logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega 2.0 - wtryski nie otwierają się na benzynie, działa na gazie

horno 23 Sty 2006 14:45 5033 11
REKLAMA
  • #1 2210270
    horno
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    Witam mam problem z omegą mianowicie nie pali mi na benzynie ,wtryski dostaja 12v ,a ztego co wiem sterowane są masa i tu problem nie chcą sie otwierac ,co może byc przyczyną jakis czujnik czy sterownik,na gazie chodzi ok.
  • REKLAMA
  • #2 2210396
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    Jeśli mają zasilanie i sterowanie masą z kompa to znaczy że padły wtryskiwacze.Tak się dzieje jak nie jeżdzisz na benzynie.
  • #3 2211098
    manim
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    najlepiej sprawdzic przebieg sterowania na oscyloskopie jak ok to wtryski na maszyne do czyszczenia i wszystko sie wyjasni
  • REKLAMA
  • #4 2211127
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 122
    prawdopodobnie padl emulator wtryskow lub przekaznik niewiem co masz zalozone napisz jaka jest elektronika gazu i pomyslimy
  • #5 2212754
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Przecież co Wy gadacie - jak mogły nagle paść 4 wtryski!!!! Nie znam takiego przypadku, żeby nagle cztery na raz były zapieczone i żaden nie puszcza benzyny! Myślę również o emulatorze wtrysków - łatwo go wykluczyć po prostu go omiń! Przepnij wtyczki bezpośrednio na wtryski.
    Prędzej bym powiedział że to np pompa paliwa - również częsty przypadek w LPG. Ale rozumiem że wykluczyłeś ten przypadek?
    Wtryski łatwo sprawdzić - podpinasz na wlot wężyk paliwowy i zalewasz go benzyną. Podpinasz wężyk pod kompresor i podłączasz zasilanie do wtryskiwacza - dokładnie widać czy jest zabrudzony i jaki strumień benzyny daje.
  • #6 2213785
    horno
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    Witam pompa jest sprawna paliwo dochodzi do wtrysków ,wtryski są też na 100 % sprawne ,aa jeżeli chodzi o emulator tzn urządzenie które odcina wtryski na gazie ? jeśli o to chodzi to wtryski podłączałem bezpośrednio pod wtyczki i dalej nic .
  • REKLAMA
  • #7 2215487
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Jeśli jesteś tego na 100% pewien że zasilanie benzyny jest ok to opisz jak sprawdziłeś że napięcie na wtryskach jest OK. Chociaż nadal twierdzę, że może być coś jeszcze po stronie zasilania benzyną. Sprawdź ciśnienie paliwa na listwie - być może zawór przelewowy padł i puszcza benzynę. benzyna więc w większości wraca do baku zamiast być wtryskiwana do silnika. Na listwie jest odpowietrznik - spróbuj tam wpiąć manometr i sprawdź ciśnienie. Jeżeli to zawór można spróbować to zdiagnozować tak: jeden kręci silnikiem, a drugi zmniejsza światło wężyka powrotnego z benzyną - zaciskając go delikatnie - tutaj trzeba wyczuć sprawę więc delikatnie! Jeżeli zasilanie benzyną wykluczysz do końca to ja bym juz wtedy niemal w 99% stawiał na komputer - lub znowu coś w jego okolicy. Schematy masz na www.bestiales.pl.
  • #8 2327245
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    Cytat:
    jeśli o to chodzi to wtryski podłączałem bezpośrednio pod wtyczki i dalej nic .

A emulator jest spinany na wtyczki?czy moze wtryski sa najprosciej w swiecie ciete
    Emulator tez by mozna wyeliminowac bo zeby odcinał wtryski musiałby dostawac stale napiecie,a to raczej nie mozliwe,no chyba ze tak własnie jest,a to mozna wyelimonowac, wypinajac zasilanie emulatora wtryski powinny pracowac,jesli nie to wina gazu jest wylkuczona.
  • REKLAMA
  • #9 2328193
    ping
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam.
    Jeżeli wtryski otrzymują napięcie i benzynę pod odpowiednim ciśnieniem a kolega jeździł tylko i wyłącznie na gazie to wtryski są do wymiany .
    Wtryski, się zapychają , korodują wewnątrz i nawet moczenie w nafcie nie pomoże.
    Pozdrawiam.
  • #10 2328215
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    chłopie nie 4 na raz,nie mozliwe...
  • #11 2329126
    ping
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    lukas22 mastah Chłopie,możliwe możliwe, wszystko zależy jak długo wtrysk nie widział świeżej benzyny. Niedawno miałem Nubire po dzwonie która stała pod chmurką z pół roku i też wtryski zaśniedziały.Po wymontowaniu z głowicy i podłączeniu do instalacji tylko się pociły przy próbie rozruchu.Instalacje gazowe które umożliwiają przełączenie sie na stałe na gaz i uruchamianie silnika bez potrzeby startu na benzynie trzeba kontrolować a żeby nie za długo jeździć tylko na gazie bo efekty mogą pociągnąć po kieszeni.
    Pozdrawiam.
  • #12 2329374
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    zgodze się z panem ping przyjechał do mnie gosc audica-bo nie pali na bezynie,okazało sie ze 8(osiem)!!!!lat jezdził tylko na gazie i po ukł.wtrysku

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Opel Omega 2.0, który nie odpala na benzynie, mimo że wtryski otrzymują napięcie 12V i są sterowane masą. Wtryskiwacze działają poprawnie na gazie, co wyklucza problem z zasilaniem gazem. Dyskusja wskazuje na kilka możliwych przyczyn: uszkodzone wtryskiwacze, uszkodzony emulator wtrysków LPG, problemy z pompą paliwa lub ciśnieniem paliwa na listwie wtryskowej. Wtryski mogą ulec zapieczeniu lub korozji, zwłaszcza jeśli samochód długo jeździł tylko na gazie bez benzyny. Zaleca się sprawdzenie przebiegu sterowania wtrysków oscyloskopem, pomiar ciśnienia paliwa na listwie oraz wyeliminowanie emulatora LPG przez bezpośrednie podłączenie wtrysków. Wtryskiwacze można przetestować mechanicznie przez podłączenie do kompresora i obserwację strumienia benzyny. Wskazano, że uszkodzenie wszystkich wtrysków jednocześnie jest możliwe przy długotrwałej eksploatacji tylko na gazie. Ostatecznie, jeśli zasilanie i ciśnienie paliwa są prawidłowe, problem może leżeć w sterowniku silnika lub elektronice.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA