Mam pytanko, czy do tego wzmacniacza którego schemat załączam, moge podłączyć głośnik 16 omowy 10 VA.
Prosze o odpowiedz!
Dzięki
Prosze o odpowiedz!
Dzięki
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamaktyp napisał:Zobiłeś pomyłke w obliczaniu grubosci drutu przy 16 ohm.
METALOWIEC napisał:Polecam program Amator 2000. Bardzo przydatne narzedzie do obliczania transformatorow.
GregBa napisał:
mi wystarczą charakterystyki anodowe i siatkowe lampy stopnia końcowego i "liczyk" (kiedyś to był suwak logarytmiczny), a całą resztę, to noszę (chyba jako niepotrzebny balast) od lat ze sobą ...![]()
zolnierz43 napisał:Rozumiem w takim razie jakie trafo głośnikowe musze założyć by to zagrało np. na 4 omowym głośniku pozdrawiam
sylwek1980 napisał:A ja mam pytanko odnosnie zasilania. Mam trafo ktore daje 280V zmiennego. Czy mogę użyc takie napięcie do zasilania anody? Chce zrobic tylko przedwzmacniacz.
Pozdrawiam!!!
Cytat:
Poza tym, o ile pamiętam, to obciążeniem był głośnik 6Ω, więc dla 4Ω głośnika to nie jest najlepsze rozwiązanie.
painlust napisał:sylwek1980 napisał:A ja mam pytanko odnosnie zasilania. Mam trafo ktore daje 280V zmiennego. Czy mogę użyc takie napięcie do zasilania anody? Chce zrobic tylko przedwzmacniacz.
Pozdrawiam!!!
a dlaczego nie. preamp Mesy DR jest zasilany z 420V stałego. Tyle to ty nawet nie osiągniesz po wyprostowaniu.
sylwek1980 napisał:Mam jeszcze pytanko do kolegi painlusta. Przedwzmacniacz chce zakończyć na kondensatorze C11. Z kondensatora chce podac sygnał na wejście końcówki mocy z kitu AVT 2762. Jak z połączeniem masy między układami i dopasowaniem impedancyjnym?
Dodano po 1 [minuty]:
A widziałem podobny układ i ten potencjometr przed drugą triodą był jako GAIN a za wstawiony był VOLUME. Chce tak samo zrobić. Można?