logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka stroboskopu J-23 na urządzenie do ustawiania zapłonu w samochodzie

Gonzo_BB 18 Sty 2006 18:35 2775 5
REKLAMA
  • #1 2193220
    Gonzo_BB
    Poziom 11  
    Witam !! Mam pytanie do bardziej zaawansowanych elektroników: mianowice, posiadam stroboskop dyskotekowy J-23 i czy dało by sie go przerobić tak aby służył do ustawiania zapłonu w samochodzie. Aby urządzenie działało, palnik musi sie zapalać w czasie gdy na 1 świece w aucie podawane jest napięcie na iskre.... Może w miejsce generatora impulsów wstawć przekażnik który wytrzyma był napięcie z świecy... I wogule czy ktoś wie ile wymosi napięcie na świecy... ?

Mapiszcie co o tym myślicie, czy ma to wogule prawo działać :) Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 2194413
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Na świecach to masz od kilku do kilkunastu tysięcy volt.
    'podkradnij' ze świecy WN i podaj przez rezystor na wyzwalanie palnika (odepnij oczywiście teraźniejsze wyzwalanie). Rezystor dobierzesz z tym że zacznij od dużych wartości kilku megaom.

Oczywiście należałoby spiąć masy obu układów.
  • REKLAMA
  • #3 2194581
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    To niebezpieczna zabawa z tym wykorzystaniem tego J-23 jako stroboskop samochodowy, jest galwanicznie połaczony z siecią 230V
  • REKLAMA
  • #4 2196661
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    a ja nie widzę problemu. Można by dać trafo 230/230, wyprostować napięcie, dać kondensator tak z 10u/250V. podłączyć + i - do palnika oraz wysokie ze świecy...
    Musi działać pod warunkiem dobrego izolowania! Bezpieczeństwo przede wszystkim!!!
  • REKLAMA
  • #5 2222563
    Gonzo_BB
    Poziom 11  
    Panowie, mam jeszcze jedno pytanie.... :) w jaki sposub najlepiej podkraść impuls z kabla WN ?? Chodzi o to, żey iskra się nie gubiła podczas ustawiania. na allegro, stroboskopy, nie wpina sie w kable WN tylko owija sie jakoś.... Na jakiej zasadzie to działa, czy jest to trudne do wykonania i bedzie działało z moim strobek :) Prosze o porade :) Dzięx
  • #6 2244432
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Możesz spróbować owinąć kabel WN zwykłym drutem tak fi 1mm, parę zwojów, może z 15, a jak to nie da Ci zadawalającego efektu możesz spróbować nawinąć więcej. Ja miałem problem z pracą silnika w mojej Dacii jak podpinałem bezpośrednio pod kabel ale dałem sobię potem spokuj i nie wiem jakie są efekty z owijaniem tego kabla. Próbuj, nie zaszkodzi. ALE UWAŻAJ NA WYSOKIE NAPIĘCIA!!!!!!!!
REKLAMA