, ale pod warunkiem przewinięcia uzwojenia wtórnego transformatora głośnikowego.
  • #3 2631388
    zolnierz43
    Poziom 11  
    Co muszę zrobić, nawinąć pare zwojów czy mam je odwinąć?
  • REKLAMA
  • #4 2631434
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    Witam,
    Chciałbym pomóc, ale schemat zamieszczony przez autora wątku jest niedostępny (przynajmniej ja nie mogę go zabaczyć, ani tu ani po przeniesieniu linki do nowego okna przeglądarki).
    Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #6 2636749
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    przybyłem, przeczytałem (tam), teraz pierwsza i zasadnicza moja refleksja, mianowicie tam w części tekstu: "...Tak pod koniec 1962 roku, powstał oparty na konstrukcji Leo Fendera - „Bassman”, legendarny dziś, 45-watowy wzmacniacz JTM-45."
    brakuje po cyfrze 4 przecinka, tak więc jest to wzmacniacz o mocy wyjściowej cztery i pół wata ! ! ! :D
    Natomiast ta informacja: "Wszystkie transformatory mają wyjście o impedancji 5 omów, dlatego można nimi zasilać kolumny tak 4-o jak i 8-o omowe. "
    zwyczajnie powaliła mnie z nóg ... :|
    Pozostawię to bez komentarza, dodam tylko iż lampowy wzmacniacz mocy z transformatorem obniżającym, pracuje prawidłowo, kiedy jest dopasowany do głośnika rezystancyjnie. Zupełnie odmiennie od wzmacniaczy mocy tranzystorowych, gdzie wyjście jest typu; źródło napięcia i minimalna impedancja obciążenia wynika z ograniczeń sprzętowych.

Wobec powyższego, Kolego zolnierz43, kiedy przyjmiemy owe 5Ω impedacji wyjściowej transformatora głośnikowego, a ma być uzwojenie wtórne przewinięte na 16Ω, to zależność jest następująca:

[z2(16):z2(5)]^2; = 16:5, czyli z2(16)^2; = z2(5)^2•(16:5) stąd:

z2(16) = z2(5)•√(16:5) = z2(5)•1.7889

Moim zdaniem to uzwojenie wtórne tego transformatora trzeba odwinąć całe by policzyć ilość zwojów [z2(5)], a następnie, po przeliczeniu [z2(16)], nawinąć, ale cieńszym drutem (o mniejszej średnicy), bo o takiej samej średnicy to raczej nie zmieści się.
    Nową średnicę drutu można obliczyć na podstawie znajomości średnicy dla 5Ω w sposób następujący (zachowujemy tę samą gęstość prądu):

j = i2(16):s(16) = i2(5):s(5), czyli:

i2(16):i2(5) = s(16):s(5) = z2(5):z2(16), stąd:

s(16) = s(5)•[z2(5):z2(16)]

ale pole przekroju drutu o kształcie koła to: s = Π:4•d^2;, gdzie d to średnica drutu, więc:

Π:4•d(16)^2; = Π:4•d(5)^2;•[z2(5):z2(16)], czyli

d(16)^2; = d(5)^2;•[z2(5):z2(16)], a więc:

d(16) = d(5)•√[z2(5):z2(16)] = d(5):√1.7889)= d(5):1.3365

Pozdrawiam

Greg
  • #8 2639208
    Quarz
    Poziom 43  
    aktyp napisał:
    Zobiłeś pomyłke w obliczaniu grubosci drutu przy 16 ohm.

Witam,
    jeśli prawy (zamykający, bo nie ma otwierającego i tak ma być) nawias w przedostatnim wyrażeniu, który, faktycznie, tam być nie powinien, to zgoda, ale trudno to nazwać pomyłką w obliczeniach, raczej błędem redakcyjnym,
    ale: z2(16):z2(5) = 1.7889, a więc: √[z2(5):z2(16)] = 1/√1.7889 = 1/1.3375, więc jest błąd, co przyznaję, na czwartym miejscu znaczącym... :|
    Proszę tylko zauważyć o której godzinie mój poprzedni post pisałem.
  • #9 2639264
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Polecam program Amator 2000. Bardzo przydatne narzedzie do obliczania transformatorow.
  • #10 2639436
    Quarz
    Poziom 43  
    METALOWIEC napisał:
    Polecam program Amator 2000. Bardzo przydatne narzedzie do obliczania transformatorow.

Witam,
    skoro powiedziało się "A", Kolego METALOWIEC, to warto było powiedzieć i "B" i dać linkę do źródła:
    http://ecclab.com/programy.php3
    Chcę tylko nieśmiało zauważyć, że problem autora tego wątku nie polega na obliczeniu nowego transformatora głośnikowego, do czego być może i ten program dobrze nadaje się, choć mi wystarczą charakterystyki anodowe i siatkowe lampy stopnia końcowego i "liczyk" (kiedyś to był suwak logarytmiczny), a całą resztę, to noszę (chyba jako niepotrzebny balast) od lat ze sobą ... :D
    ... ale na przeliczeniu gotowego transformatora głośnikowego z jednej wartości impedancji obciążającego go głośnika na inną.

Pozdrawiam

Greg

P.S. Do pierwszej mej odpowiedzi. Mianowicie zwiększenie impedancji głośnika i zwiększenie liczby zwojów uzwojenia wtórnego transformatora spowoduje wzrost wartości ujemnego sprzężenia zwrotnego, a co za tym idzie, zmiejszenie wypadkowego wzmocnienia całego stopnia mocy.
    W celu zmniejszenia wartości tego ujemnego sprzężenia zwrotnego, należy na podanym przez autora wątku schemacie z linki, zwiększyć wartość rezystancji rezystora R21.
  • #11 2640478
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    GregBa napisał:

mi wystarczą charakterystyki anodowe i siatkowe lampy stopnia końcowego i "liczyk" (kiedyś to był suwak logarytmiczny), a całą resztę, to noszę (chyba jako niepotrzebny balast) od lat ze sobą ... :D

Pogratulowac :D

PS. co do linka to nie pamietalem skad go sciagnelem dlatego nie podalem :)
  • #12 2658215
    zolnierz43
    Poziom 11  
    Rozumiem w takim razie jakie trafo głośnikowe musze założyć by to zagrało np. na 4 omowym głośniku pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 2658346
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    zolnierz43 napisał:
    Rozumiem w takim razie jakie trafo głośnikowe musze założyć by to zagrało np. na 4 omowym głośniku pozdrawiam

I tu jest (przynajmniej na dzień dzisiejszy) problem, bo transformatory (wymienione w źródłowej publikacji); TG 5-46-666, czy TG5-38-666, TG5-53-666, oraz TG2,5–1-666, TG2,5–2-666, TG2,5-47-666, pracowały z lampą (pentodą) stopnia końcowego typu PCL86, a ta ma inne (Ra PCL jest większe od Ra EL) od EL84 (PL84) charakterystyki anodowe.
    Poza tym, o ile pamiętam, to obciążeniem był głośnik 6Ω, więc dla 4Ω głośnika to nie jest najlepsze rozwiązanie.
    Problem w tym, iż przez najbliższe dni nie mam i nie będę mieć dostępu do dokumentacji (papierowej) gdzie mógłbym znaleźć jednoznaczną odpowiedzieć na postawione przez Ciebie pytanie.
    Postaram się na nie odpowiedzieć jak będę mieć do w/w dokumentacji (poza mieszkaniem) dostęp.

Jeszcze jedna istotna uwaga dotycząca zamieszczonego tam schematu:
    Mianowicie, niedopuszczalne jest pozostawienie otwartego obwodu wtórnego transformatora głośnikowego (każdego) (jak widać złącze J3 typu Jack bez przyłączoego wtyku z dołączonym głośnikirm przerywa obwód).
    Nie wolno też zwierać uzwojenia wtórnego, ponieważ w obu przypadkach przyłożenie sygnału sterującego, może zakończyć się zejściem śmiertelnym transformatora lub lampy stopnia końcowego, albo i obu tych podzespołów jednocześnie.

Pozdrawiam
    Greg
  • #14 3229948
    sylwek1980
    Poziom 13  
    Ocena: 69
    A ja mam pytanko odnosnie zasilania. Mam trafo ktore daje 280V zmiennego. Czy mogę użyc takie napięcie do zasilania anody? Chce zrobic tylko przedwzmacniacz.
    Pozdrawiam!!!
  • #15 3230245
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    sylwek1980 napisał:
    A ja mam pytanko odnosnie zasilania. Mam trafo ktore daje 280V zmiennego. Czy mogę użyc takie napięcie do zasilania anody? Chce zrobic tylko przedwzmacniacz.
    Pozdrawiam!!!

a dlaczego nie. preamp Mesy DR jest zasilany z 420V stałego. Tyle to ty nawet nie osiągniesz po wyprostowaniu.
  • #16 3230281
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    Cytat:

Poza tym, o ile pamiętam, to obciążeniem był głośnik 6Ω, więc dla 4Ω głośnika to nie jest najlepsze rozwiązanie.

E tam, taka mała różnica nie gra roli w gitarowcu aniw sprzęcie popularnym.
  • #17 3231683
    sylwek1980
    Poziom 13  
    painlust napisał:
    sylwek1980 napisał:
    Pozdrawiam!!!

a dlaczego nie. preamp Mesy DR jest zasilany z 420V stałego. Tyle to ty nawet nie osiągniesz po wyprostowaniu.

No tak. Dokładnie chodzi mi o układ przedstawiony w temacie. Czy ewentualnie musze coś zmieniac w obwodzie (wartosci rezystorów)?

Dodano po 1 [minuty]:

Aha i zamiast ecc83 chce wstawić ecc82 bo taką mam. Ewentualnie jak zdobęde to podmienie.
  • #18 3232129
    painlust
    nic nie trzeba zmieniać.
  • #19 3232874
    sylwek1980
    Poziom 13  
    Mam jeszcze pytanko do kolegi painlusta. Przedwzmacniacz chce zakończyć na kondensatorze C11. Z kondensatora chce podac sygnał na wejście końcówki mocy z kitu AVT 2762. Jak z połączeniem masy między układami i dopasowaniem impedancyjnym?

Dodano po 1 [minuty]:

A widziałem podobny układ i ten potencjometr przed drugą triodą był jako GAIN a za wstawiony był VOLUME. Chce tak samo zrobić. Można?
  • #20 3232887
    painlust
    sylwek1980 napisał:
    Mam jeszcze pytanko do kolegi painlusta. Przedwzmacniacz chce zakończyć na kondensatorze C11. Z kondensatora chce podac sygnał na wejście końcówki mocy z kitu AVT 2762. Jak z połączeniem masy między układami i dopasowaniem impedancyjnym?

Dodano po 1 [minuty]:

A widziałem podobny układ i ten potencjometr przed drugą triodą był jako GAIN a za wstawiony był VOLUME. Chce tak samo zrobić. Można?

nie mam doświadczenia w układach hybrydowych (bo to chyba tranzystorowa końcówka). Podobno potrzebny jest bufor impedancyjny, ale to powinien ktos inny się wypowiedzieć. Co do drugiego pytania to oczywiscie że można. Z tym że w przypadku ECC82 jest to bezsensowne. A i jeszcze jedno: stosując ECC82 potrzebuje rezystorów anodowych co najmniej 1W
  • #21 3233533
    sylwek1980
    Poziom 13  
    Ok dzieki. Dam ten potencjometr bo jak zdobęde ecc83 to się przyda. Odnośnie dopasowania impedancyjnego to popytam w innych działach. Najgorsze prace ślusarskie juz mam za sobą, obudowa z transformatorami i potężnym radiatorem na mosfety juz jest. Teraz tylko lutowanko.
    Pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia głośnika 16Ω 10VA do wzmacniacza gitarowego z transformatorowym wyjściem głośnikowym. Podkreślono, że aby to było możliwe, konieczne jest przewinięcie uzwojenia wtórnego transformatora głośnikowego w celu dopasowania impedancji. Wzmacniacz lampowy wymaga rezystancyjnego dopasowania impedancji głośnika do transformatora, co różni się od wzmacniaczy tranzystorowych. Wskazano, że oryginalne transformatory (np. TG 5-46-666, TG5-38-666) były projektowane dla głośników 6Ω i lampy PCL86, a zastosowanie głośnika 4Ω lub 16Ω wymaga odpowiedniej modyfikacji transformatora. Zwiększenie impedancji głośnika i liczby zwojów wtórnego uzwojenia wpływa na ujemne sprzężenie zwrotne i wzmocnienie stopnia mocy. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące obliczeń i narzędzi do projektowania transformatorów, takich jak program Amator 2000 oraz link do ecclab.com. Dodatkowo poruszono kwestie zasilania przedwzmacniacza lampowego (np. napięcie 280V AC) oraz kompatybilności lamp ECC82 zamiast ECC83, z uwzględnieniem konieczności stosowania rezystorów anodowych o odpowiedniej mocy. Wskazano także na potrzebę bufora impedancyjnego przy łączeniu przedwzmacniacza lampowego z końcówką mocy tranzystorową (np. AVT 2762).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA