Masz podobny problem do mojego - aceton. Ja próbuję udostępnić internet ale przez LPT programem DcShare. Myślę, że w twoim przypadku to powinno działać. DcShare na pewno potrafi udostępnić internet gdy komputery są połączone za pomocą BPK lub za pomocą kart sieciowych.
Nie wiem na pewno ale chyba DcShare udostępnia połączenie tylko modemowe Dial-Up ale spróbuj
ja ci pomoge - ostatnio sam to robilem - polaczylem 2 kompy przez null modem i ustawilem jeszcze neta. Po pierwsze to proponuje zrobic to jako polaczenie ppp (drugi komp trzeba ustawi jako server) wiec tak doinstalowujesz potrzebne oprogramowanie z panel sterowania - dodaj usun programy - instalator windows - narzedzia internetowe nastepnie sciagasz sterowniki i upgrade dial-upa (zalacznik dun14-se) co do kabla to w razie czego wysylam schemacik
nastepnie na kompie kliencie utawiasz (niby) modem zewnetrzny z moich sterownikow (jesli chcesz com ustaw RAS SERIALL connecting by 2 pc - czy jakos tak:) zeby szybciej ci sie laczylo to w ustawieniach polaczenia dial up oznacz w protokoly IPX i Netbui . Natomist co do serwera wejdz na dialup networking i (ile sie tego naszukalem) pasku połączenia jest SERVR DIALUP ustaw w nim serv PPP i rzadanego coma - od tej pory wszystko powinno byc ok ja mam nawet udostepnione zasoby:) jezeli natomiast chcesz jeszcze ustawic polaczenie internetowe to radze postawic progsa WINROUTE - aha jeszcze jedno czasami jak wylanczas komp klienta i nierozlaczyles polaczenia to po ponownym "dodzwanianiu niemoze wybrac numerku" - windows rulez:) wtedy na serverze musisz "odlaczyz uzytkownika" w serv jest taki guziczek - po tym zabiegu ponownie sie laczysz i jest ok - jakby cos to pytaj na GG 1894669
Załączniki:
KABELKI.doc(59 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
dun14-SE.exe(462.1 KB)
Nulldrv.rar(3.9 KB)
Mialem taki problem ale udalo mi sie to rozwiazac mam XP i przy ustawieniu polaczenia bezposredniego mialem www komp kumpla byl podpiety do skretki w akademiku a u mnie wszystko chodzilo pamietam tylko ze jeden komputer musi byc jako udostepniajacy postepowalismy zgodnie z pomoca w windowsie szybkosc transferu nie byla cudowna ale stronki chodzily.
✨ Dyskusja dotyczy połączenia dwóch komputerów za pomocą kabla null modem przez złącze RS-232 w celu udostępnienia internetu. W systemie Windows 98 SE konieczne jest doinstalowanie funkcji "bezpośrednie połączenie kablowe" (Direct Cable Connection), która nie jest domyślnie instalowana. Połączenie to działa na portach COM lub LPT. Użytkownicy sugerują alternatywę w postaci kart sieciowych i kabla krosowanego, jednak nie każdy chce inwestować w sprzęt. Proponowane jest wykorzystanie oprogramowania DcShare do udostępniania internetu przez LPT lub BPK. Szczegółowo opisano konfigurację połączenia PPP, gdzie jeden komputer działa jako serwer dial-up, a drugi jako klient, z odpowiednim ustawieniem protokołów IPX i NetBEUI oraz sterowników modemu zewnętrznego. W systemie Windows XP również możliwe jest udostępnienie internetu przez połączenie bezpośrednie, przy czym jeden komputer musi pełnić rolę udostępniającego. Transfer danych przez RS-232 jest wolniejszy, ale wystarczający do przeglądania stron internetowych. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.