logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra '95 kombi - czy jest filtr kabinowy i jak go znaleźć?

mahcin 23 Sty 2006 03:28 6492 24
REKLAMA
  • #1 2209164
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    nie mam klimatyzacji tylko nawiew, czy w tym aucie mam jakis kabinowy filtr powietrza? podejrzewam ze to przez to mam problem z zaparowanymi szybami
  • REKLAMA
  • #2 2209190
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Wymień filtr przeciwpyłkowy, prawdopodobnie jest juz zużyty.
    Odkurzanie i takie tam nic nie da.

Pozdrawiam
  • #3 2209196
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    Witam sprawdz czy nie masz wycieków z chłodniczki to są objawy parowania płynu chłodniczego na szybę
  • REKLAMA
  • #4 2209401
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 456
    W Astrach to typowe! Mozesz sobie o tym poczytac na forach, ja potwierdzam to rownież. Prawdopodobnie zle rozwiazany jest caly układ przewietrzania pojazdu.
    Moja rada : wywalaj na zimę f.przeciwpyłkowy (znajduje sie w podszybiu). Dam odciąć reke, ze bedzie cały mokry, przez co zupelnie nie puszcza powietrza. Mozesz go tez rozbebeszyć, a w miejsce harmonijki filtrującej naciągnąc jakąs szmatke - jesli zalezy Ci na chocby zgrubnym filtrowaniu.
    A jak juz tam bedziesz majstrowac sprawdz przy okazji rezystor szeregowy od silnika dmuchawy - lubi rdzewiec.
    Powodzenia.
  • #5 2209498
    mahcin
    Poziom 27  
    oki, filtr przeciwpylkowy, moze sie nazywac tez filtrem kabinowym powietrza? chodzi o to ze w sklepie zaproponowali mi taki filtr jezeli szyby mi paruja bo moge miec juz zurzyty wiec kupilem, jest chudy i podluzny troszeczke, ale mechanik powiedzial ze u mnie nie ma zadnego takiego filtra, mechanik czasow syrenki i teraz nie wiem, sam se to zrobie tylko nie wiem czy grzebac, w podszybiu? jak sie do tego zabrac? bo golym okiem nic nie widze
  • #6 2209582
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 456
    Nie mam wersji kombi tylko HB, ale powinno byc podobnie: otworz maskę, zdejmij gumową, podluzna uszczelkę troche ponizej miejsca gdzie konczy sie szyba przednia, potem zdejmij plastik pod nią odpowiednio go wyginając i powinienes zobaczyc ten filtr (moze zwany przez niektorych kabinowym). Potem juz tylko odpiecie dwóch zatrzasków i zdejmujesz filtr.
  • #7 2209649
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Witam tak jak kolega wyżej napisał i do tego koniecznie zmień mechanika!!!! bo jak będziesz go słuchał to nie wyjdziesz na tym dobrze...
    Pozdrawiam
  • #8 2209852
    slajdolot
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem to samo w golfie, wywaliłem filtr i naciągnołem w to miejsce starą pończochę z grubsza oczyszcza powietrze:D
  • #9 2209960
    carcas_2005
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Z tą pończocha to świeta prawda i dobry sposób, ale sprawdz wcześniej kto w niej chodził :D
  • #10 2211025
    slajdolot
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nie ma strachu moja, żona :D
  • #11 2212229
    karol99
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Pomaga otwarcie środkowego nawiwu ,wywalenie filtru i oczyszczenie ze śniegu podszybia.
  • #12 2215718
    paull
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam Astrę II Kombi i ten sam problem. Nagrzewnica znajduje się w środku autka tam gdzie środkowa konsola jedna uszczelka puszczała na 3 miechy 2l płynu wymieniłem uszczelki koszt 15zł oryginalne i nic nie paruje. Sprawdź czy nie poci się wyciągasz 2 zawleczki 2 śruby od strony silnika oraz z kabiny
    palstiki. Pomogło. Powodzenia
  • #13 2215864
    mahcin
    Poziom 27  
    plynu? cgodzi o plyn do spryskiwaczy? bo jakos wlalem 3 dni temu prawie nie urzywalem a juz pol zbiornika tylko, a kapac nie kapie, a wracajac do szyb, moge prosic o bardzoiej szczegolowa instrukcje?
  • REKLAMA
  • #14 2216262
    tacza
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Tutaj płyn do spryskiwaczy nie gra żadnej roli. Chodzi o płyn z chłodnicy, nagrzewnicy. Jeżeli jest jakis wyciek tegoz płynu z nagrzewnicy w kabinie to szybki od razu będą parować. A tak na marginesie płyn do spryskiwaczy szczególnie zimowy ma charakterystyczny zapach i od razu bys sie zorientował że leci, ale powtarzam on tutaj nie gra żadnej roli. Natomiast płyn z nagrzewnicy ma równiez swój charakterystyczny zapach, ale jest dużo mniej wonny i przy małym wycieku ( a wystarczającym żeby szyby parowały) jest nie do zidentyfikowania.
  • #15 2216552
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam. Przy wymianie filtra przeciwpyłkowego zwróć uwagę przy zakładaniu plastikowej osłony maskującej go, gdyż ona musi wejść w odpowiedni rowek jeśli tego nie zrobisz podczas deszczu filtr łapie całą wodę spływającą z szyby. Sam tak miałem zaparowały mi szyby w bardzo szybkim tempie i bum. Pozdrawiam.
  • #16 2217971
    mahcin
    Poziom 27  
    oki, wykluczam wszelkie wycieki, bo od spryskiwaczy brak zapachu, a od chlodnicy...plynu nie ubywa wogole:D, jutro biore sie za filtr pylkowy, ma ktos jakas instrukcje jak to ugryzc?
  • #17 2219322
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    podnosisz maskę ściągasz długą poprzeczną uszczelkę która jest nałożona jednocześnie na plastikową pokrywę umiejscowioną przy podszybiu i karoserii, następnie wyjmujesz ten długi plastik czyli osłonę i już widzisz na środku filtr (nic nie rozkręcasz). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #18 2219424
    slawjed
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Miałem podobny problem z parowaniem szyb w oplu astra G.W czasie jazdy miałem skwar w samochodzie a po szybach ciekło strumieniami z zaparowanych szyb.Powodem była zablokowana klapka która steruje nawiewem powietrza z zewnątrz samochodu lub wewnątrz.
  • #19 2219964
    mahcin
    Poziom 27  
    oki, jutro robie, a jeszcze jedno, dziala sobie nawiew...boki okej, na szyby okej, a na srodkowym nawiewie zimne dmucha gdy jest cieple wlaczone, wie ktos cos na ten temat? cy moze probowac metoda rob i bledow?
  • #20 2327111
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    dmucha ci zimnym na środku masz astre z zachdu hehe

ja mam to samo w astesce combi z 95 przełącz sobie na nawiew tylko na sam nie na szyby i bedzie oki

taki maly myk

a z tym parowaniem to typowe w asterkach

po zimie POLECAM odkrecic progi od kierowcy i pasażera i wysuszyć gągkę znajdującą sie pod stopami

POMOZE
  • #21 2360358
    mahcin
    Poziom 27  
    no wlasnie astra kombi 95r i dmucha zimnym na srodku, zgadza sie, jak odlacze nawiew na szyby to nie dmucha zimnym, lastem to rozbiore i jakos zrobie choc nie wiem jeszcze jak, a co do parowania...szukam wlasnie nowego mechanika bo do tego juz z niczym nie pojde;) filtr przeciwpylkowy wymieniłem , niezły był;) nawet piórka ptasie sie znalazły w nim;) po wymianie problem z paroiwaniem zupełnie znikł, tzn normalnie nic nie paruje, a jak przełącze na nawiew wewnętrzny to wtedy paruje, ale to ponoć normalne już w astrze
  • #22 2360484
    slawjed
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.
    Tak właśnie się dzieje jeśli włączysz zimą nawiew wewnętrzny,przyczyną tego są mokre dywaniki.
  • #23 2362341
    niikii
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Miałem to samo w Felicji. Okazało się, że była źle spasowana uszczelka przedniej szyby i woda lała mi się na wygłuszenie od strony pasażera. Pomógł bezbarwny silikon :)))

Pozdrawiam
  • #24 2425534
    mahcin
    Poziom 27  
    już zrobione, info dla innych z tym problemem:
    Idziesz do marketu, kupujesznajtańszą zwyczajną gąbkę do wycierania zaparowanych szyb, przecinasz ja w pol (o rozkrecaniu deski nie wspominam) nawiew podzielony jest na 2 czesci, w gorna wciskasz gabke, wazne by byla nowa, stara smierdzi pod wplywem ciepla:P do tego wymieniasz filtr przeciwpylkowy, pod maską i sie cieszysz extra powietrzem bez parowania szyb
  • #25 3255731
    andrzej astra
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czy wiesz ile wchodzi płynu do astry 1.4

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Astra kombi z 1995 roku, nawet bez klimatyzacji, występuje filtr przeciwpyłkowy (zwany też filtrem kabinowym) umieszczony pod maską, w podszybiu pod długą gumową uszczelką i plastikową osłoną. Aby go znaleźć, należy zdjąć uszczelkę i plastikową osłonę, po czym można wyjąć filtr, który często jest zużyty i może powodować zaparowywanie szyb. Wymiana filtra przeciwpyłkowego rozwiązuje problem parowania szyb. Należy zwrócić uwagę na prawidłowe zamontowanie plastikowej osłony, aby nie dopuścić do zalewania filtra wodą. Dodatkowo, problem parowania szyb może być spowodowany wyciekami płynu chłodniczego z nagrzewnicy, co wymaga sprawdzenia szczelności układu grzewczego i ewentualnej wymiany uszczelek. W przypadku zimnego nawiewu na środkowym nawiewie, zaleca się sprawdzenie ustawień nawiewu oraz stan rezystora silnika dmuchawy, który może ulegać korozji. Warto również kontrolować stan uszczelek i suchość dywaników, gdyż wilgoć w kabinie sprzyja parowaniu szyb. Jako prowizoryczne rozwiązanie stosowano usunięcie filtra i zastąpienie go materiałem filtrującym, np. gąbką lub starą pończochą, co poprawia przepływ powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA