logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wanna ultradźwiękowa skutecznie udrażnia kartridże? Wasze doświadczenia?

Piccollo 22 Sty 2006 20:55 43772 40
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy myjka ultradźwiękowa skutecznie udrażnia zaschnięte kartridże drukarek?

Tak, ale głównie jako narzędzie do regeneracji większej liczby kartridży i nie daje 100% skuteczności — jeden z użytkowników podaje, że da się w ten sposób naprawić średnio 7–8 sztuk na 10 [#2208532] Najlepiej działa z odpowiednim płynem udrażniającym; nie zaleca się spirytusu, a w praktyce wymieniano m.in. płyny OCP, Nozzle Rocket czy dedykowane preparaty do dysz [#2265558][#6630631] Ważne jest też, żeby była to prawdziwa myjka z przetwornikiem piezoelektrycznym, bo tanie „ultradźwiękowe” konstrukcje z silniczkiem i wibracją dna nie dają oczekiwanych efektów [#2265558] Myjka pomaga raczej przy mniej zaschniętych wkładach, może uszkadzać blaszki w HP i nie usuwa wszystkich zabrudzeń z wnętrza kartridża [#3453912] Padają też ostrzeżenia, że zbyt agresywne udrażnianie ultradźwiękami może uszkodzić bardzo delikatne głowice, np. Canon FINE 1pl [#8193587] Do sporadycznego domowego użytku wielu forumowiczów uznaje zakup za przesadę, ale dla serwisu taka myjka jest przydatna [#2208532]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 6376743
    szaszkin
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Miałem swego czasu płyn do udrażniania kadridzy z Świat Tuszy śmierdział amoniakiem
    Podczas napełniania kadridża zbrudziłem stół drewniany i koszulkę o zgroza firmówkę wranglera
    próbowałem wszystkich udrażniacz bez skutku, wkurzyłem się i wziąłem >> domestos <<
    Zmywa wszystko plamy na drewnie i jak na koszulce jak i pobrudzone ręce
    Spróbowałem wstawić zaschnięty kadridz i tu zależy od czasu i rozcieńczenia wodą (UWAGA wchodzi w reakcję z metalami jakby zostawić na kilka dni) także max 1 doba i nie ma leszcza, aby problem zniknął bez myjek bez Kerchera i tak dalej

szaszkin:idea:

Padła mi Wanna (myjka) ultradźwiękowa 170W ULTRASONIC
    CD4820
    Zastosowany tam Ultrasonic Piezoelectric Transducer
    ma wymiary w podstawie 50 mm i pierścienie średnicy 38 mm
    myjka po krótkiej pracy się grzeje , są popękane Ultrasonic Piezoelectric Transducer Element Ceramic Ring 38*15*5 takie jak tu Link
    moje wyglądają tak
    Czy wanna ultradźwiękowa skutecznie udrażnia kartridże? Wasze doświadczenia?Czy wanna ultradźwiękowa skutecznie udrażnia kartridże? Wasze doświadczenia?Czy wanna ultradźwiękowa skutecznie udrażnia kartridże? Wasze doświadczenia?
    czyli wymiana samych pierścieni ? koszt 60 zł z przesyłka
    Problem że pierścienie pokryte jakby lakierem ???
    Interesuje mnie czy ktoś już wymieniał te elementy , czy jest strona powiedzmy + - jak w magnesie , czy konieczne jest pokrycie lakierem lub żywicą ( jaki lakier ???), jak jest trwałość takiej naprawy , dostępne opisy na forum dotycza tylko i wyłącznie tanich układów
    Pierścienie dotarły po dwóch miesiącach i mam następny problem
    są oznakowane jakby miały polaryzacje niczym diody
    co jest widoczne na obrazkach
    Czy wie ktoś jak to złożyć ???
    Czy wanna ultradźwiękowa skutecznie udrażnia kartridże? Wasze doświadczenia?pier1.jpg (643.85 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Czy wanna ultradźwiękowa skutecznie udrażnia kartridże? Wasze doświadczenia?pier.jpg (738.55 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #32 6630631
    arkado_x
    Poziom 2  
    1 myjki ultradźwiękowe są bardzo przydatne i warto je stosować
    2 myjki tanie są na małej płytce piezo ( takiej jak do melodyjek w zegarkach i nie mają 55W czy 85W :) chyba że mocy muzycznej :)
    ale na początek można to kupić bo to tanie a działa. dobra myjka kosztuje od 2000zł w góre.
    3 Tusze można podzielić na 4 kategorie i z każdymi inaczej się postępuje
    - Hp naj wytrzymalsze lubią ciepłą wodę do 60'C destylowaną
    lub wode z żółtym ocp do myjki
    - Lexmarki tylko różowy zewnętrzny
    - canon woda destylowana do 50'C i mała moc myjki
    - epson jak ktoś się w tym nie specjalizuje
    to niech nie dotyka bo szkoda czasu
    poza tym są subtelne różnice np. canon BC 02 wytrzyma sporo więcej
    niż BC 21e , ale o tym wszystkim książke można by napisać
    Epson ma tusze pigmentowe inni mają najczęściej
    czarny pigment a kolory barwnikowe
    Barwniki rozcieńcza się wodą dest. a pigmenty jej nie lubią - jak ją wypiją przy udrażnianiu to trzeba to potem wydrukować
    przydatne sa maszynki do podciśnieniowego udrażniania głowic
    ale z HP 17,23,41,78 odklejają się blaszki tak samo po namaczaniu
    a w kanonach i lexmarkach siada elektronika przy ciśnieniu za dużym
    NIE stosować wódki czy spirytusu bo to rozcieńcza na krótko potem wyparuje i zasycha co chwile
    a inna chemia czy jakieś głupie pomysły z kompresorem lub karszerem nie warto nawet komentować :)
  • REKLAMA
  • #33 8193587
    Wiclab
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A ja sobie zniszczyłem głowicę czyszczeniem w denaturacie i ultradźwiękach. Głowica Canona QY6-006 czyli FINE 1pl do PIXMA IP4300, IP5200, MP600...

temat poruszyłem tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1090268.html#8190405#8190405

Denaturat też oczywiście "pomógł" - zwłaszcza że może nie do końca wysechł.
    Jednak uważam że główną przyczyną rozkalibrowania dysz 1pl były ultradźwięki.
    Do momentu włączenia przetwornika i pomimo długiego moczenia w denaturacie - dysze jakoś sprawnie pluły. Dopiero UHF je wykończył. Co ciekawe - czarny pigmentowy działa, padły tylko kolory.
  • #34 9538994
    jacusix
    Poziom 16  
    Ocena: 118
    Jaką wannę ultradźwiękową polecicie? Można już kupić od 70 zł czy warto dokładać 300 zł na wannę z podgrzewaniem?
  • #35 13190214
    otaru
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam
    zaczynam "zabawe" z regeneracją kartridży i szukam myjki ultradzwiekowej czy ktos by mogl doradzic jaka kupic (jakość do ceny) do czyszczenia kartridży z drukarek.
    i czy jeszcze jest cos dobrego do czyszczenia
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #36 13191137
    jacusix
    Poziom 16  
    Ja kupiłem najtańszą z biedronki. Co prawda po prawie 4 latach szwankuje ale sprawdza się w swojej funkcji. Płyn po ok 2 minutach robi się już ciepły więc według mnie nie trzeba kupować takiej z podgrzewaczem. Ewentualnie załatw sobie jeszcze strzykawkę z gumową końcówką do odsysania tuszu z dyszy kardridza. To się naprawdę przydaje jak tusz kardridz długo leżał.
  • #37 13193449
    otaru
    Poziom 10  
    mam uchwyt do kartridzy ale on mi sie niesprawdza do odssysania tuszu musial bym inny kupic i zastanawiam sie czy niekupic tego z agawa

http://www.agawa.pl/specjalny-uchwyt-z-przyst...36-338-342-343-901-color-29040-549-13700.html

a co do myjki to jeszcze ogladalem na allegro takie wlasnie tanie do 150zl ale niewiem czy je warto
    zastanawiam sie nad:
    Myjka ultradźwiękowa 2L 70W z grzaniem CD-4810 koszt 300zl
    lub
    wanna ultradźwiękowa 0,6l 35W PS-06A koszt 350

Na tych myjkach sie wogole nieznam a niechce kupic czegos co bedzie lezec bo sie nienadaje do niczego.

Na youtube jest test folli tej myjki PS-06A a reszta to tak niewiadomo co to jest
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #38 13195822
    jacusix
    Poziom 16  
    Co do uchwytu to ja mam samą gumkę od niego. Trzeba się też zastanowić po ilu regeneracjach zwróci Ci się ta myjka.
  • #39 13202508
    otaru
    Poziom 10  
    Też się zastanawiałem nad tym, ale jeśli kupię myjkę do 200zł i okaże się, że ona jest nieskuteczna, to znowu będę musiał wydać kolejną kasę na inną.
    A znalazłem jeszcze myjkę 4800 koszt to 250zł.
    Jest może ktoś, kto ma myjkę sprawdzoną i by podał nazwę.
    Pozdrawiam.
  • #40 13222525
    otaru
    Poziom 10  
    kupiłem wanienke
    Baku 3550 za 160zl
    ale musze powiedziec,ze jestem troszeczke rozczarowany.
    Jak bede mial chwile czasu to wstawie filmik z testu foli.

Mam pytanie czyscil ktos srebro w myjce? Chcialem wyczyscic branzoletke lecz nic to niedaje. Najpierw w plynie do naczyn a pozniej w takiej pascie do czyszczenia srebra zlota itp. rozpuszczonej w wodzie.
  • #41 13484270
    1kaczucha
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    A ja zastosowałem..... podgrzewacz do niemowlęcych butelek! Może wydawać się to śmieszne, ale kompletnie zaschnięta głowica w Canon iP3300 (magenty i cyanu nie było ze trzy lata, tyle samo drukarka była nieużywana) po nocce w ok.50°C drukuje tak:
    Czy wanna ultradźwiękowa skutecznie udrażnia kartridże? Wasze doświadczenia?

(plamka z kawy nie pochodzi z drukarki - połączenie drukarki z ekspresem do kawy moze następnym razem ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wanna ultradźwiękowa jest powszechnie stosowanym narzędziem do udrażniania kartridży atramentowych, szczególnie w profesjonalnych serwisach regeneracji. Skuteczność myjki zależy od mocy urządzenia (zalecane modele od 55W wzwyż) oraz stosowanego płynu udrażniającego. Do czyszczenia głowic termicznych (np. HP, Canon) nie należy używać spirytusu ani denaturatu, gdyż mogą uszkodzić tworzywo i elektronikę. Zaleca się stosowanie ciepłej wody destylowanej, specjalistycznych płynów (np. Nozzle Rocket, OCP, Cleanser INK STRONG) lub pary wodnej do delikatnego rozpuszczenia zaschniętego tuszu. W przypadku Epsonów z technologią piezoelektryczną należy zachować szczególną ostrożność, gdyż niewłaściwe czyszczenie może prowadzić do trwałego uszkodzenia głowicy. Myjki ultradźwiękowe o niskiej mocy i tanie modele mogą mieć ograniczoną skuteczność i krótszą żywotność. W niektórych przypadkach, zwłaszcza przy bardzo zaschniętych kartridżach, konieczne jest rozebranie głowicy i ręczne czyszczenie kanalików. Dodatkowo, stosowanie sprężarki do czyszczenia dysz jest odradzane ze względu na ryzyko uszkodzenia mikrodysz. Wśród użytkowników pojawiły się także nietypowe metody, takie jak użycie detergentu do mycia silników samochodowych czy podgrzewaczy do butelek niemowlęcych, które w niektórych przypadkach przyniosły pozytywne efekty. Wybór odpowiedniej myjki ultradźwiękowej i płynu udrażniającego powinien być dostosowany do rodzaju kartridża i stopnia zaschnięcia tuszu. Warto również stosować specjalistyczne uchwyty i narzędzia do odsysania tuszu, co zwiększa efektywność regeneracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA