logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marshall. Ma 50 Watt - chcę przerobić na 100 Watt.

wgali 22 Sty 2006 00:56 2144 12
REKLAMA
  • #1 2205363
    wgali
    Poziom 11  
    Witam
    mam pytanie odnośnie przeróbki mojego wzmacniacz jest to kopia Marshalla ma ona 50 Wat i chce go przerobić na 100 Wat
    brakuje mi troche mocy dlatego chce to zrobić (mamy szalonego pałkera i jak mocno rozkręce wzmak zamocno mi sie przesterowuje)
    i zasadnicze pytanie czy to jest możliwe i czy opłacalne
    pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 2205412
    simoneus1
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    jesli jest to na el34 to dokladasz jeszcze dwie z elementami i zmieniasz trafo na mocniejsze ewentualnie potrzebny bylby driver na ecc82 zeby lamp wejsciowych nie obciarzac. Popatrz na orginalne schematy.
  • REKLAMA
  • #3 2205429
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    wgali napisał:
    mam pytanie odnośnie przeróbki mojego wzmacniacz jest to kopia Marshalla ma ona 50 Wat i chce go przerobić na 100 Wat

100W to tylko trochę głośniej - słuch jest logarytmiczny więc wzrost mocy o 100% odczujesz jako kilkuprocentowe zwiekszenie głośności.

wgali napisał:
    zasadnicze pytanie czy to jest możliwe i czy opłacalne
    pozdrawiam wszystkich

Jest mozliwe, ale nieopłacalne. Musiałbyś dołożyć dodatkowe lampy do stopnia końcowego, wymienić trafo wyjściowe, przebudować zasilacz (łącznie z wymianą trafa zasilającego).
    Zamiast tego sugeruję sprawdzić czy przesterowanie nie wynika z niewłaściwego punktu pracy końcówki.
  • #4 2207620
    wgali
    Poziom 11  
    dzięki za odpowiedz
    dodam tylko że ten wzmqacniacz jest zbudowany na 2 lampach el 34 i czterech ecc 83
  • #5 2216943
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Żeby było głośniej można zastosować inne głośniki.Jaka kolumnę masz do tego?Jeśli 4x12 cali na dobrych głosnikach to niewiele można poradzić ale jeśli na jakichś o niewielkiej skuteczności to podłączenie paczki na 4x12 z głośnikami Eminence albo Celestion o skuteczności 98-100dB da więcej niż zwiększanie mocy i przy 50W powinno zagłuszyć nawet najgłosniejszego pałkera.Można dostawić też dodatkową końcówkę mocy z dodatkową kolumną.
  • #6 2219480
    qulet
    Poziom 16  
    Ocena: 215
    Rzeczywiści dobry głośni o dużej skrawności, to dobra rzecz. Mam Eminenca i gra on zdecydowanie głośniej od np. starych nie gitarowych Tonsili.
    Jak masz za dużo przesteru na końcówce przy głośnym graniu to możesz coś pokombinować ze sprzężeniem zwrotnym (zmniejszyć wartość rezystora sprzęgającego lub jakiś dodać). Lub pokombinować jeszcze z lekkim zmniejszyć wartość rezystorów anodowych w prempie. Wtedy triody będą dawać sygnał po pierwsze większy a po drugie mnij przesterowany.
    Dodawanie dodatkowych lamp mocy w gotowym wzmaku to karkołomna sprawa. Wtedy trafo zasilające (a nie tylko głośnikowe) może nie dać rady, a pozatym szkoda wzmaka.
  • REKLAMA
  • #7 2231091
    wgali
    Poziom 11  
    Witam
    chodzi mi o to że za mocno on mi sie przesterowuje i stąd ten pomysł o przeróbce na 100 w
    gram na głośnikach celestion 4x12
  • #8 2232781
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Musisz bardzo głośno grać jeśli masz paczkę 4x12 Celestion i Marshalla 50W.To bardzo głośny zestaw.W zasadzie gitarzystom na dużych scenach nie potrzeba więcej chyba że tak jak Malmsteen czy Matallica nagłaśniają czasami koncerty tylko piecami.Wtedy stawiają całą ścianę Marshalli 100W z paczkami 4x12.100W Marshall będzie i tak dla Ciebie za cichy bo jak ktoś już wcześniej zauważył 2x większa moc to prawie niezauważalne zwiększenie siły głosu.Moja rada to druga kolumna i końcówka mocy ,nawet nie koniecznie lampowa wysterowana z wyjścia liniowego Marshalla.
  • REKLAMA
  • #9 2233753
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    wgali napisał:
    Witam
    chodzi mi o to że za mocno on mi sie przesterowuje i stąd ten pomysł o przeróbce na 100 w
    gram na głośnikach celestion 4x12

Witam! Co znaczy on się przesterowuje, może po prostu sam go przesterowujesz?
    Pozdrawiam
  • #10 2237435
    wgali
    Poziom 11  
    Witam
    kolega ma 100 watowa głowe też kopie marshalla
    i przy tej samej głośności u niego ma fajniejsze brzmienie typu Ray Vaughn czyli lekki przester
    a umnie mocny przester.Gdybym grał samego rocka to ok dopalam i mam niezłe kopyto
    ale gram też blusowe klimaty
    pozdr wgali
  • #11 2237537
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    moze wystarczy dac inny przedwzmacniacz?
  • #12 2272804
    wgali
    Poziom 11  
    witam
    niechcąc zakładać nowego tematu
    mam jeszcze jedno pytanie
    po czym poznać żę np. wzmacniacz ma wyjście np 100 Wat na 8ohm ,kupiłem kopie marshalla 100 W i niejest oznaczone sprzedawca twierdzi że ma 8 ohm
    i jeszczew jedno rozkręciłm go dzisiaj więcej niż połowe i zaczoł mi słabnąc po ściszeni wszystko wróciło do normy .
    z góry dzięki za odpowiedz
    pozdrawiam wszystkich
  • #13 2274494
    simoneus1
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Popatrz na zasilanie, a dokladnie na trafo czy jest odpowiedniej mocy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wzmacniacz będący kopią Marshalla o mocy 50 W z lampami EL34 i ECC83 i chce go przerobić na 100 W z powodu zbyt silnego przesterowania przy wysokiej głośności. W dyskusji podkreślono, że zwiększenie mocy do 100 W jest technicznie możliwe, ale nieopłacalne, ponieważ wymagałoby dodania lamp mocy, wymiany transformatorów (zasilającego i wyjściowego) oraz przebudowy zasilacza. Zamiast tego sugerowano poprawę punktu pracy końcówki mocy, zmianę głośników na bardziej efektywne (np. Celestion lub Eminence o skuteczności 98-100 dB) lub zastosowanie dodatkowej końcówki mocy i kolumny. Wskazano także możliwość regulacji sprzężenia zwrotnego i rezystorów anodowych w stopniu przedwzmacniacza, aby zmniejszyć przesterowanie. Użytkownik gra na kolumnie 4x12 z głośnikami Celestion, co jest bardzo głośnym zestawem, a dalsze zwiększanie mocy może nie przynieść znaczącej różnicy w głośności ze względu na logarytmiczną percepcję dźwięku. Poruszono także kwestie identyfikacji mocy i impedancji wzmacniacza oraz wpływu transformatora zasilającego na stabilność pracy urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA